5 °C Budapest

Félnek a versenytől a KKV-k, negyedük alkalmas beszállítónak

Pénzcentrum
2006. január 4. 13:31

1%-kal csökkent, de így is az éves átlag körül maradt decemberben az Ecostat "TOP-100 konjunktúra-indexe". A mutató 52%-ot tett ki, mely lényegében megegyezett az eves átlaggal. A kis- és középvállalati konjunktúra-indexe 47.6 % volt, megegyezett az előző hónap bizalmi mutatójával. A második félév bizalmi felmérésének eredményei erősödő üzleti várakozásokat tükröznek. A KKV szektor beszállítói

lehetőségeinek megítélése az elmúlt évben ingadozott, 2005 végén a vállalkozások negyede tartja magát esélyesnek a multinacionális vállalatokkal való sikeres együttműködésre. A vállalatok egyharmada fejlődése legfőbb korlátjának az éles piaci versenyt tekinti.A hazai nagyvállalatok rövid távú üzleti várakozásait 2005-ben kiegyensúlyozott derűlátás jellemezte. A bizalmi mutatók havi változásai - a májusi felmérés kivételével - nem jeleztek erőteljes hangulatváltozást. A konjunktúra-indexek trendvonala egész évben a pozitív tartomány alsó öt százalékos sávjában futott, az első félévben enyhén lefelé ereszkedett, majd júniustól lassan emelkedőre váltott.


A magyarországi nagyvállalatok pozitív üzleti várakozásaikat a nagy arányú beruházásokhoz és az élénkülő exporthoz kötődő teljesítmény többletekre alapozzák. A világgazdaság, ezen belül Európa fokozatosan élénkülő külkereskedelmi forgalma a hazai nagyvállalatok piaci lehetőségeinek bővülését vetíti előre.

2005 végén a hazai nagyvállalatok összességében pozitív várakozásokkal tekintenek a jövőbe. 2006 első felében a működési feltételeiket meghatározó külső és belső adottságok az előző évinél némileg kedvezőbbek lesznek. Az utolsó negyedév bizalmi felméréseinek eredményei nemzetgazdasági szinten növekedést jeleznek, a versenyképes nagyvállalati szektor lehetőségei javulnak, piaci pozícióik erősödnek.

2005 decemberében a TOP-100 nagyvállalati kör beruházási aktivitása magas szintű, 64 %-os. A fejlesztési mutatók tendenciája emelkedő, várhatóan 2005-2006 fordulóján éri el csúcspontját.

A nagyvállalati kör éves értékesítési árprognózisa fél százalékponttal alacsonyabb a korábbinál, a drágulás mértéke nem haladja meg a 3.1 %-ot.A KKV szektor konjunktúra felméréseinek 2004. évi átlagmutatója három százalékponttal kedvezőbb volt a 2005. évi 47 százalékos átlagnál. A bizalom első félévben tapasztalt mérséklődésének hátterében a külgazdasági környezet lanyhulása és a hazai kereslet átmeneti ütemcsökkenése állt. A kis- és középvállalatok üzleti várakozásainak tendenciája 2005 májusában vélhetően túljutott a két éves mélypontján.


A kis- és középvállalati szektor 2006 első félévére a nemzetgazdaság helyzetét valamivel borúlátóbban értékeli, mint saját lehetőségeit. A vállalkozások korábbinál szűkebb köre, 31 %-a számol a következő félévben teljesítményének bővülésével. A KKV szektor beszállítói lehetőségeinek megítélése az elmúlt évben ingadozott, 2005 végén a vállalkozások negyede tartja magát esélyesnek a multinacionális vállalatokkal való sikeres együttműködésre. 2006-ban a KKV-k 23 %-a erősödő piaci versenyt feltételez működési területén. A vállalatok egyharmada fejlődése legfőbb korlátjának az éles piaci versenyt tekinti.

A KKV-k pénzügyi helyzete 2006-ban várhatóan tovább javul, jóllehet a közterheik érdemi mérséklése későbbi időre halasztódott. A likviditási nehézségek leküzdésére a vállalatok többsége, majdnem 60 %-uk fejlesztései elhalasztását, második lehetőségként pénzintézeti hitel felvételét tenné megfontolás tárgyává.

2005 év végén a hazai vállalkozások beruházási hajlandóságát összegző mutató 4 százalékponttal kedvezőbb a novemberi értékénél, a cégek fejlesztési elkötelezettségének tendenciája szinte egyenes vonalat követ. A fejlesztések megvalósításához hitelt igénylő cégek köre kismértékben bővült, arányuk közelíti a 60 %-ot.

A KKV szektor 2005. évi saját hatáskörű értékesítési áremelési szándéka 3.3 %, valamivel magasabb a korábbi előrejelzéseknél.
HR BLOGGER
legacykft  |  2023.02.03 17:49
A cégalapítók egyik legnagyobb kihívása, mikor a vállalat életében elérkezik az ügyvezetői szék átad...
perfekt  |  2023.02.03 09:59
A cikksorozat első részében áttekintettük a társaságiadó-információkat tartalmazó jelentés összeállí...
laskainelli  |  2023.02.01 11:21
A rohanó világunkban könnyű szétcsúszni és túlvállalni magunkat, noha ennek az lesz az ára, hogy az...
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 3. péntek
Balázs
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?