28 °C Budapest

Varga Mihály: már nem vagyunk messze az adósságcsapdától

Pénzcentrum
2005. december 15. 12:52

Az, hogy Magyarország 2002-ben letért a konvergencia-pályáról, a magyar államnak a nagyobb kamatkiadásokon keresztül eddig hozzávetőleg 1000 milliárd forintjába került - fejti ki véleményét "jelentés a Titanic fedélzetéről" címmel a Világgazdaság hasábjain Vara Mihály, a Fidesz gazdasági kabinetjének vezetője. A magyar államadósság múlt keddi leminősítése után az adósságterhek további emelkedése várható a volt pénzügyminiszter szerint. Varga véleménye az, hogy a felelőtlen költségvetési politika eredményeképpen bekövetkezett leminősítés a lakosságnak közvetlenül is komoly kockázatot jelent: a forint esetleges nagyobb leértékelődése ugyanis akár több százezer devizahitellel eladósodott háztartást érinthet kedvezőtlenül.

"Nemcsak a vagyonvesztés, hanem a kiszámíthatatlanság és a leértékelődés által generált infláció miatt elértéktelenedő jövedelmek is azt valószínűsítik, hogy egy nagymértékű leértékelődés jelentős mértékben visszavetné a gazdaság növekedését" - fest borús képet a Fidesz gazdaságpolitikusa.

Varga szembeállítja egymással a 2002-ben megfogalmazott elemzői várakozásokat (pl. 2006-2007-es euróbevezetés), illetve az akkori kedvező gazdasági kilátásokat az azóta bekövetkezett tényekkel, sugallva, mintha mindenről a 2002 óta hatalmon lévő kormány gazdaságpolitikája tehetne. Véleménye szerint amennyiben a kormány alacsonyan tartotta volna a költségvetési hiányt, akkora akár 3%-ra is csökkenhetett volna a jegybanki kamatszint, ami csökkenthette volna az állam adósságterheit és dinamizálta volna a gazdasági növekedést.

"Sajnos a kormány más utat választott" - jegyzi meg kritikusan az ellenzéki politikus, ostorozva a laza fiskális politikát, amely véleménye szerint a magas kamatokon keresztül kiszorítja a vállalati beruházásokat és jelentősen fékezi a gazdasági növekedést.

A volt pénzügyminiszter szerint a Fitch múlt heti döntésével (deviza- és forintadósság leminősítése) lényegében azt a romlást követte le, amely Magyarország eladósodottságában és egyensúlyi helyzetében azt elmúlt közel négy évben végbement. Varga úgy fogalmaz, hogy "ma már nem vagyunk messze attól az adósságcsapdának nevezett helyzettől, ahol a reálkamatok meghaladják a gazdasági növekedés ütemét, és felgyorsul az eladósodási folyamat". Az állami eladósodással kapcsolatos elemző cikkünk az alábbi linken érhető el:

2005.11.30 08:49
Ha ez így megy tovább... - államcsőd lesz vagy csak pánikkeltés az egész?

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Varga szerint a leminősítést követően még reálisabb veszéllyé vált a forint árfolyamának leértékelődése és leszögezi, hogy "a befektetőknek a felháborodott visszautasítások és magyarázkodások helyett egyértelmű válasz kell: értettük a jelzést, radikálisan és gyorsan változtatunk az eddigi gazdaságpolitikán".

A Fidesz politikusa jelzi, hogy "egy árfolyamválság időzítését még soha senki nem tudta pontosan megmondani, azt viszont igen, hogy milyen országokban van erre komoly esély. "Sajnos Magyarország az élbolyban van az árfolyamválság esélyét mutató sebezhetőségi ranglistán. Komoly gazdaságpolitikai fordulatra van szükség, hogy ismét biztonságos zónába kerüljünk" - zárja gondolatait Varga Mihály.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
vezetoi-coaching  |  2022.08.17 11:35
Utóirat előiratként. Ezt a postot eredetileg a Linkedin-re írtam közvetlenül. Idementem az örökkéva...
laskainelli  |  2022.08.16 21:28
A párkapcsolatban (mint minden emberi kapcsolatban) a távolodás természetes jelenség. A problémát ak...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?