25 °C Budapest

PM: "A magyar gazdaság gyorsan fejlődik..." :)

Pénzcentrum
2005. december 6. 12:42

Nem remeg meg a pénzügyminisztériumi adminisztráció keze a Fitch leminősítésre. A győzelmi indulókhoz hasonló felütést kapott a PM reakció, nem volt szívünk hozzányúlni. Teljes terjedelemben közöljük.

"A magyar gazdaság gyorsan fejlődik, a növekedés szerkezete egészséges, hiszen alapvetően a beruházások, és a kétszámjegyű exportbővülés eredményezi a GDP 4 százalék körüli bővülését.

A Fitch értékelése is elismeri, hogy a magyar gazdaság stabil, erősen integrálódott az Európai Unióba, és a versenyképességét az is mutatja, hogy jelentős a működőtőke beáramlás.

A gyors növekedés ellenére az infláció számottevően mérséklődött, és rekord alacsony szintre csökkent a maginfláció.

A Fitch elemzése azt is hangsúlyozza, hogy hosszútávon a jelenlegi gyors reálkonvergencia folytatására lehet számítani. (A statisztikai adatok azt mutatják, hogy Magyarország a leggyorsabban felzárkózó országok közé tartozik. Az egy főre jutó GDP tekintetében az elmúlt nyolc esztendőben Magyarország közelítette meg a legnagyobb mértékben az uniós átlagot.)

A magyar kormány elkötelezett a tekintetben, hogy fenntartja a szigorú költségvetési gazdálkodást. Ez tükröződik számos idei intézkedésben, s ennek szellemében készült el a konvergencia program aktualizált változata is, amelyet a Pénzügyminisztérium december elsején juttatott el Brüsszelbe.

Az idén elsősorban azért módosult az ez évre várt államháztartási hiány, mert az Eurostat döntése nyomán megváltozott az autópálya építkezések elszámolási módja, és emiatt a deficit közel a GDP 2 százalékával emelkedett. A kormány azonban éppen a gyors felzárkózás tovább folytatása érdekében lényegesnek tartja, hogy az autópályák tovább épüljenek. Ezt a változást leszámítva az államháztartási gazdálkodás alapvetően az eredetileg meghirdetett pályán halad.

Várhatóan az ez évi pénzforgalmi hiány nem haladja meg az eredetileg tervezettet. Ebben szerepet játszik számos olyan intézkedés, amely erősítette a fegyelmet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ezek közé tartozik, hogy év közben a harmadik piaci külkereskedelemben az import áfa beszedésének uniós csatlakozás előtti eljárása visszaállt, az adóhivatal erősítette, és célzottabbá, hatékonyabbá tette ellenőrzési tevékenységét, a keleti határokon sikerült jelentősen csökkenteni az üzemanyag és a cigaretta csempészetet, speciális, gyors ellenőrzési csoportokat hozott létre az adóhivatal és a pénzügyőrség. Számos intézkedés történt a fekete foglalkoztatás visszaszorítása, a legális munkavégzés bővítés érdekében.

Mindezek hatására az államháztartás bevételei, a legfontosabb adóbevételek nyár óta, hónapról-hónapra prognózist meghaladóan alakulnak.

További intézkedésekről is született döntés, amelyek hosszabb távon biztosítják a fegyelmezett államháztartási gazdálkodást. Ezek közzé tartozik az egyéni egészségbiztosítási járulékszámla megteremtése, annak felmérése, hogy kik azok, akiknek fizetnie kellene, mert van jövedelmük, és mégsem fizetnek tb járulékot, ugyanakkor igénybe veszik az egészségügyi szolgáltatásokat. Az általános forgalmi adó szabályozásában több olyan módosításról döntött a parlament, amelyek az adókikerülés lehetőségét csökkentik, ezek közzé tartozik a fémhulladék hasznosítóknál az inverz áfa rendszer bevezetése.

A konvergencia program azzal számol, hogy a következő években folyamatosan mérséklődik az államháztartási hiány, és 2008-ban olyan helyzetbe kerül a magyar gazdaság, hogy teljesíteni tudja a maastrichti kritériumokat.

A program végrehajtásával biztosítható, hogy Magyarországon az euro bevezetése 2010-ben megtörténjen. "

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.10 09:19
A jogi személy döntéshozó szerve az átalakulásról jellemzően két alkalommal határoz. Ha a tagok az á...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 10. szerda
Lőrinc
32. hét
Augusztus 10.
Lusta nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?