28 °C Budapest

Szállodaipar: élénkülés mellett leszakadóban a Balaton

Pénzcentrum
2005. október 7. 09:00

2005. január-szeptember időszakban a folyó áron számított bruttó szobaárbevétel 16%-kal, a vendégéjszakák száma 6%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A szállodák átlagosan 62%-os szobakapacitás-kihasználtsággal működtek - közölte a KSH.

Az első három negyedév időszakát tekintve a budapesti négycsillagos szállodák szobakapacitás-kihasználtsága volt a legmagasabb (74%) a vizsgált szállodacsoportok közül. A fővárosi szállodák - amelyek egy évvel korábban 64-71%-os foglaltsággal funkcionáltak - átlagosan 69-74%-os kihasználtságot értek el. Az időszakon belül szeptemberben a budapesti szállodák mindhárom csoportjában kiemelkedően magas, 90% fölötti volt a foglaltság. A balatoni egységek átlagosan 50-51%-os foglaltságot jelentettek az év első kilenc hónapos időszakára. A legalacsonyabb (45%-os) kihasználtsággal az ország keleti részén működő négy- és ötcsillagos szállodák üzemeltek.

Egy kiadott szállodai szoba bruttó átlagára (Gross ARR) 15,200 forint volt január-szeptember között, ami jelentős (folyó áron közel 1,300 forint) emelkedést jelent 2004 azonos időszakához képest. A budapesti ötcsillagos egységekben kiemelkedően magas (32,600 forint) volt egy kiadott szoba ára. A budapesti négy- és a vidéken működő négy- és ötcsillagos szállodák átlagosan 11,700-15,100 forintos, a háromcsillagos egységek 6,700-9,200 forintos átlagárat érvényesítettek.

Egy kiadható szállodai szobára átlagosan napi 9,400 forint bruttó szobaárbevétel (REVPAR) jutott, ami folyó áron több mint 800 forint emelkedést jelent az egy évvel azelőtti értékhez viszonyítva. A kiadható szobára eső szállásdíjbevétel a csillagok számának és a területi elhelyezkedésnek megfelelően különbözött. Jellemző, hogy ez a mutató minden budapesti szállodacsoportban jelentősen magasabb volt, mint az azonos kategóriájú, az ország más településein lévő szállodacsoportokban. A legalacsonyabb összegről (3,500 forint) a Balaton partján elhelyezkedő háromcsillagos egységek számoltak be.

A bruttó szobaárbevétel (Gross room revenue) 16%-os folyó áras növekedést mutat az első kilenc hónapra az egy évvel korábbi szinthez viszonyítva. A bruttó szobaárbevétel - a balatoni háromcsillagos házak kivételével, ahol az előző évihez hasonlóan alakult - mindegyik vizsgált szállodacsoportban emelkedett. A legnagyobb mértékű (20%-os) emelkedésről az ország keleti részén található háromcsillagos szállodák és a fővárosi ötcsillagos egységek számoltak be.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A vizsgált időszakban az eltöltött vendégéjszakák száma átlagosan 6%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A vendégéjszakák száma az átlagosat meghaladó mértékben (7-10%-kal) bővült a budapesti házakban. Az év első kilenc hónapját tekintve a Balatonnál az előző évihez hasonló nagyságú volt a vendégforgalom. Az ország nyugati részén működő háromcsillagos szállodák 3%-kal kevesebb éjszakát regisztráltak 2004 azonos időszakához képest.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.02 13:37
A számviteli törvény szerinti beszámoló elektronikus úton történő letétbe helyezéséről és közzététel...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 4. szerda
Domonkos, Dominika
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?