6 °C Budapest

Bokros: lassítja a növekedést a költségvetés, nem kellene tolni az eurót

Pénzcentrum
2005. október 3. 09:49

A pénteken a parlament elé terjesztett költségvetés inkább lassítja a gazdasági növekedést mint gyorsítja azt - állapította meg Bokros Lajos volt pénzügyminiszter a köztévé egyik mai adásában. Megítélése szerint káros, ha az euró 2010-es céldátumát tovább tolja a kormány. Ha az euró bevezetése 2010-ben nem célja Magyarországnak, akkor 2013-ban vagy 2016-ban miért lesz az? - teszi fel a kérdést.

A pénteken a parlament elé terjesztett költségvetés inkább lassítja a gazdasági növekedést mint gyorsítja azt - állapította meg Bokros Lajos volt pénzügyminiszter a köztévé egyik mai adásában. Megítélése szerint káros, ha az euró 2010-es céldátumát tovább tolja a kormány. Ha az euró bevezetése 2010-ben nem célja Magyarországnak, akkor 2013-ban vagy 2016-ban miért lesz az? - teszi fel a kérdést.

A napokban a parlament elé terjesztett 2006-os költségvetés inkább lassítja mint gyorsítja a növekedést - állapítja meg Bokros Lajos volt pénzügyminiszter. Ennek oka, hogy a hiány továbbra is igen magas, a költségvetés túl sok forrást von el a magánszektortól, emiatt annak kevesebb fejlesztésre, beruházásra fordítható erőforrása marad. A költségvetési tervezet jövőre 4.1%-os GDP növekedéssel számol, a hiány nyugdíjkorrekcióval a GDP 4.7%-a, anélkül 6.1% lehet.

A pénzügyminiszter és a kormányfő is a szolidaritást és a fejlesztést nevezte meg a jövő évi költségvetés fő prioritásai közül. Bokros szerint a tervezet nem fejezi ki ezeket az értékrendeket. Ennek oka a magas hiány, mely rövid távon lehet, hogy gyorsítja a növekedést, de középtávon biztosan nem. Ezzel a jövőbeni lehetőségeket korlátozzuk.

Látható, hogy a költségvetési deficitet a hazai megtakarítások hiányában elsősorban külföldi tőke fedezi. A magyar állampapírok legjelentősebb vásárlói a külföldiek illetve külföldi érdekeltségű társaságok. Az államháztartás ilyen típusú magas finanszírozási igénye az oka az ún. ikerdeficit problémának is (magas folyó fizetési mérleg deficit és államháztartási hiány együtt).

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Megengedhető-e választási évben megszorító költségvetés, illetve a 2006-os terv csak fél évre szól? - hangzott el a kérdés. Bokros szkeptikusan válaszolt. Megítélése szerint hamis az az érvelés, hogy minél többet költünk, annál jobb a gazdaságnak. Nem helyes az, ha egy költségvetést nem egész évre illetve nem a realitások talaján készítenek. A költségvetési politika az utóbbi időszakban hiteltelenné vált. 4 éve nem sikerül hiteles költségvetést készíteni, a tényszámok és a tervek köszönő viszonyban sincsenek. Feltehetőn így lesz ez a jövő évi számokkal is. Bokros hangsúlyozta, hogy mérvadó nyugati gazdasági újságok is felelőtlen és hiteltelen magyar gazdaságpolitikáról írnak. Ezeket elemzők, befektetők olvassák, akik egyszer észbe kapnak, mi pedig csak a korrekciót látjuk majd a piacokon.

Bokros szerint a 2010-es euró bevezetési céldátum már egy korrigált időpont 2008 után. A további tologatás csak a még hiteltelenebb állapothoz vezet. A volt pénzügyminiszter nem érti azt az érvelést, hogy 2010-ben Magyarországnak nem érdeke az euró. Ha akkor nem, miért lenne az 2013-ban vagy 2016-ban? - teszi fel a kérdést.

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.02.01 13:52
Az Országgyűlés a 2022. november 22-i ülésnapján elfogadta az egyes adótörvények módosításáról szóló...
laskainelli  |  2023.02.01 11:21
A rohanó világunkban könnyű szétcsúszni és túlvállalni magunkat, noha ennek az lesz az ára, hogy az...
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 2. csütörtök
Karolina, Aida
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?