Kisbaba nagy költség avagy mennyiből lesz gyereked?

Pénzcentrum
2006. november 21. 13:00

Szüléstől az elindulásig Tagadhatatlan, hogy egyre kevesebben vagyunk, és mindaddig nem leszünk többen, míg minden család legalább két, de inkább három gyermeket nem vállal. Hogy mi akadályozza manapság a fiatalokat a több gyerek és egyáltalán a gyerekvállalásban? Miért nem igaz a régi mondás, hogy ahol elfér három ott elfér egy negyedik is? A következő néhány bekezdésben annak nézünk utána, hogy milyen mértékben lehetnek elrettentőek a gyermekkel kapcsolatos költségek.

Az általunk felállított modell természetesen nem tárja fel az összes lehetséges megoldást, és nem adhat teljes választ a feltett kérdésre, ahhoz hosszan tartó modellezésre és statisztikai elemzésekre lenne szükség. Mi feltételeztük, hogy egy fiatal házaspárról van szó, akiknek a szóban forgó baba lesz az első gyermeke, és rokonoktól, barátoktól sem kaphatnak segítséget, így mindent maguknak kell beszerezniük.

A várható költségeket a gyermek beiskoláztatásig vettük figyelembe, és megkapott összegeket a jegybanki alapkamat nagyságával, vagyis nyolc százalékkal diszkontáltuk. Természetesen a modell kialakításából, és az alapprobléma összetettségéből adódóan heteket lehetne azzal töltene, hogy teljes választ adjunk erre a kérdésre, amelynek eredményeként az általunk közölt adatoktól eltérőeket kaphatnánk, ám ez egy cikk kereteibe nem férne bele. Lássuk, mi mit találtunk!

A nagy pillanat ára

A következő táblázatban azokat a költségeket foglaltuk össze, amelyek a terhességgel és a szüléssel kapcsolatban merülnek fel. A lista hosszából jól látható, a forintok tengerén elég könnyű elúszni az árral, hogy mennyire az attól függ, hogy mindenből a legolcsóbbat vesszük, vagy hogy kiegyezünk-e a mindenkinek járó kórházi szolgáltatásokkal, vagy magánorvost fogadunk, esetleg több száz ezret arra szánunk, hogy a magyar viszonyok között "luxus" körülmények között(kétszemélyes szoba, étterem), magánkórházban jöjjön a világra csemeténk.

A legnagyobb tételt természetesen a terhes-gondozás és a szülés költségei jelentik, amelyek összesen körülbelül 105-270 ezer forintba kerülnek, természetesen az összeg orvosonként, kórházanként és városonként is változik, de általános tendencia, hogy vidéken valamelyest olcsóbban dolgoznak az orvosok. Ha megengedhetjük magunknak, akkor átlagban 750 ezer forintért magánkórházba is vonulhatunk, ahol a szolgáltatáshoz az is hozzá tartozik, hogy megkímélnek minket a fehér borítékok csúsztatásától.

Jókora terhet jelenthet számunkra a "gépesítés", vagyis a babakocsi, a kiságy, a babafigyelő és az egyéb műszaki cikkek megvétele, amelyre legjobb esetben 80 ezer forintot, ha mindenből a jobb minőséget szeretnénk biztosítani a gyermeknek, akkor 180 ezer forintot kell szánnunk.

Az első egy év

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az első egy évben általában 4-5 ruhaméretet nő ki gyermekünk, így a ruházkodás költségei akár jelentősen megterhelhetik az a háztartást, főleg ha úgymond minőségi gyermekruhát szeretnénk vásárolni és nem elégszünk meg a kereskedelmi láncokban kapható bőven 1 000 alatti darabokkal. Természetesen egyáltalán nem kis összeg a pelus ára sem, amelyből az első hat hónapban "fogyasztjuk el" a legnagyobb mennyiséget.


Ha mindent egybevetünk az első év költségvetése a legoptimálisabb választások, az akciólesés és a néhanapi megalkuvás után is 160 ezer forint feletti összegre, bár vannak olyan költségek, amelyeket még ennél is lejjebb lehet faragni, egyik példa, ha lemondunk a bébiételről és saját magunk készítjük el a "mindennapi betevőt". Ha kicsit szabadabbra eresztjük a gyeplőt, ez az összeg akár a fél millió forintos értéket is elérheti, de határ természetesen a csillagos ég. Bár

Hurrá? Kezdődik az iskola...

Totyogó tipegők

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
hrdoktor  |  2023.05.29 07:48
Az életmódunk számos tényezőt befolyásol, beleértve a szem egészségét is. Az egészségtelen táplálkoz...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 4. vasárnap
Bulcsú
22. hét
Június 4.
Szentháromság
Június 4.
Pedagógusnap
Június 4.
Az építők napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. június 3. 19:19
Pénzcentrum  |  2023. június 3. 16:04