20 °C Budapest

Gyorsul a termelői árindex-növekedés - látszik a forintgyengülés az exportárakban

Pénzcentrum
2005. november 30. 09:01

Az ipar belföldi értékesítési árai októberben az előző hónaphoz viszonyítva 0.6%-kal, a 2004. októberivel összehasonlítva 6.8%-kal növekedtek. Az exportértékesítés havi termelői árai az előző havinál 1%-kal, az egy évvel korábbiaknál 2.1%-kal voltak magasabbak - melyben a forint leértékelődésének fontos szerepe volt. A fenti ármozgások alapján a termelői árak októberben havi szinten 0.8%-kal, míg éves viszonylatban 4.3%-kal emelkedtek. Augusztusban 2.5%-os, míg szeptemberben 3.4%-os éves termelői áremelkedést regisztrált a Központi Statisztikai Hivatal.

A feldolgozóipari ágazatok belföldi árai az előző hónaphoz képest 0.7%-kal emelkedtek. A legnagyobb áremelkedés továbbra is a kokszgyártás, a kőolaj-feldolgozás és a nukleárisfűtőanyag-gyártás esetében mérhető (3.5%), bár a kőolaj csökkenő világpiaci árának hatására mértéke jóval alacsonyabb volt a szeptemberinél. A vegyi anyag, termék ágazatban 2.6%-kal, a textília, textiláru gyártásában 1.3%-kal növekedtek az árak. Csökkenést tapasztalt a KSH a bőrtermék, lábbeli gyártása esetében (1%).


12 havi összehasonlításban a vegyipari ágazatokban jelentősen emelkedtek az árak (16.9%), köszönhetően a kőolaj-feldolgozásban bekövetkezett 32.5%-os, a vegyi anyagok, termékek gyártásában jelentkező 9.4%-os, valamint a gumi-, műanyag termékek gyártásában mért 5.5%-os áremelkedésnek. A villamosenergia-, gáz-, gőz és vízellátás ágazat árai 14.2%-kal haladták meg az egy évvel korábbiakat. A legkisebb árnövekedés a papírgyártás, ágazatban (0.7%) volt megfigyelhető, az élelmiszeriparban nem volt változás, a fémalapanyag, fémfeldolgozási termékek gyártása területén pedig árcsökkenés jelentkezett (0.5%).

A belföldi értékesítés rendeltetés szerinti csoportjainak havi áralakulásában az energiatermelő ágazatok áremelkedése már csak kisebb mértékben volt meghatározó, mint a korábbi hónapokban. A szeptemberi 2.3%-os értéknél októberben jóval kisebb mértékben, 0.8%-al növekedtek az árak. A továbbfelhasználásra termelő ágazatok áremelkedése 0.9%, a beruházási cikkeket gyártó ágazatoké 0.5% volt. A fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok árszínvonala gyakorlatilag nem változott (0.1%).

Éves összehasonlításban azonban továbbra is az energiatermelő ágazatok árváltozása a meghatározó (16.1%), az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatok 9.1%-os árnövekedését eredményezve. A beruházási javaknál 4.3%, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatoknál 0.9% volt az éves áremelkedés mértéke.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A forintban mért exportértékesítési árak októberben az előző hónaphoz képest 1.0%-kal, éves szinten 2.1%-kal emelkedtek. Hazai fizetőeszközünk egy hónap alatt az euróhoz képest 2.4%-kal, a dollárhoz viszonyítva 4.4%-kal gyengült. 2004 októberéhez hasonlítva az euróhoz képest 2%-kal, a dollárhoz képest 6%-kal gyengült a forint.

12 havi összehasonlításban a kőolaj-feldolgozásban (16.3%), a vegyi anyag, termék gyártásában (15.9%), valamint a gumi-, műanyag termékek gyártásában (8.6%) emelkedtek a legnagyobb mértékben az árak. Árcsökkenés csak a villamos gép, műszer gyártásában jelentkezett (2.6%). A többi ágazatban 2.5 és 7.5%-os emelkedés közötti ármozgást tapasztaltak a KSH szakértői.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?