-2 °C Budapest

600 mrd-os félrelövés (TOP 10 story - 1.)

Pénzcentrum
2005. december 30. 19:31

Ez az év sem telt el pénzügyminiszter-csere és költségvetési botrányok nélkül. A tavalyi év végén elfogadott költségvetési törvény megvalósulása az eredeti elképzelésektől lényegesen eltér, a kormány a választási felkészülésben nem félt megnyitni a pénzcsapokat. A trükkök idén sem hiányoztak, a "sikeres" év végéhez jól jött a Budapest Airport eladása. 600 mrd-os félrelövés nem kis teljesítmény...1,022.4 mrd Ft-os pénzforgalmi hiánnyal fogadta el tavaly az országgyűlés a 2005-ös költségvetést. A részletek nélkül egy kiemelést tennénk, ebben akkor még 318.7 mrd Ft adósságszolgálattal és állami, kincstári vagyonnal kapcsolatos befizetés szerepelt. Ha ugyanezt a sort megnézzük a novemberi tájékoztatóban, akkor az egész évi becslés erre vonatkozóan már 619.3 mrd Ft. Mit mutat ez? A pénzügyminiszter szerint minden rendben van, a költségvetési hiány a törvénynek megfelelően alakul. Igen ám, de legalább 300 mrd Ft-tal magasabb lenne a hiány, ha nem történt volna addicionális vagyonértékesítés. Ez nem túl jó hír. Úgy tűnik az idei büdzsé is alaposan elcsúszott. De menjünk tovább!

A másik fontos vonatkozás, hogy az uniós módszertan szerinti deficit (ESA-95), mely a pénzforgalomnál élethűbb képet ad a költségvetés helyzetéről (eredményszemlélet, néhány más elszámolási sajátosság) még nagyobb "korrekción" esett át. Az eredeti célkitűzés a GDP 4.7%-a volt ami nagyságrendileg megegyezik a pénzforgalomnál szereplő mennyiséggel (1,000 mrd Ft körüli). A Pénzügyminisztérium az év első felében ennél kisebb hiányt is elérhetőnek tartott, ehhez képest az év végi várakozás már valahol 7.4% körül van (ha az autópályaépítés költségeit el kell számolni kiadásként, akkor pedig 8% felett). A különbség 600 mrd Ft!!!

Az alábbi táblázatban a változásokat kívántuk kicsit szemléletesen összefoglalni:Összességében tehát egy újabb jelentősen félretervezett évet tudhatunk magunk mögött pénzügyminiszter-cserével, uniós figyelmeztetésekkel, adósságleminősítéssel. A tanulságokat azonban úgy tűnik nem sikerült levonni. A várt reformok nem indultak el, a 2006-os választások nem szűkítik a pénzcsapokat. A gazdaságpolitika irányító intézményei még olyan egyszerűnek tűnő kérdésekben sem tudtak közös nevezőre kerülni, hogy jövőre csökken vagy nő a hiány. Euró 2006, 2008, 2010, 2012, 2014 ...
HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.12.07 17:10
A hűtlenség egy döntés, amit a hűtlen fél hoz meg, számára észszerűnek tűnő indokra támaszkodva. A k...
hrbonbon  |  2023.12.06 23:54
NEARSHORING The practice of transferring a business operation to a nearby country, especially in pr...
vezetoi-coaching  |  2023.12.06 09:06
Nyilván mindenki, aki őrli naponta a Duolingo-t, megkapja Mikulásra az évi egyenleget, 4 KPI-jal, mu...
coachco  |  2023.12.05 13:06
Közelednek az önkormányzati választások. Mindeközben az önkormányzatiság zsugorodik, jelentősége, sz...
hrdoktor  |  2023.12.04 10:06
Sokan szükséges rosszként tekintenek az üzemorvosi vizsgálatra, pedig nemcsak a munkáltató, hanem a...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 8. péntek
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem