Szűkül az EU pénzcsap?! - rosszul járhatunk

Pénzcentrum
2005. november 28. 12:23

Az EU költségvetés méretének szignifikáns csökkentését javasolhatja Nagy-Britannia, az EU soros elnöke. Mivel a mezőgazdasági támogatások korlátozása különösen érzékeny kérdés, emiatt az uniós transzferek képezhetik azt a területet, ahol a britek vágnának. Ez az újonnan csatlakozott országokat, így hazánkat is negatívan érintené a korábbi elképzelésekhez képest.

Jelenleg a 2007-2013-ra szóló uniós költségvetés bevételét 871 mrd euróra tervezik, mely a közösségi GDP 1.06%-át tenné ki. Ezt a 25-ből 20 ország el is fogadta, ugyanakkor Nagy-Britannia, Hollandia, Svédország, Spanyolország és Finnország nem. A korábbi tervezetben a legnagyobb vitát a brit visszatérítés mértéke és a mezőgazdasági támogatások javasolt reformja váltotta ki.

Tony Blair miniszterelnök a következő hetekben kétoldalú tárgyalásokat folytat az uniós országok vezetőivel, hogy a megállapodást a december 15-16-ra tervezett brüsszeli EU-csúcson meg lehessen kötni. A héten pénteken találkoznak Budapesten a visegrádi országok (V4) miniszterelnökei, ugyanekkor Tony Blair is ide látogat az említett célból.

Némi kompromisszumra a britek is hajlandónak tűnnek a visszatérítés mértékének korlátozásában, ugyanakkor kérdéses, hogy ezt a többi ország elegendőnek tartja-e majd. A brit visszatérítés oka, hogy a befizetésekhez képest az ország a többi államhoz képest viszonylag alacsony mezőgazdasági támogatásban részesül.

A pontos brit javaslat nem ismert, de a kiadásokat az egész büdzsé szűkítése miatt szintén csökkenteni kell. A legnagyobb tételt kitevő mezőgazdasági támogatásokhoz nehéz hozzányúlni, emiatt a második legnagyobb kiadási tételnél, az egyéb szövetségi transzfereknél kerülhet sor korlátozásra. Ez a legszegényebb régiók felzárkóztatását érintő forrásokat jelenti, mely az újonnan csatlakozott országokat, így hazánkat is hangsúlyosan érinti. A lengyel miniszterelnök már jelezte, hogy nem hajlandó olyan megállapodásba belemenni, ami Lengyolország számára kedvezőtlen kimenettel járna. Kazimierz Marcinkiewicz kormányfő szerint a rossznál a későbbi döntés is jobb.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Ha 2007-re nem lesz elfogadott költségvetés, akkor a 2006-os számokkal és leosztási arányokkal folytatódik az uniós költségvetés. Ebben az esetben a most csatlakozott 10 új ország egy normál költségvetésben garantáltnál lényegesen kevesebb uniós pénzt kaphatna. Emiatt hangsúlyozza pl. hazánk is, hogy a kompromisszumos megállapodás is jobb a semmilyennél. A magyar fél korábban egy 3 éves ajánlattal is élt, mely átmeneti megoldást jelentett volna a sikertelen tárgyalások esetére.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?