21 °C Budapest

Levegőt vehet a FED - átmeneti stop a kamatemelésben?

Pénzcentrum
2005. november 23. 09:37

Tegnap hozták nyilvánosságra a FED Nyíltpiaci Bizottsága által legutóbb tartott ülés jegyzőkönyvét. A dokumentum üzenete, hogy a FED kamatemelési sorozata a következő ülésen várhatóan nem folytatódik, ugyanis a tagok azt szeretnék, hogy a jövő februárban az elnöki tisztet várhatóan betöltő Ben Bernanke "tiszta lap"-pal induljon, elegendő mozgástér álljon rendelkezésére a kamatszint változtatására (az elnök nem egyedül dönt a kamatokról, de jelentős hatást gyakorol az egész Bizottság véleményére).

Michael Moskow a Chicago FED elnöke korábban úgy nyilatkozott, hogy a folyamatos kamatemelésekkel elérték azt a szintet, mely az ún. neutrális kamatsáv alsó szélét jelenti (a kamatszint optimális a hosszú távú fenntartható növekedés szempontjából).

A jegyzőkönyv nyilvánosságra hozatala után az állampapírpiacon és a részvényeknél is kisebb rally mutatkozott, ugyanis a piac véleménye szerint a FED közelít a kamatemelési sorozat végéhez. November elsején az intézmény 12. alkalommal növelte a kamatszintet, a federal funds rate elérte a 4%-ot.

Bernanke hivatalba lépése után ugyanakkor a piac még vár némi szigorítást, a határidős jegyzések szerint az év közepére a federal funds rate elérheti a 4.75%-os szintet. Az addig nyilvánosságra kerülő makroadatok érdemben befolyásolják majd a döntéseket. A FED jelenleg kiegyensúlyozottnak véli a kockázatokat az infláció és a növekedés tekintetében (az infláció gerjedését kamatemeléssel gátolják, ugyanakkor ez a növekedést lassítja).

A Nyíltpiaci Bizottság következő ülését december 13-án tartja.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.07.21 15:24
Értékhelyesbítés elszámolása A saját tőke rendezésének ez a módja akkor jöhet szóba, ha a vállalkoz...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
hrdoktor  |  2021.07.19 06:57
A körömgomba nem múlik el magától, mindenképpen kezelni kell a felnőtt lakosság 20-40 százalékát éri...
hrbonbon  |  2021.07.15 11:46
Elmúlt héten zajlott az AIMS International EMEA régiójának online konferenciája. Az AIMS független H...
vezetoi-coaching  |  2021.07.11 01:50
Érdekes kiragadott kinyomtatott könyvekre vonatkozó statisztikai adatok… Egy könyves csoportban idé...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 26. hétfő
Anna, Anikó
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 25. 14:35