30 °C Budapest

A siker kulcsa, vagy csak mítosz? - Mire jó az MBA?

Pénzcentrum
2006. április 20. 08:30

Meglehetősen érdekes kutatást tett közzé a napokban a Business Week, melyben arra keresték a választ, hogy a mostanság oly felkapott MBA diploma mennyiben segít egy topmenedzseri állás elcsípésében és fizetésünk feltornázásában. Az eredmények meglepőek: a legelismertebb vezetők szerint is egyértelmű, hogy az MBA csak lehetőséget ad, ezzel azonban csak az igazán rátermettek tudnak élni, akik a legtöbb esetben a papír nélkül is boldogulnának... Lássuk, mit érdemes tudni mielőtt milliókat áldozunk a mesterközgazdász minősítés megszerzéséért!Érdekes, hogy a nálunk jóval fejlettebb üzleti kultúrával rendelkező Egyesült Államok vállalati felsővezetőinél sem követelmény az MBA minősítés megléte, mely önmagában nem is segít a top pozíció elérésében. A Business Week kutatása szerint a topmenedzserek kevesebb mint harmadát repítette égi magaslatokba az MBA és a minősítéssel rendelkező felsővezetőknek is mindössze a fele járt a top 10 iskola valamelyikébe.

Az MBA szerelmeseinek persze jó hír, hogy amennyiben sikerül felküzdeniük magukat a csúcsra, busásan megtérül a képzésbe fektetett idő, pénz, energia és elmaradt bér. A lap adatai szerint az S&P 100 vállalatainak MBA diplomával rendelkező felsővezetői 2004-ben átlagosan 8.4 millió dollárt kerestek (bónuszokkal és részvényopciókkal együtt), míg az MBA nélkülieknek "be kellett érniük" 7.1 millióval. Az MBA tehát mintegy 19%-os prémiumot jelent.

Mindent összevetve a vizsgált 500 vezetőből 146 rendelkezik MBA végzettséggel, ami azért elég meglepő annak fényében, hogy több százezer ilyen diplomával rendelkező munkavállaló van a piacon. A 146-ból csak 71-en szerezték papírjukat Business Week rangosra szerinti top 10 intézményben. A 71 főnek azonban kétharmada a Harvard Business School-t, a Stanford University's Graduate School of Business-t, vagy a University of Pennsylvania's Wharton School-t választotta.

Azzal sem árt tisztában lenni, hogy a top 10 iskolában végzettek számára sem garantált a siker: 4,000-ből közülük is csak egy tartozott a legjobban fizetett vezetők közé 2004-ben. Az ellenoldal viszont meglehetősen népes, az MBA-nélküli sikertörténetek írói közé tartozik többek között az American Express, a Citigroup és az IBM vezérigazgatója is, de az egyedi stílusú Steven Ballmert is felhozhatjuk példaként, ő ugyanis félbehagyta stanfordi tanulmányait, hogy egy induló kisvállalatnál könyveljen. Ez a cég ma a Microsoft, melynek ő a vezérigazgatója...

A fejvadászok szerint az MBA sokat segíthet a diploma megszerzése után abban, hogy állást találjon valaki, ezt követően azonban egyszerűen nem számíthatunk a papírból fakadó előnyökre: minden a képességeinken és a kemény munkán múlik.

Érdemes megvizsgálni még azon cégek teljesíményét, melyeket MBA-s menedzserek vezetnek, összevetve a többi vállalat teljesítményével. A Business Week adatai szerint 2002 és 2004 között valamivel jobb sajáttőke-arányos megtérülést értek el azok a cégek, mely élén MBA végzettséggel rendelkező vezető állt. A részvényesi hozamok mediánja azonban sokkal rosszabb az MBA-s esetekben: 7.4%-os, míg a nem MBA-s cégeknél 9.9%-os.

Összességében tehát elmondható, hogy az MBA diplomával rendelkező vezetők sem biztos, hogy jobban végzik munkájukat, a számok azonban azt mutatják, hogy ennek ellenére jobban keresnek. Ez elsősorban iskoláik gondos márkaépítésének és elismertségének köszönhető.

Nem árt azonban kiemelni, hogy a legjobb iskolák úgy óvják márkanevüket, hogy a jelentkezők csaknem 90%-át elutasítják, akik pedig átjutnak a rostán, azok olyan képességekkel rendelkeznek, hogy az adott intézmény papírja nélkül is sikeresek lennének. Gyakorlatilag tehát önbeteljesítő jóslatról beszélhetünk.
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.20 08:03
A csendes vakációzás egy olyan munkahelyi trend, amikor az alkalmazottak titokban vesznek ki szabads...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 25. kedd
Vilmos
26. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm