Orbán és a vadkapitalizmus - 500 ezer új munkahely

Pénzcentrum
2006. február 19. 20:19

Magyarországon ma nem piacgazdaság van, hanem kapitalizmus, de azon belül is vadkapitalizmus - mondta Orbán Viktor a kunszentmiklósi kisgazda országos gyűlésen. Orbán a piacgazdaságot úgy definiálta, hogy az az a képződmény, ahol egyik fél sem tudja akaratát rákényszeríteni a másikra, hanem az együttműködés kerül előtérbe. Szombaton Balatonfüreden az ellenzéki párt elnöke a második Széchenyi tervről beszélt, ami 1,500 mrd Ft-os fejlesztést jelent. Orbán továbbra is kitart a tőkejuttatások fontossága mellett.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az ellenzéki párt elnöke arra kérte a kisgazda társadalmat, a "vidéki Magyarországot", hogy sokan menjenek el április 9-én szavazni. Ha a vidéki Magyarország nem lesz képes arra, hogy olyan számban képviseltesse magát, mint a főváros vagy a nagyvárosok, akkor nem olyan kormány alakul, aki a vidékiek érdekeit fogja képviselni - állította Orbán. Az MSZP-frakció agrár- és vidékfejlesztési munkacsoportjának vezetője szerint 2000-ben a Fidesz Orbán Viktor vezetésével "szembenevette" Torgyán Józsefet és a gazdákat amikor azok az Európai Uniós csatlakozásra való hivatkozva 436 milliárd forintot kértek.

A közvéleménykutatások szerint vidéken az ellenzéki párt szimpatizánsai többségben vannak az MSZP szimpatizánsakhoz képest, ezért a Fidesznek alapvető érdeke, hogy a vidékiek minél nagyobb számban menjenek el szavazni. A fennálló gazdasági rend vadkapitalizmusként definiálása olyan érzelmi nyomásgyakorlás lehet ezekre az emberekre, melyek valódi mozgósító erővel bírhatnak.

A Fidesz elnöke szombaton Balatonfürden részletesen beszélt a második Széchenyi tervről is, mely 1,500 mrd Ft-nyi fejlesztési forrást jelentene a kis- és középvállalkozásoknak a következő 4 évben. Orbán elképzelései szerint a tervből 1,000 milliárdot tenne ki a kis- és középvállalkozás-fejlesztési alap, 500 milliárd új munkahelyek létrehozását szolgálná. Az 1,500 mrd Ft-ból 1,000 mrd Ft-ot biztosíthatnának az uniós források, a többit a hazai költségvetés tenné hozzá.

Az uniótól Orbán szerint a következő 4 év folyamán 3,200 mrd Ft.nyi fejlesztési forrás érkezik, melynek harmadát fordítanák az új Széchenyi tervre. Ezt a kb. 1,000 mrd-os összeget a kormány 400 mrd Ft-nyi önrésszel egészítené ki.

Orbán továbbra is kitart azon vélekedése mellett, miszerint a kis- és középvállalkozásokat fel kell tőkésíteni, vissza nem térítendő támogatásokat kell kapniuk. A hitel típusú megoldások kevsébé vezetnének szerinte eredményre.

Az új Széchenyi terv a Fidesz elnöke szerint 500 ezer új munkahelyet teremthet 4 év alatt.

Matolcsy György tervei szerint a járulékterhek csökkentésétől 200 ezer új munkahelyet várnak. Az Új Széchenyi Terv keretében megnyitnák a már említett 500 mrd Ft-os munkahely-teremtési támogatást. Harmadszor pedig rugalmas, családbarát foglalkoztatási módokat vezetnének be. Ez a három intézkedés együtt megteremtheti négy év alatt az 500.000 új munkahelyet - vélik a Fidesz vezetői.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.12.03 09:05
Mi találtam… amire fókuszálsz, az jön szembe… ami lent, az fent, ami belül, kívül… A múltkor egy fra...
hrbonbon  |  2021.12.02 23:32
A HATÁSGYAKORLÁS TÖRVÉNYE kimondja, hogy a vezetés lényegét a másokra gyakorolt befolyás jelenti. Ha...
perfekt  |  2021.11.30 08:38
A Kormány 2021. november 2-án benyújtotta az egyes képzéseket és a foglalkoztatást érintő törvények...
hrdoktor  |  2021.11.29 05:13
Vannak olyan életviteli szokások, amelyek észrevétlenül elveszik az energiánkat. [...] Bővebben!
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
NAPTÁR
Tovább
2021. december 4. szombat
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?