0 °C Budapest

Több benzin fogyott az alacsonyabb ÁFA miatt

Pénzcentrum
2006. január 24. 09:03

A legfrissebb adatok a kedvező kiskereskedelmi konjunktúra további folytatódását mutatják - áll a KSH közleményében. A változatlan áron számított kiskereskedelmi forgalom novemberben 7.2%-kal, az I-XI. hónapban 5.6%-kal haladta meg az előző év azonos időszakit. Az egy hónappal korábbihoz képest novemberben 0.6%-kal nőtt a szezonális hatástól megtisztított kiskereskedelmi volumenindex.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A kiskereskedelmi forgalom élénkülésében meghatározó szerepet játszott a dinamikus bérkiáramlás, illetve az év végi karácsonyi vásárlási szezon megindulása is. Az év/év index magas értékét részben az eredményezte, hogy az előző évi bázis igen alacsony volt. 2004 második felében ugyanis lassult a kiskereskedelmi forgalom bővülése.

A kiskereskedelmi átlagnál gyorsabban (8.1%-kal) nőtt novemberben az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem forgalmi volumene. Ezen belül a legdinamikusabban (10%-ot meghaladó mértékben) a nagy (1200 m2 feletti) alapterületű, vegyes termékkörű üzletek (hipermarketek, szupermarketek) eladásai bővültek. A kisebb alapterületű üzletekkel együtt az élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem forgalma 8.5%-kal nőtt, az élelmiszerszaküzletek eladásai pedig 4.1%-kal haladták meg az egy évvel korábbit.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem eladásai 6.6%-kal bővültek. Ezen belül a legdinamikusabban a könyv-, újság-, papíráru-, valamint az illatszer-kiskereskedelem változatlan áras forgalma növekedett. Dinamikusan emelkedett az iparcikk jellegű vegyes, a textil-, ruházati és lábbeli-kiskereskedelem adata is. Az átlagosnál mérsékeltebben bővült a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-üzletek forgalma. Stag-nált a használtcikk-kiskereskedelem változatlan áras értékesítése a 2004. novemberihez viszonyítva.

Az Eurostat előzetes becslése szerint novemberben az Európai Unió 25 tagállamának átlagában 1.4%-kal bővült a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző év azonos hónapjához képest, naptárhatással kiigazítva; az euró-zóna országaiban pedig 0.3%-os növekedést jeleztek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A még nem minden országra publikált adatok szerint az előző év azonos hónapjához mért legmagasabb növekedést a lett (20.6%), a litván (17.7%) és a szlovák (10.2%) kiskereskedelem érte el. Nagy-Britanniában 1.9%-os, Franciaországban 0.5%-os bővülést regisztráltak. Csökkenés következett be Belgiumban (4.1%-kal), Németországban (0.6%-kal) és Luxemburgban (2.9%-kal).

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű-, járműalkatrész- és üzemanyag kiskereskedelem hazai eladási volumenében novemberben élénkülés mutatkozott. A gépjármű- és járműalkatrész kiskereskedelem forgalma 9.7%-kal, a gépjárműüzemanyag-kiskereskedelemé 8.5%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. (Előbbiben az alacsony bázis adat, utóbbiban az előrehozott áfa csökkentés is szerepet játszott.)

A jármű- és üzemanyag-forgalommal együtt számított hazai kiskereskedelmi forgalmi volumen novemberben 7.8%-kal, január-novemberben 4.7%-kal haladta meg az egy évvel korábbi szintet.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.12.07 02:29
A SZILÁRD TALAJ TÖRVÉNYE a vezetőbe vetett bizalom fontosságát emeli ki. Ehhez magas szintű szakmai...
hrdoktor  |  2021.12.06 05:29
Számos munkakör hordoz magában komoly balesetveszélyt, ezért fontosak a munkahelyi elsősegélynyújtás...
perfekt  |  2021.12.05 22:05
A cikksorozat előző részében említettük, hogy számviteli beszámoló összeállítása tehát egy „folyamat...
vezetoi-coaching  |  2021.12.03 09:05
Mi találtam… amire fókuszálsz, az jön szembe… ami lent, az fent, ami belül, kívül… A múltkor egy fra...
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 7. 07:20