0 °C Budapest

Mennyit ér a diploma?

Pénzcentrum
2006. október 31. 12:00

A Pénzcentrum.hu a legfelkapottabb diplomák - a pénzügyes, marketinges, jogi, informatikus, gépész-, illetve építészmérnöki - várható megtérüléseit, költségeit hasonlította össze. Összefoglaljuk, mire jutottunk.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Mit vizsgáltunk?

Felkeltette érdeklődésünket, hogy a keresett szakok diplomái mekkora költséget jelentenek, illetve, hogy a tanulást a jövőbe történő invesztálásnak tekintve a befektetés mennyi idő alatt térülnek meg.

A felépített modellekben az államilag finanszírozott alapképzéseket vettük számba, egy vidékről érkezett hallgató szemével. Minden alkalommal két lehetőséget vetettünk össze: kollégiumban, vagy albérletben történő elhelyezkedést.

Mint azt kedves olvasóink közül többen észrevették, szándékosan nem számoltunk a munka, mint alternatívaköltség lehetőségével. Ennek oka, hogy mértékét nehéz volna számszerűsíteni, hiszen előfordulhat, hogy a hallgató a szülők cégénél sikerül elhelyezkedni kedvezőbb bérért, esetleg külföldre megy dolgozni, de lehetséges, hogy minimálbéren kezdi munkáját.

Összegyűjtöttük a 10 félév alatt várhatóan felmerülő összes költséget - így például utazási költség, élelmezés, lakhatás, tankönyvek -, illetve juttatást, támogatást - például tankönyvtámogatás, lakhatási támogatás. A feltételezésekről és a modell kereteiről, az egyes diplomákról szóló cikkekben olvashat bővebben az érdeklődő: Corvinus, ELTE, BME.

Mire jutottunk?

Fontos leszögezni, hogy minden következtetést annak fényében érdemes levonni, hogy az elhelyezkedési lehetőségek, bérhelyzetek idővel változnak, tehát a modell nem időtálló. Célunk nem is ennek felállítása volt, hanem az, hogy egy pillanatfelvételt nyerjünk az aktuális helyzetről.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A megszerzett diplomák 1-4 év munkájával térülnek meg, de az egyes diplomák között nagy eltérés tapasztalható, mivel eltérő költségek jelentkeznek az egyes felsőoktatási intézményekben, illetve a megszerezhető fizetés mértéke is más. Leghamarabb az informatikusi diploma térül meg, kevesebb, mint 2 év alatt, legkésőbb pedig a marketinges, albérletben eltöltött egyetemi évek esetén majdnem 4 év alatt. Valóban látszik az a trend, amelyet a médiában is sokszor emlegetnek, a mérnöki diplomák a legkeresettebbek.

A megtérülési idő minden alkalommal kevesebb, ha az egyetemista a kollégiumi lakhatást választja. Ez abból adódik, hogy az albérlet jóval magasabb költségeket jelent, tehát nem mindegy, hogy az egyetemi évek alatt hol laknak a diákok. A két lakhatási forma megtérülése között több mint 1 év a különbség a diplomák túlnyomó részénél. Kivételt 2 diploma képez: az informatikusi diploma, és a jogi diploma, amennyiben közigazgatásban, vagy vállalatnál helyezkedik el a hallgató. Pontosan 1 év a különbség a nemzetközi irodában elhelyezkedő jogi diplomás esetében. A többi diplománál sincs másfél évnél magasabb elszakadás.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.12.08 02:27
  A TISZTELET TÖRVÉNYE szerint az emberek mindig a maguknál erősebb vezetőt követik spontán módon....
hrdoktor  |  2021.12.06 05:29
Számos munkakör hordoz magában komoly balesetveszélyt, ezért fontosak a munkahelyi elsősegélynyújtás...
perfekt  |  2021.12.05 22:05
A cikksorozat előző részében említettük, hogy számviteli beszámoló összeállítása tehát egy „folyamat...
vezetoi-coaching  |  2021.12.03 09:05
Mi találtam… amire fókuszálsz, az jön szembe… ami lent, az fent, ami belül, kívül… A múltkor egy fra...
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
NAPTÁR
Tovább
2021. december 8. szerda
Mária
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?