Vitázó pénzügyminiszterek: mit hogyan kellene csinálni a költségvetésben és az adózásban? (2.)

Pénzcentrum
2005. szeptember 16. 15:17

A költségvetést érintő kérdésekről folytatott vitát a jelenlegi pénzügyminiszter elődeivel az ICEG és a HBLF mai konferenciajának kerekasztal-beszélgetésén. Veres János bízik a költségvetési tervek tarthatóságában, de már úgy fogalmazott, hogy tartható a tervezett 3.6%-os hiány, melyet kiegészítenek az autópályaépítési kiadások. Varga Mihály elmondta, hogy az EU módszertan szerinti

autópálya-elszámolások 1.3%-ponttal növelik a GDP arányos hiányt, melyet Veres nem cáfolt. Ezek alapján úgy tűnik, hogy az autópálya-építésekből egyetlen költség-elemet sem lehetne kivenni a deficitszámítás során. Mint ismeretes, az EU pénzügyi biztosa ma figyelmeztette a kormányt, hogy ezt a kiadási tételt a deficitből nem lehet kivenni. A pénzügyminisztériumi sajtótájékoztató után azonban még mindig nem volt teljesen egyértelmű, hogy mit hogyan kell értelmezni, hiszen nincs végleges Eurostat-állásfoglalás.

2005.09.16 10:57
Almunia: nem tartható az idei költségvetési hiánycél - Veres reakciója (5., korr.)Draskovics Tibor szerint a költségvetési folyamatokban nem mutatkozik érdemi meglepetés a tavaly ősszel kijelölt pályához képest. Emellett azonban minél előbb reformokba kell fogni, hiszen ez a pálya hosszú távon nem fenntartható.

László Csaba szerint az egyik legnehezebb költségvetés készül 2006-ra. Az itt megfogalmazott pálya érdemi hatással lehet a következő évekre. A maastrichti kritériumok teljesítése az idő haladtával egyre sürgősebb.

Varga Mihály szerint először azt kell eldönteni, hogy szükség van-e változásra. Véleménye szerint a válasz egyértelmű igen. Csak az államháztartási reformokkal tud a gazdaság egészségesebb növekedési pályára állni. A reformok egyik gátja Varga szerint az a vélekedés, hogy minden rendben van, a magyar gazdaság aranykorát éli. Ezeken kell túllépni, és el kell ismerni, hogy a költségvetés nem hiteles, a hiányszámok nem megbízhatók.

Veres János pénzügyminiszter egyetértett, hogy szükség van strukturális reformokra, a kiadáscsökkentés azonban önmagában nem megoldás. A miniszter utalt rá, hogy ilyen jellegű intézkedések a 2006-os költségvetésben is lesznek.

A kerekasztal résztvevői külön megvitatták az adópolitika egyes aspektusait is. László Csaba egyetért a kormány adócsökkentési törekvéseivel, ugyanakkor ennek ütemezését máshogy képzelné. Ha lehet, minél hamarabb meg kellene szüntetni a helyi iparűzési adót, a munkáltatói járulékot, az ÁFA csökkentésére pedig 2008-ban is sor kerülhetett volna az inflációs kritériumok könnyebb teljesítése érdekében. László Csaba tovább javítaná az adóbeszedés hatékonyságát, illetve megfontolásra ajánlotta az egykulcsos SZJA bevezetését.

Varga Mihály szerint vannak a kormányzati törekvéseknek pozitív vonatkozásai, de ő is vitatkozott annak időzítésével. Varga csökkentésre javasolta a munkaadói terheket, a TB-járulékot, megszüntetné az iparűzési adót.

Veres János pénzügyminiszter a kormány intézkedései közül kiemelte a tételes egészségügyi hozzájárulás fokozatos megszüntetését. Az iparűzési adóval kapcsolatosan Veres elmondta, hogy a megszüntetés úgy következhet be, ha helyette más finanszírozást találnak az önkormányzatoknak. Sok önkormányzati beruházásnál a finanszírozó hitel fedezete a helyi iparűzési adó. Veres kategorikusan kijelentette, hogy nem támogatja a helyi iparűzési adó ötletét.

Draskovics Tibor szerint el kell kerülni, hogy a lakosságot hirtelen nagyarányú adócsökkentéssel hitegessék. Az adócsökkentéseket csak kiadáscsökkentéssel lehet párosítani a deficitszámok tarthatósága érdekében.
HR BLOGGER
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 17. 21:27
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem