23 °C Budapest

Katona: irányt tévesztett az MNB? - szerintünk nem

Pénzcentrum
2005. november 16. 14:15

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn közzétett konvergencia jelentése irányt tévesztett, mivel az államháztartás hiánya jövőre a 2005. évihez képest csökken és nem nő - jelentette ki a szerdai tájékoztatóján Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium (PM) közigazgatási államtitkára.

Az államtitkár szerint az MNB 8.9%-os prognózisa az ENSZ, illetve az OECD korábbi, SNA módszertana szerint készült, míg a Pénzügyminisztérium az ESA 95 szerinti módszertan alapján számított hiányértékről beszél. "Akkor lehet számokat összehasonlítani, ha egy nyelven beszélünk, most pedig erről nincs szó" - mondta Katona Tamás. A PM jövőre 4.7 %-os eredményszemléletű hiánnyal számol, ehhez hozzáadódhat a Gripen szerződés összege, amely mintegy 0.5%-ot jelent.

***************

A 2006-os költségvetési törvényjavaslatban 6.1%-os cél szerepel nyugdíjkorrekció nélkül. Ezt 1.4%ponttal lefelé módosítva (nyugdíjbefizetések) adódna a 4.7%-os deficit, amelyet Katona említ. Ugyanakkor szinte biztosra vehető, hogy 0.5%pontot kell elszámolni a Gripenek miatt, mely 6.6%-ot jelent nyugdíjkorrekció nélkül. Még nem tisztázott, hogy az autópálya-építés költségeit hova számolhatjuk el, a törvényjavalsatban a deficitszám ezt nem tartalmazza (ha az építéseket a költségvetés kiadásai között szerepeltetni kell, az a hiány mértékét 1-1.2%ponttal viszi fel). Így 7.8% körül járunk ESA 95 szemléletben. Egyéb tételek miatt az MNB még további 1.2%-os deficittúllépéssel számol, ami 8.9-9%-ot eredményez. Kérdéses tehát, hogy az autópályaelszámolásokkal mi lesz, de nem igazán tűnik helytállónak Katona Tamás módszertani érvelése az MNB-vel szemben. Tartalmi véleménykülönbség persze lehet, de a PM figyelmesebben is olvashatná az MNB kiadványait.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?