25 °C Budapest

PM: "A magyar gazdaság gyorsan fejlődik..." :)

Pénzcentrum
2005. december 6. 12:42

Nem remeg meg a pénzügyminisztériumi adminisztráció keze a Fitch leminősítésre. A győzelmi indulókhoz hasonló felütést kapott a PM reakció, nem volt szívünk hozzányúlni. Teljes terjedelemben közöljük.

"A magyar gazdaság gyorsan fejlődik, a növekedés szerkezete egészséges, hiszen alapvetően a beruházások, és a kétszámjegyű exportbővülés eredményezi a GDP 4 százalék körüli bővülését.

A Fitch értékelése is elismeri, hogy a magyar gazdaság stabil, erősen integrálódott az Európai Unióba, és a versenyképességét az is mutatja, hogy jelentős a működőtőke beáramlás.

A gyors növekedés ellenére az infláció számottevően mérséklődött, és rekord alacsony szintre csökkent a maginfláció.

A Fitch elemzése azt is hangsúlyozza, hogy hosszútávon a jelenlegi gyors reálkonvergencia folytatására lehet számítani. (A statisztikai adatok azt mutatják, hogy Magyarország a leggyorsabban felzárkózó országok közé tartozik. Az egy főre jutó GDP tekintetében az elmúlt nyolc esztendőben Magyarország közelítette meg a legnagyobb mértékben az uniós átlagot.)

A magyar kormány elkötelezett a tekintetben, hogy fenntartja a szigorú költségvetési gazdálkodást. Ez tükröződik számos idei intézkedésben, s ennek szellemében készült el a konvergencia program aktualizált változata is, amelyet a Pénzügyminisztérium december elsején juttatott el Brüsszelbe.

Az idén elsősorban azért módosult az ez évre várt államháztartási hiány, mert az Eurostat döntése nyomán megváltozott az autópálya építkezések elszámolási módja, és emiatt a deficit közel a GDP 2 százalékával emelkedett. A kormány azonban éppen a gyors felzárkózás tovább folytatása érdekében lényegesnek tartja, hogy az autópályák tovább épüljenek. Ezt a változást leszámítva az államháztartási gazdálkodás alapvetően az eredetileg meghirdetett pályán halad.

Várhatóan az ez évi pénzforgalmi hiány nem haladja meg az eredetileg tervezettet. Ebben szerepet játszik számos olyan intézkedés, amely erősítette a fegyelmet.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ezek közé tartozik, hogy év közben a harmadik piaci külkereskedelemben az import áfa beszedésének uniós csatlakozás előtti eljárása visszaállt, az adóhivatal erősítette, és célzottabbá, hatékonyabbá tette ellenőrzési tevékenységét, a keleti határokon sikerült jelentősen csökkenteni az üzemanyag és a cigaretta csempészetet, speciális, gyors ellenőrzési csoportokat hozott létre az adóhivatal és a pénzügyőrség. Számos intézkedés történt a fekete foglalkoztatás visszaszorítása, a legális munkavégzés bővítés érdekében.

Mindezek hatására az államháztartás bevételei, a legfontosabb adóbevételek nyár óta, hónapról-hónapra prognózist meghaladóan alakulnak.

További intézkedésekről is született döntés, amelyek hosszabb távon biztosítják a fegyelmezett államháztartási gazdálkodást. Ezek közzé tartozik az egyéni egészségbiztosítási járulékszámla megteremtése, annak felmérése, hogy kik azok, akiknek fizetnie kellene, mert van jövedelmük, és mégsem fizetnek tb járulékot, ugyanakkor igénybe veszik az egészségügyi szolgáltatásokat. Az általános forgalmi adó szabályozásában több olyan módosításról döntött a parlament, amelyek az adókikerülés lehetőségét csökkentik, ezek közzé tartozik a fémhulladék hasznosítóknál az inverz áfa rendszer bevezetése.

A konvergencia program azzal számol, hogy a következő években folyamatosan mérséklődik az államháztartási hiány, és 2008-ban olyan helyzetbe kerül a magyar gazdaság, hogy teljesíteni tudja a maastrichti kritériumokat.

A program végrehajtásával biztosítható, hogy Magyarországon az euro bevezetése 2010-ben megtörténjen. "

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
hrbonbon  |  2021.07.15 11:46
Elmúlt héten zajlott az AIMS International EMEA régiójának online konferenciája. Az AIMS független H...
vezetoi-coaching  |  2021.07.11 01:50
Érdekes kiragadott kinyomtatott könyvekre vonatkozó statisztikai adatok… Egy könyves csoportban idé...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 28. szerda
Szabolcs
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?