26 °C Budapest

Az EU is beszáll a lakásfelújításba ?

Pénzcentrum
2005. szeptember 26. 09:08

A visegrádi együttműködés tagországai Romániával és Bulgáriával együtt azt szeretnék elérni, hogy a lakások energiahatékonysági és egyéb környezetvédelmi felújítási költségeinek 25 százalékát támogassa az unió, a tervezett öttel szemben. Kolber István szerint nem több támogatást kérnek az EU-tól, csak nagyobb szabadságot a támogatások elosztásában.

 
A visegrádi együttműködés tagországai Romániával és Bulgáriával együtt azt szeretnék elérni, hogy a lakások energiahatékonysági és egyéb környezetvédelmi felújítási költségeinek 25 százalékát támogassa az unió, a tervezett öttel szemben. Kolber István szerint nem több támogatást kérnek az EU-tól, csak nagyobb szabadságot a támogatások elosztásában.
Kolber István regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter sajtótájékoztatón elmondta: a kétnapos tárgyalás célja az volt, hogy a 2007-2013-ra szóló európai kohéziós politikával kapcsolatban összehangolt érdekképviseletet alakítsanak ki. A V-4-ek, Románia és Bulgária közös törekvése, hogy a lakóépületek felújítása a strukturális és kohéziós alapokból finanszírozhatóvá váljon, valamint a lakáspolitika megjelenjen a közösségi politika szintjén.  
A közös állásfoglalás elfogadására azért volt szükség, mert az újonnan csatlakozott országokban a lakótelepek a városi lakásállomány 20-40 százalékát teszik ki, ezért felújításuk elmaradása a közeljövőben tömeges társadalmi problémát okozhat.  
A közös állásfoglalást Kolber István mellett Radko Martínek cseh regionális fejlesztésért felelős miniszter, Stefan Kuzma, Szlovákia regionális fejlesztési államtitkára, Borbély László, Románia közmunkákért és területrendezésért felelős megbízott minisztere, Milena Paunova, Bulgária regionális fejlesztésért és közmunkákért felelős megbízott minisztere, valamint Andrzej Bratkowski, a lengyel infrastruktúra minisztérium helyettes államtitkára látta el kézjegyével.  
Kolber István közölte, az országok lakásüggyel foglalkozó minisztereinek szakértői a jövő héten juttatják el az EU Bizottsága részére az állásfoglalásban megfogalmazott javaslataikat. Kolber István utalt arra, hogy nem több támogatást kérnek ezáltal az EU-tól, hanem csak nagyobb szabadságot a támogatások elosztásában.  
Emlékeztetett arra, hogy tavaly Magyarországon 44 ezer új lakást adtak át és az idei első félévi számok is kedvezőek, amely előrevetíti, hogy az idén is hasonló nagyságrendű új otthon talál gazdára. Utalt arra, hogy az idén februárban indult fészekrakó lakástámogatási program fél éves működése során összesen 28 ezer lakástámogatási szerződést írtak alá 55 milliárd forint értékben. Szólt arról is, hogy november 1-jétől az igényjogosultsági korhatárt 30-ról 35 évre emeli a kormány. Emellett az adóreform részeként január 1-jétől 25-ről 20 százalékra mérséklődő általános forgalmi adó is hozzájárulhat a lakáspiac élénküléséhez.  
Forrás: MTI
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?