6 °C Budapest

Kinél van az ingyentelefon? - a Tantusz megmondja

Pénzcentrum
2005. november 30. 11:25

Egy hangulatos belvárosi állóhajón került ma bemutatásra a Nemzeti Hírközlési Hivatal (NHH) "Tantusz" névre keresztelt mobiltelefon-tarifa összehasonlító kalkulátora, melynek prezentációján Pataki Dániel, az NHH elnöke, Márton György szóvivő és Juhász Károly az NHH hírközlési fogyasztói jogok képviselője adtak elő. Márton György köszöntője után Pataki Dániel ragadta meg az alkalmat, hogy kifejtse, milyen régóta készültek egy ilyen, versenyt elősegítő, összehasonlítást megkönnyítő alkalmazás kifejlesztésére. Kiderült, hogy szerdától az Interneten elérhető a Tantusz nevű (www.tantusz.nhh.hu) mobiltarifa-összehasonlító program, mely a szolgáltatók által kínált többszáz különféle díjcsomag legfontosabb elemeit hasonlítja össze. Juhász Károly részletes ismertetőjéből megtudhattuk, hogy a Tantusz adatbázisát folyamatosan frissítik, így mindig naprakész az összehasonlítás. A programot úgy fejlesztették ki, hogy minimális információ-bevitellel (általában a számlán megtalálható alapinformációk szükségesek az eredményes kereséshez) is tudjon "tanácsot adni" és egyaránt kezeli a pre-paid és post-paid díjcsomagokat. Jellemzői között említhetjük, hogy a hívásirányokon (mobil-mobil, mobil-vezetékes, mobil-külföld, stb) kívül kezeli az MMS-t, az SMS-t a WAP-ot és a GPRS-t is, mely eddig példátlan a magyar piacon jelen lévő összehasonlítható kalkulátorok körében. A több száz díjcsomaghoz kapcsolódó legfontosabb opciókkal együtt a program mintegy 300 féle kidolgozott ajánlatot ismer, így mindenki megtalálhatja a személyre szabott csomagját. Fontos, hogy a szoftver csak egy tól-ig becslést ad a havi várható költségekre, tehát az információk bármennyire is alkalmasak az összehasonlításra, nem lehetnek teljesen pontosak, hiszen a szolgáltatók által nyújtott adatok az esetek nagy többségében csaknem lehetetlenné teszik a teljesen pontos összehasonlítást. Eredményként a kalkulátor 6 csomagot ajánl a kívánt feltételekhez, minden szolgáltató 2-2 legköltséghatékonyabb megoldását, ami alapján mindenki eldöntheti, hogy kinek melyik szolgáltató kínálja az "ingyentelefont"... Újságírói kérdésekre válaszolva az NHH képviselői elmondták, a program közbeszerzés keretében került "legyártásra" a bruttó beszerzési ára 3. millió forint volt. A portál tartalmaz egy olyan "Tipp" rovatot is, melyben olyan hasznos információkat találhatunk, mint például, hogy a *126*+körzetszám+hívószám kombináció tárcsázásával az adott hívószámról ingyenesen megkapjuk sms-ben, hogy az adott szám melyik szolgáltatóhoz tartozik. Mint tudjuk, a számhordozhatóság bevezetésével a hálózaton belül indított hívások nyomon-követése a fogyasztó számára igen nehézkessé vált, ám ezzel a "trükkel" -kisebb utánajárással ugyan, de- értesülhetünk róla, hogy az adott hívás hálózaton belülinek vagy azon kívülinek minősül-e.

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.02.01 13:52
Az Országgyűlés a 2022. november 22-i ülésnapján elfogadta az egyes adótörvények módosításáról szóló...
laskainelli  |  2023.02.01 11:21
A rohanó világunkban könnyű szétcsúszni és túlvállalni magunkat, noha ennek az lesz az ára, hogy az...
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 2. csütörtök
Karolina, Aida
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?