24 °C Budapest

Gyurcsány a konvergencia program törvénybe foglalását javasolja

Pénzcentrum
2005. december 2. 09:29

A jövőre vonatkozó, közös célokat megfogalmazó dokunemtumot adott át a miniszterelnök a Gazdasági és Szociális Tanácsnak. A javaslatok között olyan alapelvek szerepeltek, melyek a társadalom egészét érintik. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök csütörtökön átadta a Gazdasági és Szociális Tanácsnak (GSZT) a Megegyezés a köztársaságról című dokumentumot, melyben a jövőre vonatkozó, alapvető közös

A jövőre vonatkozó, közös célokat megfogalmazó dokunemtumot adott át a miniszterelnök a Gazdasági és Szociális Tanácsnak. A javaslatok között olyan alapelvek szerepeltek, melyek a társadalom egészét érintik.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök csütörtökön átadta a Gazdasági és Szociális Tanácsnak (GSZT) a Megegyezés a köztársaságról című dokumentumot, melyben a jövőre vonatkozó, alapvető közös irányokat jelölte ki. A tizenkét pontból álló javaslat azokat a kereteket és célokat fogalmazza meg, amelyek eléréséért a politikai pártok, civil szervezetek, érdekképviseletek tevékenykedhetnének.

Az elvi különbségek ellenére találhatók közös elemek az eltérő politikai álláspontok között, és sok esetben nem az elvek, csupán az alkalmazott módszerek különböznek - hangsúlyozta a kormányfő a kormányzati portál szerint.

Egyre fontosabb a piacképes tudás

Gyurcsány Ferenc az euró bevezetéséhez szükséges egyensúlyi feltételek teljesítését, a konvergenciaprogram törvénybe foglalását és az államháztartási hiány fokozatos csökkentését javasolta a Tanácsnak. Kiemelten fontosnak tartja az innovációt, a tudományos kutatást és fejlesztést, valamint a piacképes tudást és a műveltséget. A kormányfő szerint különösen fontos, hogy a parlamenti pártok mielőbb elfogadják az Országos fejlesztési koncepciót és a második Nemzeti fejlesztési tervet.

A dokumentum egy európai bérfelzárkóztatási programról is szól, melynek alapelve az lenne, hogy a reálbéreket az ország javuló gazdasági teljesítményének arányában zárkóztatnák fel. Ehhez a ponthoz kapcsolódik a foglalkoztatás bővítése, illetve a minimálbér hozzáigazítása a magyar létminimumhoz.

A javaslat szerint öt év alatt legalább két százalékkal kell csökkenteni az átlagos adóterheket, javítani kell a hazai kis- és középvállalkozások működési feltételeit és a mezőgazdaság versenyképességét. A nyugdíjak emelése, a család- és lakástámogatások szinten tartása, valamint az egészségügy, a közoktatás és a közigazgatás átalakítása is szerepelt javaslatai között.
HR BLOGGER
perfekt  |  2023.09.20 16:24
Üdvözlünk az egyre fejlődő digitális korszakban, ahol a közösségi média nem csak szórakozás, hanem a...
hrdoktor  |  2023.09.18 07:23
A munkavállalók helyzetét, stressz-szintjét, pszichoszociális állapotát a munkáltatónak legalább hár...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
laskainelli  |  2023.09.11 12:49
Gyanítom, ha ezt az írást olvasod, most nehéz időszakon mentek keresztül a párkapcsolatodban, és az...
coachco  |  2023.09.04 17:31
Jártatok már a Borsodi Dombságban? Az Ózd környéki falvakban? És Ózdon? Tudjátok-e, milyen ott a jel...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 21. csütörtök
Máté, Mirella
38. hét
Szeptember 21.
ENSZ nemzetközi békenap
Szeptember 21.
A hála világnapja
Szeptember 21.
Alzheimer világnap
Szeptember 21.
A magyar termék napja
Szeptember 21.
A magyar dráma ünnepe
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM