Egy 100 milliárdos titok(zatos vagyonértékesítés)

Pénzcentrum
2005. november 23. 16:19

A Pénzügyminisztérium szeptember és október havi tájékoztatóit böngészve érdekes változásra lehetünk figyelmesek. Míg szeptemberben az állami kincstári vagyon és adósságszolgálat bevételeit az egész évre a tárca 277.4 mrd Ft-ra prognosztizálta, addig októberben már 431.5 mrd-ra. A változás úgy következett be, hogy a végleges hiányszám gyakorlatilag változatlan maradt.

A kb. 150 mrd Ft-os tétel több soron "nyelődik" el. Az ÁFA soron a prognózis kb. 55 mrd-dal lett alacsonyabb, illetve a TB alapok hiánya lett magasabb kb. 45 mrd Ft-tal. A maradék egyéb kisebb változásokat takar.

Felmerül, hogy az említett 150 mrd Ft-os tétel miből adódik?

A 2005-ös előirányzat szerint az adósságszolgálattal kapcsolatos bevételek és az állami, kincstári vagyonnal kapcsolatos befizetések együttes összege kb. 319 mrd Ft idén. Ezzel szemben decemberre 431.5 mrd Ft-ot várnak a hivatalos prognózis szerint az októberi tájékoztató adatai alapján. Az első 10 hónapban kb. 310 mrd teljesült (a szeptemberi éves prognózist, 277.4 mrd-ot már ez is meghaladta), tehát létezik még egy 121.5 mrd Ft-os különbség az utolsó két hónapra, melyből a PM tervei szerint 1.5 mrd Ft folyhat be novemberben. Az adósságszolgálat tételei a korábbi hónapokban nagyságrendileg 6-8 mrd Ft körül alakultak, tehát jó esetben is marad egy kb. 100 mrd Ft-os tétel vagyonértékesítésre.

Megkerestük a Pénzügyminisztériumot, hogy ez mit takarhat, esetleg van-e köze a Budapest Airport (BA) privatizációjához. Veres János pénzügyminiszter korábban többször is kijelentette, hogy a BA privatizáció az idén lezárul a pénzügyi elszámolásokkal együtt. A tranzakció nagyságrendileg 400-450 mrd Ft-ra becsülhető. Kőszegi Márk, a PM sajtóosztályáról azt mondta, hogy az általunk említett 100 mrd-nak nics köze a BA ügylethez, a BA ügylet számait a 2005-ös prognózisok nem tartalmazzák. Ily módon tehát egyelőre nincs arra vonatkozó információ, hogy milyen vagyonértékesítést takarhat a kb. 100 mrd.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Itt említenénk, hogy a BA ügylet elszámolása továbbra sem egyértelmű. Normál esetben egy privatizációs bevételről beszélhetnénk, ugyanakkor a PM igyekszik úgy megvalósítani a tranzakciót, hogy bizonyos tevékenységeket a BA-ból külön értékesít, melyeket így nem privatizációs bevételként kellene leszámolni. Ezt az Eurostat nem nézi jó szemmel, feltehetően a 2005-ös évet érintően is számos revízióval kell majd számolni.

Várjuk tehát a minisztérium tájékoztatóját, ahol feltehetően fény derül erre a 100 mrd-os rejtélyre.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.04 00:01
HERDING CATS An idiom denoting a futile attempt to control or organize a class of entities, which a...
vezetoi-coaching  |  2023.12.03 14:09
“Másodhegedűs az, aki a "főszereplő" mögött áll a rangsorban.” Akart-e valaha is valaki “másodheged...
perfekt  |  2023.11.28 14:18
Az anyaság kihívásokkal teli, ám lenyűgöző utazás, amely gyakran megváltoztatja az élet minden terül...
hrdoktor  |  2023.11.27 07:52
A férfiak vitamin- és ásványi anyagszükséglete kissé eltér a nőkétől. Nézzük, mire kell különösen fi...
laskainelli  |  2023.11.22 19:44
A párkapcsolatokban való kommunikáció rendkívül fontos ahhoz, hogy egészséges és tartós legyen egy k...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 4. hétfő
Borbála, Barbara
49. hét
December 4.
A cookie napja
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. december 3. 18:01
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem