Forián: "szomorú, de megint hülyének néznek minket"

Pénzcentrum
2005. október 3. 12:37

A CA IB Alaplezelő Rt. igazgatója a szombati Magyar Hírlapban arról ír, hogy az euró-bevezetés optimiális időzítésének felmelegített vitája nem más, mint a strukturális reformoktól rettegő politikusok újabb önigazolási kísérlete. Forián Szabó Gergely szerint egy jól kitalált, de helytelen PR-válasz a növekvő államháztartási hiány, és az euró távolodása miatti versenyképesség-romlásra az, ha a deficit lefaragását csak egy brüsszeli diktátumnak próbálják meg beállítani politikusaink, míg azt hangsúlyozzák , hogy a magyar nemzet érdekei mást kívánnak. A szakértő szerint a politikai vezetés gyakorlatilag azt a - kézenfekvő választ magában hordozó - kérdést teszi fel az embereknek: mi a fontosabb a jólét, vagy az euró? Forián szerint "szomorú, de megint hülyének néznek minket". 2005.10.03 08:55Gyurcsány: minek meneküljünk a forinttól?


Az euró-bevezetéssel az önálló monetáris politikáról és a jelentős költségvetési hiányról is le kellene mondanunk, de az alapkezelő igazgatója szerint egyikért sem lenne kár. Forián szerint az önálló monetáris politika kockázatos és költséges, az állami túlköltekezés pedig "egyre inkább a következő generációk számlájára történő felelőtlen ámokfutássá fajul".

A szakértő azon az állásponton van, hogy az euró bevezetésnek időzítéséről szóló vita nem releváns, hiszen "a 2010-es céldátum bejelentés nélkül is megsemmisült." Forián szerint jelenleg már inkább 2013-2014-es évekről kell beszélnünk, mint reáls céldátumok. A cikkíró szerint a vita nem más, "mint a strukturális reformoktól rettegő politikusok újabb önigazolási kísérlete" (évente a GDP több mint 1%pontját kitevő kiadáscsökkentés kellene végrehajtani, ami népszerűtlen intézkedéseket eredményezne).

A választóknak egyrészt el kell adni a fiskális politika elmúlt évekbeli kudarcait, másrészt "politikusaink a nép jogos igényeiért küzdő, a brüsszeli zsarnokokkal is bátran szembeszálló hőseiként tetszelegnek, miközben valójában rövidlátóság és gyávaság által vezérelve az ország versenyképességét és maradék hitelességét is sikerül lerombolniuk".

Forián azon az állásponton van, hogy a halogatás több kárt okoz az országnak, mint egy gyors euró-bevezetés kapcsán fellépő reálgazdasági áldozatok, majd hozzáteszi, hogy nem önmagában az euró miatt, hanem egyébként is csökkenteni kell az államháztartás túlságosan magas hiányát.

Három lehetőség

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Forián felteszi a kérdést: "mi változtathatja meg vezetőink rövid távú szempontok által vezérelt attitűdjét?"

Az egyik lehetőség véleménye szerint az, ha legalább két ciklusra (8 év) lenne hatalmon egy adott kormány, mivel ekkor lenne idő a fájdalmas reformok meglépésére, de ezek eredményének megtapasztalására is. A 8 éves kormányzati ciklus realitását nem látja a szakértő.

Egy másik lehetséges megoldás szerint a választóknak kellene kikényszeríteniük a józan gondolkodást. Ettől azonban még messze vagyunk, hiszen "az egyensúly, mint érték, még meglehetősen hátul kullog a politikusi hívószavak listáján" - véli az alapkezelő. Ez azonban megváltozna, ha elzáródnának az egyelőre még kimeríthetetlennek hitt pénzcsapok, melyek a hiány finanszírozását szolgálják. Forián szerint "nem ez a leghatékonyabb módszer a deficitprobléma kezelésére, mai szemmel viszont nemigen látok más utat". "A felelős kormányzás kikényszerítése érdekében lassan nem marad más lehetőség, mint a pénzügyi piacok összeomlása" - zárja gondolatait a befektetési szakértő.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
hrdoktor  |  2023.05.29 07:48
Az életmódunk számos tényezőt befolyásol, beleértve a szem egészségét is. Az egészségtelen táplálkoz...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK: Ál...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 3. szombat
Klotild
22. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. június 3. 19:19
Pénzcentrum  |  2023. június 3. 16:04