1 °C Budapest

Gyurcsány: az év végéig felül kell vizsgálni a 2010-es euró-céldátumot! (4.)

Pénzcentrum
2005. szeptember 27. 16:46

Gyurcsány Ferenc a Klubrádiónak nyilatkozva jelezte, a kormány úgy ítéli meg, hogy az euró 2010-es magyarországi bevezetése technikailag még elérhető (lenne), azonban az év végéig felül kell vizsgálni a céldátumot - jelentette a Reuters. Ez az első hivatalos jelzés arra, hogy a piac után már a kormány sem bízik az évtized végi euró-bevezetésben. Eddig a miniszterelnök, illetve a pénzügyminiszter nyilatkozataiban rendre azt jelezte, hogy a kormány a 2010-es dátumot célozza meg. információink szerint Veres János pénzügyminiszter holnap a kormányszóvivői sajtótájékoztató után az idei és a jövő évi hiányadatokról fog beszélni, melyek feltehetően már az Eurostat autópálya-finanszírozási kérdésekbel született állásfoglalását is tartalmazni fogják.

eurhufcomp
eurhufcomp

A forint nem mutat különösebb azonnali reakciókat a hírre, az euróval szembeni kurzus a 247.20-247.70 körüli szinten mozog. Ez arra utal, hogy "nyílt titok"-nak számított a piacon a céldátum elérése. Tegnap 247.60-247.90-nél zárt az árfolyam.

Gyurcsány jelezte, hogy a következő hónapokban a kormány azt fogja átgondolni (miután már benyújtotta a 2006-os költségvetést, ami bizonyos értelemben determináló szereppel bír), hogy mi jobb Magyarország számára: a gyorsabb euró-bevezetés annak gazdasági és társadalmi költségeivel (jelentős mértékű, időben koncentrált hiánylefaragás, ami viszont csak egy átfogó államháztartási reform segítségével vihető végbe), vagy egy lassabb konvergencia-pálya.

Kiemelten fontos jelzés az, hogy Gyurcsány ígérete szerint folytatódnak az autópálya-építések, még akkor is, ha azok a költségvetési hiány növelését okozzák. Kérdés, hogy a kijelentés egy későbbi euró-bevezetés, azaz lazább költségvetési szigor jeleként értelmezhetők a választási év küszöbén.

Ne feledjük el, hogy határidő szerint e hét pénteken kell benyújtania a kormánynak az Országgyűlés felé a 2006-os költségvetést, melynek tervezését minden eddiginél nagyobb "titkolózás" övezte, az érdemi információk közül csak igen kevés látott napvilágot. Mindez arra utal, hogy a 2010-es euró elhalványulásával lehetőség nyílik választási költségvetés meglépésére, amit eddig Gyurcsány és Veres János pénzügyminiszter is határozottan cáfolt.

Az utóbbi egy hétben a Magyar Nemzeti Bank két vezetője (Járai Zsigmond és Adamecz Péter) is kijelentette, hogy gyakorlatilag nulla az esélye a 2010-es magyar euró-bevezetésnek, amelyre a kormány reakciója (azaz cáfolata) elmaradt.

2005.09.19 15:56
Járai: "teljesen reménytelennek látszik az euró 2010-es bevezetése" - dátumhalasztás csak a választások után

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,02 százalékos THM-el, és havi 98 070 forintos törlesztővel fel lehet venni az Erste Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,09% a THM; az UniCredit Banknál 8,11%; a MagNet Banknál 8,27%,  a K&H Banknál 8,28%; míg az OTP Banknál 8,29%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

2005.09.26 16:18
Érdemi forinterősödés és hozamcsökkenés a piacon - mi történhetett?

A piaci elemzők közül az utóbbi időben egyre többen az euró-bevezetés legalább 1-2 éves csúszását előrevetítő anyagokat publikáltak. Emellett a Fitch nemzetközi hitelminősítő, illetve a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is jelezte, hogy valószínűbb a 2010 utáni magyar euró-bevezetés.

Amint arra felhívtuk a figyelmet, Gyurcsány múlt heddi szokásos, Kossuth Rádióban elhangzó interjújában kitérő választ adott arra vonatkozóan, hogy elérhető-e a 2010-es euró-bevezetés, ami már "előkészítette" a mostani bejelentést...

2005.09.20 10:55
Gyurcsány: kitérő válasz a 2010-es euróra, le az előjogokkal a nyugdíjbiztosítási piacon!

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.11.28 14:18
Az anyaság kihívásokkal teli, ám lenyűgöző utazás, amely gyakran megváltoztatja az élet minden terül...
hrdoktor  |  2023.11.27 07:52
A férfiak vitamin- és ásványi anyagszükséglete kissé eltér a nőkétől. Nézzük, mire kell különösen fi...
vezetoi-coaching  |  2023.11.26 11:01
Nem tudom, Neked hogyan jár az agyad, nekem, ha nem lenne a világ tele triggerrel, itt se lennék, ne...
laskainelli  |  2023.11.22 19:44
A párkapcsolatokban való kommunikáció rendkívül fontos ahhoz, hogy egészséges és tartós legyen egy k...
coachco  |  2023.11.22 10:59
„Ha céget vezetnék, mindig a legtehetségesebb fiatalok ötleteit hallgatnám meg, mert ők látják legjo...
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 1. péntek
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem