21 °C Budapest

Kisbaba nagy költség avagy mennyiből lesz gyereked?

Pénzcentrum
2006. november 21. 13:00

Szüléstől az elindulásig Tagadhatatlan, hogy egyre kevesebben vagyunk, és mindaddig nem leszünk többen, míg minden család legalább két, de inkább három gyermeket nem vállal. Hogy mi akadályozza manapság a fiatalokat a több gyerek és egyáltalán a gyerekvállalásban? Miért nem igaz a régi mondás, hogy ahol elfér három ott elfér egy negyedik is? A következő néhány bekezdésben annak nézünk utána, hogy milyen mértékben lehetnek elrettentőek a gyermekkel kapcsolatos költségek.

Az általunk felállított modell természetesen nem tárja fel az összes lehetséges megoldást, és nem adhat teljes választ a feltett kérdésre, ahhoz hosszan tartó modellezésre és statisztikai elemzésekre lenne szükség. Mi feltételeztük, hogy egy fiatal házaspárról van szó, akiknek a szóban forgó baba lesz az első gyermeke, és rokonoktól, barátoktól sem kaphatnak segítséget, így mindent maguknak kell beszerezniük.

A várható költségeket a gyermek beiskoláztatásig vettük figyelembe, és megkapott összegeket a jegybanki alapkamat nagyságával, vagyis nyolc százalékkal diszkontáltuk. Természetesen a modell kialakításából, és az alapprobléma összetettségéből adódóan heteket lehetne azzal töltene, hogy teljes választ adjunk erre a kérdésre, amelynek eredményeként az általunk közölt adatoktól eltérőeket kaphatnánk, ám ez egy cikk kereteibe nem férne bele. Lássuk, mi mit találtunk!

A nagy pillanat ára

A következő táblázatban azokat a költségeket foglaltuk össze, amelyek a terhességgel és a szüléssel kapcsolatban merülnek fel. A lista hosszából jól látható, a forintok tengerén elég könnyű elúszni az árral, hogy mennyire az attól függ, hogy mindenből a legolcsóbbat vesszük, vagy hogy kiegyezünk-e a mindenkinek járó kórházi szolgáltatásokkal, vagy magánorvost fogadunk, esetleg több száz ezret arra szánunk, hogy a magyar viszonyok között "luxus" körülmények között(kétszemélyes szoba, étterem), magánkórházban jöjjön a világra csemeténk.

A legnagyobb tételt természetesen a terhes-gondozás és a szülés költségei jelentik, amelyek összesen körülbelül 105-270 ezer forintba kerülnek, természetesen az összeg orvosonként, kórházanként és városonként is változik, de általános tendencia, hogy vidéken valamelyest olcsóbban dolgoznak az orvosok. Ha megengedhetjük magunknak, akkor átlagban 750 ezer forintért magánkórházba is vonulhatunk, ahol a szolgáltatáshoz az is hozzá tartozik, hogy megkímélnek minket a fehér borítékok csúsztatásától.

Jókora terhet jelenthet számunkra a "gépesítés", vagyis a babakocsi, a kiságy, a babafigyelő és az egyéb műszaki cikkek megvétele, amelyre legjobb esetben 80 ezer forintot, ha mindenből a jobb minőséget szeretnénk biztosítani a gyermeknek, akkor 180 ezer forintot kell szánnunk.

Az első egy év

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az első egy évben általában 4-5 ruhaméretet nő ki gyermekünk, így a ruházkodás költségei akár jelentősen megterhelhetik az a háztartást, főleg ha úgymond minőségi gyermekruhát szeretnénk vásárolni és nem elégszünk meg a kereskedelmi láncokban kapható bőven 1 000 alatti darabokkal. Természetesen egyáltalán nem kis összeg a pelus ára sem, amelyből az első hat hónapban "fogyasztjuk el" a legnagyobb mennyiséget.


Ha mindent egybevetünk az első év költségvetése a legoptimálisabb választások, az akciólesés és a néhanapi megalkuvás után is 160 ezer forint feletti összegre, bár vannak olyan költségek, amelyeket még ennél is lejjebb lehet faragni, egyik példa, ha lemondunk a bébiételről és saját magunk készítjük el a "mindennapi betevőt". Ha kicsit szabadabbra eresztjük a gyeplőt, ez az összeg akár a fél millió forintos értéket is elérheti, de határ természetesen a csillagos ég. Bár

Hurrá? Kezdődik az iskola...

Totyogó tipegők

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.17 10:23
A Z-generáció, a 15-29 éves korosztály tagjai a legfiatalabbak, akik még csak mostanában léptek be a...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 20. szombat
Illés
29. hét
Július 20.
A Hold napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem