29 °C Budapest

Csökkenő infláció, növekvő árak !?

Pénzcentrum
2005. december 13. 17:13

Kedvező inflációs adatokról szólnak manapság a hírek (szerencsére). Vannak termékek amelyeknek az ára az elmúlt egy évben jelentősen csökkent, de természetesen vannak olyanok is amelyek az inflációt meghaladó mértékben már-már drasztikusan drágultak. A következőkben a fogyasztói kosárból "szemezgetünk" és megvizsgálunk néhány érdekesnek tűnő adatot.

Kedvező inflációs adatokról szólnak manapság a hírek (szerencsére). Vannak termékek amelyeknek az ára az elmúlt egy évben jelentősen csökkent, de természetesen vannak olyanok is amelyek az inflációt meghaladó mértékben már-már drasztikusan drágultak. A következőkben a fogyasztói kosárból „szemezgetünk” és megvizsgálunk néhány érdekesnek tűnő adatot.
Infláció felett drágultak
2004. novemberhez viszonyítva 3,3%-kal növekedtek az árak. Idén, az első tizenegy hónapban, átlagosan 3,6%-kal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában.
Amik a legjobban drágultak
 

(Forrás: KSH, * előző időszak=100 %)
Azonban vannak olyan termékek és szolgáltatások amelyek az inflációt meghaladó mértékben drágultak. Legszembetűnőbb a szezonális áruk drágulás, amely közül a zöldségek 44,9 a gyümölcsök pedig 13,8 százalékkal drágultak, tovább rögösítve ezáltal az egészséges táplálkozás felé vezető utat. Jelentősen drágultak a gyógyszerek is, mintegy 14,3 százalékkal.
A munkába járás és a tömegközlekedés árainak emelkedése is „lekörözte” az inflációt az előbbi 10,7 az utóbbi pedig 14,1 százalékkal drágult. Aki viszont az utazás és a munka fáradalmait szeretné kipihenni egy színházban eltöltött néhány kellemes órával az sem számíthat csökkenő árakra, ugyanis a szórakozás költségei is mintegy 6,9 százalékkal nőttek, ezen belül is a színházjegyek ára emelkedett a legdrasztikusabban mintegy 14 százalékkal.
Az egyéb cikkek, üzemanyagok árnövekedése szintén az átlagosnál magasabb volt (5,0%), ezen belül a járműüzemanyagok 8,3%-kal kerültek többe, mint 2004. novemberben.
Az üzemanyagok drágulása azonban csak egy az energiaszektor emelkedő árszínvonalú terméke közül, ugyanis az elektromos energia 6,9%-kal, a vezetékes gáz ára 5,9%-kal növekedett, a .víz pedig 8,4 százalékkal kerül többe.
Ha már nem bírjuk a sokkoló árakat és csak a lottó nyereményben bízunk, azt is megpróbálhatjuk igaz 16 százalékkal drágábban kísérthetjük meg a szerencsénket mint tavaly ilyenkor.
A szerencsés lemaradók
A csökkenő TOP 10

 

(Forrás: KSH, * előző időszak=100 %)
A szeszes italok, dohányáruk árai az átlagosnál kisebb mértékben (1,0%) emelkedtek, tehát olcsóbban tudjuk mérgezni magunkat mint tavaly (kérdés, hogy ez kinek jó). Csökkent az elmúlt 12 hónap alatt a cukor (11%), a liszt (7%), valamint a sertéshús (3%) ára. A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 3,4%-kal kellett kevesebbet fizetni, mint 2004. novemberben.
Tartósan csökkentek az elektronikai eszközök árai, olcsóbban vehetünk 4,2 százalékkal mosogatógépet, a televízió és egyéb szórakoztató eszközök pedig még drasztikusabb csökkenésbe kezdtek. Külföldre üdülni pedig már szinte „bagóért” mehetünk.

Tovább estek mind az új mind pedig a használt gépkocsik árai, az előbbiek 3,5 százalékkal, az utóbbiak pedig 1,7 százalékkal lettek olcsóbbak. Érdekes viszont, hogy a gépjármű alkatrészek 9,9 százalékkal emelkedtek ( egy újabb érv az új autók mellett).

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
vezetoi-coaching  |  2022.08.17 11:35
Utóirat előiratként. Ezt a postot eredetileg a Linkedin-re írtam közvetlenül. Idementem az örökkéva...
laskainelli  |  2022.08.16 21:28
A párkapcsolatban (mint minden emberi kapcsolatban) a távolodás természetes jelenség. A problémát ak...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?