Hidegzuhany külföldről! - Euró pá-pá?

Pénzcentrum
2005. szeptember 16. 08:41

Több helyről is úgy értesült a Világgazdaság, hogy az Eurostat nem fogadja el az autópályák kiszervezése nyomán a büdzsébe befizetett bevételeket az eredményszemléletű egyenleget javító tételként. Ennek eredményeként az idei uniós módszertan szerinti GDP-arányos államháztartási hiány legjobb esetben is 5.5%, de akár 6% is lehet, szemben a konvergencia-programban vállalt 4.7%-kal. A lap úgy tudja,

Több helyről is úgy értesült a Világgazdaság, hogy az Eurostat nem fogadja el az autópályák kiszervezése nyomán a büdzsébe befizetett bevételeket az eredményszemléletű egyenleget javító tételként. Ennek eredményeként az idei uniós módszertan szerinti GDP-arányos államháztartási hiány legjobb esetben is 5.5%, de akár 6% is lehet, szemben a konvergencia-programban vállalt 4.7%-kal. A lap úgy tudja, lehetnek még meglepetések a tavalyi és tavalyelőtti hiányszámok tekintetében is. A fentiek tükrében közel nullára csökkenne a 2010-es euróbevezetés esélye, ami a magyar pénz- és tőkepiacon is éreztetheti hatását.

A VG értesülései szerint az Európai Unió statisztikai hivatalának az az álláspontja, hogy nem lehet elkönyvelni államháztartási bevételként az eredményszemléletű uniós módszertan szerinti (ESA 95) hiánynál azokat a tételeket, amelyek az autópálya-építés költségvetésen kívülre helyezése nyomán befolytak vagy befolynak a büdzsébe. Ennek mértéke az idén legalább 178, legfeljebb 300 milliárd forintra rúghat, azaz a GDP 0.8-1.3 százalékát teheti ki.

Az idei büdzsé azzal számolt, úgy lesz a deficit a GDP 4.7 százaléka, hogy az autópálya-építés feladatát (illetve bizonyos autópálya-szakaszokat) a költségvetési körön belülre sorolt Nemzeti Autópálya Rt. (NA) átadja a jelenleg költségvetésen kívül figyelembe vett Állami Autópálya Kezelő Rt.-nek (ÁAK). A tranzakciótól azt várták, hogy egyrészt a már megépült sztrádaszakaszok értékesítéséért bevétel folyik a költségvetésbe (korábban ugyanis ez állami kiadás volt), másrészt pedig csökkennek a kiadások. A befizetések részleteiről az alábbi cikkünkben részletesen beszámoltunk:

2005.06.03 13:35
Az autópálya-finanszírozás és a költségvetés kapcsolatáról röviden, közérthetően

Eddig az NA 178 milliárdot fizetett be a büdzsébe. Ezt a tételt az ÁAK kötvénykibocsátásból megtéríti az NA-nak. Ezen felül azonban az állam még számított bevételekre: ugyanis piaci értéken történő elszámolás következik be, így összességében az állami bevétel akár 300 milliárd is lehetne.

A VG több forrásból azt is tudni véli, hogy lehetnek még meglepetések a tavalyi és a tavalyelőtti hiányszámok tekintetében is. Ma délelőtt 10 órakor Joaquín Almunia, az Európai Bizottság gazdasági és monetáris politikáért felelős tagja és Veres János pénzügyminiszter közös sajtótájékoztatót tart Budapesten. Az eseményről élőben tudósítunk.

A Pénzügyminisztérium elismerte, hogy az Eurostat szakemberei hazánkban jártak, és főként a 2004. évet vizsgálták, de szóba került az idei év is. A statisztikai hivatal várhatóan szeptember 26-án minden EU-tagállam esetén sajtóközleményt ad ki a 2001-2004-es évek hiányáról, és csak akkor derül ki hivatalosan, hogy az Eurostat miként dönt bizonyos tételek elszámolása kapcsán.

Az euró 2010-es magyar bevezethetőségét főként külföldi intézetek már eddig is komolyan kétségbe vonták (több éves csúszást valószínűsítve) elsősorban a költségvetési hiány leszorításának nehézkességére hivatkozva. Az Eurostat esetleges kedvezőtlen irányú döntésének lehetőségét azonban hivatalosan eddig nem számolhatták bele a nehezítő körülmények közé (bár tudva levő volt, hogy nem lehet éveken keresztül költségvetési körön kívülre tolt kiadásokkal operálni, annak valamilyen következménye - piaci, intézményi - mindenképpen lesz).

2005.09.14 08:44
S&P: mi lehetünk a térség leggazdagabb országa - euró csak jóval 2010 után

A fentiek értelmében a 2010-es euróbevezetésnek jóformán nulla lenne az esélye, mely a kötvénypiacon hozamemelkedéshez, és ezen keresztül forintgyengüléshez vezetne a külföldi konvergencia-befektetők bizalommegingása nyomán.
HR BLOGGER
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
perfekt  |  2022.08.04 13:24
Az egyéni vállalkozó az adóév egészére átalányadózást választhat, ha az átalányadózás megkezdését kö...
laskainelli  |  2022.08.03 13:31
Szétesőnek tűnik a világunk. Érzelmi hullámvasutakra szállunk fel, lefelé csúszunk a negatív érzések...
vezetoi-coaching  |  2022.08.03 11:21
Akár külföldön, akár itthon, valami radikálisan mást keresel szenvedélyként, jövedelem-forrásként, m...
hrdoktor  |  2022.08.01 04:34
A „napcsókolta”, aranybarna bőrt sokan divatosnak, szépnek, az egészség jelének tekintik, de nem árt...
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 7. 16:08