7 °C Budapest

Valóban nem értünk a pénzhez? A statisztikák ezt mutatják... Itt a lehetséges megoldás!

Pénzcentrum
2006. augusztus 29. 15:10

Az idei tanévtől 60 középiskolában tanulhatják meg a diákok, hogy hogyan bánjanak a pénzzel. A Budapesti Értéktőzsde, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, az Oktatási Minisztérium és a BÉT alapítványa, az Öngondoskodás Alapítvány együttes összefogásával olyan pályázatot írt ki a középiskolák részére, mely azt támogatja, hogy a diákok ne legyenek 'pénzügyi analfabéták', tehát tanuljanak meg bánni a pénzzel.


A pályázat keretösszege 15 millió forint volt a 2006/2007-es tanévre, amely 30 oktatási intézménynek -szakközépiskolák és gimnáziumok, állami magán és egyházi intézmények egyaránt- lesz elegendő a költségek fedezésére. Az iskolák egyenként 500 000 forint támogatást kaptak. A 84 sikeres pályázatot benyújtó intézmények közül 60 kapta meg a lehetőséget, hogy elkezdjék az Alapítvány által fejlesztett, pénzügyi ismeretekkel foglalkozó tananyag oktatását.

A társaság további 40 millió forintot különített el olyan célra, hogy a már eddig Amerikában sikeresen futó tőzsdei játékot, a Stock Market Game-et megvalósítsa hazánkban is.

A ma kedden délután 1 órától tartott sajtótájékoztatón Gecser Ottó, az Öngondoskodás Alapítvány kuratóriumának elnöke, Hiller István oktatási és kulturális miniszter, Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter és Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapesti Értéktőzsde elnöke vett részt. Hiller István miniszter úr szerint egy intézményes formával kell fellépni a gazdasági és pénzügyi gondolkodás elősegítéséért. Társadalmi igény van az alap pénzügyi, gazdasági és vállalkozási ismeretek elsajátítására, éppen ezért nemcsak a diákok, hanem a tanárok és a szülők is nagy százalékban támogatják a programot.

A pályázó intézmények számából is kiderült, hogy a tantárgy komolyan felkeltette az érdeklődést mind az iskolák, mind a szülők körében. A tantárgy teljes anyaga egyébként megtalálható lesz majd az Interneten, a Sulinet oldalán. Összesen 19 település, városok és falvak egyaránt képviselteti magát a pályázatot nyertek körében.

Kóka János gazdasági miniszter azt nyilatkozta, hogy minden diákban már 14-18 éves korában meg kell erősíteni az öngondoskodás érzését. Nagyon fontos, hogy már fiatal korunkban megtanuljuk, hogy hogyan kell jól gazdálkodni a pénzünkkel, hogyan spóroljunk és milyen befektetési formákat válasszunk.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Marketing Centrum Országos Piackutató Intézet kutatásai alapján a diákok 20 százalékánál a pénz a harmadik legfontosabb téma, és 63 százalékuk gondolja úgy, hogy a pénzügyi ismereteknek az 5 legfontosabb tárgy közé kellene tartoznia. Ma a diákok 90 százaléka lát esélyt arra, hogy divattá váljon az, hogy az ő korosztály jobban ért a pénzhez, mint a szüleik generációja.

A tapasztalatok szerint a gazdasági miniszter szerint az emberek nagy része még mindig egyáltalán nem ért a pénzhez, és sokan még mindig a párna alatt vagy a szekrényben tartják megtakarításaikat. A kormány, a BÉT és az alapítvány ezért is tartja nagyon fontosnak, hogy a jövő nemzedékét megtanítsa a helyes pénzügyi gondolkodásra. Annak, hogy az emberek ismerik a gazdaságot és a pénzügyi folyamatokat, nem csak gazdasági, hanem társadalmi aspektusai is vannak.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem