0 °C Budapest

Gyengült a forint - miért? meddig?

Pénzcentrum
2005. november 18. 11:22

A délelőtt folyamán folytatódott a forintgyengülés a piacon. Tegnap már 252 felett is születtek kötések a forintra az euróval szemben, ma délelőtt 253.5 körül is járt az árfolyam a bankközi piacon. Jelenleg 252.8 körül folyik a kereskedés.

A gyengülés tehát a mai és tegnapi napon együtt 1% körüli, nem túlzottan jelentős. Annyiban azonban mindenképpen érdemes foglalkozni vele, hogy ez egy esetleges hullám első jele, vagy csak egy olyan kilengés, mely a 250 körüli sáv "hibahatárain" belül van.

Mi áll a mostani folyamatok hátterében? Az Európai Bizottság illetve az Ecofin is többször figyelmeztette már a magyar kormányt a költségvetési gazdálkodás lazaságára. A pénzügyi biztos a kohéziós alap támogatásainak késleltetését is felvetette, mely egyelőre távol van a konkrétumoktól. Ennek ellenére bizonyos befektetők ezt úgy értékelték, hogy pozíciót csökkentenek a magyar piacon. Az eladások néhány hosszabb pozícióval rendelkező szereplőt is zárásra kényszerítettek (stop loss), ezek lehettek a nagyobb húzások az árfolyamban.

Emellett említésre méltó, hogy az ÁKK az elsődleges kereskedők körében ismertette a december-februári kibocsátási tervet (a 2006-os finanszírozási terv még nem ismert, az november végére vagy december elejére várható). Az adatok igazi meglepetést nem hoztak, de látható, hogy 2006-ban a kötvényaukciókon felkínált mennyiségek aukciónként 10-15 mrd Ft-tal emelkedhetnek (ez nem csoda amellett, hogy a pénzforgalmi hiány 2006-ban másfélszerese lesz a 2005-nek, és a forintkibocsátás a devizához képest az ideinél hangsúlyosabb lehet). Mindenesetre a forintpapírokból több áll majd rendelkezésre jövőre, mely a hozamalakulásra is hatással van. Tegnap a referenciaszintek 5-10 bp-tal emelkedtek, az eladások felerősödtek.

eurhufcomp
eurhufcomp

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A kilátásokat tekintve további jelentős forintgyengülésre a piac egyelőre nem számít. Az árfolyamban technikai ellenállás 254.1-2 körül mutatkozik. Az árfolyam a dél közeledtével már erősödik, szóval pánik egyáltalán nincs.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.06 23:54
NEARSHORING The practice of transferring a business operation to a nearby country, especially in pr...
vezetoi-coaching  |  2023.12.06 09:06
Nyilván mindenki, aki őrli naponta a Duolingo-t, megkapja Mikulásra az évi egyenleget, 4 KPI-jal, mu...
coachco  |  2023.12.05 13:06
Közelednek az önkormányzati választások. Mindeközben az önkormányzatiság zsugorodik, jelentősége, sz...
laskainelli  |  2023.12.04 10:47
A médiában és a környezetünkben november közepétől gyakran az ideális családi ünnepek képe jelenik m...
hrdoktor  |  2023.12.04 10:06
Sokan szükséges rosszként tekintenek az üzemorvosi vizsgálatra, pedig nemcsak a munkáltató, hanem a...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 7. csütörtök
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem