Megduplázná részesedését a MOL-ban és a BC-ben az ÁÉB Rt.

Pénzcentrum
2005. szeptember 30. 09:03

Tegnapi délután tartott közös sajtótájékoztatón az Általános Értékforgalmi Bank Rt. és a Magyaroszági Volksbank Rt. bejelentette, hogy megállapodtak arról miszerint a Volksbank megvásárolja az ÁÉB 10 bankfiókját és 1 kirendeltségét.

 
 
Tegnapi délután tartott közös sajtótájékoztatón az Általános Értékforgalmi Bank Rt. és a Magyaroszági Volksbank Rt. bejelentette, hogy megállapodtak arról miszerint a Volksbank megvásárolja az ÁÉB  10 bankfiókját és 1 kirendeltségét.
 
Dr. Balázs László a Volksbank vezérigazgatója elmondta, hogy az előszerződést a két bank megkötötte, mindkét bank számára „igen előnyös áron”, valamint mindkét fél elkötelezte magát arra, hogy október 20-ig végleges szerződést kötnek. Ezzel párhuzamosan elindultak az engedélyezési eljárások is és az ügyfelek tájékoztatása is megkezdődik.
A megállapodás nyomán a Volksbank fiókjainak a száma 42-re növekszik s ezzel tovább erősítve pozícióját annak érdekében, hogy megvalósítsa középtávú stratégiáját miszerint bekerüljön a magyarországi bankok „top 10-es” táborába. Az integráció elsősorban a bank betétszerkezetét fogja megemelni és nő a bank vidéki lefedettsége is. A Volksbank „átveszi” nemcsak az ügyfélállományt de a dolgozókat is.
Mihail Nyikolajevics Rahimkulov az ÁÉB elnök-vezérigazgatója arra a kérdésre, hogy miért adták el a 17 bankfiókjuk nagy részét elmondta, hogy nem tudnak versenyezni a nagy kereskedelmi bankokkal mivel a „többi bank fiókjai szaporodnak mint a gomba”. Az ÁÉB banknak az hat fiókja maradt meg amely produkálja a nyereség 90 százalékát és az összes hitelállomány 97 százalékát kezeli.
Az ÁÉB stratégiájának a része a bankfiókok számának leépítése, mivel ebben az évben meg akarják vásárolni a Gazprom értékpapír-pakettjének fennmaradó részét, továbbá 2006 végére szeretnék a jelenlegi befektetéseiket megduplázva 700 millió dollárra emelni, valamint a jövő év végéig a jelenlegi 1,5 százalékos Mol részesedésüket 3 százalékra, a BorsodCham részesedésüket pedig 5,5 százalékról 16 százalékra növelni. 2007 végére szeretnék a tiszta nyereségüket 10-12 százalékkal növelni, és a jövő tavasszal kezdődő struktúra és stratégiaváltást is befejezni. Továbbá a bank a jelenlegi 65 százalékos orosz és bankközi hitelállományt szeretné 10-12 százalékra lecsökkenteni az össz - hitelállományon belül, és a lakossági hitelállományt is fokozatosan leépíti 2007 végére., mivel bebizonyosodott, hogy az ÁÉB Rt. a befektetési szolgáltatások és az értékpapírügyletek területén tartósan kiemelkedő eredményeket tud elérni. Ezáltal a bank tevékenységének jövedelmezősége ezen ügyletek révén jobban növelhető, mint a retail banking üzletágak regionális fejlesztésével.
Az új stratégia gerincét képezi az energetikai és gázipari szektorokba való befektetés, az értékpapír-állomány – ezen belül is a Magyar állampapír – növelése, valamint a Brazil és latin – amerikai értékpapírügyleteket elindítása. Az elnök-vezérigazgató elmondta, hogy ezen stratégia megvalósításához a felszabaduló források mellett további 80 millió dollárt invesztálnak be. Az ÁÉB nem kíván további bankfiókokat nyitni, de azért nem áll szándékában tisztán befektetési bankká válni sem.
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.04 22:41
Ha a saját tőke/ jegyzett tőke aránya nem megfelelő, lehetséges a jegyzett tőke leszállítása a tőket...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 4. szerda
Domonkos, Dominika
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?