5 °C Budapest

Félnek a versenytől a KKV-k, negyedük alkalmas beszállítónak

Pénzcentrum
2006. január 4. 13:31

1%-kal csökkent, de így is az éves átlag körül maradt decemberben az Ecostat "TOP-100 konjunktúra-indexe". A mutató 52%-ot tett ki, mely lényegében megegyezett az eves átlaggal. A kis- és középvállalati konjunktúra-indexe 47.6 % volt, megegyezett az előző hónap bizalmi mutatójával. A második félév bizalmi felmérésének eredményei erősödő üzleti várakozásokat tükröznek. A KKV szektor beszállítói

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
lehetőségeinek megítélése az elmúlt évben ingadozott, 2005 végén a vállalkozások negyede tartja magát esélyesnek a multinacionális vállalatokkal való sikeres együttműködésre. A vállalatok egyharmada fejlődése legfőbb korlátjának az éles piaci versenyt tekinti.A hazai nagyvállalatok rövid távú üzleti várakozásait 2005-ben kiegyensúlyozott derűlátás jellemezte. A bizalmi mutatók havi változásai - a májusi felmérés kivételével - nem jeleztek erőteljes hangulatváltozást. A konjunktúra-indexek trendvonala egész évben a pozitív tartomány alsó öt százalékos sávjában futott, az első félévben enyhén lefelé ereszkedett, majd júniustól lassan emelkedőre váltott.


A magyarországi nagyvállalatok pozitív üzleti várakozásaikat a nagy arányú beruházásokhoz és az élénkülő exporthoz kötődő teljesítmény többletekre alapozzák. A világgazdaság, ezen belül Európa fokozatosan élénkülő külkereskedelmi forgalma a hazai nagyvállalatok piaci lehetőségeinek bővülését vetíti előre.

2005 végén a hazai nagyvállalatok összességében pozitív várakozásokkal tekintenek a jövőbe. 2006 első felében a működési feltételeiket meghatározó külső és belső adottságok az előző évinél némileg kedvezőbbek lesznek. Az utolsó negyedév bizalmi felméréseinek eredményei nemzetgazdasági szinten növekedést jeleznek, a versenyképes nagyvállalati szektor lehetőségei javulnak, piaci pozícióik erősödnek.

2005 decemberében a TOP-100 nagyvállalati kör beruházási aktivitása magas szintű, 64 %-os. A fejlesztési mutatók tendenciája emelkedő, várhatóan 2005-2006 fordulóján éri el csúcspontját.

A nagyvállalati kör éves értékesítési árprognózisa fél százalékponttal alacsonyabb a korábbinál, a drágulás mértéke nem haladja meg a 3.1 %-ot.A KKV szektor konjunktúra felméréseinek 2004. évi átlagmutatója három százalékponttal kedvezőbb volt a 2005. évi 47 százalékos átlagnál. A bizalom első félévben tapasztalt mérséklődésének hátterében a külgazdasági környezet lanyhulása és a hazai kereslet átmeneti ütemcsökkenése állt. A kis- és középvállalatok üzleti várakozásainak tendenciája 2005 májusában vélhetően túljutott a két éves mélypontján.


A kis- és középvállalati szektor 2006 első félévére a nemzetgazdaság helyzetét valamivel borúlátóbban értékeli, mint saját lehetőségeit. A vállalkozások korábbinál szűkebb köre, 31 %-a számol a következő félévben teljesítményének bővülésével. A KKV szektor beszállítói lehetőségeinek megítélése az elmúlt évben ingadozott, 2005 végén a vállalkozások negyede tartja magát esélyesnek a multinacionális vállalatokkal való sikeres együttműködésre. 2006-ban a KKV-k 23 %-a erősödő piaci versenyt feltételez működési területén. A vállalatok egyharmada fejlődése legfőbb korlátjának az éles piaci versenyt tekinti.

A KKV-k pénzügyi helyzete 2006-ban várhatóan tovább javul, jóllehet a közterheik érdemi mérséklése későbbi időre halasztódott. A likviditási nehézségek leküzdésére a vállalatok többsége, majdnem 60 %-uk fejlesztései elhalasztását, második lehetőségként pénzintézeti hitel felvételét tenné megfontolás tárgyává.

2005 év végén a hazai vállalkozások beruházási hajlandóságát összegző mutató 4 százalékponttal kedvezőbb a novemberi értékénél, a cégek fejlesztési elkötelezettségének tendenciája szinte egyenes vonalat követ. A fejlesztések megvalósításához hitelt igénylő cégek köre kismértékben bővült, arányuk közelíti a 60 %-ot.

A KKV szektor 2005. évi saját hatáskörű értékesítési áremelési szándéka 3.3 %, valamivel magasabb a korábbi előrejelzéseknél.
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
perfekt  |  2021.11.26 11:35
Közeledik a karácsony és lassan ismét vége lesz egy évnek. A számviteli szakemberek ismételten átéli...
hrdoktor  |  2021.11.22 05:36
A modern terápiás eljárások segítségével a megfelelő életminőség és a szexuális aktivitást is meg le...
coachco  |  2021.11.12 19:58
Aki járt Mádon az elmúlt években, biztos, hogy járt a Szent Tamás dűlő tetején. Csodás a kilátás! Mi...
hrbonbon  |  2021.11.11 14:19
We take the idea of hierarchy for granted in organizations, but we are wrong.  Organizations need n...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 27. szombat
Virgil
47. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?