22 °C Budapest

Veres: 200-300 milliárdos lefaragás a minisztériumoknál - jól jön a reptéri privatizáció a büdzsének

Pénzcentrum
2005. szeptember 1. 09:14

Veres János pénzügyminiszter egy a Reuters-nak adott (ma hajnalban közzétett) interjúban elmondta, hogy idén három egymást követő évi hiánytúllépés után a pénzforgalmi szemléletű deficit a kijelölt célt (1023 milliárd forint) nem fogja meghaladni, melyben több fontos tényező is szerepet játszik. A jövő évi költségvetés azt célozza, hogy az eredményszemléletű hiány az idei évi GDP-arányos 3.6%-ról

Veres János pénzügyminiszter egy a Reuters-nak adott (ma hajnalban közzétett) interjúban elmondta, hogy idén három egymást követő évi hiánytúllépés után a pénzforgalmi szemléletű deficit a kijelölt célt (1023 milliárd forint) nem fogja meghaladni, melyben több fontos tényező is szerepet játszik. A jövő évi költségvetés azt célozza, hogy az eredményszemléletű hiány az idei évi GDP-arányos 3.6%-ról 2.9%-ra csökken (magánnyugdíjpénztári befizetésekkel korrigálva), ehhez a minisztériumok működési kiadásait 200-300 milliárd forinttal (tehát a korábban bejelentettnél kissé nagyobb mértékben) csökkentik. A deficitcsökkentés további forrása, hogy mérséklődnek a csupán magyar pénzből finanszírozott állami beruházásokra szánt összegek is, mivel jövőre az Európai Uniós források az ideinél nagyobb keretben állnak rendelkezésre (ellensúlyozás). A miniszter úgy véli, hogy a fiskális politika megadja a lehetőséget arra, hogy mind idén, mind jövőre - a legutóbbi Reuters elemzői konszenzusban megfogalmazott értékeknél - alacsonyabb szintre csökkenjen a jegybanki alapkamat.

Idei költségvetés

A pénzügyminiszter három főbb indokot hozott fel, ami miatt a szeptemberi átmeneti hiánytúllépés miatt mégis tartható az idei pénzforgalmi szemléletű deficit:

1. A korábban gondolt 100 milliárdnál nagyobb lehet év végén a költségvetés többlete

2. A Budapest Airport Rt. privatizációjából befolyt összeg egy részét a kormány fel fogja használni idén és jövőre is deficitcsökkentésre (ennek teljes nagyságrendje jóval több mint 100 milliárd Ft lehet)

3. Az Állami Autópálya Kezelő Rt.-nek átadandó autópálya-szakaszokból a költségvetésnek beérkező ÁFA-befizetések idén év végéig több mint 50 milliárd forintot tesznek ki, melynek visszautalásával 45 napot várhat a büdzsé (azaz jövő január-februárban kell csak megtenni).

Ez utóbbi két tétel csak a pénzforgalmi szemléletű deficitet teszi "széppé" - melyet Veres is elismert, azaz az EU és a piacok számára igazán érdekes eredményszemléletű deficitet nem érintik. A reptéri privatizációs bevételek hiánycsökkentésre való felhasználásánál várhatóan módosítani kell az elszámolási szabályokon. Ez a kérdés már a KSH előtt van.

Jövő évi költségvetés

A pénzügyminiszter elmondta, hogy a minisztériumi kiadások csökkentése "csak egy folyamatos strukturális változtatás segítségével lehet, nem lehet egyik hónapról a másikra tologatni, vagy a háttérintézmények rejtett finanszírozásával". A költségvetés részleteire, konkrét bevételi és kiadási összegek bejelentésére szeptember végéig kell várni, amikor a kormány benyújtja a parlamentnek a 2006-os büdzsét.

Kamatcsökkentés

A tárca vezetője szerint a költségvetés oldaláról (fegyelmezettség) adottak a feltételek arra, hogy az augusztus közepi piaci várakozásoknál (Reuters-poll 2005. év vége 6%, 2006 év vége: 5.5%) erőteljesebb kamatcsökkentések is bekövetkezzenek a jelenlegi 6.25%-os irányadó rátából. Veres szerint a kamatcsökkentéseket megalapozza az erős forint, illetve a kedvező inflációs kilátások is.

Kötvénypiac

A miniszter utalt rá, hogy a várhatóan lendületes kamatcsökkentések alapján elgondolkodnak arról, hogy a devizaforrásbevonásról esetleg ismét a forintdenominált kötvénykibocsátások felé orientálódjon a kormány (csökkenő kamatfelár a magyar és a külföldi denomináció között). A pénzügyminiszter elmondta, hogy a várhatóan 3.5 milliárd eurós (tehát nagyobb, mint az eddig ismert 3 milliárd euró körüli összeg) 3 évre szóló devizaalapú kötvénykibocsátásnak idén csak kevesebb mint a fele kerül kibocsátásra.

*********

Kissé furcsának találjuk, hogy a keddi pénzügyminisztériumi sajtótájékoztatón Veres János azzal hárította el a jövő évi költségvetésre vonatkozó kérdések megválaszolását, hogy arról csupán a tegnapi kormányülésen tárgyalnak érdemben először, így nem mondhat semmit, holott most - bár nem túl sok, de konkrét információk hangzottak el.

Ma délután 3 órakor Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a jövő évi költségvetéssel kapcsolatban sajtótájékoztatót tart. Az eseményről élőben tudósítunk.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.10 09:19
A jogi személy döntéshozó szerve az átalakulásról jellemzően két alkalommal határoz. Ha a tagok az á...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?