30 °C Budapest

Csökkenő infláció, növekvő árak !?

Pénzcentrum
2005. december 13. 17:13

Kedvező inflációs adatokról szólnak manapság a hírek (szerencsére). Vannak termékek amelyeknek az ára az elmúlt egy évben jelentősen csökkent, de természetesen vannak olyanok is amelyek az inflációt meghaladó mértékben már-már drasztikusan drágultak. A következőkben a fogyasztói kosárból "szemezgetünk" és megvizsgálunk néhány érdekesnek tűnő adatot.

Kedvező inflációs adatokról szólnak manapság a hírek (szerencsére). Vannak termékek amelyeknek az ára az elmúlt egy évben jelentősen csökkent, de természetesen vannak olyanok is amelyek az inflációt meghaladó mértékben már-már drasztikusan drágultak. A következőkben a fogyasztói kosárból „szemezgetünk” és megvizsgálunk néhány érdekesnek tűnő adatot.
Infláció felett drágultak
2004. novemberhez viszonyítva 3,3%-kal növekedtek az árak. Idén, az első tizenegy hónapban, átlagosan 3,6%-kal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában.
Amik a legjobban drágultak
 

(Forrás: KSH, * előző időszak=100 %)
Azonban vannak olyan termékek és szolgáltatások amelyek az inflációt meghaladó mértékben drágultak. Legszembetűnőbb a szezonális áruk drágulás, amely közül a zöldségek 44,9 a gyümölcsök pedig 13,8 százalékkal drágultak, tovább rögösítve ezáltal az egészséges táplálkozás felé vezető utat. Jelentősen drágultak a gyógyszerek is, mintegy 14,3 százalékkal.
A munkába járás és a tömegközlekedés árainak emelkedése is „lekörözte” az inflációt az előbbi 10,7 az utóbbi pedig 14,1 százalékkal drágult. Aki viszont az utazás és a munka fáradalmait szeretné kipihenni egy színházban eltöltött néhány kellemes órával az sem számíthat csökkenő árakra, ugyanis a szórakozás költségei is mintegy 6,9 százalékkal nőttek, ezen belül is a színházjegyek ára emelkedett a legdrasztikusabban mintegy 14 százalékkal.
Az egyéb cikkek, üzemanyagok árnövekedése szintén az átlagosnál magasabb volt (5,0%), ezen belül a járműüzemanyagok 8,3%-kal kerültek többe, mint 2004. novemberben.
Az üzemanyagok drágulása azonban csak egy az energiaszektor emelkedő árszínvonalú terméke közül, ugyanis az elektromos energia 6,9%-kal, a vezetékes gáz ára 5,9%-kal növekedett, a .víz pedig 8,4 százalékkal kerül többe.
Ha már nem bírjuk a sokkoló árakat és csak a lottó nyereményben bízunk, azt is megpróbálhatjuk igaz 16 százalékkal drágábban kísérthetjük meg a szerencsénket mint tavaly ilyenkor.
A szerencsés lemaradók
A csökkenő TOP 10

 

(Forrás: KSH, * előző időszak=100 %)
A szeszes italok, dohányáruk árai az átlagosnál kisebb mértékben (1,0%) emelkedtek, tehát olcsóbban tudjuk mérgezni magunkat mint tavaly (kérdés, hogy ez kinek jó). Csökkent az elmúlt 12 hónap alatt a cukor (11%), a liszt (7%), valamint a sertéshús (3%) ára. A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 3,4%-kal kellett kevesebbet fizetni, mint 2004. novemberben.
Tartósan csökkentek az elektronikai eszközök árai, olcsóbban vehetünk 4,2 százalékkal mosogatógépet, a televízió és egyéb szórakoztató eszközök pedig még drasztikusabb csökkenésbe kezdtek. Külföldre üdülni pedig már szinte „bagóért” mehetünk.

Tovább estek mind az új mind pedig a használt gépkocsik árai, az előbbiek 3,5 százalékkal, az utóbbiak pedig 1,7 százalékkal lettek olcsóbbak. Érdekes viszont, hogy a gépjármű alkatrészek 9,9 százalékkal emelkedtek ( egy újabb érv az új autók mellett).

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
NAPTÁR
Tovább
2021. július 31. szombat
Oszkár
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?