12 °C Budapest

Szekeres: nem kell törődni a Fitch-csel

Pénzcentrum
2005. december 8. 12:37

Nem maradt politikai visszhang nélkül a Fitch Ratings keddi leminősítése. Úgy tűnik, hogy a vezető kormánypárt nem tulajdonít érdemi jelentőséget a figyelmeztetésnek annak ellenére sem, hogy az egy olyan újabb jelzés, mely egy esetleges kisebb pénzügyi krízisre figyelmeztethet.

"A Fitch megalapozatlan tényekből indul ki, nem kell vele törődni" - idézi a Metro Szekeres Imrét, az MSZP frakcióvezetőjét. A megállapítás több értelemben is "érdekes". Egyrészt tények hogyan lehetnek megalapozatlanok, ez valószínű inkább véleményekre értelmezhető. Másrészt bizonyos felelőtlenség azt mondani, hogy ezzel nem kell törődni, amikor az ilyen jellegű bejelentéseket többnyire hozamemelkedés követi, mely egy deficites költségvetés és jelentős államadósság esetén a finanszírozási terhek növekedését vonja maga után. A költségvetés idei kamatkiadásai megközelíthetik a 900 mrd Ft-ot, tehát egy nem kis tételről van szó. Ezen túl a jelenlegi pozíciók átcsoportosítása mellett új pénzektől foszthatja meg a magyar gazdaságot.

Az ilyen fajta értékelések igazi üzenete, hogy egyelőre nem is körvonalazódik olyasfajta politikai szándék, mely az államháztartás rendbetételét célozná. Egyértelműnek tűnik, hogy a vezető kormánypártnak szándékában sem áll, hogy a választások előtt bármilyen lépésre elszánja magát. Kérdés, hogy a piac türelme meddig tart ki, egy néhány százalékos forintgyengüléssel, 50-60 bp-os hozamemelkedéssel sikerül-e kihúzni illetve megúszni, ameddig valódi lépések jönnek. Egyáltalán lesznek-e valamikor is valódi lépések? Valószínű igen, de azok várhatóan fájdalmasak.

Érdemes kicsit elgondolkodni azon, hogy a piaci szereplők jelentős része arra számít, hogy a 2006-os év után az igazi fordulatot a 2007-es költségvetés hozhatja. A választások miatt a jövő év úgyis "elszáll", 2007-ben a korrekció már nem késleltethető. Ha azonban megnézzük a nagy külföldi bankházak előrejelzéseit, 2007-re már lényegesen romló növekedési lehetőségekről, számunkra érezhetően romló külső környezetről szólnak. Ha ez bekövetkezik, akkor azt jelentené, hogy egy dekonjunktúra alatt kellene a költségvetési szűkítést végrehajtani, mely duplán fékezné a hazai gazdaság növekedését. A költségvetési politika tehát erősen ciklikusan viselkedne egy anticiklikus megközelítés helyett.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.05.17 17:06
„...Példás rend, vagy jó kedély? Példás rend vagy az öröm? Van a kötelesség érzése. De mi az első kö...
coachco  |  2021.05.17 13:56
Talán sokan érzik úgy mostanában, végre, kicsit mintha jobb lenne, talán túl vagyunk a nehezén. [.....
hrdoktor  |  2021.05.17 06:50
Kevésbé közismert, hogy az alváshiány hozzájárul a kóros súlytöbblet kialakulásához. [...] Bővebb...
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?