22 °C Budapest

IMF: engedjük szabadon lebegni a forintot - a kormány nem "tágít"! (2.)

Pénzcentrum
2005. szeptember 21. 18:56

A jelenleg is Magyarországon tartózkodó Nemzetközi Valutaalap (IMF) tárgyalódelegáció többek között arra tett javaslatot a magyar kormánynak, hogy fontolja meg a szabad lebegésre való áttérést a forint/euró árfolyam esetében a jelenlegi intervenciós sávról. Az IMF erre való utalásokat már korábban is tett, de ilyen konkrétan most fogalmazta meg először véleményét a kérdésben. A világszervezet

szakértői szerint a szabadon lebegő forintra egyrészt azért érdemes lenne most áttérni, mivel jelenleg nyugodtak a pénzügyi piacok, így az átállás nem járna különösebb piaci zavarokkal. Másrészt amiatt, mivel a jelenlegi árfolyam-sáv már nem tudja betölteni monetáris horgony szerepét. Emellett az is szempont, hogy mivel az IMF szerint a 2010-es magyar euró-bevezetés úgyis egyre inkább kitolódik, így az ERM-II. árfolyam-rendszerbe való belépésünk is később várható. Az IMF szerint a nagyobb mértékű árfolyam-mozgások segíthetnének lefékezni a lakossági deviza-hitel felvételi robbanást.

A Pénzügyminisztérium által eljuttatott közlemény szerint a kormány nem változtat az árfolyam-sávon, mivel az az esetleges elméleti előnyökkel szemben inkább káros lenne Magyarország számára.
A Nemzetközi Valuta Alap szakértői a szokásos gazdaságpolitikai konzultáció keretében Budapesten tartózkodnak. Az általuk megfogalmazott közlemény szerint az IMF azt javasolja Magyarországnak, hogy fontolja meg a jelenlegi árfolyamrendszer megváltoztatását, az árfolyam szabad lebegtetését.

A jelenlegi árfolyam-rendszer értelmében a forint az euróval szemben a 240.01 - 324.71 közötti sávban mozoghat. Ez a 282.36-os középárfolyamhoz képest +/-15%-os ingadozási lehetőséget jelent. Amennyiben a piaci árfolyam kilépne ebből a közel 85 forintos sávból, akkor a Magyar Nemzeti Banknak törvényi kötelessége azt megakadályozni a rendelkezésére álló ezsközökkel (pl. devizapiaci intervenció). Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a sáv erős szélén (240.01 forintnál) akár korlátlan mennyiségben is meg kell vásárolnia a kereskedelmi bankok által felajánlott eurómennyiséget (forinteladás), míg a sáv gyenge szélén fordított a helyzet: a devizatartaléka csökkenésének rovására köteles forintot venni. A lebegő árfolyam-rendszer azt jelentené, hogy ezek a sávhatárok tűnnének el.

Az IMF ajánlásainak magyarra fordított változata szerint jelenleg "megfelelő a pillanat a lebegő árfolyamrendszerre való áttérés megfontolására. A hatóságok elkötelezettek az árfolyamsáv fenntartása mellett - még kedvezőtlen körülmények között is, és jelezték, hogy ezirányú elkötelezettségüket a későbbiekben is fenn kívánják tartani. Mindazonáltal kockázatkezelési megfontolásokból az következik, hogy megfelelő az időpont az árfolyam rugalmasság fokozásának mérlegelésére.

Először is a kedvező piaci feltételek és az erős befektetői bizalom mellett a forintot az elmúlt 18 hónapban sikerült egy szűk sávon belül tartani, egyértelmű fel- vagy lefelé ható nyomás jele nélkül. Az árfolyam rugalmasság fokozása most lenne kívánatos, amikor a globális piacok nyugodtak. Rövid távú felfelé vagy lefelé ható nyomás jelentkezhet ugyan, a jelenlegi erős pozícióból történő kilépés azonban valószínűleg korlátozná egy esetleges destabilizáció elhúzódását. Ezzel szemben, a globális egyensúlytalanságok kiigazításának megindulása esetén, Magyarország - ahogy a valuták és kamatok változnak - bajba kerülhet. Ezek a külgazdasági fejlemények és a belső sebezhető pontok fontos, potenciálisan megjósolhatatlan módon hathatnak egymásra.

Másodszor, az infláció mérséklődésével a jelenlegi árfolyamsáv már nem tudja betölteni a monetáris horgony szerepét; sőt, a jelenléte akadályozza az inflációs célkövetés horgonyának működését. Másfelől az euró 2010-es bevezetésének lehetősége egyre távolabbinak tűnik, és így még néhány évig nem lesz időszerű az ERM-II típusú árfolyamrendszer. Végezetül, egy nagyobb árfolyam ingadozás segíthet megfékezni a fedezetlen deviza hitel felvételt."Az eljuttatott közlemény szerint "a kormány nem változtat a jelenlegi árfolyamrezsimen, mivel ennek fenntartása biztosít kedvezőbb lehetőséget a reálgazdaság fejlődésére, a stabil pénzügyi feltételek megőrzésére. A szabad lebegtetésre való átállás esetleges elméleti előnyei ellenére összességében kedvezőtlen lenne Magyarország számára.

A Pénzügyminisztérium szerint az árfolyamrezsim megváltoztatása már önmagában is komoly kockázatot jelent. Egy új rezsim bevezetése esetén a rendszer iránti hitelesség megszerzése hosszabb időt vesz igénybe. A jelenlegi árfolyamrendszerben alkalmazott plusz-mínusz 15 százalékos sáv a jelenlegi körülmények között korlátot szab a forint túlzott felértékelődésének.

E sáv eltörlésével a forint olyan szintre erősödhetne - az elmúlt években bekövetkezett jelentős reálfelértékelődést követően -, amely nagymértékben rontaná a magyar gazdaság versenyképességét, egyes iparágak ellehetetlenülnének.

A sáveltörlés egyéb kockázatokkal is jár. Veszélyesekké válhatnának a spekulatív tőkemozgások is. Egy túlzott erősödés spekulatív spirált gerjeszthet, amely egy ponton túl ellenkezőjébe fordulva jelentős leértékelődést okozna. A sáv megléte ilyen szélsőséges árfolyammozgásokat megakadályoz.

A kormány fontosnak tartja az euró 2010-es bevezetését. Az euro-csatlakozás előfeltétele az, hogy Magyarország megfelelő időben részévé váljon a közös európai árfolyamrendszernek az ERM II-nek. A jelenlegi árfolyamrendszer az ERM II-vel már lényegében kompatibilis, így indokolatlan egy attól eltérő, átmeneti rendszer bevezetése."

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.16 07:59
Gazdasági társaság által vásárolt kerékpár számviteli elszámolása attól függ, hogy a kerékpárt hogya...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?