30 °C Budapest

Mennyit ér a diploma?

Pénzcentrum
2006. október 31. 12:00

A Pénzcentrum.hu a legfelkapottabb diplomák - a pénzügyes, marketinges, jogi, informatikus, gépész-, illetve építészmérnöki - várható megtérüléseit, költségeit hasonlította össze. Összefoglaljuk, mire jutottunk.

Mit vizsgáltunk?

Felkeltette érdeklődésünket, hogy a keresett szakok diplomái mekkora költséget jelentenek, illetve, hogy a tanulást a jövőbe történő invesztálásnak tekintve a befektetés mennyi idő alatt térülnek meg.

A felépített modellekben az államilag finanszírozott alapképzéseket vettük számba, egy vidékről érkezett hallgató szemével. Minden alkalommal két lehetőséget vetettünk össze: kollégiumban, vagy albérletben történő elhelyezkedést.

Mint azt kedves olvasóink közül többen észrevették, szándékosan nem számoltunk a munka, mint alternatívaköltség lehetőségével. Ennek oka, hogy mértékét nehéz volna számszerűsíteni, hiszen előfordulhat, hogy a hallgató a szülők cégénél sikerül elhelyezkedni kedvezőbb bérért, esetleg külföldre megy dolgozni, de lehetséges, hogy minimálbéren kezdi munkáját.

Összegyűjtöttük a 10 félév alatt várhatóan felmerülő összes költséget - így például utazási költség, élelmezés, lakhatás, tankönyvek -, illetve juttatást, támogatást - például tankönyvtámogatás, lakhatási támogatás. A feltételezésekről és a modell kereteiről, az egyes diplomákról szóló cikkekben olvashat bővebben az érdeklődő: Corvinus, ELTE, BME.

Mire jutottunk?

Fontos leszögezni, hogy minden következtetést annak fényében érdemes levonni, hogy az elhelyezkedési lehetőségek, bérhelyzetek idővel változnak, tehát a modell nem időtálló. Célunk nem is ennek felállítása volt, hanem az, hogy egy pillanatfelvételt nyerjünk az aktuális helyzetről.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A megszerzett diplomák 1-4 év munkájával térülnek meg, de az egyes diplomák között nagy eltérés tapasztalható, mivel eltérő költségek jelentkeznek az egyes felsőoktatási intézményekben, illetve a megszerezhető fizetés mértéke is más. Leghamarabb az informatikusi diploma térül meg, kevesebb, mint 2 év alatt, legkésőbb pedig a marketinges, albérletben eltöltött egyetemi évek esetén majdnem 4 év alatt. Valóban látszik az a trend, amelyet a médiában is sokszor emlegetnek, a mérnöki diplomák a legkeresettebbek.

A megtérülési idő minden alkalommal kevesebb, ha az egyetemista a kollégiumi lakhatást választja. Ez abból adódik, hogy az albérlet jóval magasabb költségeket jelent, tehát nem mindegy, hogy az egyetemi évek alatt hol laknak a diákok. A két lakhatási forma megtérülése között több mint 1 év a különbség a diplomák túlnyomó részénél. Kivételt 2 diploma képez: az informatikusi diploma, és a jogi diploma, amennyiben közigazgatásban, vagy vállalatnál helyezkedik el a hallgató. Pontosan 1 év a különbség a nemzetközi irodában elhelyezkedő jogi diplomás esetében. A többi diplománál sincs másfél évnél magasabb elszakadás.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.20 08:03
A csendes vakációzás egy olyan munkahelyi trend, amikor az alkalmazottak titokban vesznek ki szabads...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 25. kedd
Vilmos
26. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm