29 °C Budapest

Szűkül az EU pénzcsap?! - rosszul járhatunk

Pénzcentrum
2005. november 28. 12:23

Az EU költségvetés méretének szignifikáns csökkentését javasolhatja Nagy-Britannia, az EU soros elnöke. Mivel a mezőgazdasági támogatások korlátozása különösen érzékeny kérdés, emiatt az uniós transzferek képezhetik azt a területet, ahol a britek vágnának. Ez az újonnan csatlakozott országokat, így hazánkat is negatívan érintené a korábbi elképzelésekhez képest.

Jelenleg a 2007-2013-ra szóló uniós költségvetés bevételét 871 mrd euróra tervezik, mely a közösségi GDP 1.06%-át tenné ki. Ezt a 25-ből 20 ország el is fogadta, ugyanakkor Nagy-Britannia, Hollandia, Svédország, Spanyolország és Finnország nem. A korábbi tervezetben a legnagyobb vitát a brit visszatérítés mértéke és a mezőgazdasági támogatások javasolt reformja váltotta ki.

Tony Blair miniszterelnök a következő hetekben kétoldalú tárgyalásokat folytat az uniós országok vezetőivel, hogy a megállapodást a december 15-16-ra tervezett brüsszeli EU-csúcson meg lehessen kötni. A héten pénteken találkoznak Budapesten a visegrádi országok (V4) miniszterelnökei, ugyanekkor Tony Blair is ide látogat az említett célból.

Némi kompromisszumra a britek is hajlandónak tűnnek a visszatérítés mértékének korlátozásában, ugyanakkor kérdéses, hogy ezt a többi ország elegendőnek tartja-e majd. A brit visszatérítés oka, hogy a befizetésekhez képest az ország a többi államhoz képest viszonylag alacsony mezőgazdasági támogatásban részesül.

A pontos brit javaslat nem ismert, de a kiadásokat az egész büdzsé szűkítése miatt szintén csökkenteni kell. A legnagyobb tételt kitevő mezőgazdasági támogatásokhoz nehéz hozzányúlni, emiatt a második legnagyobb kiadási tételnél, az egyéb szövetségi transzfereknél kerülhet sor korlátozásra. Ez a legszegényebb régiók felzárkóztatását érintő forrásokat jelenti, mely az újonnan csatlakozott országokat, így hazánkat is hangsúlyosan érinti. A lengyel miniszterelnök már jelezte, hogy nem hajlandó olyan megállapodásba belemenni, ami Lengyolország számára kedvezőtlen kimenettel járna. Kazimierz Marcinkiewicz kormányfő szerint a rossznál a későbbi döntés is jobb.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ha 2007-re nem lesz elfogadott költségvetés, akkor a 2006-os számokkal és leosztási arányokkal folytatódik az uniós költségvetés. Ebben az esetben a most csatlakozott 10 új ország egy normál költségvetésben garantáltnál lényegesen kevesebb uniós pénzt kaphatna. Emiatt hangsúlyozza pl. hazánk is, hogy a kompromisszumos megállapodás is jobb a semmilyennél. A magyar fél korábban egy 3 éves ajánlattal is élt, mely átmeneti megoldást jelentett volna a sikertelen tárgyalások esetére.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.17 10:23
A Z-generáció, a 15-29 éves korosztály tagjai a legfiatalabbak, akik még csak mostanában léptek be a...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 21. vasárnap
Dániel, Daniella
29. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem