1 °C Budapest

Mennyit ér a diploma?

Pénzcentrum
2006. október 31. 12:00

A Pénzcentrum.hu a legfelkapottabb diplomák - a pénzügyes, marketinges, jogi, informatikus, gépész-, illetve építészmérnöki - várható megtérüléseit, költségeit hasonlította össze. Összefoglaljuk, mire jutottunk.

Mit vizsgáltunk?

Felkeltette érdeklődésünket, hogy a keresett szakok diplomái mekkora költséget jelentenek, illetve, hogy a tanulást a jövőbe történő invesztálásnak tekintve a befektetés mennyi idő alatt térülnek meg.

A felépített modellekben az államilag finanszírozott alapképzéseket vettük számba, egy vidékről érkezett hallgató szemével. Minden alkalommal két lehetőséget vetettünk össze: kollégiumban, vagy albérletben történő elhelyezkedést.

Mint azt kedves olvasóink közül többen észrevették, szándékosan nem számoltunk a munka, mint alternatívaköltség lehetőségével. Ennek oka, hogy mértékét nehéz volna számszerűsíteni, hiszen előfordulhat, hogy a hallgató a szülők cégénél sikerül elhelyezkedni kedvezőbb bérért, esetleg külföldre megy dolgozni, de lehetséges, hogy minimálbéren kezdi munkáját.

Összegyűjtöttük a 10 félév alatt várhatóan felmerülő összes költséget - így például utazási költség, élelmezés, lakhatás, tankönyvek -, illetve juttatást, támogatást - például tankönyvtámogatás, lakhatási támogatás. A feltételezésekről és a modell kereteiről, az egyes diplomákról szóló cikkekben olvashat bővebben az érdeklődő: Corvinus, ELTE, BME.

Mire jutottunk?

Fontos leszögezni, hogy minden következtetést annak fényében érdemes levonni, hogy az elhelyezkedési lehetőségek, bérhelyzetek idővel változnak, tehát a modell nem időtálló. Célunk nem is ennek felállítása volt, hanem az, hogy egy pillanatfelvételt nyerjünk az aktuális helyzetről.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A megszerzett diplomák 1-4 év munkájával térülnek meg, de az egyes diplomák között nagy eltérés tapasztalható, mivel eltérő költségek jelentkeznek az egyes felsőoktatási intézményekben, illetve a megszerezhető fizetés mértéke is más. Leghamarabb az informatikusi diploma térül meg, kevesebb, mint 2 év alatt, legkésőbb pedig a marketinges, albérletben eltöltött egyetemi évek esetén majdnem 4 év alatt. Valóban látszik az a trend, amelyet a médiában is sokszor emlegetnek, a mérnöki diplomák a legkeresettebbek.

A megtérülési idő minden alkalommal kevesebb, ha az egyetemista a kollégiumi lakhatást választja. Ez abból adódik, hogy az albérlet jóval magasabb költségeket jelent, tehát nem mindegy, hogy az egyetemi évek alatt hol laknak a diákok. A két lakhatási forma megtérülése között több mint 1 év a különbség a diplomák túlnyomó részénél. Kivételt 2 diploma képez: az informatikusi diploma, és a jogi diploma, amennyiben közigazgatásban, vagy vállalatnál helyezkedik el a hallgató. Pontosan 1 év a különbség a nemzetközi irodában elhelyezkedő jogi diplomás esetében. A többi diplománál sincs másfél évnél magasabb elszakadás.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
hrdoktor  |  2023.01.23 04:31
Manapság az emberek többsége ülő életmódot folytat, vagyis a napja nagy részét ülve tölti, ami az eg...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?