15 °C Budapest

600 mrd-os félrelövés (TOP 10 story - 1.)

Pénzcentrum
2005. december 30. 19:31

Ez az év sem telt el pénzügyminiszter-csere és költségvetési botrányok nélkül. A tavalyi év végén elfogadott költségvetési törvény megvalósulása az eredeti elképzelésektől lényegesen eltér, a kormány a választási felkészülésben nem félt megnyitni a pénzcsapokat. A trükkök idén sem hiányoztak, a "sikeres" év végéhez jól jött a Budapest Airport eladása. 600 mrd-os félrelövés nem kis teljesítmény...



1,022.4 mrd Ft-os pénzforgalmi hiánnyal fogadta el tavaly az országgyűlés a 2005-ös költségvetést. A részletek nélkül egy kiemelést tennénk, ebben akkor még 318.7 mrd Ft adósságszolgálattal és állami, kincstári vagyonnal kapcsolatos befizetés szerepelt. Ha ugyanezt a sort megnézzük a novemberi tájékoztatóban, akkor az egész évi becslés erre vonatkozóan már 619.3 mrd Ft. Mit mutat ez? A pénzügyminiszter szerint minden rendben van, a költségvetési hiány a törvénynek megfelelően alakul. Igen ám, de legalább 300 mrd Ft-tal magasabb lenne a hiány, ha nem történt volna addicionális vagyonértékesítés. Ez nem túl jó hír. Úgy tűnik az idei büdzsé is alaposan elcsúszott. De menjünk tovább!

A másik fontos vonatkozás, hogy az uniós módszertan szerinti deficit (ESA-95), mely a pénzforgalomnál élethűbb képet ad a költségvetés helyzetéről (eredményszemlélet, néhány más elszámolási sajátosság) még nagyobb "korrekción" esett át. Az eredeti célkitűzés a GDP 4.7%-a volt ami nagyságrendileg megegyezik a pénzforgalomnál szereplő mennyiséggel (1,000 mrd Ft körüli). A Pénzügyminisztérium az év első felében ennél kisebb hiányt is elérhetőnek tartott, ehhez képest az év végi várakozás már valahol 7.4% körül van (ha az autópályaépítés költségeit el kell számolni kiadásként, akkor pedig 8% felett). A különbség 600 mrd Ft!!!

Az alábbi táblázatban a változásokat kívántuk kicsit szemléletesen összefoglalni:



Összességében tehát egy újabb jelentősen félretervezett évet tudhatunk magunk mögött pénzügyminiszter-cserével, uniós figyelmeztetésekkel, adósságleminősítéssel. A tanulságokat azonban úgy tűnik nem sikerült levonni. A várt reformok nem indultak el, a 2006-os választások nem szűkítik a pénzcsapokat. A gazdaságpolitika irányító intézményei még olyan egyszerűnek tűnő kérdésekben sem tudtak közös nevezőre kerülni, hogy jövőre csökken vagy nő a hiány. Euró 2006, 2008, 2010, 2012, 2014 ...
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem