508 milliárdot hagytunk októberben a boltokban - dinamikus költekezésbővülés

Pénzcentrum
2005. december 21. 09:00

A legfrissebb adatok a kedvező kiskereskedelmi konjunktúra folytatódásátm, illetve élénkülését mutatják, melyben a dinamikus bérkiáramláson kívül a viszonylag alacsony 2004-es bázisadat is szerepet játszik. A változatlan áron számított kiskereskedelmi forgalom októberben 6.6%-kal, az első tíz hónapban 5.6%-kal haladta meg az előző év azonos időszakit a naptárhatástól megtisztított volumenindexek alapján. Az egy hónappal korábbihoz képest októberben 0.5%-kal nőtt a szezonális és naptárhatástól megtisztított kiskereskedelmi volumenindex - tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben az első tíz hónapban folyóáron 4500 milliárd forint, ezen belül októberben 508 milliárd forint értékű árut forgalmaztak.

Nézzük a részleteket

A kiskereskedelmi átlagnál gyorsabban (6,9%-kal) nőtt októberben az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem forgalmi volumene. Ezen belül a legdinamikusabban (10%-ot meghaladó mértékben) a nagy (1200 m2 feletti) alapterületű, vegyes termékkörű üzletek (hipermarketek, szupermarketek) eladásai bővültek. A kisebb alapterületű üzletekkel együtt az élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem forgalma 7,2%-kal nőtt, az élelmiszer-szaküzletek eladásai pedig 4,3%-kal haladták meg az egy évvel korábbit.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem eladásai 6,5%-kal bővültek. Ezen belül a legdinamikusabban az illatszer-, valamint a könyv-, újság-, papíráru-kiskereskedelem változatlan áras forgalma növekedett. Dinamikusan emelkedett a textil-, ruházati- és lábbeli-kiskereskedelem adata is. Az átlagosnál mérsékeltebben bővült az iparcikk jellegű vegyes, a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-üzletek, valamint a csomagküldő kiskereskedelem változatlan áras értékesítése.

Az egy hónappal korábbihoz képest októberben - a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint - az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem értékesítésének volumene 0,6%-kal, a nem élelmiszer-kiskereskedelemé 0,2%-kal bővült.

Az Eurostat előzetes becslése szerint októberben az Európai Unió 25 tagállamának átlagában 1,4%-kal bővült a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző év azonos hónapjához képest, naptárhatással kiigazítva; az eurózóna országaiban pedig 0,4%-os növekedést jeleztek. Az egy hónappal korábbihoz viszonyítva ugyanakkor a 25 tagországban 0,2%-os, az eurózóna országaiban 0,5%-os emelkedés következett be a szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint.

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-kiskereskedelem hazai eladási volumene októberben 3,5%-kal, a gépjárműüzemanyag-kiskereskedelemé 3,6%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. A jármű- és üzemanyag-forgalommal együtt számított (kiigazítás nélküli) hazai kiskereskedelmi forgalmi volumen októberben 5,7%-kal, az első tíz hónapban 4,3%-kal haladta meg az egy évvel korábbi szintet.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.01.22 08:34
  Ez nekem is egy kedvenc képem, történetem. Mint akinek szintén sok könyve van, tőlem is meg szokt...
legacykft  |  2022.01.21 18:45
Mindannyian boldog életről álmodunk. A boldogság élménye azonban mindenkinek mást jelent, mondhatnák...
perfekt  |  2022.01.19 08:18
2022. évi első, közbeszerzési témájú bejegyzésünket - évek óta követett gyakorlatunknak megfelelően...
coachco  |  2022.01.18 16:34
Hetvenhét éve annak, hogy felszabadult a budapesti gettó. Ezt a hírt hallva eszembe jutott az a pár...
hrdoktor  |  2022.01.17 06:30
Bár a home office-ban az otthon kényelmében vagyunk, sokan tapasztalhatják, hogy a virtuális megbesz...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 23. vasárnap
Zelma, Rajmund
3. hét
Január 23.
Kaposvár napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. január 22. 19:20