35 °C Budapest

Javuló lakossági bizalom, de 47% így is éppen csak megél

Pénzcentrum
2006. január 5. 09:08

Az Ecostat lakossági konjunktúra-indexe 2005 negyedik negyedévében 45.5 százalékot tett ki, ami figyelemre méltó növekedés a harmadik negyedévi értékhez képest. A konjunktúraindex javulásában valamennyi összetevő pozitív szerepet játszott mindegyik részindex, értéke növekedett. A bizalmi mutató utoljára 2002 első három negyedévében volt a jelenleginél kedvezőbb. Valószínűsíthető, hogy az index értékének harmadik és negyedik negyedévi emelkedésében a gazdaság élénkülése, a reálbérek érezhető emelkedése volt meghatározó.

A hosszú távú tendenciákat értékelve megállapítható, hogy a lakosság bizalmi mutatója 2003 második felétől javuló tendenciát követ, a kisebb ingadozások jórészt a gazdasági konjunktúra és a közhangulatot befolyásoló események függvényei. A hosszú trend, valamint a kedvező gazdasági előrejelzések alapján 2006 első felében a lakossági bizalom további javulásával számol az Ecostat.

A negyedik negyedévi felméréskor a közepesnél valamivel rosszabbnak tartották háztartásuk anyagi helyzetét. A kapott 47 pontos átlagérték gyakorlatilag megfelel a korábbi felmérésekből kapott eredményeknek. A lakosság mintegy fele, 46 százaléka nem érez változást háztartása pénzügyi helyzetében az egy évvel ezelőtti állapothoz képest. 18 százalékuk számolt be javulásról, és közülük is csak 1 százalék jelentős mértékűről. A háztartások egyharmadának (34%) romlott az anyagi helyzete, közöttük 9 százalék azoknak az aránya, akik jelentős mértékű lecsúszásról számoltak be. A háztartások pénzügyi helyzetének elmúlt évi változását 100-fokú skálán mérve átlagosan 44 pont adódik, ami 3 ponttal kedvezőbb, mint az augusztusban mért érték, ez az elmúlt másfél év legkedvezőbb eredménye.

A háztartások 55 százaléka megbecsülte, mekkora volt az infláció az elmúlt 12 hónapban. A válaszadók átlagosan 6.5 százalékos pénzromlásra tippeltek, elvétve akadtak nagyon távoli becslések is. Továbbra is jellemző, hogy az infláció előrejelzésére vállalkozók átlagosan nagyobbnak tartják a pénzromlás mértékét a ténylegesnél.

2005 végén a lakosság fele számított arra, hogy a következő 12 hónapban nagyobb mértékű lesz a pénzromlás, mint az elmúlt egy évben, vagyis meg fogja haladni a 3.7 százalékot.

A háztartások közepesnek minősített anyagi helyzetére jellemző, hogy - akárcsak korábban - abszolút többségük most sem tud megtakarítani. 47 százalékuk állítja, hogy éppen csak megélnek jövedelmükből. Minimális mértékű megtakarításra a családok 27 százalékának nyílik lehetősége, míg jelentős megtakarítási potenciál mindössze 2 százalékukra jellemző. A családok 13 százaléka tartalékait éli fel, további 8 százalékuk elindult az eladósodás útján. A megtakarítási lehetőségek átlagos pontszáma 51, ami nem tér el számottevően a korábbi felmérések eredményétől.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az elmúlt időszakban mérséklődött a háztartások hitelfelvételi kedve. Az összes potenciális hitelfelvevő 33 százaléka ház- vagy lakásfelújítás céljából szeretne kölcsönhöz jutni.

A háztartások 6 százaléka tervezi egy éven belül lakóingatlan (ház vagy lakás) vásárlását vagy építését. E téren nem történt érdemi változás, az elmúlt év augusztusában ez az arány 5 százalék volt.

A 2005. negyedik negyedévi eredmények azt mutatják, hogy a lakosság ingatlanpiaci várakozásaiban kisebb fordulat következett be. Nem helytálló az az állítás, hogy a lakosság relatív többsége az ingatlanok forgalmának élénkülésére számít, ahogy az sem, hogy abszolút többségük az ingatlanárak növekedését prognosztizálja. A válaszadók relatív többsége, 32 százaléka ugyanis úgy véli, hogy az ingatlanpiac forgalma a jelenlegi szinten marad.

Az ingatlanok árának alakulásával kapcsolatban a várakozások iránya továbbra is egyértelmű, a háztartások relatív többsége, 43 százalékuk az ingatlanárak növekedésére számít: 6 százalékuk nagymértékű, 37 százalékuk kisebb drágulást feltételez. 26 százalékuk úgy véli, nem fog jelentős változás történni e tekintetben, míg kis mértékű csökkenésre a háztartások 16 százaléka számít.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy en vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 30. csütörtök
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?