A lakosság tartja stabilan a forintot - de meddig?

Pénzcentrum
2005. október 7. 12:15

Várhatóan 2006-ban sem sikerül meggátolni, hogy a költségvetési hiány ne szálljon el, a választások a korábbi mintákhoz hasonló deficitpályát eredményezhetnek - állítja Barcza György, az ING elemzője. A lakosság többségében devizában adósodik el, mely jelentős piaci forintkeresletet generál. A romló makrogazdasági pozíció, a lakossági eladósodás dinamikájának várható lassulása jövőre változékonyabb és gyengébb forintárfolyamot valószínűsít (246-265 Ft/euró). A gyengébb forint kamatemelést is kikényszeríthet a jegybankból.

Feltehetően jövőre sem sikerül elkerülni a hullámvölgyet a költségvetés hiányát illetően. Az eddigi választási ciklusokban mindig megfigyelhető volt, hogy a választási évben a hiány megugrott az előzőekhez képest, majd a következő években korrekció következett. Az egyensúly romlása a tőkepiacokon is kedvezőtlen hatásokat generálhat.


Forrás: ING

A lakosság devizaeldósodása jelentős és növekszik. A kamatcsökkentések ellenére az új hitelfelvétel 80-100%-a devizában valósult meg az idén. Ez éves szinten a GDP kb. 3%-ának megfelelő devizafinanszírozást eredményez, ami a jelenlegi FDI és tulajdonosi hitelekkel együtt hozzájárul a stabil forinthoz, de hosszabb távon jelentős kockázatot hordoz.


Forrás: ING

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,02 százalékos THM-el, és havi 98 070 forintos törlesztővel fel lehet venni az Erste Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,09% a THM; az UniCredit Banknál 8,11%; a MagNet Banknál 8,27%,  a K&H Banknál 8,28%; míg az OTP Banknál 8,29%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Összességében jövőre változékonyabb és gyengébb forint valószínű (245-265 között), ami akár kamatemelést is kikényszeríthet a jegybanktól - állítja az ING elemzője.


Forrás: ING

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.11 00:01
BARE MINIMUM MONDAY A new viral trend suggests reducing Monday performance pressure to alleviate an...
perfekt  |  2023.12.08 14:05
A kormány új rendeletet adott ki a mérlegképes könyvelők, adótanácsadók és okleveles adószakértők ké...
laskainelli  |  2023.12.07 17:10
A hűtlenség egy döntés, amit a hűtlen fél hoz meg, számára észszerűnek tűnő indokra támaszkodva. A k...
vezetoi-coaching  |  2023.12.06 09:06
Nyilván mindenki, aki őrli naponta a Duolingo-t, megkapja Mikulásra az évi egyenleget, 4 KPI-jal, mu...
coachco  |  2023.12.05 13:06
Közelednek az önkormányzati választások. Mindeközben az önkormányzatiság zsugorodik, jelentősége, sz...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 11. hétfő
Árpád
50. hét
December 11.
Nemzetközi hegynap
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. december 10. 18:50
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm