21 °C Budapest

Megduplázná részesedését a MOL-ban és a BC-ben az ÁÉB Rt.

Pénzcentrum
2005. szeptember 30. 09:03

Tegnapi délután tartott közös sajtótájékoztatón az Általános Értékforgalmi Bank Rt. és a Magyaroszági Volksbank Rt. bejelentette, hogy megállapodtak arról miszerint a Volksbank megvásárolja az ÁÉB 10 bankfiókját és 1 kirendeltségét.

 
 
Tegnapi délután tartott közös sajtótájékoztatón az Általános Értékforgalmi Bank Rt. és a Magyaroszági Volksbank Rt. bejelentette, hogy megállapodtak arról miszerint a Volksbank megvásárolja az ÁÉB  10 bankfiókját és 1 kirendeltségét.
 
Dr. Balázs László a Volksbank vezérigazgatója elmondta, hogy az előszerződést a két bank megkötötte, mindkét bank számára „igen előnyös áron”, valamint mindkét fél elkötelezte magát arra, hogy október 20-ig végleges szerződést kötnek. Ezzel párhuzamosan elindultak az engedélyezési eljárások is és az ügyfelek tájékoztatása is megkezdődik.
A megállapodás nyomán a Volksbank fiókjainak a száma 42-re növekszik s ezzel tovább erősítve pozícióját annak érdekében, hogy megvalósítsa középtávú stratégiáját miszerint bekerüljön a magyarországi bankok „top 10-es” táborába. Az integráció elsősorban a bank betétszerkezetét fogja megemelni és nő a bank vidéki lefedettsége is. A Volksbank „átveszi” nemcsak az ügyfélállományt de a dolgozókat is.
Mihail Nyikolajevics Rahimkulov az ÁÉB elnök-vezérigazgatója arra a kérdésre, hogy miért adták el a 17 bankfiókjuk nagy részét elmondta, hogy nem tudnak versenyezni a nagy kereskedelmi bankokkal mivel a „többi bank fiókjai szaporodnak mint a gomba”. Az ÁÉB banknak az hat fiókja maradt meg amely produkálja a nyereség 90 százalékát és az összes hitelállomány 97 százalékát kezeli.
Az ÁÉB stratégiájának a része a bankfiókok számának leépítése, mivel ebben az évben meg akarják vásárolni a Gazprom értékpapír-pakettjének fennmaradó részét, továbbá 2006 végére szeretnék a jelenlegi befektetéseiket megduplázva 700 millió dollárra emelni, valamint a jövő év végéig a jelenlegi 1,5 százalékos Mol részesedésüket 3 százalékra, a BorsodCham részesedésüket pedig 5,5 százalékról 16 százalékra növelni. 2007 végére szeretnék a tiszta nyereségüket 10-12 százalékkal növelni, és a jövő tavasszal kezdődő struktúra és stratégiaváltást is befejezni. Továbbá a bank a jelenlegi 65 százalékos orosz és bankközi hitelállományt szeretné 10-12 százalékra lecsökkenteni az össz - hitelállományon belül, és a lakossági hitelállományt is fokozatosan leépíti 2007 végére., mivel bebizonyosodott, hogy az ÁÉB Rt. a befektetési szolgáltatások és az értékpapírügyletek területén tartósan kiemelkedő eredményeket tud elérni. Ezáltal a bank tevékenységének jövedelmezősége ezen ügyletek révén jobban növelhető, mint a retail banking üzletágak regionális fejlesztésével.
Az új stratégia gerincét képezi az energetikai és gázipari szektorokba való befektetés, az értékpapír-állomány – ezen belül is a Magyar állampapír – növelése, valamint a Brazil és latin – amerikai értékpapírügyleteket elindítása. Az elnök-vezérigazgató elmondta, hogy ezen stratégia megvalósításához a felszabaduló források mellett további 80 millió dollárt invesztálnak be. Az ÁÉB nem kíván további bankfiókokat nyitni, de azért nem áll szándékában tisztán befektetési bankká válni sem.
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.24 05:45
Jelenleg négy különböző generáció tagjai dolgoznak együtt a munkahelyeken, ami a lehetőségek mellett...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem