Gyorsul a termelői árindex-növekedés - látszik a forintgyengülés az exportárakban

Pénzcentrum
2005. november 30. 09:01

Az ipar belföldi értékesítési árai októberben az előző hónaphoz viszonyítva 0.6%-kal, a 2004. októberivel összehasonlítva 6.8%-kal növekedtek. Az exportértékesítés havi termelői árai az előző havinál 1%-kal, az egy évvel korábbiaknál 2.1%-kal voltak magasabbak - melyben a forint leértékelődésének fontos szerepe volt. A fenti ármozgások alapján a termelői árak októberben havi szinten 0.8%-kal, míg éves viszonylatban 4.3%-kal emelkedtek. Augusztusban 2.5%-os, míg szeptemberben 3.4%-os éves termelői áremelkedést regisztrált a Központi Statisztikai Hivatal.

A feldolgozóipari ágazatok belföldi árai az előző hónaphoz képest 0.7%-kal emelkedtek. A legnagyobb áremelkedés továbbra is a kokszgyártás, a kőolaj-feldolgozás és a nukleárisfűtőanyag-gyártás esetében mérhető (3.5%), bár a kőolaj csökkenő világpiaci árának hatására mértéke jóval alacsonyabb volt a szeptemberinél. A vegyi anyag, termék ágazatban 2.6%-kal, a textília, textiláru gyártásában 1.3%-kal növekedtek az árak. Csökkenést tapasztalt a KSH a bőrtermék, lábbeli gyártása esetében (1%).


12 havi összehasonlításban a vegyipari ágazatokban jelentősen emelkedtek az árak (16.9%), köszönhetően a kőolaj-feldolgozásban bekövetkezett 32.5%-os, a vegyi anyagok, termékek gyártásában jelentkező 9.4%-os, valamint a gumi-, műanyag termékek gyártásában mért 5.5%-os áremelkedésnek. A villamosenergia-, gáz-, gőz és vízellátás ágazat árai 14.2%-kal haladták meg az egy évvel korábbiakat. A legkisebb árnövekedés a papírgyártás, ágazatban (0.7%) volt megfigyelhető, az élelmiszeriparban nem volt változás, a fémalapanyag, fémfeldolgozási termékek gyártása területén pedig árcsökkenés jelentkezett (0.5%).

A belföldi értékesítés rendeltetés szerinti csoportjainak havi áralakulásában az energiatermelő ágazatok áremelkedése már csak kisebb mértékben volt meghatározó, mint a korábbi hónapokban. A szeptemberi 2.3%-os értéknél októberben jóval kisebb mértékben, 0.8%-al növekedtek az árak. A továbbfelhasználásra termelő ágazatok áremelkedése 0.9%, a beruházási cikkeket gyártó ágazatoké 0.5% volt. A fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok árszínvonala gyakorlatilag nem változott (0.1%).

Éves összehasonlításban azonban továbbra is az energiatermelő ágazatok árváltozása a meghatározó (16.1%), az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatok 9.1%-os árnövekedését eredményezve. A beruházási javaknál 4.3%, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatoknál 0.9% volt az éves áremelkedés mértéke.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A forintban mért exportértékesítési árak októberben az előző hónaphoz képest 1.0%-kal, éves szinten 2.1%-kal emelkedtek. Hazai fizetőeszközünk egy hónap alatt az euróhoz képest 2.4%-kal, a dollárhoz viszonyítva 4.4%-kal gyengült. 2004 októberéhez hasonlítva az euróhoz képest 2%-kal, a dollárhoz képest 6%-kal gyengült a forint.

12 havi összehasonlításban a kőolaj-feldolgozásban (16.3%), a vegyi anyag, termék gyártásában (15.9%), valamint a gumi-, műanyag termékek gyártásában (8.6%) emelkedtek a legnagyobb mértékben az árak. Árcsökkenés csak a villamos gép, műszer gyártásában jelentkezett (2.6%). A többi ágazatban 2.5 és 7.5%-os emelkedés közötti ármozgást tapasztaltak a KSH szakértői.

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.02.01 13:52
Az Országgyűlés a 2022. november 22-i ülésnapján elfogadta az egyes adótörvények módosításáról szóló...
laskainelli  |  2023.02.01 11:21
A rohanó világunkban könnyű szétcsúszni és túlvállalni magunkat, noha ennek az lesz az ára, hogy az...
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 3. péntek
Balázs
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?