Javuló lakossági bizalom, de 47% így is éppen csak megél

Pénzcentrum
2006. január 5. 09:08

Az Ecostat lakossági konjunktúra-indexe 2005 negyedik negyedévében 45.5 százalékot tett ki, ami figyelemre méltó növekedés a harmadik negyedévi értékhez képest. A konjunktúraindex javulásában valamennyi összetevő pozitív szerepet játszott mindegyik részindex, értéke növekedett. A bizalmi mutató utoljára 2002 első három negyedévében volt a jelenleginél kedvezőbb. Valószínűsíthető, hogy az index értékének harmadik és negyedik negyedévi emelkedésében a gazdaság élénkülése, a reálbérek érezhető emelkedése volt meghatározó.

A hosszú távú tendenciákat értékelve megállapítható, hogy a lakosság bizalmi mutatója 2003 második felétől javuló tendenciát követ, a kisebb ingadozások jórészt a gazdasági konjunktúra és a közhangulatot befolyásoló események függvényei. A hosszú trend, valamint a kedvező gazdasági előrejelzések alapján 2006 első felében a lakossági bizalom további javulásával számol az Ecostat.

A negyedik negyedévi felméréskor a közepesnél valamivel rosszabbnak tartották háztartásuk anyagi helyzetét. A kapott 47 pontos átlagérték gyakorlatilag megfelel a korábbi felmérésekből kapott eredményeknek. A lakosság mintegy fele, 46 százaléka nem érez változást háztartása pénzügyi helyzetében az egy évvel ezelőtti állapothoz képest. 18 százalékuk számolt be javulásról, és közülük is csak 1 százalék jelentős mértékűről. A háztartások egyharmadának (34%) romlott az anyagi helyzete, közöttük 9 százalék azoknak az aránya, akik jelentős mértékű lecsúszásról számoltak be. A háztartások pénzügyi helyzetének elmúlt évi változását 100-fokú skálán mérve átlagosan 44 pont adódik, ami 3 ponttal kedvezőbb, mint az augusztusban mért érték, ez az elmúlt másfél év legkedvezőbb eredménye.

A háztartások 55 százaléka megbecsülte, mekkora volt az infláció az elmúlt 12 hónapban. A válaszadók átlagosan 6.5 százalékos pénzromlásra tippeltek, elvétve akadtak nagyon távoli becslések is. Továbbra is jellemző, hogy az infláció előrejelzésére vállalkozók átlagosan nagyobbnak tartják a pénzromlás mértékét a ténylegesnél.

2005 végén a lakosság fele számított arra, hogy a következő 12 hónapban nagyobb mértékű lesz a pénzromlás, mint az elmúlt egy évben, vagyis meg fogja haladni a 3.7 százalékot.

A háztartások közepesnek minősített anyagi helyzetére jellemző, hogy - akárcsak korábban - abszolút többségük most sem tud megtakarítani. 47 százalékuk állítja, hogy éppen csak megélnek jövedelmükből. Minimális mértékű megtakarításra a családok 27 százalékának nyílik lehetősége, míg jelentős megtakarítási potenciál mindössze 2 százalékukra jellemző. A családok 13 százaléka tartalékait éli fel, további 8 százalékuk elindult az eladósodás útján. A megtakarítási lehetőségek átlagos pontszáma 51, ami nem tér el számottevően a korábbi felmérések eredményétől.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Az elmúlt időszakban mérséklődött a háztartások hitelfelvételi kedve. Az összes potenciális hitelfelvevő 33 százaléka ház- vagy lakásfelújítás céljából szeretne kölcsönhöz jutni.

A háztartások 6 százaléka tervezi egy éven belül lakóingatlan (ház vagy lakás) vásárlását vagy építését. E téren nem történt érdemi változás, az elmúlt év augusztusában ez az arány 5 százalék volt.

A 2005. negyedik negyedévi eredmények azt mutatják, hogy a lakosság ingatlanpiaci várakozásaiban kisebb fordulat következett be. Nem helytálló az az állítás, hogy a lakosság relatív többsége az ingatlanok forgalmának élénkülésére számít, ahogy az sem, hogy abszolút többségük az ingatlanárak növekedését prognosztizálja. A válaszadók relatív többsége, 32 százaléka ugyanis úgy véli, hogy az ingatlanpiac forgalma a jelenlegi szinten marad.

Az ingatlanok árának alakulásával kapcsolatban a várakozások iránya továbbra is egyértelmű, a háztartások relatív többsége, 43 százalékuk az ingatlanárak növekedésére számít: 6 százalékuk nagymértékű, 37 százalékuk kisebb drágulást feltételez. 26 százalékuk úgy véli, nem fog jelentős változás történni e tekintetben, míg kis mértékű csökkenésre a háztartások 16 százaléka számít.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 10. 16:16