13 °C Budapest

IMF: engedjük szabadon lebegni a forintot - a kormány nem "tágít"! (2.)

Pénzcentrum
2005. szeptember 21. 18:56

A jelenleg is Magyarországon tartózkodó Nemzetközi Valutaalap (IMF) tárgyalódelegáció többek között arra tett javaslatot a magyar kormánynak, hogy fontolja meg a szabad lebegésre való áttérést a forint/euró árfolyam esetében a jelenlegi intervenciós sávról. Az IMF erre való utalásokat már korábban is tett, de ilyen konkrétan most fogalmazta meg először véleményét a kérdésben. A világszervezet

szakértői szerint a szabadon lebegő forintra egyrészt azért érdemes lenne most áttérni, mivel jelenleg nyugodtak a pénzügyi piacok, így az átállás nem járna különösebb piaci zavarokkal. Másrészt amiatt, mivel a jelenlegi árfolyam-sáv már nem tudja betölteni monetáris horgony szerepét. Emellett az is szempont, hogy mivel az IMF szerint a 2010-es magyar euró-bevezetés úgyis egyre inkább kitolódik, így az ERM-II. árfolyam-rendszerbe való belépésünk is később várható. Az IMF szerint a nagyobb mértékű árfolyam-mozgások segíthetnének lefékezni a lakossági deviza-hitel felvételi robbanást.

A Pénzügyminisztérium által eljuttatott közlemény szerint a kormány nem változtat az árfolyam-sávon, mivel az az esetleges elméleti előnyökkel szemben inkább káros lenne Magyarország számára.
A Nemzetközi Valuta Alap szakértői a szokásos gazdaságpolitikai konzultáció keretében Budapesten tartózkodnak. Az általuk megfogalmazott közlemény szerint az IMF azt javasolja Magyarországnak, hogy fontolja meg a jelenlegi árfolyamrendszer megváltoztatását, az árfolyam szabad lebegtetését.

A jelenlegi árfolyam-rendszer értelmében a forint az euróval szemben a 240.01 - 324.71 közötti sávban mozoghat. Ez a 282.36-os középárfolyamhoz képest +/-15%-os ingadozási lehetőséget jelent. Amennyiben a piaci árfolyam kilépne ebből a közel 85 forintos sávból, akkor a Magyar Nemzeti Banknak törvényi kötelessége azt megakadályozni a rendelkezésére álló ezsközökkel (pl. devizapiaci intervenció). Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a sáv erős szélén (240.01 forintnál) akár korlátlan mennyiségben is meg kell vásárolnia a kereskedelmi bankok által felajánlott eurómennyiséget (forinteladás), míg a sáv gyenge szélén fordított a helyzet: a devizatartaléka csökkenésének rovására köteles forintot venni. A lebegő árfolyam-rendszer azt jelentené, hogy ezek a sávhatárok tűnnének el.

Az IMF ajánlásainak magyarra fordított változata szerint jelenleg "megfelelő a pillanat a lebegő árfolyamrendszerre való áttérés megfontolására. A hatóságok elkötelezettek az árfolyamsáv fenntartása mellett - még kedvezőtlen körülmények között is, és jelezték, hogy ezirányú elkötelezettségüket a későbbiekben is fenn kívánják tartani. Mindazonáltal kockázatkezelési megfontolásokból az következik, hogy megfelelő az időpont az árfolyam rugalmasság fokozásának mérlegelésére.

Először is a kedvező piaci feltételek és az erős befektetői bizalom mellett a forintot az elmúlt 18 hónapban sikerült egy szűk sávon belül tartani, egyértelmű fel- vagy lefelé ható nyomás jele nélkül. Az árfolyam rugalmasság fokozása most lenne kívánatos, amikor a globális piacok nyugodtak. Rövid távú felfelé vagy lefelé ható nyomás jelentkezhet ugyan, a jelenlegi erős pozícióból történő kilépés azonban valószínűleg korlátozná egy esetleges destabilizáció elhúzódását. Ezzel szemben, a globális egyensúlytalanságok kiigazításának megindulása esetén, Magyarország - ahogy a valuták és kamatok változnak - bajba kerülhet. Ezek a külgazdasági fejlemények és a belső sebezhető pontok fontos, potenciálisan megjósolhatatlan módon hathatnak egymásra.

Másodszor, az infláció mérséklődésével a jelenlegi árfolyamsáv már nem tudja betölteni a monetáris horgony szerepét; sőt, a jelenléte akadályozza az inflációs célkövetés horgonyának működését. Másfelől az euró 2010-es bevezetésének lehetősége egyre távolabbinak tűnik, és így még néhány évig nem lesz időszerű az ERM-II típusú árfolyamrendszer. Végezetül, egy nagyobb árfolyam ingadozás segíthet megfékezni a fedezetlen deviza hitel felvételt."Az eljuttatott közlemény szerint "a kormány nem változtat a jelenlegi árfolyamrezsimen, mivel ennek fenntartása biztosít kedvezőbb lehetőséget a reálgazdaság fejlődésére, a stabil pénzügyi feltételek megőrzésére. A szabad lebegtetésre való átállás esetleges elméleti előnyei ellenére összességében kedvezőtlen lenne Magyarország számára.

A Pénzügyminisztérium szerint az árfolyamrezsim megváltoztatása már önmagában is komoly kockázatot jelent. Egy új rezsim bevezetése esetén a rendszer iránti hitelesség megszerzése hosszabb időt vesz igénybe. A jelenlegi árfolyamrendszerben alkalmazott plusz-mínusz 15 százalékos sáv a jelenlegi körülmények között korlátot szab a forint túlzott felértékelődésének.

E sáv eltörlésével a forint olyan szintre erősödhetne - az elmúlt években bekövetkezett jelentős reálfelértékelődést követően -, amely nagymértékben rontaná a magyar gazdaság versenyképességét, egyes iparágak ellehetetlenülnének.

A sáveltörlés egyéb kockázatokkal is jár. Veszélyesekké válhatnának a spekulatív tőkemozgások is. Egy túlzott erősödés spekulatív spirált gerjeszthet, amely egy ponton túl ellenkezőjébe fordulva jelentős leértékelődést okozna. A sáv megléte ilyen szélsőséges árfolyammozgásokat megakadályoz.

A kormány fontosnak tartja az euró 2010-es bevezetését. Az euro-csatlakozás előfeltétele az, hogy Magyarország megfelelő időben részévé váljon a közös európai árfolyamrendszernek az ERM II-nek. A jelenlegi árfolyamrendszer az ERM II-vel már lényegében kompatibilis, így indokolatlan egy attól eltérő, átmeneti rendszer bevezetése."

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06