1 °C Budapest

Jelent-e veszélyt a német gazdaságra Magyarország? (2.)

Pénzcentrum
2005. szeptember 22. 11:03

Ezt a kérdést tette fel Garamhegyi Ábel, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, befektetési és kereskedelemfejlesztési helyettes államtitkár a mai "Befektetési környezet politika Közép- és Kelet-Európában" elnevezésű konferencián, melyet a Német-Magyar Ipari- és Kereskedelmi rendezett. Garamhegyi úgy válaszolt, hogy "ma megnyugtatóan azt tudom mondani, hogy nem, nem jelent veszélyt, és ezt statisztikai adatokkal is alá tudom támasztani". A helyettes államtitkár szerint ma Európa gazdaságaira az Európán kívüli országok (pl. Kína) jelentik az igazi veszélyt.


A minisztériumi vezető szerint ma a magyar gazdaság 87%-ának van valamilyen összefüggésben köze a német gazdasághoz, ami kiemelkedően szoros gazdasági kapcsolatokra vall. Ezt alátámasztja az is, hogy a teljes magyar külkereskedelmi forgalomnak több mint egy harmada Németországgal bonyolódik le.

Garamhegyi szerint Magyarország (illetve a többi új EU-tag) nem jelent veszélyt a német gazdaságra, hiszen "azok a vállalatok működnek jobban (Németországban), amelyek bizonyos értelemben jelen vannak itt (ebben a régióban) is". Szavai szerint "könnyebb jó eredményt felmutatni az Audinak Ingolstadt-ban, ha az Audi jól teljesít Győrben, korábban ezt gondolni lehetett, ezt most statisztikai adatokkal is bizonyítani tudom". (Megjegyezzük, hogy az Audi az utóbbi években a teljes nyereségének több mint a felét Magyarországon mutatja ki, ebben az adózási megfontolások komoly szerepet játszanak.)

A GKM illetékese szerint mindez arra utal, hogy "ma Magyarország egyértelműen alkalmas arra, hogy kiegészítse a német gazdaság működését" - majd hozzátette, hogy Magyarországon kisebb a munkaerő-költség (a nyugati országoknál), ugyanakkor esetenként meghaladja a nyugat-európai termelékenységet. "Ez mindenképpen olyan erő, amit ki kell tudni használnunk."

Garamhegyi szerint úgy tűnik, hogy a vállalatok mindezt jól tudják és igyekeznek is kihasználni: tavaly mintegy 3.4 milliárd euró volt a külföldi működőtőke- befektetés Magyarországon, míg idén az első negyedévben az FDI az elmúlt 10 év legjobb eredményét könyvelhettük el (több, mint 350 millió euróval meghaladta az előző év azonos negyedévi adatát). A helyettes államtitkár szerint az adataik arra utalnak: a második negyedévben is folytatódott ez a kedvező tendencia. (A Magyar Nemzeti Bank szeptember végén teszi közzé a második negyedéves fizetési mérleg adatokat.)

Garamhegyi azzal zárta rövid beszédét, hogy a fentiek mind arra utalnak: "komoly erőt tudunk hozzátenni a nyugat-európai országok teljesítményéhez, hogy fel tudjuk venni a versenyt az USA-val."

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1,5 millió forintot igényelnél, 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 929 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 958 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Egyértelműen Németország Magyarország első számú külkereskedelmi partnere mind az export, mind az import vonatkozásában, ráadásul pozitív szaldóval (az export meghaladja az importot).

A KSH adatai szerint (forintban számolva) a 2004-es teljes magyar importon belül 28.2%-ot, míg 2005. első félévében 31.4%-ot tett ki a Németországból származó behozatalunk. A 2004-es teljes éves importvolumenünk 10.1%-kal nőtt az előző évhez képest. Az idei első félévben 6%-kal csökkent az importnuk 2004. hasonló időszakához mérten.

Az exportadatokat tekintve: 2004-ben a teljes magyar behozatalnak a 31.4%-a Németországba irányult, míg ez 2005. első félévében 29.6%-ot tett ki. A 2004-es éves exportvolumen 6.5%-kal haladta meg az előző évi volument. 2005. első félévében az export 5.5%-kal csökkent 2004. hasonló időszakával összevetve.

Amint arra már korábban felhívtuk a figyelmet, a magyar külkereskedelem a tavaly májusi EU-csatlakozást követően az új EU-tagállamokkal különösen megélénkült (pl. a Csehországba irányuló exportunk az idei első félévben 46%-kal haladta meg az előző év azonos időszakát.)

2005.06.30 14:10
Fokozódó mértékben önti el a magyar piacot a kínai import

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.11.28 14:18
Az anyaság kihívásokkal teli, ám lenyűgöző utazás, amely gyakran megváltoztatja az élet minden terül...
hrdoktor  |  2023.11.27 07:52
A férfiak vitamin- és ásványi anyagszükséglete kissé eltér a nőkétől. Nézzük, mire kell különösen fi...
vezetoi-coaching  |  2023.11.26 11:01
Nem tudom, Neked hogyan jár az agyad, nekem, ha nem lenne a világ tele triggerrel, itt se lennék, ne...
laskainelli  |  2023.11.22 19:44
A párkapcsolatokban való kommunikáció rendkívül fontos ahhoz, hogy egészséges és tartós legyen egy k...
coachco  |  2023.11.22 10:59
„Ha céget vezetnék, mindig a legtehetségesebb fiatalok ötleteit hallgatnám meg, mert ők látják legjo...
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 1. péntek
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm