Szállodaipar: élénkülés mellett leszakadóban a Balaton

Pénzcentrum
2005. október 7. 09:00

2005. január-szeptember időszakban a folyó áron számított bruttó szobaárbevétel 16%-kal, a vendégéjszakák száma 6%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A szállodák átlagosan 62%-os szobakapacitás-kihasználtsággal működtek - közölte a KSH.

Az első három negyedév időszakát tekintve a budapesti négycsillagos szállodák szobakapacitás-kihasználtsága volt a legmagasabb (74%) a vizsgált szállodacsoportok közül. A fővárosi szállodák - amelyek egy évvel korábban 64-71%-os foglaltsággal funkcionáltak - átlagosan 69-74%-os kihasználtságot értek el. Az időszakon belül szeptemberben a budapesti szállodák mindhárom csoportjában kiemelkedően magas, 90% fölötti volt a foglaltság. A balatoni egységek átlagosan 50-51%-os foglaltságot jelentettek az év első kilenc hónapos időszakára. A legalacsonyabb (45%-os) kihasználtsággal az ország keleti részén működő négy- és ötcsillagos szállodák üzemeltek.

Egy kiadott szállodai szoba bruttó átlagára (Gross ARR) 15,200 forint volt január-szeptember között, ami jelentős (folyó áron közel 1,300 forint) emelkedést jelent 2004 azonos időszakához képest. A budapesti ötcsillagos egységekben kiemelkedően magas (32,600 forint) volt egy kiadott szoba ára. A budapesti négy- és a vidéken működő négy- és ötcsillagos szállodák átlagosan 11,700-15,100 forintos, a háromcsillagos egységek 6,700-9,200 forintos átlagárat érvényesítettek.

Egy kiadható szállodai szobára átlagosan napi 9,400 forint bruttó szobaárbevétel (REVPAR) jutott, ami folyó áron több mint 800 forint emelkedést jelent az egy évvel azelőtti értékhez viszonyítva. A kiadható szobára eső szállásdíjbevétel a csillagok számának és a területi elhelyezkedésnek megfelelően különbözött. Jellemző, hogy ez a mutató minden budapesti szállodacsoportban jelentősen magasabb volt, mint az azonos kategóriájú, az ország más településein lévő szállodacsoportokban. A legalacsonyabb összegről (3,500 forint) a Balaton partján elhelyezkedő háromcsillagos egységek számoltak be.

A bruttó szobaárbevétel (Gross room revenue) 16%-os folyó áras növekedést mutat az első kilenc hónapra az egy évvel korábbi szinthez viszonyítva. A bruttó szobaárbevétel - a balatoni háromcsillagos házak kivételével, ahol az előző évihez hasonlóan alakult - mindegyik vizsgált szállodacsoportban emelkedett. A legnagyobb mértékű (20%-os) emelkedésről az ország keleti részén található háromcsillagos szállodák és a fővárosi ötcsillagos egységek számoltak be.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A vizsgált időszakban az eltöltött vendégéjszakák száma átlagosan 6%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A vendégéjszakák száma az átlagosat meghaladó mértékben (7-10%-kal) bővült a budapesti házakban. Az év első kilenc hónapját tekintve a Balatonnál az előző évihez hasonló nagyságú volt a vendégforgalom. Az ország nyugati részén működő háromcsillagos szállodák 3%-kal kevesebb éjszakát regisztráltak 2004 azonos időszakához képest.

HR BLOGGER
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
perfekt  |  2022.08.04 13:24
Az egyéni vállalkozó az adóév egészére átalányadózást választhat, ha az átalányadózás megkezdését kö...
laskainelli  |  2022.08.03 13:31
Szétesőnek tűnik a világunk. Érzelmi hullámvasutakra szállunk fel, lefelé csúszunk a negatív érzések...
vezetoi-coaching  |  2022.08.03 11:21
Akár külföldön, akár itthon, valami radikálisan mást keresel szenvedélyként, jövedelem-forrásként, m...
hrdoktor  |  2022.08.01 04:34
A „napcsókolta”, aranybarna bőrt sokan divatosnak, szépnek, az egészség jelének tekintik, de nem árt...
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 7. 16:08