23 °C Budapest

Forián: "szomorú, de megint hülyének néznek minket"

Pénzcentrum
2005. október 3. 12:37

A CA IB Alaplezelő Rt. igazgatója a szombati Magyar Hírlapban arról ír, hogy az euró-bevezetés optimiális időzítésének felmelegített vitája nem más, mint a strukturális reformoktól rettegő politikusok újabb önigazolási kísérlete. Forián Szabó Gergely szerint egy jól kitalált, de helytelen PR-válasz a növekvő államháztartási hiány, és az euró távolodása miatti versenyképesség-romlásra az, ha a deficit lefaragását csak egy brüsszeli diktátumnak próbálják meg beállítani politikusaink, míg azt hangsúlyozzák , hogy a magyar nemzet érdekei mást kívánnak. A szakértő szerint a politikai vezetés gyakorlatilag azt a - kézenfekvő választ magában hordozó - kérdést teszi fel az embereknek: mi a fontosabb a jólét, vagy az euró? Forián szerint "szomorú, de megint hülyének néznek minket". 2005.10.03 08:55Gyurcsány: minek meneküljünk a forinttól?


Az euró-bevezetéssel az önálló monetáris politikáról és a jelentős költségvetési hiányról is le kellene mondanunk, de az alapkezelő igazgatója szerint egyikért sem lenne kár. Forián szerint az önálló monetáris politika kockázatos és költséges, az állami túlköltekezés pedig "egyre inkább a következő generációk számlájára történő felelőtlen ámokfutássá fajul".

A szakértő azon az állásponton van, hogy az euró bevezetésnek időzítéséről szóló vita nem releváns, hiszen "a 2010-es céldátum bejelentés nélkül is megsemmisült." Forián szerint jelenleg már inkább 2013-2014-es évekről kell beszélnünk, mint reáls céldátumok. A cikkíró szerint a vita nem más, "mint a strukturális reformoktól rettegő politikusok újabb önigazolási kísérlete" (évente a GDP több mint 1%pontját kitevő kiadáscsökkentés kellene végrehajtani, ami népszerűtlen intézkedéseket eredményezne).

A választóknak egyrészt el kell adni a fiskális politika elmúlt évekbeli kudarcait, másrészt "politikusaink a nép jogos igényeiért küzdő, a brüsszeli zsarnokokkal is bátran szembeszálló hőseiként tetszelegnek, miközben valójában rövidlátóság és gyávaság által vezérelve az ország versenyképességét és maradék hitelességét is sikerül lerombolniuk".

Forián azon az állásponton van, hogy a halogatás több kárt okoz az országnak, mint egy gyors euró-bevezetés kapcsán fellépő reálgazdasági áldozatok, majd hozzáteszi, hogy nem önmagában az euró miatt, hanem egyébként is csökkenteni kell az államháztartás túlságosan magas hiányát.

Három lehetőség

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Forián felteszi a kérdést: "mi változtathatja meg vezetőink rövid távú szempontok által vezérelt attitűdjét?"

Az egyik lehetőség véleménye szerint az, ha legalább két ciklusra (8 év) lenne hatalmon egy adott kormány, mivel ekkor lenne idő a fájdalmas reformok meglépésére, de ezek eredményének megtapasztalására is. A 8 éves kormányzati ciklus realitását nem látja a szakértő.

Egy másik lehetséges megoldás szerint a választóknak kellene kikényszeríteniük a józan gondolkodást. Ettől azonban még messze vagyunk, hiszen "az egyensúly, mint érték, még meglehetősen hátul kullog a politikusi hívószavak listáján" - véli az alapkezelő. Ez azonban megváltozna, ha elzáródnának az egyelőre még kimeríthetetlennek hitt pénzcsapok, melyek a hiány finanszírozását szolgálják. Forián szerint "nem ez a leghatékonyabb módszer a deficitprobléma kezelésére, mai szemmel viszont nemigen látok más utat". "A felelős kormányzás kikényszerítése érdekében lassan nem marad más lehetőség, mint a pénzügyi piacok összeomlása" - zárja gondolatait a befektetési szakértő.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.06 09:24
Kutatási eredmények szerint a gyakori digitális média használat körülbelül 10%-kal növeli az ADHD-ra...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 20. csütörtök
Rafael
25. hét
Június 20.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem