-2 °C Budapest

Levegőt vehet a FED - átmeneti stop a kamatemelésben?

Pénzcentrum
2005. november 23. 09:37

Tegnap hozták nyilvánosságra a FED Nyíltpiaci Bizottsága által legutóbb tartott ülés jegyzőkönyvét. A dokumentum üzenete, hogy a FED kamatemelési sorozata a következő ülésen várhatóan nem folytatódik, ugyanis a tagok azt szeretnék, hogy a jövő februárban az elnöki tisztet várhatóan betöltő Ben Bernanke "tiszta lap"-pal induljon, elegendő mozgástér álljon rendelkezésére a kamatszint változtatására (az elnök nem egyedül dönt a kamatokról, de jelentős hatást gyakorol az egész Bizottság véleményére).

Michael Moskow a Chicago FED elnöke korábban úgy nyilatkozott, hogy a folyamatos kamatemelésekkel elérték azt a szintet, mely az ún. neutrális kamatsáv alsó szélét jelenti (a kamatszint optimális a hosszú távú fenntartható növekedés szempontjából).

A jegyzőkönyv nyilvánosságra hozatala után az állampapírpiacon és a részvényeknél is kisebb rally mutatkozott, ugyanis a piac véleménye szerint a FED közelít a kamatemelési sorozat végéhez. November elsején az intézmény 12. alkalommal növelte a kamatszintet, a federal funds rate elérte a 4%-ot.

Bernanke hivatalba lépése után ugyanakkor a piac még vár némi szigorítást, a határidős jegyzések szerint az év közepére a federal funds rate elérheti a 4.75%-os szintet. Az addig nyilvánosságra kerülő makroadatok érdemben befolyásolják majd a döntéseket. A FED jelenleg kiegyensúlyozottnak véli a kockázatokat az infláció és a növekedés tekintetében (az infláció gerjedését kamatemeléssel gátolják, ugyanakkor ez a növekedést lassítja).

A Nyíltpiaci Bizottság következő ülését december 13-án tartja.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1,5 millió forintot igényelnél, 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 929 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 958 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.12.07 17:10
A hűtlenség egy döntés, amit a hűtlen fél hoz meg, számára észszerűnek tűnő indokra támaszkodva. A k...
hrbonbon  |  2023.12.06 23:54
NEARSHORING The practice of transferring a business operation to a nearby country, especially in pr...
vezetoi-coaching  |  2023.12.06 09:06
Nyilván mindenki, aki őrli naponta a Duolingo-t, megkapja Mikulásra az évi egyenleget, 4 KPI-jal, mu...
coachco  |  2023.12.05 13:06
Közelednek az önkormányzati választások. Mindeközben az önkormányzatiság zsugorodik, jelentősége, sz...
hrdoktor  |  2023.12.04 10:06
Sokan szükséges rosszként tekintenek az üzemorvosi vizsgálatra, pedig nemcsak a munkáltató, hanem a...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 8. péntek
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem