Bombameglepetés! - Csökkent a sztárok fizetése!

Pénzcentrum
2006. június 2. 07:00

A Deloitte ma megjelent, a labdarúgás finanszírozásáról szóló legfrissebb éves jelentése szerint a Premiership klubjaiban kifizetett összesített bérek mértéke a liga történetében első alkalommal csökkent. A jelentés azt is megerősíti, hogy a Premiership klubjai továbbra is a világ labdarúgásának messze legjövedelmezőbb egyesületei. A 20 legjobb klub bevétele meghaladta a 1,95 milliárd eurót.Dan Jones, a Deloitte Sport Üzleti Csoportjának partnere elmondta, hogy "Az elmúlt évtizedben a fizetések a Premiershipben évről évre átlagosan 20%-kal növekedtek. Ezzel éles ellentétben áll a Premiership klubok teljes bérköltségének a 2004/05-ös szezon legfrissebb számadatai alapján mért 3%-os csökkenése. Legutóbbi elemzésünk is a bevételek és a költségek javuló arányát támasztja alá nem csupán Angliában, de egész Európában. Az, hogy a klubokat a fizetések maximalizálásával 'megmentsük saját maguktól' már sokkal kevésbé fontos szempont, mint öt évvel ezelőtt."

A jelentés szintén rámutat a Premiership globális versenytársaival szembeni merészségére is. Alan Switzer, a Sport Üzlet Csoport vezető tanácsadója szerint: "Annak ellenére, hogy a német Bundesliga és az olasz Serie A klubjai érték el a legnagyobb pénzügyi javulást bevételük 17 illetve 16 százalékos növelésével, az angol Premiership klubok továbbra is magasan az élen állnak. A Premiership klubok esetében a bevétel egyenletesebben oszlik meg a különböző források és különböző klubok között, emellett jövedelmezőségük is jobb, mint európai versenytársaiké."

A labdarúgás finanszírozásáról készített 2006. évi Deloitte éves jelentés legfontosabb megállapításai:

Az öt legnagyobb európai liga generálta a teljes európai labdarúgó piac 11,6 milliárd eurós bevételének 54%-át. Ezek Anglia (1,97 milliárd euró), Olaszország (1,34 milliárd euró), Németország (1,24 milliárd euró), Spanyolország (1,03 milliárd euró) és Franciaország (0,7 milliárd euró) els? osztályú ligái.

A 2004/05-ös szezonban a legnagyobb mértékű bevétel-növekedést a német (17%) és az olasz (16%) klubok érték el. Ezzel szemben az angol Premiership bevétele csupán 1%-kal nőtt.

Az angol Premiership mellett az olasz és a francia kluboknak is sikerült a 2004/05-ös szezonban teljes bérköltségüket csökkenteniük (2 illetve 3 százalékkal). Az öt legnagyobb ligán belül a bérek és a bevételek aránya továbbra is az elmúlt évek javuló tendenciáját mutatja.

Európában az angol klubok a legjövedelmezőbbek, melyeket a német klubok követnek. A 2004/05-ös szezonban rekordot jelentő 14 klub számolt be adózás előtti nyereségről.


Paul Rawnsley, a Deloitte Sport Üzletág Csoportjának igazgatója beszélt a labdarúgás finanszírozásának jövőbeli kilátásairól: "Arra számítunk, hogy az angol klubok pénzügyi szempontból világviszonylatban továbbra is az élen maradnak. Az újonnan megkötött televíziós közvetítési megállapodások a 2007/08-as szezontól várhatóan 2,5 milliárd euró fölé növelik majd a Premiership klubok összbevételét. Bár a növekvő bevétel nagy részét a klubok valószínűleg a játékosokra fogják költeni, egyéb beruházások is várhatók, amelyek a klubok széles alapokon nyugvó jövőbeli sikerét lesznek hivatottak biztosítani."

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.05.17 17:06
„...Példás rend, vagy jó kedély? Példás rend vagy az öröm? Van a kötelesség érzése. De mi az első kö...
coachco  |  2021.05.17 13:56
Talán sokan érzik úgy mostanában, végre, kicsit mintha jobb lenne, talán túl vagyunk a nehezén. [.....
hrdoktor  |  2021.05.17 06:50
Kevésbé közismert, hogy az alváshiány hozzájárul a kóros súlytöbblet kialakulásához. [...] Bővebb...
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
EZT OLVASTAD MÁR?