23 °C Budapest

Jelent-e veszélyt a német gazdaságra Magyarország? (2.)

Pénzcentrum
2005. szeptember 22. 11:03

Ezt a kérdést tette fel Garamhegyi Ábel, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, befektetési és kereskedelemfejlesztési helyettes államtitkár a mai "Befektetési környezet politika Közép- és Kelet-Európában" elnevezésű konferencián, melyet a Német-Magyar Ipari- és Kereskedelmi rendezett. Garamhegyi úgy válaszolt, hogy "ma megnyugtatóan azt tudom mondani, hogy nem, nem jelent veszélyt, és ezt statisztikai adatokkal is alá tudom támasztani". A helyettes államtitkár szerint ma Európa gazdaságaira az Európán kívüli országok (pl. Kína) jelentik az igazi veszélyt.


A minisztériumi vezető szerint ma a magyar gazdaság 87%-ának van valamilyen összefüggésben köze a német gazdasághoz, ami kiemelkedően szoros gazdasági kapcsolatokra vall. Ezt alátámasztja az is, hogy a teljes magyar külkereskedelmi forgalomnak több mint egy harmada Németországgal bonyolódik le.

Garamhegyi szerint Magyarország (illetve a többi új EU-tag) nem jelent veszélyt a német gazdaságra, hiszen "azok a vállalatok működnek jobban (Németországban), amelyek bizonyos értelemben jelen vannak itt (ebben a régióban) is". Szavai szerint "könnyebb jó eredményt felmutatni az Audinak Ingolstadt-ban, ha az Audi jól teljesít Győrben, korábban ezt gondolni lehetett, ezt most statisztikai adatokkal is bizonyítani tudom". (Megjegyezzük, hogy az Audi az utóbbi években a teljes nyereségének több mint a felét Magyarországon mutatja ki, ebben az adózási megfontolások komoly szerepet játszanak.)

A GKM illetékese szerint mindez arra utal, hogy "ma Magyarország egyértelműen alkalmas arra, hogy kiegészítse a német gazdaság működését" - majd hozzátette, hogy Magyarországon kisebb a munkaerő-költség (a nyugati országoknál), ugyanakkor esetenként meghaladja a nyugat-európai termelékenységet. "Ez mindenképpen olyan erő, amit ki kell tudni használnunk."

Garamhegyi szerint úgy tűnik, hogy a vállalatok mindezt jól tudják és igyekeznek is kihasználni: tavaly mintegy 3.4 milliárd euró volt a külföldi működőtőke- befektetés Magyarországon, míg idén az első negyedévben az FDI az elmúlt 10 év legjobb eredményét könyvelhettük el (több, mint 350 millió euróval meghaladta az előző év azonos negyedévi adatát). A helyettes államtitkár szerint az adataik arra utalnak: a második negyedévben is folytatódott ez a kedvező tendencia. (A Magyar Nemzeti Bank szeptember végén teszi közzé a második negyedéves fizetési mérleg adatokat.)

Garamhegyi azzal zárta rövid beszédét, hogy a fentiek mind arra utalnak: "komoly erőt tudunk hozzátenni a nyugat-európai országok teljesítményéhez, hogy fel tudjuk venni a versenyt az USA-val."

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Egyértelműen Németország Magyarország első számú külkereskedelmi partnere mind az export, mind az import vonatkozásában, ráadásul pozitív szaldóval (az export meghaladja az importot).

A KSH adatai szerint (forintban számolva) a 2004-es teljes magyar importon belül 28.2%-ot, míg 2005. első félévében 31.4%-ot tett ki a Németországból származó behozatalunk. A 2004-es teljes éves importvolumenünk 10.1%-kal nőtt az előző évhez képest. Az idei első félévben 6%-kal csökkent az importnuk 2004. hasonló időszakához mérten.

Az exportadatokat tekintve: 2004-ben a teljes magyar behozatalnak a 31.4%-a Németországba irányult, míg ez 2005. első félévében 29.6%-ot tett ki. A 2004-es éves exportvolumen 6.5%-kal haladta meg az előző évi volument. 2005. első félévében az export 5.5%-kal csökkent 2004. hasonló időszakával összevetve.

Amint arra már korábban felhívtuk a figyelmet, a magyar külkereskedelem a tavaly májusi EU-csatlakozást követően az új EU-tagállamokkal különösen megélénkült (pl. a Csehországba irányuló exportunk az idei első félévben 46%-kal haladta meg az előző év azonos időszakát.)

2005.06.30 14:10
Fokozódó mértékben önti el a magyar piacot a kínai import

HR BLOGGER
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
hrbonbon  |  2021.07.15 11:46
Elmúlt héten zajlott az AIMS International EMEA régiójának online konferenciája. Az AIMS független H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 29. csütörtök
Márta, Flóra
30. hét
Július 29.
Tigrisek világnapja
EZT OLVASTAD MÁR?