0 °C Budapest

A rekord üzemanyagárak mellett is nőtt a felhasználás

Pénzcentrum
2005. november 15. 09:00

Az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2005 szeptemberében 8.9%-kal nőtt. A termelés volumene az év első kilenc hónapjában 6.9%-kal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. A növekedés motorja továbbra is az export, de a belföldi értékesítésnél történt némi élénkülés az utóbbi hónapokban (részben az útépítések miatt).

2005 első kilenc hónapjában az ipari export 11, szeptemberben 14.4%-kal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az év kilencedik hónapjában a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozóipari kivitel 42%-át képviselő villamos gép, műszer gyártásának exportvolumene 14.2%-kal bővült. A feldolgozóipari export másik meghatározó alága, a feldolgozóipari kivitelből közel egynegyeddel részesülő járműgyártás 30.2%-kal növelte külpiaci eladásait.

Az ipar 2005. január-szeptemberi belföldi értékesítése 4%-kal, a szeptemberi 5.7%-kal haladta meg az előző év azonos időszakit.


2005 szeptemberében a feldolgozóipar termelése 9.6%-kal, a bányászaté 0.6%-kal emelkedett 2004 azonos hónapjához viszonyítva. A villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás teljesítménye kismértékben, 0.7%-kal elmaradt a tavalyi bázis szintjétől.

Az előző hónaphoz hasonlóan az ágazatok közül a legnagyobb mértékben a járműgyártás termelése nőtt. A dinamika erősödését az ágazat rendelésmutatói is alátámasztják. Folytatva az előző hónapok növekedési tendenciáját, kimagaslóan, 23.7%-kal nőtt az egyéb nemfém ásványi termék gyártása, elsősorban a nagyarányú útépítéseknek köszönhetően. Számottevően, 12.2%-kal bővült a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás volumene is. A belföldi üzemanyag-felhasználás az árak rekord mértékű emelkedése ellenére is növekedett. A feldolgozóipari termelés 30%-át képviselő villamos gép, műszer gyártása 11.4%-kal haladta meg az egy évvel korábbit.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

2005 szeptemberében a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 34.1%-kal bővült 2004 azonos hónapjához viszonyítva. Az új exportrendelések kiugróan, 40.3%-kal, az új belföldi megrendelések mérsékeltebben, 9.4%-kal nőttek. Az összes rendelésállomány 5.5%-kal magasabb volt az egy évvel korábbinál.

Az egy főre jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében az év első kilenc hónapjában (3%-os létszámcsökkenés mellett) 10.3%-kal volt magasabb, mint 2004 azonos időszakában. A termelékenység tehát továbbra is számottevően nő.

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.11.28 14:18
Az anyaság kihívásokkal teli, ám lenyűgöző utazás, amely gyakran megváltoztatja az élet minden terül...
hrdoktor  |  2023.11.27 07:52
A férfiak vitamin- és ásványi anyagszükséglete kissé eltér a nőkétől. Nézzük, mire kell különösen fi...
vezetoi-coaching  |  2023.11.26 11:01
Nem tudom, Neked hogyan jár az agyad, nekem, ha nem lenne a világ tele triggerrel, itt se lennék, ne...
laskainelli  |  2023.11.22 19:44
A párkapcsolatokban való kommunikáció rendkívül fontos ahhoz, hogy egészséges és tartós legyen egy k...
coachco  |  2023.11.22 10:59
„Ha céget vezetnék, mindig a legtehetségesebb fiatalok ötleteit hallgatnám meg, mert ők látják legjo...
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 29. szerda
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem