1 °C Budapest

7 milliárdos közmunka-program

Pénzcentrum
2005. november 23. 08:40

A szociális ellátások megszervezésére, intézmény-karbantartási, valamint felújítási munkálatokra összesen 25 ezer álláskeresőt alkalmazhatnak állami támogatásból az önkormányzatok. A héthónapos programra hétmilliárd forintot fordít a költségvetés és a Munkaerőpiaci Alap.

Huszonötezer ember és a magyarországi települések egyharmada érintett a kormány Száz lépés programja keretében decemberben induló közmunkaprogramban - írja a kormányzati portál. A pályázat eredményhirdetésén Gyurcsány Ferenc miniszterelnök úgy fogalmazott, a mintegy 7 milliárdos program az elmúlt másfél évtized legnagyobb munkaügyi kezdeményezése.

A szociális közmunkások többnyire idős, egyedül élő embereknek segítenek a ház körüli teendők ellátásában: mosnak, bevásárolnak, házhoz viszik az ételt. Az önkormányzatok felújítási és karbantartási munkálatokat is végeztethetnek közmunka keretében.

A miniszterelnök beszédében elmondta, hogy a legégetőbb probléma az új munkahelyek teremtése. Annak ellenére ugyanis, hogy a magyar gazdaság gyors ütemben fejlődik, a foglalkoztatottak száma nem, vagy csak kis mértékben emelkedik. Emellett nő azoknak a száma, akik dolgozni szeretnének, de nem találnak munkát.

A Száz lépés program kapcsán a miniszterelnök kiemelte a fiatal pályakezdők, a gyes-ről, gyed-ről visszatérők, valamint az 50 év feletti munkavállalók után járó járulékkedvezményt, a Start programot, valamint az ideiglenes munkavállalók számára bevezetett kék, illetve zöld könyvet.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A program költségvetését idén a költségvetés általános tartaléka (300 millió forint) és a Munkaerőpiaci Alap (500 millió forint) biztosítja, 2006-ban pedig a Munkaerőpiaci Alap 3.7 milliárdos forrása és a költségvetés közcélú foglalkoztatási kerete (2.5 milliárd forint). A korábbi években - alacsonyabb költségvetésből - közmunka keretében zajlott több parlagfű-mentesítési munka, a vasúti vágányok megtisztítása több helyen, de részt vettek közmunkások az erdőgazdálkodásban, belvízvédelemben és a Vásárhelyi-terv kapcsán végzett munkálatokban is - mondta Csizmár Gábor munkaügyi miniszter.

A pályázatra 355 dokumentáció érkezett, melyek közül a kormány 353-at támogatott.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
hrdoktor  |  2023.01.23 04:31
Manapság az emberek többsége ülő életmódot folytat, vagyis a napja nagy részét ülve tölti, ami az eg...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 28. szombat
Károly, Karola
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?