22 °C Budapest

Gyurcsány: az év végéig felül kell vizsgálni a 2010-es euró-céldátumot! (4.)

Pénzcentrum
2005. szeptember 27. 16:46

Gyurcsány Ferenc a Klubrádiónak nyilatkozva jelezte, a kormány úgy ítéli meg, hogy az euró 2010-es magyarországi bevezetése technikailag még elérhető (lenne), azonban az év végéig felül kell vizsgálni a céldátumot - jelentette a Reuters. Ez az első hivatalos jelzés arra, hogy a piac után már a kormány sem bízik az évtized végi euró-bevezetésben. Eddig a miniszterelnök, illetve a pénzügyminiszter nyilatkozataiban rendre azt jelezte, hogy a kormány a 2010-es dátumot célozza meg. információink szerint Veres János pénzügyminiszter holnap a kormányszóvivői sajtótájékoztató után az idei és a jövő évi hiányadatokról fog beszélni, melyek feltehetően már az Eurostat autópálya-finanszírozási kérdésekbel született állásfoglalását is tartalmazni fogják.

eurhufcomp
eurhufcomp

A forint nem mutat különösebb azonnali reakciókat a hírre, az euróval szembeni kurzus a 247.20-247.70 körüli szinten mozog. Ez arra utal, hogy "nyílt titok"-nak számított a piacon a céldátum elérése. Tegnap 247.60-247.90-nél zárt az árfolyam.

Gyurcsány jelezte, hogy a következő hónapokban a kormány azt fogja átgondolni (miután már benyújtotta a 2006-os költségvetést, ami bizonyos értelemben determináló szereppel bír), hogy mi jobb Magyarország számára: a gyorsabb euró-bevezetés annak gazdasági és társadalmi költségeivel (jelentős mértékű, időben koncentrált hiánylefaragás, ami viszont csak egy átfogó államháztartási reform segítségével vihető végbe), vagy egy lassabb konvergencia-pálya.

Kiemelten fontos jelzés az, hogy Gyurcsány ígérete szerint folytatódnak az autópálya-építések, még akkor is, ha azok a költségvetési hiány növelését okozzák. Kérdés, hogy a kijelentés egy későbbi euró-bevezetés, azaz lazább költségvetési szigor jeleként értelmezhetők a választási év küszöbén.

Ne feledjük el, hogy határidő szerint e hét pénteken kell benyújtania a kormánynak az Országgyűlés felé a 2006-os költségvetést, melynek tervezését minden eddiginél nagyobb "titkolózás" övezte, az érdemi információk közül csak igen kevés látott napvilágot. Mindez arra utal, hogy a 2010-es euró elhalványulásával lehetőség nyílik választási költségvetés meglépésére, amit eddig Gyurcsány és Veres János pénzügyminiszter is határozottan cáfolt.

Az utóbbi egy hétben a Magyar Nemzeti Bank két vezetője (Járai Zsigmond és Adamecz Péter) is kijelentette, hogy gyakorlatilag nulla az esélye a 2010-es magyar euró-bevezetésnek, amelyre a kormány reakciója (azaz cáfolata) elmaradt.

2005.09.19 15:56
Járai: "teljesen reménytelennek látszik az euró 2010-es bevezetése" - dátumhalasztás csak a választások után

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

2005.09.26 16:18
Érdemi forinterősödés és hozamcsökkenés a piacon - mi történhetett?

A piaci elemzők közül az utóbbi időben egyre többen az euró-bevezetés legalább 1-2 éves csúszását előrevetítő anyagokat publikáltak. Emellett a Fitch nemzetközi hitelminősítő, illetve a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is jelezte, hogy valószínűbb a 2010 utáni magyar euró-bevezetés.

Amint arra felhívtuk a figyelmet, Gyurcsány múlt heddi szokásos, Kossuth Rádióban elhangzó interjújában kitérő választ adott arra vonatkozóan, hogy elérhető-e a 2010-es euró-bevezetés, ami már "előkészítette" a mostani bejelentést...

2005.09.20 10:55
Gyurcsány: kitérő válasz a 2010-es euróra, le az előjogokkal a nyugdíjbiztosítási piacon!

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.10 09:19
A jogi személy döntéshozó szerve az átalakulásról jellemzően két alkalommal határoz. Ha a tagok az á...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?