26 °C Budapest

Varga Mihály: már nem vagyunk messze az adósságcsapdától

Pénzcentrum
2005. december 15. 12:52

Az, hogy Magyarország 2002-ben letért a konvergencia-pályáról, a magyar államnak a nagyobb kamatkiadásokon keresztül eddig hozzávetőleg 1000 milliárd forintjába került - fejti ki véleményét "jelentés a Titanic fedélzetéről" címmel a Világgazdaság hasábjain Vara Mihály, a Fidesz gazdasági kabinetjének vezetője. A magyar államadósság múlt keddi leminősítése után az adósságterhek további emelkedése várható a volt pénzügyminiszter szerint. Varga véleménye az, hogy a felelőtlen költségvetési politika eredményeképpen bekövetkezett leminősítés a lakosságnak közvetlenül is komoly kockázatot jelent: a forint esetleges nagyobb leértékelődése ugyanis akár több százezer devizahitellel eladósodott háztartást érinthet kedvezőtlenül.

"Nemcsak a vagyonvesztés, hanem a kiszámíthatatlanság és a leértékelődés által generált infláció miatt elértéktelenedő jövedelmek is azt valószínűsítik, hogy egy nagymértékű leértékelődés jelentős mértékben visszavetné a gazdaság növekedését" - fest borús képet a Fidesz gazdaságpolitikusa.

Varga szembeállítja egymással a 2002-ben megfogalmazott elemzői várakozásokat (pl. 2006-2007-es euróbevezetés), illetve az akkori kedvező gazdasági kilátásokat az azóta bekövetkezett tényekkel, sugallva, mintha mindenről a 2002 óta hatalmon lévő kormány gazdaságpolitikája tehetne. Véleménye szerint amennyiben a kormány alacsonyan tartotta volna a költségvetési hiányt, akkora akár 3%-ra is csökkenhetett volna a jegybanki kamatszint, ami csökkenthette volna az állam adósságterheit és dinamizálta volna a gazdasági növekedést.

"Sajnos a kormány más utat választott" - jegyzi meg kritikusan az ellenzéki politikus, ostorozva a laza fiskális politikát, amely véleménye szerint a magas kamatokon keresztül kiszorítja a vállalati beruházásokat és jelentősen fékezi a gazdasági növekedést.

A volt pénzügyminiszter szerint a Fitch múlt heti döntésével (deviza- és forintadósság leminősítése) lényegében azt a romlást követte le, amely Magyarország eladósodottságában és egyensúlyi helyzetében azt elmúlt közel négy évben végbement. Varga úgy fogalmaz, hogy "ma már nem vagyunk messze attól az adósságcsapdának nevezett helyzettől, ahol a reálkamatok meghaladják a gazdasági növekedés ütemét, és felgyorsul az eladósodási folyamat". Az állami eladósodással kapcsolatos elemző cikkünk az alábbi linken érhető el:

2005.11.30 08:49
Ha ez így megy tovább... - államcsőd lesz vagy csak pánikkeltés az egész?

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Varga szerint a leminősítést követően még reálisabb veszéllyé vált a forint árfolyamának leértékelődése és leszögezi, hogy "a befektetőknek a felháborodott visszautasítások és magyarázkodások helyett egyértelmű válasz kell: értettük a jelzést, radikálisan és gyorsan változtatunk az eddigi gazdaságpolitikán".

A Fidesz politikusa jelzi, hogy "egy árfolyamválság időzítését még soha senki nem tudta pontosan megmondani, azt viszont igen, hogy milyen országokban van erre komoly esély. "Sajnos Magyarország az élbolyban van az árfolyamválság esélyét mutató sebezhetőségi ranglistán. Komoly gazdaságpolitikai fordulatra van szükség, hogy ismét biztonságos zónába kerüljünk" - zárja gondolatait Varga Mihály.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
NAPTÁR
Tovább
2021. július 31. szombat
Oszkár
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?