34 °C Budapest

600 mrd-os félrelövés (TOP 10 story - 1.)

Pénzcentrum
2005. december 30. 19:31

Ez az év sem telt el pénzügyminiszter-csere és költségvetési botrányok nélkül. A tavalyi év végén elfogadott költségvetési törvény megvalósulása az eredeti elképzelésektől lényegesen eltér, a kormány a választási felkészülésben nem félt megnyitni a pénzcsapokat. A trükkök idén sem hiányoztak, a "sikeres" év végéhez jól jött a Budapest Airport eladása. 600 mrd-os félrelövés nem kis teljesítmény...1,022.4 mrd Ft-os pénzforgalmi hiánnyal fogadta el tavaly az országgyűlés a 2005-ös költségvetést. A részletek nélkül egy kiemelést tennénk, ebben akkor még 318.7 mrd Ft adósságszolgálattal és állami, kincstári vagyonnal kapcsolatos befizetés szerepelt. Ha ugyanezt a sort megnézzük a novemberi tájékoztatóban, akkor az egész évi becslés erre vonatkozóan már 619.3 mrd Ft. Mit mutat ez? A pénzügyminiszter szerint minden rendben van, a költségvetési hiány a törvénynek megfelelően alakul. Igen ám, de legalább 300 mrd Ft-tal magasabb lenne a hiány, ha nem történt volna addicionális vagyonértékesítés. Ez nem túl jó hír. Úgy tűnik az idei büdzsé is alaposan elcsúszott. De menjünk tovább!

A másik fontos vonatkozás, hogy az uniós módszertan szerinti deficit (ESA-95), mely a pénzforgalomnál élethűbb képet ad a költségvetés helyzetéről (eredményszemlélet, néhány más elszámolási sajátosság) még nagyobb "korrekción" esett át. Az eredeti célkitűzés a GDP 4.7%-a volt ami nagyságrendileg megegyezik a pénzforgalomnál szereplő mennyiséggel (1,000 mrd Ft körüli). A Pénzügyminisztérium az év első felében ennél kisebb hiányt is elérhetőnek tartott, ehhez képest az év végi várakozás már valahol 7.4% körül van (ha az autópályaépítés költségeit el kell számolni kiadásként, akkor pedig 8% felett). A különbség 600 mrd Ft!!!

Az alábbi táblázatban a változásokat kívántuk kicsit szemléletesen összefoglalni:Összességében tehát egy újabb jelentősen félretervezett évet tudhatunk magunk mögött pénzügyminiszter-cserével, uniós figyelmeztetésekkel, adósságleminősítéssel. A tanulságokat azonban úgy tűnik nem sikerült levonni. A várt reformok nem indultak el, a 2006-os választások nem szűkítik a pénzcsapokat. A gazdaságpolitika irányító intézményei még olyan egyszerűnek tűnő kérdésekben sem tudtak közös nevezőre kerülni, hogy jövőre csökken vagy nő a hiány. Euró 2006, 2008, 2010, 2012, 2014 ...
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
vezetoi-coaching  |  2022.08.17 11:35
Utóirat előiratként. Ezt a postot eredetileg a Linkedin-re írtam közvetlenül. Idementem az örökkéva...
laskainelli  |  2022.08.16 21:28
A párkapcsolatban (mint minden emberi kapcsolatban) a távolodás természetes jelenség. A problémát ak...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?