Csökkenő infláció, növekvő árak !?

Pénzcentrum
2005. december 13. 17:13

Kedvező inflációs adatokról szólnak manapság a hírek (szerencsére). Vannak termékek amelyeknek az ára az elmúlt egy évben jelentősen csökkent, de természetesen vannak olyanok is amelyek az inflációt meghaladó mértékben már-már drasztikusan drágultak. A következőkben a fogyasztói kosárból "szemezgetünk" és megvizsgálunk néhány érdekesnek tűnő adatot.

Kedvező inflációs adatokról szólnak manapság a hírek (szerencsére). Vannak termékek amelyeknek az ára az elmúlt egy évben jelentősen csökkent, de természetesen vannak olyanok is amelyek az inflációt meghaladó mértékben már-már drasztikusan drágultak. A következőkben a fogyasztói kosárból „szemezgetünk” és megvizsgálunk néhány érdekesnek tűnő adatot.
Infláció felett drágultak
2004. novemberhez viszonyítva 3,3%-kal növekedtek az árak. Idén, az első tizenegy hónapban, átlagosan 3,6%-kal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában.
Amik a legjobban drágultak
 

(Forrás: KSH, * előző időszak=100 %)
Azonban vannak olyan termékek és szolgáltatások amelyek az inflációt meghaladó mértékben drágultak. Legszembetűnőbb a szezonális áruk drágulás, amely közül a zöldségek 44,9 a gyümölcsök pedig 13,8 százalékkal drágultak, tovább rögösítve ezáltal az egészséges táplálkozás felé vezető utat. Jelentősen drágultak a gyógyszerek is, mintegy 14,3 százalékkal.
A munkába járás és a tömegközlekedés árainak emelkedése is „lekörözte” az inflációt az előbbi 10,7 az utóbbi pedig 14,1 százalékkal drágult. Aki viszont az utazás és a munka fáradalmait szeretné kipihenni egy színházban eltöltött néhány kellemes órával az sem számíthat csökkenő árakra, ugyanis a szórakozás költségei is mintegy 6,9 százalékkal nőttek, ezen belül is a színházjegyek ára emelkedett a legdrasztikusabban mintegy 14 százalékkal.
Az egyéb cikkek, üzemanyagok árnövekedése szintén az átlagosnál magasabb volt (5,0%), ezen belül a járműüzemanyagok 8,3%-kal kerültek többe, mint 2004. novemberben.
Az üzemanyagok drágulása azonban csak egy az energiaszektor emelkedő árszínvonalú terméke közül, ugyanis az elektromos energia 6,9%-kal, a vezetékes gáz ára 5,9%-kal növekedett, a .víz pedig 8,4 százalékkal kerül többe.
Ha már nem bírjuk a sokkoló árakat és csak a lottó nyereményben bízunk, azt is megpróbálhatjuk igaz 16 százalékkal drágábban kísérthetjük meg a szerencsénket mint tavaly ilyenkor.
A szerencsés lemaradók
A csökkenő TOP 10

 

(Forrás: KSH, * előző időszak=100 %)
A szeszes italok, dohányáruk árai az átlagosnál kisebb mértékben (1,0%) emelkedtek, tehát olcsóbban tudjuk mérgezni magunkat mint tavaly (kérdés, hogy ez kinek jó). Csökkent az elmúlt 12 hónap alatt a cukor (11%), a liszt (7%), valamint a sertéshús (3%) ára. A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 3,4%-kal kellett kevesebbet fizetni, mint 2004. novemberben.
Tartósan csökkentek az elektronikai eszközök árai, olcsóbban vehetünk 4,2 százalékkal mosogatógépet, a televízió és egyéb szórakoztató eszközök pedig még drasztikusabb csökkenésbe kezdtek. Külföldre üdülni pedig már szinte „bagóért” mehetünk.

Tovább estek mind az új mind pedig a használt gépkocsik árai, az előbbiek 3,5 százalékkal, az utóbbiak pedig 1,7 százalékkal lettek olcsóbbak. Érdekes viszont, hogy a gépjármű alkatrészek 9,9 százalékkal emelkedtek ( egy újabb érv az új autók mellett).

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.26 10:56
Kellemetlen testi, lelki betegségek enyhíthetők, az életminőség, a közérzet javítható az autogén tré...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 3. vasárnap
Kornélia
9. hét
Március 3.
A Sabin-csepp napja
Március 3.
Vadvédelmi világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 2. 19:16
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem