3 °C Budapest

508 milliárdot hagytunk októberben a boltokban - dinamikus költekezésbővülés

Pénzcentrum
2005. december 21. 09:00

A legfrissebb adatok a kedvező kiskereskedelmi konjunktúra folytatódásátm, illetve élénkülését mutatják, melyben a dinamikus bérkiáramláson kívül a viszonylag alacsony 2004-es bázisadat is szerepet játszik. A változatlan áron számított kiskereskedelmi forgalom októberben 6.6%-kal, az első tíz hónapban 5.6%-kal haladta meg az előző év azonos időszakit a naptárhatástól megtisztított volumenindexek alapján. Az egy hónappal korábbihoz képest októberben 0.5%-kal nőtt a szezonális és naptárhatástól megtisztított kiskereskedelmi volumenindex - tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben az első tíz hónapban folyóáron 4500 milliárd forint, ezen belül októberben 508 milliárd forint értékű árut forgalmaztak.

Nézzük a részleteket

A kiskereskedelmi átlagnál gyorsabban (6,9%-kal) nőtt októberben az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem forgalmi volumene. Ezen belül a legdinamikusabban (10%-ot meghaladó mértékben) a nagy (1200 m2 feletti) alapterületű, vegyes termékkörű üzletek (hipermarketek, szupermarketek) eladásai bővültek. A kisebb alapterületű üzletekkel együtt az élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem forgalma 7,2%-kal nőtt, az élelmiszer-szaküzletek eladásai pedig 4,3%-kal haladták meg az egy évvel korábbit.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem eladásai 6,5%-kal bővültek. Ezen belül a legdinamikusabban az illatszer-, valamint a könyv-, újság-, papíráru-kiskereskedelem változatlan áras forgalma növekedett. Dinamikusan emelkedett a textil-, ruházati- és lábbeli-kiskereskedelem adata is. Az átlagosnál mérsékeltebben bővült az iparcikk jellegű vegyes, a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-üzletek, valamint a csomagküldő kiskereskedelem változatlan áras értékesítése.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az egy hónappal korábbihoz képest októberben - a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint - az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem értékesítésének volumene 0,6%-kal, a nem élelmiszer-kiskereskedelemé 0,2%-kal bővült.

Az Eurostat előzetes becslése szerint októberben az Európai Unió 25 tagállamának átlagában 1,4%-kal bővült a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző év azonos hónapjához képest, naptárhatással kiigazítva; az eurózóna országaiban pedig 0,4%-os növekedést jeleztek. Az egy hónappal korábbihoz viszonyítva ugyanakkor a 25 tagországban 0,2%-os, az eurózóna országaiban 0,5%-os emelkedés következett be a szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint.

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-kiskereskedelem hazai eladási volumene októberben 3,5%-kal, a gépjárműüzemanyag-kiskereskedelemé 3,6%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. A jármű- és üzemanyag-forgalommal együtt számított (kiigazítás nélküli) hazai kiskereskedelmi forgalmi volumen októberben 5,7%-kal, az első tíz hónapban 4,3%-kal haladta meg az egy évvel korábbi szintet.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 31. kedd
Marcella
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?