8 °C Budapest

Felülvizsgált 2004-es külker statisztika - korábbinál nagyobbbb hiány

Pénzcentrum
2005. szeptember 2. 08:55

Revíziós politikájának megfelelően felülvizsgálta a KSH a külkereskedelem 2004. évi adatait. A felülvizsgált adatok szerint 2004-ben a külkereskedelmi mérleg hiánya 987 milliárd forint, a megelőző évinél 65 milliárd forinttal kevesebb volt. Az előzetes becslés 2004-re 976 mrd Ft volt. Az export 2003. évhez viszonyított növekedési üteme meghaladta az importét, mind folyó áron (16 és 14%), mind pedig volumenben mérve (18 és 15%). A deficit euróban mérve 3,914.7 mrd euró volt.

A módosított adatok szerint az export szintje 138.5 milliárd forinttal (+1.2%), az importé 155.2 milliárd forinttal (+1.3%) több, az egyenlegjavulás mértéke pedig 16.7 milliárd forinttal kevesebb a 2005. március 4-én közzétett előzetes számokhoz képest. A forgalom növekedési üteme értékben és volumenben mérve egyaránt mintegy másfél százalékponttal haladja meg az előzetesen közzétetteket.

A 2004. évi adatok módosulása az uniós tagállamokkal folytatott kereskedelemben következett be, a forgalom szintje és szerkezete is változott. A tagállami (Intrastat) forgalom szintjének emelkedését az alábbiak okozták:

  • 2004-ben a forgalmat nem jelentő vállalkozások adatait a korábbi vámstatisztikai forgalmi idősoruk alapján matematikai-statisztikai módszerekkel becsülték. Folyamatosan vizsgálták az adatszolgáltatásba bevont vállalatok körét és forgalmát, az általános forgalmi adóbevallások alapján azonosították az új adatszolgáltatókat. A felülvizsgálat során a becsült adatokat a szolgáltatott visszamenőleges információkkal vagy - néhány kiemelt adatszolgáltató esetében - az időszakra vonatkozó általános forgalmi adóbevallásból származó adatokkal helyettesítették.
  • A küszöbérték alatti, adatszolgáltatásra nem kötelezett vállalatok adatait az általános forgalmi adóbevallásból származó adatokkal pótolták a korábbi becslés helyett.
  • A felülvizsgálat során beépítették a vállalkozások által utólagosan javított adatokat.

A tapasztalatok alapján finomították a hiányzó adatok pótlását és a teljeskörűsítést szolgáló becslés módszerét, a javítás felhasználja a forgalom egyedi (vállalati) termék/országcsoport szerinti bontására vonatkozó legfrissebb információkat. A becslési módszer korrekciója miatt módosult a termékszerkezet és a forgalom országcsoportok szerinti megoszlása.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm