PM: "A magyar gazdaság gyorsan fejlődik..." :)

Pénzcentrum
2005. december 6. 12:42

Nem remeg meg a pénzügyminisztériumi adminisztráció keze a Fitch leminősítésre. A győzelmi indulókhoz hasonló felütést kapott a PM reakció, nem volt szívünk hozzányúlni. Teljes terjedelemben közöljük.

"A magyar gazdaság gyorsan fejlődik, a növekedés szerkezete egészséges, hiszen alapvetően a beruházások, és a kétszámjegyű exportbővülés eredményezi a GDP 4 százalék körüli bővülését.

A Fitch értékelése is elismeri, hogy a magyar gazdaság stabil, erősen integrálódott az Európai Unióba, és a versenyképességét az is mutatja, hogy jelentős a működőtőke beáramlás.

A gyors növekedés ellenére az infláció számottevően mérséklődött, és rekord alacsony szintre csökkent a maginfláció.

A Fitch elemzése azt is hangsúlyozza, hogy hosszútávon a jelenlegi gyors reálkonvergencia folytatására lehet számítani. (A statisztikai adatok azt mutatják, hogy Magyarország a leggyorsabban felzárkózó országok közé tartozik. Az egy főre jutó GDP tekintetében az elmúlt nyolc esztendőben Magyarország közelítette meg a legnagyobb mértékben az uniós átlagot.)

A magyar kormány elkötelezett a tekintetben, hogy fenntartja a szigorú költségvetési gazdálkodást. Ez tükröződik számos idei intézkedésben, s ennek szellemében készült el a konvergencia program aktualizált változata is, amelyet a Pénzügyminisztérium december elsején juttatott el Brüsszelbe.

Az idén elsősorban azért módosult az ez évre várt államháztartási hiány, mert az Eurostat döntése nyomán megváltozott az autópálya építkezések elszámolási módja, és emiatt a deficit közel a GDP 2 százalékával emelkedett. A kormány azonban éppen a gyors felzárkózás tovább folytatása érdekében lényegesnek tartja, hogy az autópályák tovább épüljenek. Ezt a változást leszámítva az államháztartási gazdálkodás alapvetően az eredetileg meghirdetett pályán halad.

Várhatóan az ez évi pénzforgalmi hiány nem haladja meg az eredetileg tervezettet. Ebben szerepet játszik számos olyan intézkedés, amely erősítette a fegyelmet.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ezek közé tartozik, hogy év közben a harmadik piaci külkereskedelemben az import áfa beszedésének uniós csatlakozás előtti eljárása visszaállt, az adóhivatal erősítette, és célzottabbá, hatékonyabbá tette ellenőrzési tevékenységét, a keleti határokon sikerült jelentősen csökkenteni az üzemanyag és a cigaretta csempészetet, speciális, gyors ellenőrzési csoportokat hozott létre az adóhivatal és a pénzügyőrség. Számos intézkedés történt a fekete foglalkoztatás visszaszorítása, a legális munkavégzés bővítés érdekében.

Mindezek hatására az államháztartás bevételei, a legfontosabb adóbevételek nyár óta, hónapról-hónapra prognózist meghaladóan alakulnak.

További intézkedésekről is született döntés, amelyek hosszabb távon biztosítják a fegyelmezett államháztartási gazdálkodást. Ezek közzé tartozik az egyéni egészségbiztosítási járulékszámla megteremtése, annak felmérése, hogy kik azok, akiknek fizetnie kellene, mert van jövedelmük, és mégsem fizetnek tb járulékot, ugyanakkor igénybe veszik az egészségügyi szolgáltatásokat. Az általános forgalmi adó szabályozásában több olyan módosításról döntött a parlament, amelyek az adókikerülés lehetőségét csökkentik, ezek közzé tartozik a fémhulladék hasznosítóknál az inverz áfa rendszer bevezetése.

A konvergencia program azzal számol, hogy a következő években folyamatosan mérséklődik az államháztartási hiány, és 2008-ban olyan helyzetbe kerül a magyar gazdaság, hogy teljesíteni tudja a maastrichti kritériumokat.

A program végrehajtásával biztosítható, hogy Magyarországon az euro bevezetése 2010-ben megtörténjen. "

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.09.20 16:24
Üdvözlünk az egyre fejlődő digitális korszakban, ahol a közösségi média nem csak szórakozás, hanem a...
hrdoktor  |  2023.09.18 07:23
A munkavállalók helyzetét, stressz-szintjét, pszichoszociális állapotát a munkáltatónak legalább hár...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
laskainelli  |  2023.09.11 12:49
Gyanítom, ha ezt az írást olvasod, most nehéz időszakon mentek keresztül a párkapcsolatodban, és az...
coachco  |  2023.09.04 17:31
Jártatok már a Borsodi Dombságban? Az Ózd környéki falvakban? És Ózdon? Tudjátok-e, milyen ott a jel...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 23. szombat
Tekla
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM