Forián: "szomorú, de megint hülyének néznek minket"

Pénzcentrum
2005. október 3. 12:37

A CA IB Alaplezelő Rt. igazgatója a szombati Magyar Hírlapban arról ír, hogy az euró-bevezetés optimiális időzítésének felmelegített vitája nem más, mint a strukturális reformoktól rettegő politikusok újabb önigazolási kísérlete. Forián Szabó Gergely szerint egy jól kitalált, de helytelen PR-válasz a növekvő államháztartási hiány, és az euró távolodása miatti versenyképesség-romlásra az, ha a deficit lefaragását csak egy brüsszeli diktátumnak próbálják meg beállítani politikusaink, míg azt hangsúlyozzák , hogy a magyar nemzet érdekei mást kívánnak. A szakértő szerint a politikai vezetés gyakorlatilag azt a - kézenfekvő választ magában hordozó - kérdést teszi fel az embereknek: mi a fontosabb a jólét, vagy az euró? Forián szerint "szomorú, de megint hülyének néznek minket". 2005.10.03 08:55Gyurcsány: minek meneküljünk a forinttól?


Az euró-bevezetéssel az önálló monetáris politikáról és a jelentős költségvetési hiányról is le kellene mondanunk, de az alapkezelő igazgatója szerint egyikért sem lenne kár. Forián szerint az önálló monetáris politika kockázatos és költséges, az állami túlköltekezés pedig "egyre inkább a következő generációk számlájára történő felelőtlen ámokfutássá fajul".

A szakértő azon az állásponton van, hogy az euró bevezetésnek időzítéséről szóló vita nem releváns, hiszen "a 2010-es céldátum bejelentés nélkül is megsemmisült." Forián szerint jelenleg már inkább 2013-2014-es évekről kell beszélnünk, mint reáls céldátumok. A cikkíró szerint a vita nem más, "mint a strukturális reformoktól rettegő politikusok újabb önigazolási kísérlete" (évente a GDP több mint 1%pontját kitevő kiadáscsökkentés kellene végrehajtani, ami népszerűtlen intézkedéseket eredményezne).

A választóknak egyrészt el kell adni a fiskális politika elmúlt évekbeli kudarcait, másrészt "politikusaink a nép jogos igényeiért küzdő, a brüsszeli zsarnokokkal is bátran szembeszálló hőseiként tetszelegnek, miközben valójában rövidlátóság és gyávaság által vezérelve az ország versenyképességét és maradék hitelességét is sikerül lerombolniuk".

Forián azon az állásponton van, hogy a halogatás több kárt okoz az országnak, mint egy gyors euró-bevezetés kapcsán fellépő reálgazdasági áldozatok, majd hozzáteszi, hogy nem önmagában az euró miatt, hanem egyébként is csökkenteni kell az államháztartás túlságosan magas hiányát.

Három lehetőség

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Forián felteszi a kérdést: "mi változtathatja meg vezetőink rövid távú szempontok által vezérelt attitűdjét?"

Az egyik lehetőség véleménye szerint az, ha legalább két ciklusra (8 év) lenne hatalmon egy adott kormány, mivel ekkor lenne idő a fájdalmas reformok meglépésére, de ezek eredményének megtapasztalására is. A 8 éves kormányzati ciklus realitását nem látja a szakértő.

Egy másik lehetséges megoldás szerint a választóknak kellene kikényszeríteniük a józan gondolkodást. Ettől azonban még messze vagyunk, hiszen "az egyensúly, mint érték, még meglehetősen hátul kullog a politikusi hívószavak listáján" - véli az alapkezelő. Ez azonban megváltozna, ha elzáródnának az egyelőre még kimeríthetetlennek hitt pénzcsapok, melyek a hiány finanszírozását szolgálják. Forián szerint "nem ez a leghatékonyabb módszer a deficitprobléma kezelésére, mai szemmel viszont nemigen látok más utat". "A felelős kormányzás kikényszerítése érdekében lassan nem marad más lehetőség, mint a pénzügyi piacok összeomlása" - zárja gondolatait a befektetési szakértő.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24