0 °C Budapest

Budapesti ötcsillagosok az élen

Pénzcentrum
2005. november 9. 09:00

A 2005. január-október időszakban a folyó áron számított bruttó szobaárbevétel 16%-kal, a vendégéjszakák száma 6%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A szállodák átlagosan 63%-os szobakapacitás-kihasználtsággal működtek. Az első tíz hónapot tekintve abudapesti négycsillagos szállodák szobakapacitás-kihasználtsága volt a legmagasabb (75%) a vizsgált szállodacsoportok közül. A

A 2005. január-október időszakban a folyó áron számított bruttó szobaárbevétel 16%-kal, a vendégéjszakák száma 6%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A szállodák átlagosan 63%-os szobakapacitás-kihasználtsággal működtek.

Az első tíz hónapot tekintve abudapesti négycsillagos szállodák szobakapacitás-kihasználtsága volt a legmagasabb (75%) a vizsgált szállodacsoportok közül. A fővárosi szállodák - amelyek egy évvel korábban 65-72%-os foglaltsággal funkcionáltak - átlagosan 70-75%-os kihasználtságot értek el. A balatoni egységek átlagosan 50%-os foglaltságot jelentettek január-október folyamán. A legalacsonyabb (45%-os) kihasználtsággal az ország keleti részén működő négy- és ötcsillagos szállodák üzemeltek.

Egy kiadott szállodai szoba bruttó átlagára (Gross ARR) 15,300 forint volt január-október között, ami jelentős (folyó áron több mint 1,300 forint) emelkedést jelent 2004 azonos időszakához képest. Az egyes szállodakategóriák jelentős különbséget mutattak a mutató tekintetében. A budapesti ötcsillagos egységekben kiemelkedően magas (33,100 forint) volt egy kiadott szoba ára. A budapesti négy- és a vidéken működő négy- és ötcsillagos szállodák átlagosan 11,700-15,200 forintos, a háromcsillagos egysé-gek 6,800-9,200 forintos átlagárat érvényesítettek. Az átlagár minden budapesti szállodacsoportban magasabb volt, mint az azonos kategóriájú, az ország más településein lévő szállodacsoportokban.

Egy kiadható szállodai szobára átlagosan napi 9,600 forint bruttó szobaárbevétel (REVPAR) jutott, ami folyó áron több mint 800 forint emelkedést jelent az egy évvel azelőtti értékhez viszonyítva. A kiadható szobára eső szállásdíjbevétel a csillagok számának és a területi elhelyezkedésnek megfelelően különbözött. A legalacsonyabb összegről a Balaton partján elhelyezkedő háromcsillagos egységek (3,350 forint) és az ország keleti részén működő háromcsillagos szállodák (3,900 forint) számoltak be.

Január-októberben az eltöltött vendégéjszakák száma átlagosan 6%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A vendégéjszakák száma az átlagosat meghaladó mértékben (7-10%-kal) bővült a budapesti házakban. A vizsgált időszakban a Balatonnál az előző évihez hasonló nagyságú volt a vendégforgalom. Az ország keleti részén működő egységek 8-9%-kal több eltöltött éjszakáról számoltak be. Az ország nyugati részén található háromcsillagos szállodák 2%-kal kevesebb éjszakát regisztráltak az előző év azonos időszakához képest.
Az időszak egészét tekintve, valamennyi fontos mutató tekintetében Budapesten szeptember, az ország többi részében augusztus hónap volt a legkiemelkedőbb.
HR BLOGGER
perfekt  |  2023.11.28 14:18
Az anyaság kihívásokkal teli, ám lenyűgöző utazás, amely gyakran megváltoztatja az élet minden terül...
hrdoktor  |  2023.11.27 07:52
A férfiak vitamin- és ásványi anyagszükséglete kissé eltér a nőkétől. Nézzük, mire kell különösen fi...
vezetoi-coaching  |  2023.11.26 11:01
Nem tudom, Neked hogyan jár az agyad, nekem, ha nem lenne a világ tele triggerrel, itt se lennék, ne...
laskainelli  |  2023.11.22 19:44
A párkapcsolatokban való kommunikáció rendkívül fontos ahhoz, hogy egészséges és tartós legyen egy k...
coachco  |  2023.11.22 10:59
„Ha céget vezetnék, mindig a legtehetségesebb fiatalok ötleteit hallgatnám meg, mert ők látják legjo...
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 29. szerda
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm