3 °C Budapest

Kisbaba nagy költség avagy mennyiből lesz gyereked?

Pénzcentrum
2006. november 21. 13:00

Szüléstől az elindulásig Tagadhatatlan, hogy egyre kevesebben vagyunk, és mindaddig nem leszünk többen, míg minden család legalább két, de inkább három gyermeket nem vállal. Hogy mi akadályozza manapság a fiatalokat a több gyerek és egyáltalán a gyerekvállalásban? Miért nem igaz a régi mondás, hogy ahol elfér három ott elfér egy negyedik is? A következő néhány bekezdésben annak nézünk utána, hogy milyen mértékben lehetnek elrettentőek a gyermekkel kapcsolatos költségek.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az általunk felállított modell természetesen nem tárja fel az összes lehetséges megoldást, és nem adhat teljes választ a feltett kérdésre, ahhoz hosszan tartó modellezésre és statisztikai elemzésekre lenne szükség. Mi feltételeztük, hogy egy fiatal házaspárról van szó, akiknek a szóban forgó baba lesz az első gyermeke, és rokonoktól, barátoktól sem kaphatnak segítséget, így mindent maguknak kell beszerezniük.

A várható költségeket a gyermek beiskoláztatásig vettük figyelembe, és megkapott összegeket a jegybanki alapkamat nagyságával, vagyis nyolc százalékkal diszkontáltuk. Természetesen a modell kialakításából, és az alapprobléma összetettségéből adódóan heteket lehetne azzal töltene, hogy teljes választ adjunk erre a kérdésre, amelynek eredményeként az általunk közölt adatoktól eltérőeket kaphatnánk, ám ez egy cikk kereteibe nem férne bele. Lássuk, mi mit találtunk!

A nagy pillanat ára

A következő táblázatban azokat a költségeket foglaltuk össze, amelyek a terhességgel és a szüléssel kapcsolatban merülnek fel. A lista hosszából jól látható, a forintok tengerén elég könnyű elúszni az árral, hogy mennyire az attól függ, hogy mindenből a legolcsóbbat vesszük, vagy hogy kiegyezünk-e a mindenkinek járó kórházi szolgáltatásokkal, vagy magánorvost fogadunk, esetleg több száz ezret arra szánunk, hogy a magyar viszonyok között "luxus" körülmények között(kétszemélyes szoba, étterem), magánkórházban jöjjön a világra csemeténk.

A legnagyobb tételt természetesen a terhes-gondozás és a szülés költségei jelentik, amelyek összesen körülbelül 105-270 ezer forintba kerülnek, természetesen az összeg orvosonként, kórházanként és városonként is változik, de általános tendencia, hogy vidéken valamelyest olcsóbban dolgoznak az orvosok. Ha megengedhetjük magunknak, akkor átlagban 750 ezer forintért magánkórházba is vonulhatunk, ahol a szolgáltatáshoz az is hozzá tartozik, hogy megkímélnek minket a fehér borítékok csúsztatásától.

Jókora terhet jelenthet számunkra a "gépesítés", vagyis a babakocsi, a kiságy, a babafigyelő és az egyéb műszaki cikkek megvétele, amelyre legjobb esetben 80 ezer forintot, ha mindenből a jobb minőséget szeretnénk biztosítani a gyermeknek, akkor 180 ezer forintot kell szánnunk.

Az első egy év

Az első egy évben általában 4-5 ruhaméretet nő ki gyermekünk, így a ruházkodás költségei akár jelentősen megterhelhetik az a háztartást, főleg ha úgymond minőségi gyermekruhát szeretnénk vásárolni és nem elégszünk meg a kereskedelmi láncokban kapható bőven 1 000 alatti darabokkal. Természetesen egyáltalán nem kis összeg a pelus ára sem, amelyből az első hat hónapban "fogyasztjuk el" a legnagyobb mennyiséget.


Ha mindent egybevetünk az első év költségvetése a legoptimálisabb választások, az akciólesés és a néhanapi megalkuvás után is 160 ezer forint feletti összegre, bár vannak olyan költségek, amelyeket még ennél is lejjebb lehet faragni, egyik példa, ha lemondunk a bébiételről és saját magunk készítjük el a "mindennapi betevőt". Ha kicsit szabadabbra eresztjük a gyeplőt, ez az összeg akár a fél millió forintos értéket is elérheti, de határ természetesen a csillagos ég. Bár

Hurrá? Kezdődik az iskola...

Totyogó tipegők

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.11.30 08:38
A Kormány 2021. november 2-án benyújtotta az egyes képzéseket és a foglalkoztatást érintő törvények...
hrdoktor  |  2021.11.29 05:13
Vannak olyan életviteli szokások, amelyek észrevétlenül elveszik az energiánkat. [...] Bővebben!
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
coachco  |  2021.11.12 19:58
Aki járt Mádon az elmúlt években, biztos, hogy járt a Szent Tamás dűlő tetején. Csodás a kilátás! Mi...
hrbonbon  |  2021.11.11 14:19
We take the idea of hierarchy for granted in organizations, but we are wrong.  Organizations need n...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?