0 °C Budapest

Szekeres: nem kell törődni a Fitch-csel

Pénzcentrum
2005. december 8. 12:37

Nem maradt politikai visszhang nélkül a Fitch Ratings keddi leminősítése. Úgy tűnik, hogy a vezető kormánypárt nem tulajdonít érdemi jelentőséget a figyelmeztetésnek annak ellenére sem, hogy az egy olyan újabb jelzés, mely egy esetleges kisebb pénzügyi krízisre figyelmeztethet.

"A Fitch megalapozatlan tényekből indul ki, nem kell vele törődni" - idézi a Metro Szekeres Imrét, az MSZP frakcióvezetőjét. A megállapítás több értelemben is "érdekes". Egyrészt tények hogyan lehetnek megalapozatlanok, ez valószínű inkább véleményekre értelmezhető. Másrészt bizonyos felelőtlenség azt mondani, hogy ezzel nem kell törődni, amikor az ilyen jellegű bejelentéseket többnyire hozamemelkedés követi, mely egy deficites költségvetés és jelentős államadósság esetén a finanszírozási terhek növekedését vonja maga után. A költségvetés idei kamatkiadásai megközelíthetik a 900 mrd Ft-ot, tehát egy nem kis tételről van szó. Ezen túl a jelenlegi pozíciók átcsoportosítása mellett új pénzektől foszthatja meg a magyar gazdaságot.

Az ilyen fajta értékelések igazi üzenete, hogy egyelőre nem is körvonalazódik olyasfajta politikai szándék, mely az államháztartás rendbetételét célozná. Egyértelműnek tűnik, hogy a vezető kormánypártnak szándékában sem áll, hogy a választások előtt bármilyen lépésre elszánja magát. Kérdés, hogy a piac türelme meddig tart ki, egy néhány százalékos forintgyengüléssel, 50-60 bp-os hozamemelkedéssel sikerül-e kihúzni illetve megúszni, ameddig valódi lépések jönnek. Egyáltalán lesznek-e valamikor is valódi lépések? Valószínű igen, de azok várhatóan fájdalmasak.

Érdemes kicsit elgondolkodni azon, hogy a piaci szereplők jelentős része arra számít, hogy a 2006-os év után az igazi fordulatot a 2007-es költségvetés hozhatja. A választások miatt a jövő év úgyis "elszáll", 2007-ben a korrekció már nem késleltethető. Ha azonban megnézzük a nagy külföldi bankházak előrejelzéseit, 2007-re már lényegesen romló növekedési lehetőségekről, számunkra érezhetően romló külső környezetről szólnak. Ha ez bekövetkezik, akkor azt jelentené, hogy egy dekonjunktúra alatt kellene a költségvetési szűkítést végrehajtani, mely duplán fékezné a hazai gazdaság növekedését. A költségvetési politika tehát erősen ciklikusan viselkedne egy anticiklikus megközelítés helyett.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.06 00:56
DISTRIBUTED COMPANY A distributed company is an organization where most, if not all of the workforc...
coachco  |  2023.12.05 13:06
Közelednek az önkormányzati választások. Mindeközben az önkormányzatiság zsugorodik, jelentősége, sz...
laskainelli  |  2023.12.04 10:47
A médiában és a környezetünkben november közepétől gyakran az ideális családi ünnepek képe jelenik m...
hrdoktor  |  2023.12.04 10:06
Sokan szükséges rosszként tekintenek az üzemorvosi vizsgálatra, pedig nemcsak a munkáltató, hanem a...
vezetoi-coaching  |  2023.12.03 14:09
A Linkedin-re ezzel a commenttel postoltam (és mivel az is jó lett szerintem, idemásolom, hátha vala...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 6. szerda
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem