25 °C Budapest

Az EU is beszáll a lakásfelújításba ?

Pénzcentrum
2005. szeptember 26. 09:08

A visegrádi együttműködés tagországai Romániával és Bulgáriával együtt azt szeretnék elérni, hogy a lakások energiahatékonysági és egyéb környezetvédelmi felújítási költségeinek 25 százalékát támogassa az unió, a tervezett öttel szemben. Kolber István szerint nem több támogatást kérnek az EU-tól, csak nagyobb szabadságot a támogatások elosztásában.

 
A visegrádi együttműködés tagországai Romániával és Bulgáriával együtt azt szeretnék elérni, hogy a lakások energiahatékonysági és egyéb környezetvédelmi felújítási költségeinek 25 százalékát támogassa az unió, a tervezett öttel szemben. Kolber István szerint nem több támogatást kérnek az EU-tól, csak nagyobb szabadságot a támogatások elosztásában.
Kolber István regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter sajtótájékoztatón elmondta: a kétnapos tárgyalás célja az volt, hogy a 2007-2013-ra szóló európai kohéziós politikával kapcsolatban összehangolt érdekképviseletet alakítsanak ki. A V-4-ek, Románia és Bulgária közös törekvése, hogy a lakóépületek felújítása a strukturális és kohéziós alapokból finanszírozhatóvá váljon, valamint a lakáspolitika megjelenjen a közösségi politika szintjén.  
A közös állásfoglalás elfogadására azért volt szükség, mert az újonnan csatlakozott országokban a lakótelepek a városi lakásállomány 20-40 százalékát teszik ki, ezért felújításuk elmaradása a közeljövőben tömeges társadalmi problémát okozhat.  
A közös állásfoglalást Kolber István mellett Radko Martínek cseh regionális fejlesztésért felelős miniszter, Stefan Kuzma, Szlovákia regionális fejlesztési államtitkára, Borbély László, Románia közmunkákért és területrendezésért felelős megbízott minisztere, Milena Paunova, Bulgária regionális fejlesztésért és közmunkákért felelős megbízott minisztere, valamint Andrzej Bratkowski, a lengyel infrastruktúra minisztérium helyettes államtitkára látta el kézjegyével.  
Kolber István közölte, az országok lakásüggyel foglalkozó minisztereinek szakértői a jövő héten juttatják el az EU Bizottsága részére az állásfoglalásban megfogalmazott javaslataikat. Kolber István utalt arra, hogy nem több támogatást kérnek ezáltal az EU-tól, hanem csak nagyobb szabadságot a támogatások elosztásában.  
Emlékeztetett arra, hogy tavaly Magyarországon 44 ezer új lakást adtak át és az idei első félévi számok is kedvezőek, amely előrevetíti, hogy az idén is hasonló nagyságrendű új otthon talál gazdára. Utalt arra, hogy az idén februárban indult fészekrakó lakástámogatási program fél éves működése során összesen 28 ezer lakástámogatási szerződést írtak alá 55 milliárd forint értékben. Szólt arról is, hogy november 1-jétől az igényjogosultsági korhatárt 30-ról 35 évre emeli a kormány. Emellett az adóreform részeként január 1-jétől 25-ről 20 százalékra mérséklődő általános forgalmi adó is hozzájárulhat a lakáspiac élénküléséhez.  
Forrás: MTI
HR BLOGGER
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
laskainelli  |  2024.05.21 09:18
Mindannyiunkkal előfordulhat, hogy egyszerűen elfogy az energiánk. Fáradtak, céltalanok és motiválat...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 25. szombat
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm