Gyorsul a termelői árindex-növekedés - látszik a forintgyengülés az exportárakban

Pénzcentrum
2005. november 30. 09:01

Az ipar belföldi értékesítési árai októberben az előző hónaphoz viszonyítva 0.6%-kal, a 2004. októberivel összehasonlítva 6.8%-kal növekedtek. Az exportértékesítés havi termelői árai az előző havinál 1%-kal, az egy évvel korábbiaknál 2.1%-kal voltak magasabbak - melyben a forint leértékelődésének fontos szerepe volt. A fenti ármozgások alapján a termelői árak októberben havi szinten 0.8%-kal, míg éves viszonylatban 4.3%-kal emelkedtek. Augusztusban 2.5%-os, míg szeptemberben 3.4%-os éves termelői áremelkedést regisztrált a Központi Statisztikai Hivatal.

A feldolgozóipari ágazatok belföldi árai az előző hónaphoz képest 0.7%-kal emelkedtek. A legnagyobb áremelkedés továbbra is a kokszgyártás, a kőolaj-feldolgozás és a nukleárisfűtőanyag-gyártás esetében mérhető (3.5%), bár a kőolaj csökkenő világpiaci árának hatására mértéke jóval alacsonyabb volt a szeptemberinél. A vegyi anyag, termék ágazatban 2.6%-kal, a textília, textiláru gyártásában 1.3%-kal növekedtek az árak. Csökkenést tapasztalt a KSH a bőrtermék, lábbeli gyártása esetében (1%).


12 havi összehasonlításban a vegyipari ágazatokban jelentősen emelkedtek az árak (16.9%), köszönhetően a kőolaj-feldolgozásban bekövetkezett 32.5%-os, a vegyi anyagok, termékek gyártásában jelentkező 9.4%-os, valamint a gumi-, műanyag termékek gyártásában mért 5.5%-os áremelkedésnek. A villamosenergia-, gáz-, gőz és vízellátás ágazat árai 14.2%-kal haladták meg az egy évvel korábbiakat. A legkisebb árnövekedés a papírgyártás, ágazatban (0.7%) volt megfigyelhető, az élelmiszeriparban nem volt változás, a fémalapanyag, fémfeldolgozási termékek gyártása területén pedig árcsökkenés jelentkezett (0.5%).

A belföldi értékesítés rendeltetés szerinti csoportjainak havi áralakulásában az energiatermelő ágazatok áremelkedése már csak kisebb mértékben volt meghatározó, mint a korábbi hónapokban. A szeptemberi 2.3%-os értéknél októberben jóval kisebb mértékben, 0.8%-al növekedtek az árak. A továbbfelhasználásra termelő ágazatok áremelkedése 0.9%, a beruházási cikkeket gyártó ágazatoké 0.5% volt. A fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok árszínvonala gyakorlatilag nem változott (0.1%).

Éves összehasonlításban azonban továbbra is az energiatermelő ágazatok árváltozása a meghatározó (16.1%), az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatok 9.1%-os árnövekedését eredményezve. A beruházási javaknál 4.3%, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatoknál 0.9% volt az éves áremelkedés mértéke.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A forintban mért exportértékesítési árak októberben az előző hónaphoz képest 1.0%-kal, éves szinten 2.1%-kal emelkedtek. Hazai fizetőeszközünk egy hónap alatt az euróhoz képest 2.4%-kal, a dollárhoz viszonyítva 4.4%-kal gyengült. 2004 októberéhez hasonlítva az euróhoz képest 2%-kal, a dollárhoz képest 6%-kal gyengült a forint.

12 havi összehasonlításban a kőolaj-feldolgozásban (16.3%), a vegyi anyag, termék gyártásában (15.9%), valamint a gumi-, műanyag termékek gyártásában (8.6%) emelkedtek a legnagyobb mértékben az árak. Árcsökkenés csak a villamos gép, műszer gyártásában jelentkezett (2.6%). A többi ágazatban 2.5 és 7.5%-os emelkedés közötti ármozgást tapasztaltak a KSH szakértői.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.20 07:15
A munkahelyi hiányzások második leggyakoribb okozója (közvetlen az influenza után) a gyomorbántalmak...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 25. vasárnap
Mátyás
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem