22 °C Budapest

Fitch: 2011 reálisabb dátum a magyar euró-bevezetésre - utolsók lehetünk a régióban (3.)

Pénzcentrum
2005. szeptember 5. 13:12

A Fitch ma megjelentetett EMU Konvergencia-jelentésében arról ír, hogy a kormány által kitűzött 2010-es euróbevezetési céldátum a költségvetési problémák miatt nem tartható, a 2011-es céldátum reálisabbnak tűnik. Említésre méltó piaci reakció nem mutatkozik a foint/euró árfolyamban, a kurzus továbbra is a 243.50-244-es sávban mozog.

eurhufcomp
eurhufcomp
A Fitch szerint a visegrádi országok közül Szlovákia 2009-es euróbevezetési célja reális, így északi szomszédunk lehet az első a négy ország közül, amely felváltja fizetőeszközét az euróra.

Lengyelországnál inkább a 2010-es dátum a hiteles, míg a cseheknél költségvetési reformra, és egyértelmű elkötelezettségre van szükség a 2010-es dátum tarthatóságához (melyet a kormány nemrég hivatalos dátumként rögzített).

Mindez azt jelenti, hogy a Fitch szerint a négy ország közül Magyarország lenne az utolsó az euró bevezetésében.

A többi új tagállamról

A hitelminősítő intézet szerint Észtország, Szlovénia és Litvánia 2006. közepére teljesítheti a maastrichti kritériumokat, és 2007. januártól felválthatja a fizetőeszközüket az euró, de az utóbbi 12 hónapban kissé emelkedtek a kockázatok a csúszásra főként az inflációs kockázatok miatt (energiaár-emelkedések az olajárak miatt, indirekt adóemelések, illetve a gyors gazdasági növekedés, bérkiáramlás és a hitelnövekedés miatt).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Fitch szerint az euró bevezetése pozitív tényező az országok külső hitelképessége szempontjából, ami miatt az elkövetkezendő években egy-két fokozattal javulhat az országok hosszúlejáratú devizára szóló hitelminősítés. Az intézet Észtország, Lettország, Litvánia és Szlovénia besorolását tavaly egy fokozattal javította, most azonban nem jelentett be újabb felminősítéseket.

A Fitch szerint Ciprus és Málta 2008-as euró-bevezetési célja reális ("fájdalmas költségvetési konszolidáció") kell, míg Lettország esetében inkább 2009-re tartja tarthatónak (a lettek a másik két országgal együtt csatlakoztak az ERM-II. árfolyam-rendszerhez idén áprilisban, 2008-as euró-bevezetést megcélozva).

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.05.15 14:09
Amikor az üzleti élet komplex világában a könyvelési ismeretek elsajátítása a cél, akkor a választot...
laskainelli  |  2024.05.13 10:28
Előfordul, hogy valaki nem látja tisztán, hogy benne maradjon-e a kapcsolatában, vagy inkább kilépje...
hrdoktor  |  2024.05.13 06:37
Valljuk be, szinte mindannyiunkkal előfordul, hogy irodai munkavégzés közben vagy céges értekezletek...
coachco  |  2024.05.07 19:25
Szeretem a falvakat! Persze nem mindegyik idilli, vannak szomorú falvak is. [...] Bővebben!
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem