33 °C Budapest

Megduplázná részesedését a MOL-ban és a BC-ben az ÁÉB Rt.

Pénzcentrum
2005. szeptember 30. 09:03

Tegnapi délután tartott közös sajtótájékoztatón az Általános Értékforgalmi Bank Rt. és a Magyaroszági Volksbank Rt. bejelentette, hogy megállapodtak arról miszerint a Volksbank megvásárolja az ÁÉB 10 bankfiókját és 1 kirendeltségét.

 
 
Tegnapi délután tartott közös sajtótájékoztatón az Általános Értékforgalmi Bank Rt. és a Magyaroszági Volksbank Rt. bejelentette, hogy megállapodtak arról miszerint a Volksbank megvásárolja az ÁÉB  10 bankfiókját és 1 kirendeltségét.
 
Dr. Balázs László a Volksbank vezérigazgatója elmondta, hogy az előszerződést a két bank megkötötte, mindkét bank számára „igen előnyös áron”, valamint mindkét fél elkötelezte magát arra, hogy október 20-ig végleges szerződést kötnek. Ezzel párhuzamosan elindultak az engedélyezési eljárások is és az ügyfelek tájékoztatása is megkezdődik.
A megállapodás nyomán a Volksbank fiókjainak a száma 42-re növekszik s ezzel tovább erősítve pozícióját annak érdekében, hogy megvalósítsa középtávú stratégiáját miszerint bekerüljön a magyarországi bankok „top 10-es” táborába. Az integráció elsősorban a bank betétszerkezetét fogja megemelni és nő a bank vidéki lefedettsége is. A Volksbank „átveszi” nemcsak az ügyfélállományt de a dolgozókat is.
Mihail Nyikolajevics Rahimkulov az ÁÉB elnök-vezérigazgatója arra a kérdésre, hogy miért adták el a 17 bankfiókjuk nagy részét elmondta, hogy nem tudnak versenyezni a nagy kereskedelmi bankokkal mivel a „többi bank fiókjai szaporodnak mint a gomba”. Az ÁÉB banknak az hat fiókja maradt meg amely produkálja a nyereség 90 százalékát és az összes hitelállomány 97 százalékát kezeli.
Az ÁÉB stratégiájának a része a bankfiókok számának leépítése, mivel ebben az évben meg akarják vásárolni a Gazprom értékpapír-pakettjének fennmaradó részét, továbbá 2006 végére szeretnék a jelenlegi befektetéseiket megduplázva 700 millió dollárra emelni, valamint a jövő év végéig a jelenlegi 1,5 százalékos Mol részesedésüket 3 százalékra, a BorsodCham részesedésüket pedig 5,5 százalékról 16 százalékra növelni. 2007 végére szeretnék a tiszta nyereségüket 10-12 százalékkal növelni, és a jövő tavasszal kezdődő struktúra és stratégiaváltást is befejezni. Továbbá a bank a jelenlegi 65 százalékos orosz és bankközi hitelállományt szeretné 10-12 százalékra lecsökkenteni az össz - hitelállományon belül, és a lakossági hitelállományt is fokozatosan leépíti 2007 végére., mivel bebizonyosodott, hogy az ÁÉB Rt. a befektetési szolgáltatások és az értékpapírügyletek területén tartósan kiemelkedő eredményeket tud elérni. Ezáltal a bank tevékenységének jövedelmezősége ezen ügyletek révén jobban növelhető, mint a retail banking üzletágak regionális fejlesztésével.
Az új stratégia gerincét képezi az energetikai és gázipari szektorokba való befektetés, az értékpapír-állomány – ezen belül is a Magyar állampapír – növelése, valamint a Brazil és latin – amerikai értékpapírügyleteket elindítása. Az elnök-vezérigazgató elmondta, hogy ezen stratégia megvalósításához a felszabaduló források mellett további 80 millió dollárt invesztálnak be. Az ÁÉB nem kíván további bankfiókokat nyitni, de azért nem áll szándékában tisztán befektetési bankká válni sem.
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.15 08:41
A 34/2021 ITM rendelet értelmében a jövőben csak azok a szakemberek végezhetnek égéstermék-elvezető...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?