21 °C Budapest

Veres: 200-300 milliárdos lefaragás a minisztériumoknál - jól jön a reptéri privatizáció a büdzsének

Pénzcentrum
2005. szeptember 1. 09:14

Veres János pénzügyminiszter egy a Reuters-nak adott (ma hajnalban közzétett) interjúban elmondta, hogy idén három egymást követő évi hiánytúllépés után a pénzforgalmi szemléletű deficit a kijelölt célt (1023 milliárd forint) nem fogja meghaladni, melyben több fontos tényező is szerepet játszik. A jövő évi költségvetés azt célozza, hogy az eredményszemléletű hiány az idei évi GDP-arányos 3.6%-ról

Veres János pénzügyminiszter egy a Reuters-nak adott (ma hajnalban közzétett) interjúban elmondta, hogy idén három egymást követő évi hiánytúllépés után a pénzforgalmi szemléletű deficit a kijelölt célt (1023 milliárd forint) nem fogja meghaladni, melyben több fontos tényező is szerepet játszik. A jövő évi költségvetés azt célozza, hogy az eredményszemléletű hiány az idei évi GDP-arányos 3.6%-ról 2.9%-ra csökken (magánnyugdíjpénztári befizetésekkel korrigálva), ehhez a minisztériumok működési kiadásait 200-300 milliárd forinttal (tehát a korábban bejelentettnél kissé nagyobb mértékben) csökkentik. A deficitcsökkentés további forrása, hogy mérséklődnek a csupán magyar pénzből finanszírozott állami beruházásokra szánt összegek is, mivel jövőre az Európai Uniós források az ideinél nagyobb keretben állnak rendelkezésre (ellensúlyozás). A miniszter úgy véli, hogy a fiskális politika megadja a lehetőséget arra, hogy mind idén, mind jövőre - a legutóbbi Reuters elemzői konszenzusban megfogalmazott értékeknél - alacsonyabb szintre csökkenjen a jegybanki alapkamat.

Idei költségvetés

A pénzügyminiszter három főbb indokot hozott fel, ami miatt a szeptemberi átmeneti hiánytúllépés miatt mégis tartható az idei pénzforgalmi szemléletű deficit:

1. A korábban gondolt 100 milliárdnál nagyobb lehet év végén a költségvetés többlete

2. A Budapest Airport Rt. privatizációjából befolyt összeg egy részét a kormány fel fogja használni idén és jövőre is deficitcsökkentésre (ennek teljes nagyságrendje jóval több mint 100 milliárd Ft lehet)

3. Az Állami Autópálya Kezelő Rt.-nek átadandó autópálya-szakaszokból a költségvetésnek beérkező ÁFA-befizetések idén év végéig több mint 50 milliárd forintot tesznek ki, melynek visszautalásával 45 napot várhat a büdzsé (azaz jövő január-februárban kell csak megtenni).

Ez utóbbi két tétel csak a pénzforgalmi szemléletű deficitet teszi "széppé" - melyet Veres is elismert, azaz az EU és a piacok számára igazán érdekes eredményszemléletű deficitet nem érintik. A reptéri privatizációs bevételek hiánycsökkentésre való felhasználásánál várhatóan módosítani kell az elszámolási szabályokon. Ez a kérdés már a KSH előtt van.

Jövő évi költségvetés

A pénzügyminiszter elmondta, hogy a minisztériumi kiadások csökkentése "csak egy folyamatos strukturális változtatás segítségével lehet, nem lehet egyik hónapról a másikra tologatni, vagy a háttérintézmények rejtett finanszírozásával". A költségvetés részleteire, konkrét bevételi és kiadási összegek bejelentésére szeptember végéig kell várni, amikor a kormány benyújtja a parlamentnek a 2006-os büdzsét.

Kamatcsökkentés

A tárca vezetője szerint a költségvetés oldaláról (fegyelmezettség) adottak a feltételek arra, hogy az augusztus közepi piaci várakozásoknál (Reuters-poll 2005. év vége 6%, 2006 év vége: 5.5%) erőteljesebb kamatcsökkentések is bekövetkezzenek a jelenlegi 6.25%-os irányadó rátából. Veres szerint a kamatcsökkentéseket megalapozza az erős forint, illetve a kedvező inflációs kilátások is.

Kötvénypiac

A miniszter utalt rá, hogy a várhatóan lendületes kamatcsökkentések alapján elgondolkodnak arról, hogy a devizaforrásbevonásról esetleg ismét a forintdenominált kötvénykibocsátások felé orientálódjon a kormány (csökkenő kamatfelár a magyar és a külföldi denomináció között). A pénzügyminiszter elmondta, hogy a várhatóan 3.5 milliárd eurós (tehát nagyobb, mint az eddig ismert 3 milliárd euró körüli összeg) 3 évre szóló devizaalapú kötvénykibocsátásnak idén csak kevesebb mint a fele kerül kibocsátásra.

*********

Kissé furcsának találjuk, hogy a keddi pénzügyminisztériumi sajtótájékoztatón Veres János azzal hárította el a jövő évi költségvetésre vonatkozó kérdések megválaszolását, hogy arról csupán a tegnapi kormányülésen tárgyalnak érdemben először, így nem mondhat semmit, holott most - bár nem túl sok, de konkrét információk hangzottak el.

Ma délután 3 órakor Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a jövő évi költségvetéssel kapcsolatban sajtótájékoztatót tart. Az eseményről élőben tudósítunk.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.24 05:45
Jelenleg négy különböző generáció tagjai dolgoznak együtt a munkahelyeken, ami a lehetőségek mellett...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem