0 °C Budapest

Mennyit keres egy polgármester?

Pénzcentrum
2006. október 5. 10:45

Feladat mellett sok pénzt is vesztettek azok a polgármesterek, akiket nem választottak újra. Kistelepüléseken is negyedmillió forint jár a főállású polgármesternek. A polgármesterek és a megyei közgyűlési vezetők illetményét a helyi képviselő-testület, illetve a közgyűlés határozza meg a köztisztviselői illetményalap és a lakosságszámtól függő szorzó segítségével.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Feladat mellett sok pénzt is vesztettek azok a polgármesterek, akiket nem választottak újra. Kistelepüléseken is negyedmillió forint jár a főállású polgármesternek. A polgármesterek és a megyei közgyűlési vezetők illetményét a helyi képviselő-testület, illetve a közgyűlés határozza meg a köztisztviselői illetményalap és a lakosságszámtól függő szorzó segítségével - írja a Magyar Hírlap.

A szorzók alapján értelemszerűen az ezernél kevesebb lakosú települések vezetői kapják a legkevesebbet, ők képviselőik belátásától függően - ha főállásban vezetik falujukat - 257 600 és 331 200 forint közötti összeget keresnek. A megyei közgyűlési elnököknek jóval több jár: 515 és 552 ezer forint közötti összeget is megszavazhatnak nekik.

A budapesti főpolgármester alapilletménye legkevesebb 552 ezer, legfeljebb 607 200 forint, de az alapfizetésen felül - miként a többi önkormányzati elöljárót - gépjármű-vezetői és nyelvpótlék, valamint tiszteletdíja húsz-harminc százalékát kitevő költségátalány is megilleti.

Érdekes szabály, hogy az újonnan megválasztott polgármesterek tiszteletdíja nem lehet alacsonyabb elődjük, vagy újraválasztott vezető esetén saját választások előtti illetményüknél.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A tisztségükből távozó elöljárók legalább háromhavi illetményüknek megfelelő végkielégítéssel vigasztalódhatnak, de ezt az új képviselő-testület belátása szerint hathavira is emelheti.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.12.07 02:29
A SZILÁRD TALAJ TÖRVÉNYE a vezetőbe vetett bizalom fontosságát emeli ki. Ehhez magas szintű szakmai...
hrdoktor  |  2021.12.06 05:29
Számos munkakör hordoz magában komoly balesetveszélyt, ezért fontosak a munkahelyi elsősegélynyújtás...
perfekt  |  2021.12.05 22:05
A cikksorozat előző részében említettük, hogy számviteli beszámoló összeállítása tehát egy „folyamat...
vezetoi-coaching  |  2021.12.03 09:05
Mi találtam… amire fókuszálsz, az jön szembe… ami lent, az fent, ami belül, kívül… A múltkor egy fra...
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 7. 07:20