23 °C Budapest

Jóval nagyobb hiány, beragadó kamatszint, alacsonyabb infláció - Reuters-poll

Pénzcentrum
2005. november 24. 11:26

Az októberi felméréshez képest 1%-ponttal 8%-ra emelték az elemzők a jövő évi GDP-arányos államháztartási hiányra vonatkozó prognózisukat, ami fokozott hiánynövekedést jelentene az idei 7.5%-os várakozáshoz képest - derül ki a jubileumi, 10. születésnapját ünneplő Reuters elemzői felmérésből. A 28 válaszadó egyöntetűen arra számít (amint az a portfolio.hu konszenzusából is kiderült), hogy jövő hétfőn változatlanul maradhat a kamatszint, és az elemzők döntő többsége szerint decemberben és januárban is hasonló döntésre lehet számítani. Részben a módszertani váltások miatt az elemzők 0.3%-, illetve 0.1%-ponttal 4-4%-ra emelték az idei, illetve a jövő évi gazdasági növekedésre vonatkozó prognózisukat. A legfrissebb konszenzus szerint 2013-ban vezethetjük be az eurót (megegyezik az előző havi felmérés eredményével), míg az euró előszobájába 2011-ben léphetünk be (egy évvel későbbi, mint az októberi érték).

A kormány az idei évre 7.4%-os, míg jövőre 6.1%-os (magánnyugdíjpénztári korrekció nélküli) hiányadatokkal számol. Az eredeti idei cél 4.7% volt szeptember végéig. Az elemzői várakozások szerint tehát a deficit idén már a negyedik egymást követő évben haladhatja meg a célt.

2005.10.20 12:03
Reuters-poll: euró csak 2013-ban , idén már ne várjunk kamatcsökkentést

2005.10.20 13:06
Mit várnak az elemzők? - Fontosabb makroadatok táblázatban

Az elemzők az idei harmadik negyedévre 4.55%-os GDP-növekedést prognosztizálnak, 55 bp-tal magasabbat az októberi felmérés eredményénél. A módszertani változás a pénzügyi szolgáltatási díjak elszámolásán (FISIM) keresztül érdemben érinti a növekedési adatokat. Nemrég az Ecostat gyorsbecslése 4.6%-os harmadik negyedéves növekedési adatot hozott ki, lényegesen gyorsabbat az akkori elemzői várakozásoknál.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A szakértők az idei év végére 3.3%-os, míg 2006. decemberére 1.95%-os év/év alapú inflációs rátára számítanak, amelyek 40, illetve 25 bp-tal alacsonyabbak az egy hónappal ezelőtti felmérésben található konszenzus-értékeknél. A 2.95%-os éves átlagos inflációra vonatkozó 2007-es prognózis nem változott.

A Reuters tegnap 14 magyarországi devizakereskedő körében végzett felmérése azt az eredményt hozta, hogy egyik szakember sem vár a jövő hétfői kamatdöntéstől változtatást, a forint ezt követően a 252-254-es sávban ingadozhat.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 12. péntek
Gyula
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem