Válság nélkül nem megy!?

Pénzcentrum
2006. február 9. 16:53

Az idei országgyűlési választásokon az egyes pártok esélyeit, a tőkepiaci vonatkozásokat elemezték a portfolio.hu által meghívott politikai és gazdasági szakértők a Portfolio Klub tegnapi rendezvényén. Előrejelzést nem kaphattak a résztvevők, hogy melyik párt győz, ugyanakkor egyfajta konszenzusos vélemény volt a panelbeszélgetés résztvevői között, hogy a kormányalakítás után sem számíthatunk

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

rövid távon érdemi reformokra. A szeptemberi önkormányzati választások még kötni fogják a politikusok kezét.
A panelbeszélgetés résztvevői voltak: Duronelly Péter (Budapest Alapkezelő, befektetési igazgató), Lakner Zoltán (Vision Consulting, politikai szakértő), Szabados Krisztián (Political Capital, politikai szakértő).

Szabados Krisztián véleménye szerint a pártok nem ideológia alapján politizálnak ma Magyarországon, sokkal inkább jellemző a jövőkép kínálata a választóknak. Teljesen racionális módon minden nagy párt a szavazatmaximalizálás alapján választ kampánytémákat magának. A Fidesz is felismerte, hogy az embereket nem tudja megváltoztatni, emiatt inkább azokhoz illesztette programját. Ez a szemléletmód már a korábbi választásokon is megnyilvánult. Gyurcsány korábban 3. utas programról beszélt, ugyanakkor később már az erről való balra irányuló letérés lett a fő csapásirány. Összességében mindkét párt igyekszik emberközelivé válni, a kampányban a fő hangsúly a pragmatizmuson, az ígéreteken van. Szabados beszélt az ún, nyugdíjas csapdáról: 2.7 millió nyugdíjas mellett nem lehet nyerni ezen csoport támogatása nélkül. Szabados szerint az MSZP-nek továbbra is ragaszkodni kell majd a 2010-es euróhoz, míg Orbánnak megvan a lehetősége a céldátum további későbbre tolására.

Felmerül a kérdés, hogy az ígéreteknek van-e határa, illetve kell-e teljesíteni azokat? Duronelly Péter szerint egyelőre úgy tűnik, a gazdasági racionalitás nem nagyon korlátozza a politikusokat, ugyanakkor az ígéretek végrehajtásában némi önmérséklet lehet majd. Ennek ellenére ha a tőkepiac nem regulázza meg a pártokat, akkor a nemzetközi szervezetek által is ösztökélt reformok tovább késhetnek. Válság kellene az eredményes reformokhoz - vélekedett a befektetési igazgató. A jelenlegi helyzetben a világgazdaságban igen magas a likviditás, emiatt a szakember nem számít arra, hogy némi politikai irracionalitás esetén a piac érdemben büntesse hazánkat. Ha a kockázatvállalási hajlandóság változik, akkor a tőkepiacok büntetése a választásoktól függetlenül is érezhető lesz. Duronelly nem tart attól, hogy önmagában egy Fidesz győzelem esetén a tőkepiacok tartós negatív reakciót mutassanak. Ha rendkívüli esemény nem következik be, a forint árfolyamának év végéig történő lassú lemorzsolódása várható. Duronelly önmagában nem tulajdonít kiemelkedő jelentőséget a szeptemberi konvergencia program frissítésének.

Lakner Zoltán kiemelte az őszi önkormányzati választások fontosságát. A nagy pártok itt is győzni szeretnének, emiatt a nyáron várhatóan nem vállalnak népszerűtlen intézkedéseket (külső kényszer nélkül). Az államháztartás alrendszereinek reformja, modernizálása azonban hosszú távon nem kerülhető el, a strukturális kényszerek előbb-utóbb kiváltja a cselekvést.

A résztvevők úgy vélték, hogy vagy egy Fidesz kormányra vagy egy MSZP-SZDSZ koalíciós kormányra van a legnagyobb esély. A szocialisták enyhe többség esetén is várhatóan koalícióra lépnek majd a liberálisokkal.

Galéria: Portfolio Klub - Választások és gazdaságpolitika

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.12.03 09:05
Mi találtam… amire fókuszálsz, az jön szembe… ami lent, az fent, ami belül, kívül… A múltkor egy fra...
hrbonbon  |  2021.12.02 23:32
A HATÁSGYAKORLÁS TÖRVÉNYE kimondja, hogy a vezetés lényegét a másokra gyakorolt befolyás jelenti. Ha...
perfekt  |  2021.11.30 08:38
A Kormány 2021. november 2-án benyújtotta az egyes képzéseket és a foglalkoztatást érintő törvények...
hrdoktor  |  2021.11.29 05:13
Vannak olyan életviteli szokások, amelyek észrevétlenül elveszik az energiánkat. [...] Bővebben!
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
NAPTÁR
Tovább
2021. december 3. péntek
Ferenc, Olívia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?