A siker kulcsa, vagy csak mítosz? - Mire jó az MBA?

Pénzcentrum
2006. április 20. 08:30

Meglehetősen érdekes kutatást tett közzé a napokban a Business Week, melyben arra keresték a választ, hogy a mostanság oly felkapott MBA diploma mennyiben segít egy topmenedzseri állás elcsípésében és fizetésünk feltornázásában. Az eredmények meglepőek: a legelismertebb vezetők szerint is egyértelmű, hogy az MBA csak lehetőséget ad, ezzel azonban csak az igazán rátermettek tudnak élni, akik a legtöbb esetben a papír nélkül is boldogulnának... Lássuk, mit érdemes tudni mielőtt milliókat áldozunk a mesterközgazdász minősítés megszerzéséért!



Érdekes, hogy a nálunk jóval fejlettebb üzleti kultúrával rendelkező Egyesült Államok vállalati felsővezetőinél sem követelmény az MBA minősítés megléte, mely önmagában nem is segít a top pozíció elérésében. A Business Week kutatása szerint a topmenedzserek kevesebb mint harmadát repítette égi magaslatokba az MBA és a minősítéssel rendelkező felsővezetőknek is mindössze a fele járt a top 10 iskola valamelyikébe.

Az MBA szerelmeseinek persze jó hír, hogy amennyiben sikerül felküzdeniük magukat a csúcsra, busásan megtérül a képzésbe fektetett idő, pénz, energia és elmaradt bér. A lap adatai szerint az S&P 100 vállalatainak MBA diplomával rendelkező felsővezetői 2004-ben átlagosan 8.4 millió dollárt kerestek (bónuszokkal és részvényopciókkal együtt), míg az MBA nélkülieknek "be kellett érniük" 7.1 millióval. Az MBA tehát mintegy 19%-os prémiumot jelent.

Mindent összevetve a vizsgált 500 vezetőből 146 rendelkezik MBA végzettséggel, ami azért elég meglepő annak fényében, hogy több százezer ilyen diplomával rendelkező munkavállaló van a piacon. A 146-ból csak 71-en szerezték papírjukat Business Week rangosra szerinti top 10 intézményben. A 71 főnek azonban kétharmada a Harvard Business School-t, a Stanford University's Graduate School of Business-t, vagy a University of Pennsylvania's Wharton School-t választotta.

Azzal sem árt tisztában lenni, hogy a top 10 iskolában végzettek számára sem garantált a siker: 4,000-ből közülük is csak egy tartozott a legjobban fizetett vezetők közé 2004-ben. Az ellenoldal viszont meglehetősen népes, az MBA-nélküli sikertörténetek írói közé tartozik többek között az American Express, a Citigroup és az IBM vezérigazgatója is, de az egyedi stílusú Steven Ballmert is felhozhatjuk példaként, ő ugyanis félbehagyta stanfordi tanulmányait, hogy egy induló kisvállalatnál könyveljen. Ez a cég ma a Microsoft, melynek ő a vezérigazgatója...

A fejvadászok szerint az MBA sokat segíthet a diploma megszerzése után abban, hogy állást találjon valaki, ezt követően azonban egyszerűen nem számíthatunk a papírból fakadó előnyökre: minden a képességeinken és a kemény munkán múlik.

Érdemes megvizsgálni még azon cégek teljesíményét, melyeket MBA-s menedzserek vezetnek, összevetve a többi vállalat teljesítményével. A Business Week adatai szerint 2002 és 2004 között valamivel jobb sajáttőke-arányos megtérülést értek el azok a cégek, mely élén MBA végzettséggel rendelkező vezető állt. A részvényesi hozamok mediánja azonban sokkal rosszabb az MBA-s esetekben: 7.4%-os, míg a nem MBA-s cégeknél 9.9%-os.

Összességében tehát elmondható, hogy az MBA diplomával rendelkező vezetők sem biztos, hogy jobban végzik munkájukat, a számok azonban azt mutatják, hogy ennek ellenére jobban keresnek. Ez elsősorban iskoláik gondos márkaépítésének és elismertségének köszönhető.

Nem árt azonban kiemelni, hogy a legjobb iskolák úgy óvják márkanevüket, hogy a jelentkezők csaknem 90%-át elutasítják, akik pedig átjutnak a rostán, azok olyan képességekkel rendelkeznek, hogy az adott intézmény papírja nélkül is sikeresek lennének. Gyakorlatilag tehát önbeteljesítő jóslatról beszélhetünk.
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.24 05:45
Jelenleg négy különböző generáció tagjai dolgoznak együtt a munkahelyeken, ami a lehetőségek mellett...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem