32 °C Budapest

Jelent-e veszélyt a német gazdaságra Magyarország? (2.)

Pénzcentrum
2005. szeptember 22. 11:03

Ezt a kérdést tette fel Garamhegyi Ábel, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, befektetési és kereskedelemfejlesztési helyettes államtitkár a mai "Befektetési környezet politika Közép- és Kelet-Európában" elnevezésű konferencián, melyet a Német-Magyar Ipari- és Kereskedelmi rendezett. Garamhegyi úgy válaszolt, hogy "ma megnyugtatóan azt tudom mondani, hogy nem, nem jelent veszélyt, és ezt statisztikai adatokkal is alá tudom támasztani". A helyettes államtitkár szerint ma Európa gazdaságaira az Európán kívüli országok (pl. Kína) jelentik az igazi veszélyt.


A minisztériumi vezető szerint ma a magyar gazdaság 87%-ának van valamilyen összefüggésben köze a német gazdasághoz, ami kiemelkedően szoros gazdasági kapcsolatokra vall. Ezt alátámasztja az is, hogy a teljes magyar külkereskedelmi forgalomnak több mint egy harmada Németországgal bonyolódik le.

Garamhegyi szerint Magyarország (illetve a többi új EU-tag) nem jelent veszélyt a német gazdaságra, hiszen "azok a vállalatok működnek jobban (Németországban), amelyek bizonyos értelemben jelen vannak itt (ebben a régióban) is". Szavai szerint "könnyebb jó eredményt felmutatni az Audinak Ingolstadt-ban, ha az Audi jól teljesít Győrben, korábban ezt gondolni lehetett, ezt most statisztikai adatokkal is bizonyítani tudom". (Megjegyezzük, hogy az Audi az utóbbi években a teljes nyereségének több mint a felét Magyarországon mutatja ki, ebben az adózási megfontolások komoly szerepet játszanak.)

A GKM illetékese szerint mindez arra utal, hogy "ma Magyarország egyértelműen alkalmas arra, hogy kiegészítse a német gazdaság működését" - majd hozzátette, hogy Magyarországon kisebb a munkaerő-költség (a nyugati országoknál), ugyanakkor esetenként meghaladja a nyugat-európai termelékenységet. "Ez mindenképpen olyan erő, amit ki kell tudni használnunk."

Garamhegyi szerint úgy tűnik, hogy a vállalatok mindezt jól tudják és igyekeznek is kihasználni: tavaly mintegy 3.4 milliárd euró volt a külföldi működőtőke- befektetés Magyarországon, míg idén az első negyedévben az FDI az elmúlt 10 év legjobb eredményét könyvelhettük el (több, mint 350 millió euróval meghaladta az előző év azonos negyedévi adatát). A helyettes államtitkár szerint az adataik arra utalnak: a második negyedévben is folytatódott ez a kedvező tendencia. (A Magyar Nemzeti Bank szeptember végén teszi közzé a második negyedéves fizetési mérleg adatokat.)

Garamhegyi azzal zárta rövid beszédét, hogy a fentiek mind arra utalnak: "komoly erőt tudunk hozzátenni a nyugat-európai országok teljesítményéhez, hogy fel tudjuk venni a versenyt az USA-val."

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Egyértelműen Németország Magyarország első számú külkereskedelmi partnere mind az export, mind az import vonatkozásában, ráadásul pozitív szaldóval (az export meghaladja az importot).

A KSH adatai szerint (forintban számolva) a 2004-es teljes magyar importon belül 28.2%-ot, míg 2005. első félévében 31.4%-ot tett ki a Németországból származó behozatalunk. A 2004-es teljes éves importvolumenünk 10.1%-kal nőtt az előző évhez képest. Az idei első félévben 6%-kal csökkent az importnuk 2004. hasonló időszakához mérten.

Az exportadatokat tekintve: 2004-ben a teljes magyar behozatalnak a 31.4%-a Németországba irányult, míg ez 2005. első félévében 29.6%-ot tett ki. A 2004-es éves exportvolumen 6.5%-kal haladta meg az előző évi volument. 2005. első félévében az export 5.5%-kal csökkent 2004. hasonló időszakával összevetve.

Amint arra már korábban felhívtuk a figyelmet, a magyar külkereskedelem a tavaly májusi EU-csatlakozást követően az új EU-tagállamokkal különösen megélénkült (pl. a Csehországba irányuló exportunk az idei első félévben 46%-kal haladta meg az előző év azonos időszakát.)

2005.06.30 14:10
Fokozódó mértékben önti el a magyar piacot a kínai import

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.08.17 11:35
Utóirat előiratként. Ezt a postot eredetileg a Linkedin-re írtam közvetlenül. Idementem az örökkéva...
laskainelli  |  2022.08.16 21:28
A párkapcsolatban (mint minden emberi kapcsolatban) a távolodás természetes jelenség. A problémát ak...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
perfekt  |  2022.08.15 08:41
A 34/2021 ITM rendelet értelmében a jövőben csak azok a szakemberek végezhetnek égéstermék-elvezető...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 18. 09:25