IMF: engedjük szabadon lebegni a forintot - a kormány nem "tágít"! (2.)

Pénzcentrum
2005. szeptember 21. 18:56

A jelenleg is Magyarországon tartózkodó Nemzetközi Valutaalap (IMF) tárgyalódelegáció többek között arra tett javaslatot a magyar kormánynak, hogy fontolja meg a szabad lebegésre való áttérést a forint/euró árfolyam esetében a jelenlegi intervenciós sávról. Az IMF erre való utalásokat már korábban is tett, de ilyen konkrétan most fogalmazta meg először véleményét a kérdésben. A világszervezet

szakértői szerint a szabadon lebegő forintra egyrészt azért érdemes lenne most áttérni, mivel jelenleg nyugodtak a pénzügyi piacok, így az átállás nem járna különösebb piaci zavarokkal. Másrészt amiatt, mivel a jelenlegi árfolyam-sáv már nem tudja betölteni monetáris horgony szerepét. Emellett az is szempont, hogy mivel az IMF szerint a 2010-es magyar euró-bevezetés úgyis egyre inkább kitolódik, így az ERM-II. árfolyam-rendszerbe való belépésünk is később várható. Az IMF szerint a nagyobb mértékű árfolyam-mozgások segíthetnének lefékezni a lakossági deviza-hitel felvételi robbanást.

A Pénzügyminisztérium által eljuttatott közlemény szerint a kormány nem változtat az árfolyam-sávon, mivel az az esetleges elméleti előnyökkel szemben inkább káros lenne Magyarország számára.
A Nemzetközi Valuta Alap szakértői a szokásos gazdaságpolitikai konzultáció keretében Budapesten tartózkodnak. Az általuk megfogalmazott közlemény szerint az IMF azt javasolja Magyarországnak, hogy fontolja meg a jelenlegi árfolyamrendszer megváltoztatását, az árfolyam szabad lebegtetését.

A jelenlegi árfolyam-rendszer értelmében a forint az euróval szemben a 240.01 - 324.71 közötti sávban mozoghat. Ez a 282.36-os középárfolyamhoz képest +/-15%-os ingadozási lehetőséget jelent. Amennyiben a piaci árfolyam kilépne ebből a közel 85 forintos sávból, akkor a Magyar Nemzeti Banknak törvényi kötelessége azt megakadályozni a rendelkezésére álló ezsközökkel (pl. devizapiaci intervenció). Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a sáv erős szélén (240.01 forintnál) akár korlátlan mennyiségben is meg kell vásárolnia a kereskedelmi bankok által felajánlott eurómennyiséget (forinteladás), míg a sáv gyenge szélén fordított a helyzet: a devizatartaléka csökkenésének rovására köteles forintot venni. A lebegő árfolyam-rendszer azt jelentené, hogy ezek a sávhatárok tűnnének el.

Az IMF ajánlásainak magyarra fordított változata szerint jelenleg "megfelelő a pillanat a lebegő árfolyamrendszerre való áttérés megfontolására. A hatóságok elkötelezettek az árfolyamsáv fenntartása mellett - még kedvezőtlen körülmények között is, és jelezték, hogy ezirányú elkötelezettségüket a későbbiekben is fenn kívánják tartani. Mindazonáltal kockázatkezelési megfontolásokból az következik, hogy megfelelő az időpont az árfolyam rugalmasság fokozásának mérlegelésére.

Először is a kedvező piaci feltételek és az erős befektetői bizalom mellett a forintot az elmúlt 18 hónapban sikerült egy szűk sávon belül tartani, egyértelmű fel- vagy lefelé ható nyomás jele nélkül. Az árfolyam rugalmasság fokozása most lenne kívánatos, amikor a globális piacok nyugodtak. Rövid távú felfelé vagy lefelé ható nyomás jelentkezhet ugyan, a jelenlegi erős pozícióból történő kilépés azonban valószínűleg korlátozná egy esetleges destabilizáció elhúzódását. Ezzel szemben, a globális egyensúlytalanságok kiigazításának megindulása esetén, Magyarország - ahogy a valuták és kamatok változnak - bajba kerülhet. Ezek a külgazdasági fejlemények és a belső sebezhető pontok fontos, potenciálisan megjósolhatatlan módon hathatnak egymásra.

Másodszor, az infláció mérséklődésével a jelenlegi árfolyamsáv már nem tudja betölteni a monetáris horgony szerepét; sőt, a jelenléte akadályozza az inflációs célkövetés horgonyának működését. Másfelől az euró 2010-es bevezetésének lehetősége egyre távolabbinak tűnik, és így még néhány évig nem lesz időszerű az ERM-II típusú árfolyamrendszer. Végezetül, egy nagyobb árfolyam ingadozás segíthet megfékezni a fedezetlen deviza hitel felvételt."Az eljuttatott közlemény szerint "a kormány nem változtat a jelenlegi árfolyamrezsimen, mivel ennek fenntartása biztosít kedvezőbb lehetőséget a reálgazdaság fejlődésére, a stabil pénzügyi feltételek megőrzésére. A szabad lebegtetésre való átállás esetleges elméleti előnyei ellenére összességében kedvezőtlen lenne Magyarország számára.

A Pénzügyminisztérium szerint az árfolyamrezsim megváltoztatása már önmagában is komoly kockázatot jelent. Egy új rezsim bevezetése esetén a rendszer iránti hitelesség megszerzése hosszabb időt vesz igénybe. A jelenlegi árfolyamrendszerben alkalmazott plusz-mínusz 15 százalékos sáv a jelenlegi körülmények között korlátot szab a forint túlzott felértékelődésének.

E sáv eltörlésével a forint olyan szintre erősödhetne - az elmúlt években bekövetkezett jelentős reálfelértékelődést követően -, amely nagymértékben rontaná a magyar gazdaság versenyképességét, egyes iparágak ellehetetlenülnének.

A sáveltörlés egyéb kockázatokkal is jár. Veszélyesekké válhatnának a spekulatív tőkemozgások is. Egy túlzott erősödés spekulatív spirált gerjeszthet, amely egy ponton túl ellenkezőjébe fordulva jelentős leértékelődést okozna. A sáv megléte ilyen szélsőséges árfolyammozgásokat megakadályoz.

A kormány fontosnak tartja az euró 2010-es bevezetését. Az euro-csatlakozás előfeltétele az, hogy Magyarország megfelelő időben részévé váljon a közös európai árfolyamrendszernek az ERM II-nek. A jelenlegi árfolyamrendszer az ERM II-vel már lényegében kompatibilis, így indokolatlan egy attól eltérő, átmeneti rendszer bevezetése."

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 6. kedd
Norbert, Cintia
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?