23 °C Budapest

Válság nélkül nem megy!?

Pénzcentrum
2006. február 9. 16:53

Az idei országgyűlési választásokon az egyes pártok esélyeit, a tőkepiaci vonatkozásokat elemezték a portfolio.hu által meghívott politikai és gazdasági szakértők a Portfolio Klub tegnapi rendezvényén. Előrejelzést nem kaphattak a résztvevők, hogy melyik párt győz, ugyanakkor egyfajta konszenzusos vélemény volt a panelbeszélgetés résztvevői között, hogy a kormányalakítás után sem számíthatunk

rövid távon érdemi reformokra. A szeptemberi önkormányzati választások még kötni fogják a politikusok kezét.
A panelbeszélgetés résztvevői voltak: Duronelly Péter (Budapest Alapkezelő, befektetési igazgató), Lakner Zoltán (Vision Consulting, politikai szakértő), Szabados Krisztián (Political Capital, politikai szakértő).

Szabados Krisztián véleménye szerint a pártok nem ideológia alapján politizálnak ma Magyarországon, sokkal inkább jellemző a jövőkép kínálata a választóknak. Teljesen racionális módon minden nagy párt a szavazatmaximalizálás alapján választ kampánytémákat magának. A Fidesz is felismerte, hogy az embereket nem tudja megváltoztatni, emiatt inkább azokhoz illesztette programját. Ez a szemléletmód már a korábbi választásokon is megnyilvánult. Gyurcsány korábban 3. utas programról beszélt, ugyanakkor később már az erről való balra irányuló letérés lett a fő csapásirány. Összességében mindkét párt igyekszik emberközelivé válni, a kampányban a fő hangsúly a pragmatizmuson, az ígéreteken van. Szabados beszélt az ún, nyugdíjas csapdáról: 2.7 millió nyugdíjas mellett nem lehet nyerni ezen csoport támogatása nélkül. Szabados szerint az MSZP-nek továbbra is ragaszkodni kell majd a 2010-es euróhoz, míg Orbánnak megvan a lehetősége a céldátum további későbbre tolására.

Felmerül a kérdés, hogy az ígéreteknek van-e határa, illetve kell-e teljesíteni azokat? Duronelly Péter szerint egyelőre úgy tűnik, a gazdasági racionalitás nem nagyon korlátozza a politikusokat, ugyanakkor az ígéretek végrehajtásában némi önmérséklet lehet majd. Ennek ellenére ha a tőkepiac nem regulázza meg a pártokat, akkor a nemzetközi szervezetek által is ösztökélt reformok tovább késhetnek. Válság kellene az eredményes reformokhoz - vélekedett a befektetési igazgató. A jelenlegi helyzetben a világgazdaságban igen magas a likviditás, emiatt a szakember nem számít arra, hogy némi politikai irracionalitás esetén a piac érdemben büntesse hazánkat. Ha a kockázatvállalási hajlandóság változik, akkor a tőkepiacok büntetése a választásoktól függetlenül is érezhető lesz. Duronelly nem tart attól, hogy önmagában egy Fidesz győzelem esetén a tőkepiacok tartós negatív reakciót mutassanak. Ha rendkívüli esemény nem következik be, a forint árfolyamának év végéig történő lassú lemorzsolódása várható. Duronelly önmagában nem tulajdonít kiemelkedő jelentőséget a szeptemberi konvergencia program frissítésének.

Lakner Zoltán kiemelte az őszi önkormányzati választások fontosságát. A nagy pártok itt is győzni szeretnének, emiatt a nyáron várhatóan nem vállalnak népszerűtlen intézkedéseket (külső kényszer nélkül). Az államháztartás alrendszereinek reformja, modernizálása azonban hosszú távon nem kerülhető el, a strukturális kényszerek előbb-utóbb kiváltja a cselekvést.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A résztvevők úgy vélték, hogy vagy egy Fidesz kormányra vagy egy MSZP-SZDSZ koalíciós kormányra van a legnagyobb esély. A szocialisták enyhe többség esetén is várhatóan koalícióra lépnek majd a liberálisokkal.

Galéria: Portfolio Klub - Választások és gazdaságpolitika

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.06 23:09
A hűtlenség napvilágra kerülése után az elválás vagy együtt maradás döntése egy nehéz és összetett k...
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Egyre nehezebb a magyar befektetők dolga: újabb dologra kell most nagyon figyelni

Nincs egyszerű dolguk azoknak a vállalatoknak, amelyek közösségi finanszírozási platformon keresztül szeretnének értékpapírt kibocsátani.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 9. péntek
Félix
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?