12 °C Budapest

Katona: irányt tévesztett az MNB? - szerintünk nem

Pénzcentrum
2005. november 16. 14:15

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn közzétett konvergencia jelentése irányt tévesztett, mivel az államháztartás hiánya jövőre a 2005. évihez képest csökken és nem nő - jelentette ki a szerdai tájékoztatóján Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium (PM) közigazgatási államtitkára.

Az államtitkár szerint az MNB 8.9%-os prognózisa az ENSZ, illetve az OECD korábbi, SNA módszertana szerint készült, míg a Pénzügyminisztérium az ESA 95 szerinti módszertan alapján számított hiányértékről beszél. "Akkor lehet számokat összehasonlítani, ha egy nyelven beszélünk, most pedig erről nincs szó" - mondta Katona Tamás. A PM jövőre 4.7 %-os eredményszemléletű hiánnyal számol, ehhez hozzáadódhat a Gripen szerződés összege, amely mintegy 0.5%-ot jelent.

***************

A 2006-os költségvetési törvényjavaslatban 6.1%-os cél szerepel nyugdíjkorrekció nélkül. Ezt 1.4%ponttal lefelé módosítva (nyugdíjbefizetések) adódna a 4.7%-os deficit, amelyet Katona említ. Ugyanakkor szinte biztosra vehető, hogy 0.5%pontot kell elszámolni a Gripenek miatt, mely 6.6%-ot jelent nyugdíjkorrekció nélkül. Még nem tisztázott, hogy az autópálya-építés költségeit hova számolhatjuk el, a törvényjavalsatban a deficitszám ezt nem tartalmazza (ha az építéseket a költségvetés kiadásai között szerepeltetni kell, az a hiány mértékét 1-1.2%ponttal viszi fel). Így 7.8% körül járunk ESA 95 szemléletben. Egyéb tételek miatt az MNB még további 1.2%-os deficittúllépéssel számol, ami 8.9-9%-ot eredményez. Kérdéses tehát, hogy az autópályaelszámolásokkal mi lesz, de nem igazán tűnik helytállónak Katona Tamás módszertani érvelése az MNB-vel szemben. Tartalmi véleménykülönbség persze lehet, de a PM figyelmesebben is olvashatná az MNB kiadványait.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem