25 °C Budapest

Bombameglepetés! - Csökkent a sztárok fizetése!

Pénzcentrum
2006. június 2. 07:00

A Deloitte ma megjelent, a labdarúgás finanszírozásáról szóló legfrissebb éves jelentése szerint a Premiership klubjaiban kifizetett összesített bérek mértéke a liga történetében első alkalommal csökkent. A jelentés azt is megerősíti, hogy a Premiership klubjai továbbra is a világ labdarúgásának messze legjövedelmezőbb egyesületei. A 20 legjobb klub bevétele meghaladta a 1,95 milliárd eurót.Dan Jones, a Deloitte Sport Üzleti Csoportjának partnere elmondta, hogy "Az elmúlt évtizedben a fizetések a Premiershipben évről évre átlagosan 20%-kal növekedtek. Ezzel éles ellentétben áll a Premiership klubok teljes bérköltségének a 2004/05-ös szezon legfrissebb számadatai alapján mért 3%-os csökkenése. Legutóbbi elemzésünk is a bevételek és a költségek javuló arányát támasztja alá nem csupán Angliában, de egész Európában. Az, hogy a klubokat a fizetések maximalizálásával 'megmentsük saját maguktól' már sokkal kevésbé fontos szempont, mint öt évvel ezelőtt."

A jelentés szintén rámutat a Premiership globális versenytársaival szembeni merészségére is. Alan Switzer, a Sport Üzlet Csoport vezető tanácsadója szerint: "Annak ellenére, hogy a német Bundesliga és az olasz Serie A klubjai érték el a legnagyobb pénzügyi javulást bevételük 17 illetve 16 százalékos növelésével, az angol Premiership klubok továbbra is magasan az élen állnak. A Premiership klubok esetében a bevétel egyenletesebben oszlik meg a különböző források és különböző klubok között, emellett jövedelmezőségük is jobb, mint európai versenytársaiké."

A labdarúgás finanszírozásáról készített 2006. évi Deloitte éves jelentés legfontosabb megállapításai:

Az öt legnagyobb európai liga generálta a teljes európai labdarúgó piac 11,6 milliárd eurós bevételének 54%-át. Ezek Anglia (1,97 milliárd euró), Olaszország (1,34 milliárd euró), Németország (1,24 milliárd euró), Spanyolország (1,03 milliárd euró) és Franciaország (0,7 milliárd euró) els? osztályú ligái.

A 2004/05-ös szezonban a legnagyobb mértékű bevétel-növekedést a német (17%) és az olasz (16%) klubok érték el. Ezzel szemben az angol Premiership bevétele csupán 1%-kal nőtt.

Az angol Premiership mellett az olasz és a francia kluboknak is sikerült a 2004/05-ös szezonban teljes bérköltségüket csökkenteniük (2 illetve 3 százalékkal). Az öt legnagyobb ligán belül a bérek és a bevételek aránya továbbra is az elmúlt évek javuló tendenciáját mutatja.

Európában az angol klubok a legjövedelmezőbbek, melyeket a német klubok követnek. A 2004/05-ös szezonban rekordot jelentő 14 klub számolt be adózás előtti nyereségről.


Paul Rawnsley, a Deloitte Sport Üzletág Csoportjának igazgatója beszélt a labdarúgás finanszírozásának jövőbeli kilátásairól: "Arra számítunk, hogy az angol klubok pénzügyi szempontból világviszonylatban továbbra is az élen maradnak. Az újonnan megkötött televíziós közvetítési megállapodások a 2007/08-as szezontól várhatóan 2,5 milliárd euró fölé növelik majd a Premiership klubok összbevételét. Bár a növekvő bevétel nagy részét a klubok valószínűleg a játékosokra fogják költeni, egyéb beruházások is várhatók, amelyek a klubok széles alapokon nyugvó jövőbeli sikerét lesznek hivatottak biztosítani."

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
perfekt  |  2022.06.27 11:41
Az államháztartás egyensúlyát javító külön adók között szerepel az egyszerűsített foglalkoztatás ker...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?