12 °C Budapest

Nem magas az adó- és járulékterhelés Magyarországon - 5 fontos lépés 2006-ban

Pénzcentrum
2005. december 28. 12:18

A közvélekedéssel ellentétben nem magas Magyarországon az adó- és járulékterhelés - jelentette ki Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium közigazgatási államtitkára a mai sajtótájékoztatón. Jelezte, hogy idén a tárca számításai szerint a GDP 37.9%-át teszi ki az adó- és járulékbevétel. Jövőre az államtitkár elmondása szerint a jelentős adócsökkentési lépések hatására a GDP 36.3%-ára csökken ez az arány. Már november közepén kihirdetésre kerültek a jövő évi várható főbb adóváltoztatások, a mai sajtótájékoztatón ezeket összegezték, illetve néhány fontos változásra külön is felhívták a figyelmet.


Katona Tamás öt pontban foglalta össze a jelentősebb változásokat (melyek a 100 lépés programban 13 lépésben öltöttek testet 5 éves adócsökkentési programként)

1. ÁFA: a felső kulcs 25-ről 20%-ra mérséklődik (általánosan január elsejétől kell alkalmazni, az üzemanyagoknál már november elsején életbe lépett ez a változás). Az államtitkár megjegyezte, hogy a felső kulcs csökkentésével versenyhátrányunk csökkentése következik be

2. SZJA: a többlépcsős program első elemeként januártl a felső kulcs 38-ról 36%-ra csökken, egyidejűleg a 18%-os kulcs határa 1 millió 500 ezerről 1 millió 550 ezer forintra emelkedik (éves bruttó jövedelem)

3. Társasági adó: 5 millió forintos adóalapig az adófajta 10%-ra csökken, ami a kis és középválallkozások erősödését célozza

4. Iparűzési adó: 2008-tól megszűnik az adófaja, de jövő január elsejétől már ennek az összegnek a 100%-át le lehet leírni az adóalapból

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

5. Társadalombiztosítási járulék: a tétreles egészségügyi hozzájárulás megszűnik jövő novembertől. Idén november elsejétől már jelentősen csökkent ez az összeg.

A fenti pontokon kívül fontos még, hogy 2007-től 3%-ponttal, 2009-től pedig újabb 2%-ponttal csökken a munkáltatói tb-járulék. A luxusadó 2006-tól bevezetésre kerül, mely a 100 millió forint feletti ingatlanoknál a 100 millió forint feletti rész 0.5%-át teszi ki.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm