31 °C Budapest

Gyurcsány a konvergencia program törvénybe foglalását javasolja

Pénzcentrum
2005. december 2. 09:29

A jövőre vonatkozó, közös célokat megfogalmazó dokunemtumot adott át a miniszterelnök a Gazdasági és Szociális Tanácsnak. A javaslatok között olyan alapelvek szerepeltek, melyek a társadalom egészét érintik. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök csütörtökön átadta a Gazdasági és Szociális Tanácsnak (GSZT) a Megegyezés a köztársaságról című dokumentumot, melyben a jövőre vonatkozó, alapvető közös

A jövőre vonatkozó, közös célokat megfogalmazó dokunemtumot adott át a miniszterelnök a Gazdasági és Szociális Tanácsnak. A javaslatok között olyan alapelvek szerepeltek, melyek a társadalom egészét érintik.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök csütörtökön átadta a Gazdasági és Szociális Tanácsnak (GSZT) a Megegyezés a köztársaságról című dokumentumot, melyben a jövőre vonatkozó, alapvető közös irányokat jelölte ki. A tizenkét pontból álló javaslat azokat a kereteket és célokat fogalmazza meg, amelyek eléréséért a politikai pártok, civil szervezetek, érdekképviseletek tevékenykedhetnének.

Az elvi különbségek ellenére találhatók közös elemek az eltérő politikai álláspontok között, és sok esetben nem az elvek, csupán az alkalmazott módszerek különböznek - hangsúlyozta a kormányfő a kormányzati portál szerint.

Egyre fontosabb a piacképes tudás

Gyurcsány Ferenc az euró bevezetéséhez szükséges egyensúlyi feltételek teljesítését, a konvergenciaprogram törvénybe foglalását és az államháztartási hiány fokozatos csökkentését javasolta a Tanácsnak. Kiemelten fontosnak tartja az innovációt, a tudományos kutatást és fejlesztést, valamint a piacképes tudást és a műveltséget. A kormányfő szerint különösen fontos, hogy a parlamenti pártok mielőbb elfogadják az Országos fejlesztési koncepciót és a második Nemzeti fejlesztési tervet.

A dokumentum egy európai bérfelzárkóztatási programról is szól, melynek alapelve az lenne, hogy a reálbéreket az ország javuló gazdasági teljesítményének arányában zárkóztatnák fel. Ehhez a ponthoz kapcsolódik a foglalkoztatás bővítése, illetve a minimálbér hozzáigazítása a magyar létminimumhoz.

A javaslat szerint öt év alatt legalább két százalékkal kell csökkenteni az átlagos adóterheket, javítani kell a hazai kis- és középvállalkozások működési feltételeit és a mezőgazdaság versenyképességét. A nyugdíjak emelése, a család- és lakástámogatások szinten tartása, valamint az egészségügy, a közoktatás és a közigazgatás átalakítása is szerepelt javaslatai között.
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
hrbonbon  |  2021.07.15 11:46
Elmúlt héten zajlott az AIMS International EMEA régiójának online konferenciája. Az AIMS független H...
vezetoi-coaching  |  2021.07.11 01:50
Érdekes kiragadott kinyomtatott könyvekre vonatkozó statisztikai adatok… Egy könyves csoportban idé...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 27. kedd
Olga, Liliána
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?