21 °C Budapest

Vitázó pénzügyminiszterek: mit hogyan kellene csinálni a költségvetésben és az adózásban? (2.)

Pénzcentrum
2005. szeptember 16. 15:17

A költségvetést érintő kérdésekről folytatott vitát a jelenlegi pénzügyminiszter elődeivel az ICEG és a HBLF mai konferenciajának kerekasztal-beszélgetésén. Veres János bízik a költségvetési tervek tarthatóságában, de már úgy fogalmazott, hogy tartható a tervezett 3.6%-os hiány, melyet kiegészítenek az autópályaépítési kiadások. Varga Mihály elmondta, hogy az EU módszertan szerinti

autópálya-elszámolások 1.3%-ponttal növelik a GDP arányos hiányt, melyet Veres nem cáfolt. Ezek alapján úgy tűnik, hogy az autópálya-építésekből egyetlen költség-elemet sem lehetne kivenni a deficitszámítás során. Mint ismeretes, az EU pénzügyi biztosa ma figyelmeztette a kormányt, hogy ezt a kiadási tételt a deficitből nem lehet kivenni. A pénzügyminisztériumi sajtótájékoztató után azonban még mindig nem volt teljesen egyértelmű, hogy mit hogyan kell értelmezni, hiszen nincs végleges Eurostat-állásfoglalás.

2005.09.16 10:57
Almunia: nem tartható az idei költségvetési hiánycél - Veres reakciója (5., korr.)Draskovics Tibor szerint a költségvetési folyamatokban nem mutatkozik érdemi meglepetés a tavaly ősszel kijelölt pályához képest. Emellett azonban minél előbb reformokba kell fogni, hiszen ez a pálya hosszú távon nem fenntartható.

László Csaba szerint az egyik legnehezebb költségvetés készül 2006-ra. Az itt megfogalmazott pálya érdemi hatással lehet a következő évekre. A maastrichti kritériumok teljesítése az idő haladtával egyre sürgősebb.

Varga Mihály szerint először azt kell eldönteni, hogy szükség van-e változásra. Véleménye szerint a válasz egyértelmű igen. Csak az államháztartási reformokkal tud a gazdaság egészségesebb növekedési pályára állni. A reformok egyik gátja Varga szerint az a vélekedés, hogy minden rendben van, a magyar gazdaság aranykorát éli. Ezeken kell túllépni, és el kell ismerni, hogy a költségvetés nem hiteles, a hiányszámok nem megbízhatók.

Veres János pénzügyminiszter egyetértett, hogy szükség van strukturális reformokra, a kiadáscsökkentés azonban önmagában nem megoldás. A miniszter utalt rá, hogy ilyen jellegű intézkedések a 2006-os költségvetésben is lesznek.

A kerekasztal résztvevői külön megvitatták az adópolitika egyes aspektusait is. László Csaba egyetért a kormány adócsökkentési törekvéseivel, ugyanakkor ennek ütemezését máshogy képzelné. Ha lehet, minél hamarabb meg kellene szüntetni a helyi iparűzési adót, a munkáltatói járulékot, az ÁFA csökkentésére pedig 2008-ban is sor kerülhetett volna az inflációs kritériumok könnyebb teljesítése érdekében. László Csaba tovább javítaná az adóbeszedés hatékonyságát, illetve megfontolásra ajánlotta az egykulcsos SZJA bevezetését.

Varga Mihály szerint vannak a kormányzati törekvéseknek pozitív vonatkozásai, de ő is vitatkozott annak időzítésével. Varga csökkentésre javasolta a munkaadói terheket, a TB-járulékot, megszüntetné az iparűzési adót.

Veres János pénzügyminiszter a kormány intézkedései közül kiemelte a tételes egészségügyi hozzájárulás fokozatos megszüntetését. Az iparűzési adóval kapcsolatosan Veres elmondta, hogy a megszüntetés úgy következhet be, ha helyette más finanszírozást találnak az önkormányzatoknak. Sok önkormányzati beruházásnál a finanszírozó hitel fedezete a helyi iparűzési adó. Veres kategorikusan kijelentette, hogy nem támogatja a helyi iparűzési adó ötletét.

Draskovics Tibor szerint el kell kerülni, hogy a lakosságot hirtelen nagyarányú adócsökkentéssel hitegessék. Az adócsökkentéseket csak kiadáscsökkentéssel lehet párosítani a deficitszámok tarthatósága érdekében.
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.07.21 15:24
Értékhelyesbítés elszámolása A saját tőke rendezésének ez a módja akkor jöhet szóba, ha a vállalkoz...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
hrdoktor  |  2021.07.19 06:57
A körömgomba nem múlik el magától, mindenképpen kezelni kell a felnőtt lakosság 20-40 százalékát éri...
hrbonbon  |  2021.07.15 11:46
Elmúlt héten zajlott az AIMS International EMEA régiójának online konferenciája. Az AIMS független H...
vezetoi-coaching  |  2021.07.11 01:50
Érdekes kiragadott kinyomtatott könyvekre vonatkozó statisztikai adatok… Egy könyves csoportban idé...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 26. hétfő
Anna, Anikó
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 25. 14:35