14 °C Budapest

Varga Mihály: már nem vagyunk messze az adósságcsapdától

Pénzcentrum
2005. december 15. 12:52

Az, hogy Magyarország 2002-ben letért a konvergencia-pályáról, a magyar államnak a nagyobb kamatkiadásokon keresztül eddig hozzávetőleg 1000 milliárd forintjába került - fejti ki véleményét "jelentés a Titanic fedélzetéről" címmel a Világgazdaság hasábjain Vara Mihály, a Fidesz gazdasági kabinetjének vezetője. A magyar államadósság múlt keddi leminősítése után az adósságterhek további emelkedése várható a volt pénzügyminiszter szerint. Varga véleménye az, hogy a felelőtlen költségvetési politika eredményeképpen bekövetkezett leminősítés a lakosságnak közvetlenül is komoly kockázatot jelent: a forint esetleges nagyobb leértékelődése ugyanis akár több százezer devizahitellel eladósodott háztartást érinthet kedvezőtlenül.

"Nemcsak a vagyonvesztés, hanem a kiszámíthatatlanság és a leértékelődés által generált infláció miatt elértéktelenedő jövedelmek is azt valószínűsítik, hogy egy nagymértékű leértékelődés jelentős mértékben visszavetné a gazdaság növekedését" - fest borús képet a Fidesz gazdaságpolitikusa.

Varga szembeállítja egymással a 2002-ben megfogalmazott elemzői várakozásokat (pl. 2006-2007-es euróbevezetés), illetve az akkori kedvező gazdasági kilátásokat az azóta bekövetkezett tényekkel, sugallva, mintha mindenről a 2002 óta hatalmon lévő kormány gazdaságpolitikája tehetne. Véleménye szerint amennyiben a kormány alacsonyan tartotta volna a költségvetési hiányt, akkora akár 3%-ra is csökkenhetett volna a jegybanki kamatszint, ami csökkenthette volna az állam adósságterheit és dinamizálta volna a gazdasági növekedést.

"Sajnos a kormány más utat választott" - jegyzi meg kritikusan az ellenzéki politikus, ostorozva a laza fiskális politikát, amely véleménye szerint a magas kamatokon keresztül kiszorítja a vállalati beruházásokat és jelentősen fékezi a gazdasági növekedést.

A volt pénzügyminiszter szerint a Fitch múlt heti döntésével (deviza- és forintadósság leminősítése) lényegében azt a romlást követte le, amely Magyarország eladósodottságában és egyensúlyi helyzetében azt elmúlt közel négy évben végbement. Varga úgy fogalmaz, hogy "ma már nem vagyunk messze attól az adósságcsapdának nevezett helyzettől, ahol a reálkamatok meghaladják a gazdasági növekedés ütemét, és felgyorsul az eladósodási folyamat". Az állami eladósodással kapcsolatos elemző cikkünk az alábbi linken érhető el:

2005.11.30 08:49
Ha ez így megy tovább... - államcsőd lesz vagy csak pánikkeltés az egész?

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Varga szerint a leminősítést követően még reálisabb veszéllyé vált a forint árfolyamának leértékelődése és leszögezi, hogy "a befektetőknek a felháborodott visszautasítások és magyarázkodások helyett egyértelmű válasz kell: értettük a jelzést, radikálisan és gyorsan változtatunk az eddigi gazdaságpolitikán".

A Fidesz politikusa jelzi, hogy "egy árfolyamválság időzítését még soha senki nem tudta pontosan megmondani, azt viszont igen, hogy milyen országokban van erre komoly esély. "Sajnos Magyarország az élbolyban van az árfolyamválság esélyét mutató sebezhetőségi ranglistán. Komoly gazdaságpolitikai fordulatra van szükség, hogy ismét biztonságos zónába kerüljünk" - zárja gondolatait Varga Mihály.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.26 10:56
Kellemetlen testi, lelki betegségek enyhíthetők, az életminőség, a közérzet javítható az autogén tré...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 26. hétfő
Géza
9. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm