33 °C Budapest

A rekord üzemanyagárak mellett is nőtt a felhasználás

Pénzcentrum
2005. november 15. 09:00

Az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2005 szeptemberében 8.9%-kal nőtt. A termelés volumene az év első kilenc hónapjában 6.9%-kal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. A növekedés motorja továbbra is az export, de a belföldi értékesítésnél történt némi élénkülés az utóbbi hónapokban (részben az útépítések miatt).

2005 első kilenc hónapjában az ipari export 11, szeptemberben 14.4%-kal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az év kilencedik hónapjában a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozóipari kivitel 42%-át képviselő villamos gép, műszer gyártásának exportvolumene 14.2%-kal bővült. A feldolgozóipari export másik meghatározó alága, a feldolgozóipari kivitelből közel egynegyeddel részesülő járműgyártás 30.2%-kal növelte külpiaci eladásait.

Az ipar 2005. január-szeptemberi belföldi értékesítése 4%-kal, a szeptemberi 5.7%-kal haladta meg az előző év azonos időszakit.


2005 szeptemberében a feldolgozóipar termelése 9.6%-kal, a bányászaté 0.6%-kal emelkedett 2004 azonos hónapjához viszonyítva. A villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás teljesítménye kismértékben, 0.7%-kal elmaradt a tavalyi bázis szintjétől.

Az előző hónaphoz hasonlóan az ágazatok közül a legnagyobb mértékben a járműgyártás termelése nőtt. A dinamika erősödését az ágazat rendelésmutatói is alátámasztják. Folytatva az előző hónapok növekedési tendenciáját, kimagaslóan, 23.7%-kal nőtt az egyéb nemfém ásványi termék gyártása, elsősorban a nagyarányú útépítéseknek köszönhetően. Számottevően, 12.2%-kal bővült a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás volumene is. A belföldi üzemanyag-felhasználás az árak rekord mértékű emelkedése ellenére is növekedett. A feldolgozóipari termelés 30%-át képviselő villamos gép, műszer gyártása 11.4%-kal haladta meg az egy évvel korábbit.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

2005 szeptemberében a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 34.1%-kal bővült 2004 azonos hónapjához viszonyítva. Az új exportrendelések kiugróan, 40.3%-kal, az új belföldi megrendelések mérsékeltebben, 9.4%-kal nőttek. Az összes rendelésállomány 5.5%-kal magasabb volt az egy évvel korábbinál.

Az egy főre jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében az év első kilenc hónapjában (3%-os létszámcsökkenés mellett) 10.3%-kal volt magasabb, mint 2004 azonos időszakában. A termelékenység tehát továbbra is számottevően nő.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.15 08:41
A 34/2021 ITM rendelet értelmében a jövőben csak azok a szakemberek végezhetnek égéstermék-elvezető...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?