-1 °C Budapest

7 milliárdos közmunka-program

Pénzcentrum
2005. november 23. 08:40

A szociális ellátások megszervezésére, intézmény-karbantartási, valamint felújítási munkálatokra összesen 25 ezer álláskeresőt alkalmazhatnak állami támogatásból az önkormányzatok. A héthónapos programra hétmilliárd forintot fordít a költségvetés és a Munkaerőpiaci Alap.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Huszonötezer ember és a magyarországi települések egyharmada érintett a kormány Száz lépés programja keretében decemberben induló közmunkaprogramban - írja a kormányzati portál. A pályázat eredményhirdetésén Gyurcsány Ferenc miniszterelnök úgy fogalmazott, a mintegy 7 milliárdos program az elmúlt másfél évtized legnagyobb munkaügyi kezdeményezése.

A szociális közmunkások többnyire idős, egyedül élő embereknek segítenek a ház körüli teendők ellátásában: mosnak, bevásárolnak, házhoz viszik az ételt. Az önkormányzatok felújítási és karbantartási munkálatokat is végeztethetnek közmunka keretében.

A miniszterelnök beszédében elmondta, hogy a legégetőbb probléma az új munkahelyek teremtése. Annak ellenére ugyanis, hogy a magyar gazdaság gyors ütemben fejlődik, a foglalkoztatottak száma nem, vagy csak kis mértékben emelkedik. Emellett nő azoknak a száma, akik dolgozni szeretnének, de nem találnak munkát.

A Száz lépés program kapcsán a miniszterelnök kiemelte a fiatal pályakezdők, a gyes-ről, gyed-ről visszatérők, valamint az 50 év feletti munkavállalók után járó járulékkedvezményt, a Start programot, valamint az ideiglenes munkavállalók számára bevezetett kék, illetve zöld könyvet.

A program költségvetését idén a költségvetés általános tartaléka (300 millió forint) és a Munkaerőpiaci Alap (500 millió forint) biztosítja, 2006-ban pedig a Munkaerőpiaci Alap 3.7 milliárdos forrása és a költségvetés közcélú foglalkoztatási kerete (2.5 milliárd forint). A korábbi években - alacsonyabb költségvetésből - közmunka keretében zajlott több parlagfű-mentesítési munka, a vasúti vágányok megtisztítása több helyen, de részt vettek közmunkások az erdőgazdálkodásban, belvízvédelemben és a Vásárhelyi-terv kapcsán végzett munkálatokban is - mondta Csizmár Gábor munkaügyi miniszter.

A pályázatra 355 dokumentáció érkezett, melyek közül a kormány 353-at támogatott.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.01.25 11:54
“Egy nap el fogok menni Elméletbe, mert elméletben minden jól megy…” Ha beszélgetve emberekkel, olv...
perfekt  |  2022.01.24 08:37
2021. január 1.-től megváltozott az elengedett osztalék számviteli és adószabálya. Elképzelhető, ho...
hrdoktor  |  2022.01.24 04:55
Amikor heti ritmusban vagy egy héten belül is változik a munkarendje, önt is fenyegetheti az egészsé...
legacykft  |  2022.01.21 18:45
Mindannyian boldog életről álmodunk. A boldogság élménye azonban mindenkinek mást jelent, mondhatnák...
coachco  |  2022.01.18 16:34
Hetvenhét éve annak, hogy felszabadult a budapesti gettó. Ezt a hírt hallva eszembe jutott az a pár...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 26. szerda
Vanda, Paula
4. hét
Január 26.
Nemzetközi vámnap
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?