Mégis lesz kínai pulóver és nadrág az uniós polcokon

Pénzcentrum
2005. szeptember 6. 09:11

Kompromisszumos megállapodás született Kína és az európai illetékesek között a textilipari áruk kapcsán kirobban konfliktust illetően. A felek határoztak arról, hogy "megosztják a felelősséget" a történtek miatt. A megoldás értelmében a különböző kvóták együttes értelmezésére is lehetőség van, illetve bizonyos termékeknél már a jövő évi mennyiségi korlátok terhére történik az import.

Az Európai Bizottság illetékes tagja sikeresnek nevezte a tárgyalásokat. Az egyes tagállamok a pontos részletekről ma egyeztetnek.

A problémát az okozta, hogy az unió számos termék esetében vetett ki mennyiségi korlátozást a kínai textilipari termékek behozatalára. A kvóták jelentős része már nyáron betelt, emiatt több áru behozatalára nem nyílt lehetőség. A kiskereskedők egy jelentős része így nem juthatott hozzá a már berendelt és az európai partokhoz be is szállított őszi és téli kollekciókhoz. A kvóták bevezetése amiatt történt, hogy az európai textilipari vállalatokat megvédjék a kínai versenytől.

A megegyezés értelmében bizonyos áruknál (pl. pulóver) más termékek kvótalehetősége is beszámításra kerülhet, illetve a 2006-os keret is megnyílik. Ilyen módon pl. 10 millió pulóver importjára nyílik lehetőség a 2006-os keret terhére. Hasonló változások történnek a nadrágoknál és a melltartóknál is.

Bár a megegyezés nem jelent tökéletes megoldást a problémákra, átmenetileg enyhítheti a kiskereskedők problémáit. Az európai textilipar érdekvédelmi szervezetének képviselői nem örülnek igazán a megoldásnak, egyelőre várják a pontos részleteket.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?