37 °C Budapest

Vitázó pénzügyminiszterek: mit hogyan kellene csinálni a költségvetésben és az adózásban? (2.)

Pénzcentrum
2005. szeptember 16. 15:17

A költségvetést érintő kérdésekről folytatott vitát a jelenlegi pénzügyminiszter elődeivel az ICEG és a HBLF mai konferenciajának kerekasztal-beszélgetésén. Veres János bízik a költségvetési tervek tarthatóságában, de már úgy fogalmazott, hogy tartható a tervezett 3.6%-os hiány, melyet kiegészítenek az autópályaépítési kiadások. Varga Mihály elmondta, hogy az EU módszertan szerinti

autópálya-elszámolások 1.3%-ponttal növelik a GDP arányos hiányt, melyet Veres nem cáfolt. Ezek alapján úgy tűnik, hogy az autópálya-építésekből egyetlen költség-elemet sem lehetne kivenni a deficitszámítás során. Mint ismeretes, az EU pénzügyi biztosa ma figyelmeztette a kormányt, hogy ezt a kiadási tételt a deficitből nem lehet kivenni. A pénzügyminisztériumi sajtótájékoztató után azonban még mindig nem volt teljesen egyértelmű, hogy mit hogyan kell értelmezni, hiszen nincs végleges Eurostat-állásfoglalás.

2005.09.16 10:57
Almunia: nem tartható az idei költségvetési hiánycél - Veres reakciója (5., korr.)Draskovics Tibor szerint a költségvetési folyamatokban nem mutatkozik érdemi meglepetés a tavaly ősszel kijelölt pályához képest. Emellett azonban minél előbb reformokba kell fogni, hiszen ez a pálya hosszú távon nem fenntartható.

László Csaba szerint az egyik legnehezebb költségvetés készül 2006-ra. Az itt megfogalmazott pálya érdemi hatással lehet a következő évekre. A maastrichti kritériumok teljesítése az idő haladtával egyre sürgősebb.

Varga Mihály szerint először azt kell eldönteni, hogy szükség van-e változásra. Véleménye szerint a válasz egyértelmű igen. Csak az államháztartási reformokkal tud a gazdaság egészségesebb növekedési pályára állni. A reformok egyik gátja Varga szerint az a vélekedés, hogy minden rendben van, a magyar gazdaság aranykorát éli. Ezeken kell túllépni, és el kell ismerni, hogy a költségvetés nem hiteles, a hiányszámok nem megbízhatók.

Veres János pénzügyminiszter egyetértett, hogy szükség van strukturális reformokra, a kiadáscsökkentés azonban önmagában nem megoldás. A miniszter utalt rá, hogy ilyen jellegű intézkedések a 2006-os költségvetésben is lesznek.

A kerekasztal résztvevői külön megvitatták az adópolitika egyes aspektusait is. László Csaba egyetért a kormány adócsökkentési törekvéseivel, ugyanakkor ennek ütemezését máshogy képzelné. Ha lehet, minél hamarabb meg kellene szüntetni a helyi iparűzési adót, a munkáltatói járulékot, az ÁFA csökkentésére pedig 2008-ban is sor kerülhetett volna az inflációs kritériumok könnyebb teljesítése érdekében. László Csaba tovább javítaná az adóbeszedés hatékonyságát, illetve megfontolásra ajánlotta az egykulcsos SZJA bevezetését.

Varga Mihály szerint vannak a kormányzati törekvéseknek pozitív vonatkozásai, de ő is vitatkozott annak időzítésével. Varga csökkentésre javasolta a munkaadói terheket, a TB-járulékot, megszüntetné az iparűzési adót.

Veres János pénzügyminiszter a kormány intézkedései közül kiemelte a tételes egészségügyi hozzájárulás fokozatos megszüntetését. Az iparűzési adóval kapcsolatosan Veres elmondta, hogy a megszüntetés úgy következhet be, ha helyette más finanszírozást találnak az önkormányzatoknak. Sok önkormányzati beruházásnál a finanszírozó hitel fedezete a helyi iparűzési adó. Veres kategorikusan kijelentette, hogy nem támogatja a helyi iparűzési adó ötletét.

Draskovics Tibor szerint el kell kerülni, hogy a lakosságot hirtelen nagyarányú adócsökkentéssel hitegessék. Az adócsökkentéseket csak kiadáscsökkentéssel lehet párosítani a deficitszámok tarthatósága érdekében.
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
vezetoi-coaching  |  2022.08.17 11:35
Utóirat előiratként. Ezt a postot eredetileg a Linkedin-re írtam közvetlenül. Idementem az örökkéva...
laskainelli  |  2022.08.16 21:28
A párkapcsolatban (mint minden emberi kapcsolatban) a távolodás természetes jelenség. A problémát ak...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?