3 °C Budapest

Az EU is beszáll a lakásfelújításba ?

Pénzcentrum
2005. szeptember 26. 09:08

A visegrádi együttműködés tagországai Romániával és Bulgáriával együtt azt szeretnék elérni, hogy a lakások energiahatékonysági és egyéb környezetvédelmi felújítási költségeinek 25 százalékát támogassa az unió, a tervezett öttel szemben. Kolber István szerint nem több támogatást kérnek az EU-tól, csak nagyobb szabadságot a támogatások elosztásában.

 
A visegrádi együttműködés tagországai Romániával és Bulgáriával együtt azt szeretnék elérni, hogy a lakások energiahatékonysági és egyéb környezetvédelmi felújítási költségeinek 25 százalékát támogassa az unió, a tervezett öttel szemben. Kolber István szerint nem több támogatást kérnek az EU-tól, csak nagyobb szabadságot a támogatások elosztásában.
Kolber István regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter sajtótájékoztatón elmondta: a kétnapos tárgyalás célja az volt, hogy a 2007-2013-ra szóló európai kohéziós politikával kapcsolatban összehangolt érdekképviseletet alakítsanak ki. A V-4-ek, Románia és Bulgária közös törekvése, hogy a lakóépületek felújítása a strukturális és kohéziós alapokból finanszírozhatóvá váljon, valamint a lakáspolitika megjelenjen a közösségi politika szintjén.  
A közös állásfoglalás elfogadására azért volt szükség, mert az újonnan csatlakozott országokban a lakótelepek a városi lakásállomány 20-40 százalékát teszik ki, ezért felújításuk elmaradása a közeljövőben tömeges társadalmi problémát okozhat.  
A közös állásfoglalást Kolber István mellett Radko Martínek cseh regionális fejlesztésért felelős miniszter, Stefan Kuzma, Szlovákia regionális fejlesztési államtitkára, Borbély László, Románia közmunkákért és területrendezésért felelős megbízott minisztere, Milena Paunova, Bulgária regionális fejlesztésért és közmunkákért felelős megbízott minisztere, valamint Andrzej Bratkowski, a lengyel infrastruktúra minisztérium helyettes államtitkára látta el kézjegyével.  
Kolber István közölte, az országok lakásüggyel foglalkozó minisztereinek szakértői a jövő héten juttatják el az EU Bizottsága részére az állásfoglalásban megfogalmazott javaslataikat. Kolber István utalt arra, hogy nem több támogatást kérnek ezáltal az EU-tól, hanem csak nagyobb szabadságot a támogatások elosztásában.  
Emlékeztetett arra, hogy tavaly Magyarországon 44 ezer új lakást adtak át és az idei első félévi számok is kedvezőek, amely előrevetíti, hogy az idén is hasonló nagyságrendű új otthon talál gazdára. Utalt arra, hogy az idén februárban indult fészekrakó lakástámogatási program fél éves működése során összesen 28 ezer lakástámogatási szerződést írtak alá 55 milliárd forint értékben. Szólt arról is, hogy november 1-jétől az igényjogosultsági korhatárt 30-ról 35 évre emeli a kormány. Emellett az adóreform részeként január 1-jétől 25-ről 20 százalékra mérséklődő általános forgalmi adó is hozzájárulhat a lakáspiac élénküléséhez.  
Forrás: MTI
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is wh...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?