7 milliárdos közmunka-program

Pénzcentrum
2005. november 23. 08:40

A szociális ellátások megszervezésére, intézmény-karbantartási, valamint felújítási munkálatokra összesen 25 ezer álláskeresőt alkalmazhatnak állami támogatásból az önkormányzatok. A héthónapos programra hétmilliárd forintot fordít a költségvetés és a Munkaerőpiaci Alap.

Huszonötezer ember és a magyarországi települések egyharmada érintett a kormány Száz lépés programja keretében decemberben induló közmunkaprogramban - írja a kormányzati portál. A pályázat eredményhirdetésén Gyurcsány Ferenc miniszterelnök úgy fogalmazott, a mintegy 7 milliárdos program az elmúlt másfél évtized legnagyobb munkaügyi kezdeményezése.

A szociális közmunkások többnyire idős, egyedül élő embereknek segítenek a ház körüli teendők ellátásában: mosnak, bevásárolnak, házhoz viszik az ételt. Az önkormányzatok felújítási és karbantartási munkálatokat is végeztethetnek közmunka keretében.

A miniszterelnök beszédében elmondta, hogy a legégetőbb probléma az új munkahelyek teremtése. Annak ellenére ugyanis, hogy a magyar gazdaság gyors ütemben fejlődik, a foglalkoztatottak száma nem, vagy csak kis mértékben emelkedik. Emellett nő azoknak a száma, akik dolgozni szeretnének, de nem találnak munkát.

A Száz lépés program kapcsán a miniszterelnök kiemelte a fiatal pályakezdők, a gyes-ről, gyed-ről visszatérők, valamint az 50 év feletti munkavállalók után járó járulékkedvezményt, a Start programot, valamint az ideiglenes munkavállalók számára bevezetett kék, illetve zöld könyvet.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A program költségvetését idén a költségvetés általános tartaléka (300 millió forint) és a Munkaerőpiaci Alap (500 millió forint) biztosítja, 2006-ban pedig a Munkaerőpiaci Alap 3.7 milliárdos forrása és a költségvetés közcélú foglalkoztatási kerete (2.5 milliárd forint). A korábbi években - alacsonyabb költségvetésből - közmunka keretében zajlott több parlagfű-mentesítési munka, a vasúti vágányok megtisztítása több helyen, de részt vettek közmunkások az erdőgazdálkodásban, belvízvédelemben és a Vásárhelyi-terv kapcsán végzett munkálatokban is - mondta Csizmár Gábor munkaügyi miniszter.

A pályázatra 355 dokumentáció érkezett, melyek közül a kormány 353-at támogatott.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 19:19
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem