3 °C Budapest

Valóban nem értünk a pénzhez? A statisztikák ezt mutatják... Itt a lehetséges megoldás!

Pénzcentrum
2006. augusztus 29. 15:10

Az idei tanévtől 60 középiskolában tanulhatják meg a diákok, hogy hogyan bánjanak a pénzzel. A Budapesti Értéktőzsde, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, az Oktatási Minisztérium és a BÉT alapítványa, az Öngondoskodás Alapítvány együttes összefogásával olyan pályázatot írt ki a középiskolák részére, mely azt támogatja, hogy a diákok ne legyenek 'pénzügyi analfabéták', tehát tanuljanak meg bánni a pénzzel.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


A pályázat keretösszege 15 millió forint volt a 2006/2007-es tanévre, amely 30 oktatási intézménynek -szakközépiskolák és gimnáziumok, állami magán és egyházi intézmények egyaránt- lesz elegendő a költségek fedezésére. Az iskolák egyenként 500 000 forint támogatást kaptak. A 84 sikeres pályázatot benyújtó intézmények közül 60 kapta meg a lehetőséget, hogy elkezdjék az Alapítvány által fejlesztett, pénzügyi ismeretekkel foglalkozó tananyag oktatását.

A társaság további 40 millió forintot különített el olyan célra, hogy a már eddig Amerikában sikeresen futó tőzsdei játékot, a Stock Market Game-et megvalósítsa hazánkban is.

A ma kedden délután 1 órától tartott sajtótájékoztatón Gecser Ottó, az Öngondoskodás Alapítvány kuratóriumának elnöke, Hiller István oktatási és kulturális miniszter, Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter és Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapesti Értéktőzsde elnöke vett részt. Hiller István miniszter úr szerint egy intézményes formával kell fellépni a gazdasági és pénzügyi gondolkodás elősegítéséért. Társadalmi igény van az alap pénzügyi, gazdasági és vállalkozási ismeretek elsajátítására, éppen ezért nemcsak a diákok, hanem a tanárok és a szülők is nagy százalékban támogatják a programot.

A pályázó intézmények számából is kiderült, hogy a tantárgy komolyan felkeltette az érdeklődést mind az iskolák, mind a szülők körében. A tantárgy teljes anyaga egyébként megtalálható lesz majd az Interneten, a Sulinet oldalán. Összesen 19 település, városok és falvak egyaránt képviselteti magát a pályázatot nyertek körében.

Kóka János gazdasági miniszter azt nyilatkozta, hogy minden diákban már 14-18 éves korában meg kell erősíteni az öngondoskodás érzését. Nagyon fontos, hogy már fiatal korunkban megtanuljuk, hogy hogyan kell jól gazdálkodni a pénzünkkel, hogyan spóroljunk és milyen befektetési formákat válasszunk.

A Marketing Centrum Országos Piackutató Intézet kutatásai alapján a diákok 20 százalékánál a pénz a harmadik legfontosabb téma, és 63 százalékuk gondolja úgy, hogy a pénzügyi ismereteknek az 5 legfontosabb tárgy közé kellene tartoznia. Ma a diákok 90 százaléka lát esélyt arra, hogy divattá váljon az, hogy az ő korosztály jobban ért a pénzhez, mint a szüleik generációja.

A tapasztalatok szerint a gazdasági miniszter szerint az emberek nagy része még mindig egyáltalán nem ért a pénzhez, és sokan még mindig a párna alatt vagy a szekrényben tartják megtakarításaikat. A kormány, a BÉT és az alapítvány ezért is tartja nagyon fontosnak, hogy a jövő nemzedékét megtanítsa a helyes pénzügyi gondolkodásra. Annak, hogy az emberek ismerik a gazdaságot és a pénzügyi folyamatokat, nem csak gazdasági, hanem társadalmi aspektusai is vannak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.11.30 08:38
A Kormány 2021. november 2-án benyújtotta az egyes képzéseket és a foglalkoztatást érintő törvények...
hrdoktor  |  2021.11.29 05:13
Vannak olyan életviteli szokások, amelyek észrevétlenül elveszik az energiánkat. [...] Bővebben!
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
coachco  |  2021.11.12 19:58
Aki járt Mádon az elmúlt években, biztos, hogy járt a Szent Tamás dűlő tetején. Csodás a kilátás! Mi...
hrbonbon  |  2021.11.11 14:19
We take the idea of hierarchy for granted in organizations, but we are wrong.  Organizations need n...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?