Egy 100 milliárdos titok(zatos vagyonértékesítés)

Pénzcentrum
2005. november 23. 16:19

A Pénzügyminisztérium szeptember és október havi tájékoztatóit böngészve érdekes változásra lehetünk figyelmesek. Míg szeptemberben az állami kincstári vagyon és adósságszolgálat bevételeit az egész évre a tárca 277.4 mrd Ft-ra prognosztizálta, addig októberben már 431.5 mrd-ra. A változás úgy következett be, hogy a végleges hiányszám gyakorlatilag változatlan maradt.

A kb. 150 mrd Ft-os tétel több soron "nyelődik" el. Az ÁFA soron a prognózis kb. 55 mrd-dal lett alacsonyabb, illetve a TB alapok hiánya lett magasabb kb. 45 mrd Ft-tal. A maradék egyéb kisebb változásokat takar.

Felmerül, hogy az említett 150 mrd Ft-os tétel miből adódik?

A 2005-ös előirányzat szerint az adósságszolgálattal kapcsolatos bevételek és az állami, kincstári vagyonnal kapcsolatos befizetések együttes összege kb. 319 mrd Ft idén. Ezzel szemben decemberre 431.5 mrd Ft-ot várnak a hivatalos prognózis szerint az októberi tájékoztató adatai alapján. Az első 10 hónapban kb. 310 mrd teljesült (a szeptemberi éves prognózist, 277.4 mrd-ot már ez is meghaladta), tehát létezik még egy 121.5 mrd Ft-os különbség az utolsó két hónapra, melyből a PM tervei szerint 1.5 mrd Ft folyhat be novemberben. Az adósságszolgálat tételei a korábbi hónapokban nagyságrendileg 6-8 mrd Ft körül alakultak, tehát jó esetben is marad egy kb. 100 mrd Ft-os tétel vagyonértékesítésre.

Megkerestük a Pénzügyminisztériumot, hogy ez mit takarhat, esetleg van-e köze a Budapest Airport (BA) privatizációjához. Veres János pénzügyminiszter korábban többször is kijelentette, hogy a BA privatizáció az idén lezárul a pénzügyi elszámolásokkal együtt. A tranzakció nagyságrendileg 400-450 mrd Ft-ra becsülhető. Kőszegi Márk, a PM sajtóosztályáról azt mondta, hogy az általunk említett 100 mrd-nak nics köze a BA ügylethez, a BA ügylet számait a 2005-ös prognózisok nem tartalmazzák. Ily módon tehát egyelőre nincs arra vonatkozó információ, hogy milyen vagyonértékesítést takarhat a kb. 100 mrd.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Itt említenénk, hogy a BA ügylet elszámolása továbbra sem egyértelmű. Normál esetben egy privatizációs bevételről beszélhetnénk, ugyanakkor a PM igyekszik úgy megvalósítani a tranzakciót, hogy bizonyos tevékenységeket a BA-ból külön értékesít, melyeket így nem privatizációs bevételként kellene leszámolni. Ezt az Eurostat nem nézi jó szemmel, feltehetően a 2005-ös évet érintően is számos revízióval kell majd számolni.

Várjuk tehát a minisztérium tájékoztatóját, ahol feltehetően fény derül erre a 100 mrd-os rejtélyre.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
vezetoi-coaching  |  2022.08.17 11:35
Utóirat előiratként. Ezt a postot eredetileg a Linkedin-re írtam közvetlenül. Idementem az örökkéva...
laskainelli  |  2022.08.16 21:28
A párkapcsolatban (mint minden emberi kapcsolatban) a távolodás természetes jelenség. A problémát ak...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?