31 °C Budapest

Gyengült a forint - miért? meddig?

Pénzcentrum
2005. november 18. 11:22

A délelőtt folyamán folytatódott a forintgyengülés a piacon. Tegnap már 252 felett is születtek kötések a forintra az euróval szemben, ma délelőtt 253.5 körül is járt az árfolyam a bankközi piacon. Jelenleg 252.8 körül folyik a kereskedés.

A gyengülés tehát a mai és tegnapi napon együtt 1% körüli, nem túlzottan jelentős. Annyiban azonban mindenképpen érdemes foglalkozni vele, hogy ez egy esetleges hullám első jele, vagy csak egy olyan kilengés, mely a 250 körüli sáv "hibahatárain" belül van.

Mi áll a mostani folyamatok hátterében? Az Európai Bizottság illetve az Ecofin is többször figyelmeztette már a magyar kormányt a költségvetési gazdálkodás lazaságára. A pénzügyi biztos a kohéziós alap támogatásainak késleltetését is felvetette, mely egyelőre távol van a konkrétumoktól. Ennek ellenére bizonyos befektetők ezt úgy értékelték, hogy pozíciót csökkentenek a magyar piacon. Az eladások néhány hosszabb pozícióval rendelkező szereplőt is zárásra kényszerítettek (stop loss), ezek lehettek a nagyobb húzások az árfolyamban.

Emellett említésre méltó, hogy az ÁKK az elsődleges kereskedők körében ismertette a december-februári kibocsátási tervet (a 2006-os finanszírozási terv még nem ismert, az november végére vagy december elejére várható). Az adatok igazi meglepetést nem hoztak, de látható, hogy 2006-ban a kötvényaukciókon felkínált mennyiségek aukciónként 10-15 mrd Ft-tal emelkedhetnek (ez nem csoda amellett, hogy a pénzforgalmi hiány 2006-ban másfélszerese lesz a 2005-nek, és a forintkibocsátás a devizához képest az ideinél hangsúlyosabb lehet). Mindenesetre a forintpapírokból több áll majd rendelkezésre jövőre, mely a hozamalakulásra is hatással van. Tegnap a referenciaszintek 5-10 bp-tal emelkedtek, az eladások felerősödtek.

eurhufcomp
eurhufcomp

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A kilátásokat tekintve további jelentős forintgyengülésre a piac egyelőre nem számít. Az árfolyamban technikai ellenállás 254.1-2 körül mutatkozik. Az árfolyam a dél közeledtével már erősödik, szóval pánik egyáltalán nincs.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
hrbonbon  |  2021.07.15 11:46
Elmúlt héten zajlott az AIMS International EMEA régiójának online konferenciája. Az AIMS független H...
vezetoi-coaching  |  2021.07.11 01:50
Érdekes kiragadott kinyomtatott könyvekre vonatkozó statisztikai adatok… Egy könyves csoportban idé...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 27. kedd
Olga, Liliána
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?