Mégis nyertünk, de... - EU-magyar költségvetési egyenleg 2004-ben

Pénzcentrum
2005. szeptember 23. 08:56

Az új tagállamok közül a legkisebb pozitív egyenleggel zártuk a 2004-es évet az EU-tól kapott pénzek vonatkozásában a bruttó nemzeti jövedelemhez viszonyítva. Az, hogy gyakorlatilag a legkevesebb uniós kifizetéshez jutottunk tavaly, több (elsősorban tőlünk függő) okra vezethető vissza: egyrészt hazánk csak idén fizette ki a tavalyi közvetlen agrártámogatásokat, túl lassan sikerült elindítani a kohéziós és strukturális támogatások felhasználását, és az is fontos, hogy a jó mezőgazdasági termés miatt az ország csak kevés exportszubvenciót kapott - írja a Világgazdaság.

Magyarország az Európai Bizottság kimutatásai szerint 176 millió eurós pozitív egyenleggel zárta a tavalyi évet. Ennél csak négy új EU-tag (Lengyelország: 1.4 mrd EUR, Litvánia: 368 m EUR, Csehország: 250 m EUR és Lettország: 199 m EUR) kapott nominálisan nagyobb összeget. Érdemes megjegyezni, hogy 203-ban mindössze 5 millió euróval kaptunk nettó értelemben több pénzt az EU különböző forrásaiból.

Az adminisztratív költségeket nem tartalmazó bizottsági kimutatás azt jelzi, hogy a 10 új EU-tag közül hazánk kapta a legkevesebb forrást: a bruttó nemzeti jövedelmünkhöz (GNI) képest mindössze 0.25%-ot (193.4 millió eurót, mintegy 49 milliárd forint). Csak összehasonlításképpen: Litvánia esetében ez 2.13%, Lengyelországnál 0.75%, Csehországnál 0.33%.

Fontos a nálunk jobb teljesítményt mutató Lengyel- és Csehországgal (illetve más új tagállamokkal) kapcsolatban megjegyezni: ezek az országok a csatlakozási tárgyalások záró szakaszában (koppenhágai forduló) kiharcolták, hogy a támogatások egy részét közvetlen kifizetésként - pl. költségvetési támogatásként -kapják meg az EU-tól, míg Magyarország ezt nem kérte (tehát beruházásra, fejlesztésre kívánta felhasználni a támogatást). Ez Lengyelország esetében 1 milliárd, míg Csehország esetében 100 millió eurós tételt jelent. Mindennek hatása miatt a 2005-ről készülő jelentés majd objektívebb képet mutathat (emellett mi először csak 2005-ben fizettünk agrártámogatást, ami viszont javítja a többi ország 2004-es kimutatott szaldóját velünk szemben.)

A Pénzügyminisztérium korábban 76 milliárd forintos pozitív szaldót, míg az Állami Számvevőszék a tényleges pénzmozgások alapján 27 milliárd forintos negatív egyenleget mutatott ki az Európai Unió költségvetésével szemben (eltérő módszertan). Az jól látszik, hogy az unió mindkét kimutatás szerinti támogatási összege elmarad a 76 milliárd forintos összegtől.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

2005.09.01 14:32
Elmélet vs. gyakorlat: 27 milliárdos mínusszal zártuk 2004-et az EU-val szemben!

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.10 09:19
A jogi személy döntéshozó szerve az átalakulásról jellemzően két alkalommal határoz. Ha a tagok az á...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 11. csütörtök
Zsuzsanna, Tiborc, Lilian
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?