29 °C Budapest

Gyorsul a termelői árindex-növekedés - látszik a forintgyengülés az exportárakban

Pénzcentrum
2005. november 30. 09:01

Az ipar belföldi értékesítési árai októberben az előző hónaphoz viszonyítva 0.6%-kal, a 2004. októberivel összehasonlítva 6.8%-kal növekedtek. Az exportértékesítés havi termelői árai az előző havinál 1%-kal, az egy évvel korábbiaknál 2.1%-kal voltak magasabbak - melyben a forint leértékelődésének fontos szerepe volt. A fenti ármozgások alapján a termelői árak októberben havi szinten 0.8%-kal, míg éves viszonylatban 4.3%-kal emelkedtek. Augusztusban 2.5%-os, míg szeptemberben 3.4%-os éves termelői áremelkedést regisztrált a Központi Statisztikai Hivatal.

A feldolgozóipari ágazatok belföldi árai az előző hónaphoz képest 0.7%-kal emelkedtek. A legnagyobb áremelkedés továbbra is a kokszgyártás, a kőolaj-feldolgozás és a nukleárisfűtőanyag-gyártás esetében mérhető (3.5%), bár a kőolaj csökkenő világpiaci árának hatására mértéke jóval alacsonyabb volt a szeptemberinél. A vegyi anyag, termék ágazatban 2.6%-kal, a textília, textiláru gyártásában 1.3%-kal növekedtek az árak. Csökkenést tapasztalt a KSH a bőrtermék, lábbeli gyártása esetében (1%).


12 havi összehasonlításban a vegyipari ágazatokban jelentősen emelkedtek az árak (16.9%), köszönhetően a kőolaj-feldolgozásban bekövetkezett 32.5%-os, a vegyi anyagok, termékek gyártásában jelentkező 9.4%-os, valamint a gumi-, műanyag termékek gyártásában mért 5.5%-os áremelkedésnek. A villamosenergia-, gáz-, gőz és vízellátás ágazat árai 14.2%-kal haladták meg az egy évvel korábbiakat. A legkisebb árnövekedés a papírgyártás, ágazatban (0.7%) volt megfigyelhető, az élelmiszeriparban nem volt változás, a fémalapanyag, fémfeldolgozási termékek gyártása területén pedig árcsökkenés jelentkezett (0.5%).

A belföldi értékesítés rendeltetés szerinti csoportjainak havi áralakulásában az energiatermelő ágazatok áremelkedése már csak kisebb mértékben volt meghatározó, mint a korábbi hónapokban. A szeptemberi 2.3%-os értéknél októberben jóval kisebb mértékben, 0.8%-al növekedtek az árak. A továbbfelhasználásra termelő ágazatok áremelkedése 0.9%, a beruházási cikkeket gyártó ágazatoké 0.5% volt. A fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok árszínvonala gyakorlatilag nem változott (0.1%).

Éves összehasonlításban azonban továbbra is az energiatermelő ágazatok árváltozása a meghatározó (16.1%), az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatok 9.1%-os árnövekedését eredményezve. A beruházási javaknál 4.3%, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatoknál 0.9% volt az éves áremelkedés mértéke.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A forintban mért exportértékesítési árak októberben az előző hónaphoz képest 1.0%-kal, éves szinten 2.1%-kal emelkedtek. Hazai fizetőeszközünk egy hónap alatt az euróhoz képest 2.4%-kal, a dollárhoz viszonyítva 4.4%-kal gyengült. 2004 októberéhez hasonlítva az euróhoz képest 2%-kal, a dollárhoz képest 6%-kal gyengült a forint.

12 havi összehasonlításban a kőolaj-feldolgozásban (16.3%), a vegyi anyag, termék gyártásában (15.9%), valamint a gumi-, műanyag termékek gyártásában (8.6%) emelkedtek a legnagyobb mértékben az árak. Árcsökkenés csak a villamos gép, műszer gyártásában jelentkezett (2.6%). A többi ágazatban 2.5 és 7.5%-os emelkedés közötti ármozgást tapasztaltak a KSH szakértői.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.24 05:45
Jelenleg négy különböző generáció tagjai dolgoznak együtt a munkahelyeken, ami a lehetőségek mellett...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm