508 milliárdot hagytunk októberben a boltokban - dinamikus költekezésbővülés

Pénzcentrum
2005. december 21. 09:00

A legfrissebb adatok a kedvező kiskereskedelmi konjunktúra folytatódásátm, illetve élénkülését mutatják, melyben a dinamikus bérkiáramláson kívül a viszonylag alacsony 2004-es bázisadat is szerepet játszik. A változatlan áron számított kiskereskedelmi forgalom októberben 6.6%-kal, az első tíz hónapban 5.6%-kal haladta meg az előző év azonos időszakit a naptárhatástól megtisztított volumenindexek alapján. Az egy hónappal korábbihoz képest októberben 0.5%-kal nőtt a szezonális és naptárhatástól megtisztított kiskereskedelmi volumenindex - tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben az első tíz hónapban folyóáron 4500 milliárd forint, ezen belül októberben 508 milliárd forint értékű árut forgalmaztak.

Nézzük a részleteket

A kiskereskedelmi átlagnál gyorsabban (6,9%-kal) nőtt októberben az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem forgalmi volumene. Ezen belül a legdinamikusabban (10%-ot meghaladó mértékben) a nagy (1200 m2 feletti) alapterületű, vegyes termékkörű üzletek (hipermarketek, szupermarketek) eladásai bővültek. A kisebb alapterületű üzletekkel együtt az élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem forgalma 7,2%-kal nőtt, az élelmiszer-szaküzletek eladásai pedig 4,3%-kal haladták meg az egy évvel korábbit.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem eladásai 6,5%-kal bővültek. Ezen belül a legdinamikusabban az illatszer-, valamint a könyv-, újság-, papíráru-kiskereskedelem változatlan áras forgalma növekedett. Dinamikusan emelkedett a textil-, ruházati- és lábbeli-kiskereskedelem adata is. Az átlagosnál mérsékeltebben bővült az iparcikk jellegű vegyes, a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-üzletek, valamint a csomagküldő kiskereskedelem változatlan áras értékesítése.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az egy hónappal korábbihoz képest októberben - a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint - az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem értékesítésének volumene 0,6%-kal, a nem élelmiszer-kiskereskedelemé 0,2%-kal bővült.

Az Eurostat előzetes becslése szerint októberben az Európai Unió 25 tagállamának átlagában 1,4%-kal bővült a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző év azonos hónapjához képest, naptárhatással kiigazítva; az eurózóna országaiban pedig 0,4%-os növekedést jeleztek. Az egy hónappal korábbihoz viszonyítva ugyanakkor a 25 tagországban 0,2%-os, az eurózóna országaiban 0,5%-os emelkedés következett be a szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint.

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-kiskereskedelem hazai eladási volumene októberben 3,5%-kal, a gépjárműüzemanyag-kiskereskedelemé 3,6%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. A jármű- és üzemanyag-forgalommal együtt számított (kiigazítás nélküli) hazai kiskereskedelmi forgalmi volumen októberben 5,7%-kal, az első tíz hónapban 4,3%-kal haladta meg az egy évvel korábbi szintet.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.26 10:56
Kellemetlen testi, lelki betegségek enyhíthetők, az életminőség, a közérzet javítható az autogén tré...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 28. szerda
Ákos, Bátor
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem