Szűkül az EU pénzcsap?! - rosszul járhatunk

Pénzcentrum
2005. november 28. 12:23

Az EU költségvetés méretének szignifikáns csökkentését javasolhatja Nagy-Britannia, az EU soros elnöke. Mivel a mezőgazdasági támogatások korlátozása különösen érzékeny kérdés, emiatt az uniós transzferek képezhetik azt a területet, ahol a britek vágnának. Ez az újonnan csatlakozott országokat, így hazánkat is negatívan érintené a korábbi elképzelésekhez képest.

Jelenleg a 2007-2013-ra szóló uniós költségvetés bevételét 871 mrd euróra tervezik, mely a közösségi GDP 1.06%-át tenné ki. Ezt a 25-ből 20 ország el is fogadta, ugyanakkor Nagy-Britannia, Hollandia, Svédország, Spanyolország és Finnország nem. A korábbi tervezetben a legnagyobb vitát a brit visszatérítés mértéke és a mezőgazdasági támogatások javasolt reformja váltotta ki.

Tony Blair miniszterelnök a következő hetekben kétoldalú tárgyalásokat folytat az uniós országok vezetőivel, hogy a megállapodást a december 15-16-ra tervezett brüsszeli EU-csúcson meg lehessen kötni. A héten pénteken találkoznak Budapesten a visegrádi országok (V4) miniszterelnökei, ugyanekkor Tony Blair is ide látogat az említett célból.

Némi kompromisszumra a britek is hajlandónak tűnnek a visszatérítés mértékének korlátozásában, ugyanakkor kérdéses, hogy ezt a többi ország elegendőnek tartja-e majd. A brit visszatérítés oka, hogy a befizetésekhez képest az ország a többi államhoz képest viszonylag alacsony mezőgazdasági támogatásban részesül.

A pontos brit javaslat nem ismert, de a kiadásokat az egész büdzsé szűkítése miatt szintén csökkenteni kell. A legnagyobb tételt kitevő mezőgazdasági támogatásokhoz nehéz hozzányúlni, emiatt a második legnagyobb kiadási tételnél, az egyéb szövetségi transzfereknél kerülhet sor korlátozásra. Ez a legszegényebb régiók felzárkóztatását érintő forrásokat jelenti, mely az újonnan csatlakozott országokat, így hazánkat is hangsúlyosan érinti. A lengyel miniszterelnök már jelezte, hogy nem hajlandó olyan megállapodásba belemenni, ami Lengyolország számára kedvezőtlen kimenettel járna. Kazimierz Marcinkiewicz kormányfő szerint a rossznál a későbbi döntés is jobb.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ha 2007-re nem lesz elfogadott költségvetés, akkor a 2006-os számokkal és leosztási arányokkal folytatódik az uniós költségvetés. Ebben az esetben a most csatlakozott 10 új ország egy normál költségvetésben garantáltnál lényegesen kevesebb uniós pénzt kaphatna. Emiatt hangsúlyozza pl. hazánk is, hogy a kompromisszumos megállapodás is jobb a semmilyennél. A magyar fél korábban egy 3 éves ajánlattal is élt, mely átmeneti megoldást jelentett volna a sikertelen tárgyalások esetére.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?