0 °C Budapest

Szállodaipar: élénkülés mellett leszakadóban a Balaton

Pénzcentrum
2005. október 7. 09:00

2005. január-szeptember időszakban a folyó áron számított bruttó szobaárbevétel 16%-kal, a vendégéjszakák száma 6%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A szállodák átlagosan 62%-os szobakapacitás-kihasználtsággal működtek - közölte a KSH.

Az első három negyedév időszakát tekintve a budapesti négycsillagos szállodák szobakapacitás-kihasználtsága volt a legmagasabb (74%) a vizsgált szállodacsoportok közül. A fővárosi szállodák - amelyek egy évvel korábban 64-71%-os foglaltsággal funkcionáltak - átlagosan 69-74%-os kihasználtságot értek el. Az időszakon belül szeptemberben a budapesti szállodák mindhárom csoportjában kiemelkedően magas, 90% fölötti volt a foglaltság. A balatoni egységek átlagosan 50-51%-os foglaltságot jelentettek az év első kilenc hónapos időszakára. A legalacsonyabb (45%-os) kihasználtsággal az ország keleti részén működő négy- és ötcsillagos szállodák üzemeltek.

Egy kiadott szállodai szoba bruttó átlagára (Gross ARR) 15,200 forint volt január-szeptember között, ami jelentős (folyó áron közel 1,300 forint) emelkedést jelent 2004 azonos időszakához képest. A budapesti ötcsillagos egységekben kiemelkedően magas (32,600 forint) volt egy kiadott szoba ára. A budapesti négy- és a vidéken működő négy- és ötcsillagos szállodák átlagosan 11,700-15,100 forintos, a háromcsillagos egységek 6,700-9,200 forintos átlagárat érvényesítettek.

Egy kiadható szállodai szobára átlagosan napi 9,400 forint bruttó szobaárbevétel (REVPAR) jutott, ami folyó áron több mint 800 forint emelkedést jelent az egy évvel azelőtti értékhez viszonyítva. A kiadható szobára eső szállásdíjbevétel a csillagok számának és a területi elhelyezkedésnek megfelelően különbözött. Jellemző, hogy ez a mutató minden budapesti szállodacsoportban jelentősen magasabb volt, mint az azonos kategóriájú, az ország más településein lévő szállodacsoportokban. A legalacsonyabb összegről (3,500 forint) a Balaton partján elhelyezkedő háromcsillagos egységek számoltak be.

A bruttó szobaárbevétel (Gross room revenue) 16%-os folyó áras növekedést mutat az első kilenc hónapra az egy évvel korábbi szinthez viszonyítva. A bruttó szobaárbevétel - a balatoni háromcsillagos házak kivételével, ahol az előző évihez hasonlóan alakult - mindegyik vizsgált szállodacsoportban emelkedett. A legnagyobb mértékű (20%-os) emelkedésről az ország keleti részén található háromcsillagos szállodák és a fővárosi ötcsillagos egységek számoltak be.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A vizsgált időszakban az eltöltött vendégéjszakák száma átlagosan 6%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A vendégéjszakák száma az átlagosat meghaladó mértékben (7-10%-kal) bővült a budapesti házakban. Az év első kilenc hónapját tekintve a Balatonnál az előző évihez hasonló nagyságú volt a vendégforgalom. Az ország nyugati részén működő háromcsillagos szállodák 3%-kal kevesebb éjszakát regisztráltak 2004 azonos időszakához képest.

HR BLOGGER
coachco  |  2023.12.05 13:06
Közelednek az önkormányzati választások. Mindeközben az önkormányzatiság zsugorodik, jelentősége, sz...
hrbonbon  |  2023.12.05 00:01
HOT DESKING It is an office organization system that involves multiple workers using and sharing a...
laskainelli  |  2023.12.04 10:47
A médiában és a környezetünkben november közepétől gyakran az ideális családi ünnepek képe jelenik m...
hrdoktor  |  2023.12.04 10:06
Sokan szükséges rosszként tekintenek az üzemorvosi vizsgálatra, pedig nemcsak a munkáltató, hanem a...
vezetoi-coaching  |  2023.12.03 14:09
A Linkedin-re ezzel a commenttel postoltam (és mivel az is jó lett szerintem, idemásolom, hátha vala...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 5. kedd
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm