4.5%-kal nőtt a harmadik negyedévben a GDP - stagnálás éves szinten

Pénzcentrum
2005. november 29. 09:01

Az elemzői konszenzusban megfogalmazott 4.55%-nál minimálisan lassabb ütemben: az előzetes adatok szerint 4.5%-kal nőtt az idei harmadik negyedévben a GDP. Ez megegyezik a második negyedéves felülvizsgált növekedési ütemmel. Az Ecostat gyorsbecslése 4.6%-os növekedést jelzett előre, azaz a becslési hibán (+/- 0.2%-pont) belüli lett az előzetes tényadat. A szezonálisan kiigazított adatok szerint az előző negyedévhez viszonyítva 1.1%-kal emelkedett a bruttó hazai termék a III. negyedévben.

A bruttó hozzáadott érték volumene az árutermelő ágazatokban 5.6%-kal, a szolgáltató ágazatokban 4.2%-kal volt több mint 2004 III. negyedévében.

Az első három negyedévben a gazdasági növekedés mértéke 4.1%, a naptári hatást (tavalyi szökőnap) figyelembe véve 4.4% volt. A becslés a KSH új módszertana szerint készült, a pénzügyi közvetítők közvetetten mért szolgáltatási díja (FISIM) felosztásra került a felhasználó szektorok/ágazatok között. Az új módszertan szerint eddig csak a teljes éves visszamenőleg módosított növekedési adatokat tudhattuk meg 2003-ra és 2004-re (2.9% helyett 3.4%, és 4.2% helyett 4.6%), míg most a negyedéves bontás is rendelkezésre áll. A 2004-es adat naptári hatás kiszűrése nélkül 4.6%, míg kiszűrésével 4.5%. (Az alábbi ábrán a naptári hatás kiszűrésével kialakult adatokat tüntettük fel.)

2005.10.07 08:53
Nagyobb mint hittük: több mint 2 millió forintot "termelt" minden magyar ember tavaly

A KSH most előállítás oldali becsléseket adott. A részletes, felhasználás oldali harmadik negyedéves statisztikák december 9-én, pénteken állnak majd rendelkezésre.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az átekinthetőség kedvéért a növekedési adatok éves és negyedéves bontásban:


HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 22. hétfő
Csilla, Noémi
17. hét
Április 22.
A Föld napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem