28 °C Budapest

Veres: 200-300 milliárdos lefaragás a minisztériumoknál - jól jön a reptéri privatizáció a büdzsének

Pénzcentrum
2005. szeptember 1. 09:14

Veres János pénzügyminiszter egy a Reuters-nak adott (ma hajnalban közzétett) interjúban elmondta, hogy idén három egymást követő évi hiánytúllépés után a pénzforgalmi szemléletű deficit a kijelölt célt (1023 milliárd forint) nem fogja meghaladni, melyben több fontos tényező is szerepet játszik. A jövő évi költségvetés azt célozza, hogy az eredményszemléletű hiány az idei évi GDP-arányos 3.6%-ról

Veres János pénzügyminiszter egy a Reuters-nak adott (ma hajnalban közzétett) interjúban elmondta, hogy idén három egymást követő évi hiánytúllépés után a pénzforgalmi szemléletű deficit a kijelölt célt (1023 milliárd forint) nem fogja meghaladni, melyben több fontos tényező is szerepet játszik. A jövő évi költségvetés azt célozza, hogy az eredményszemléletű hiány az idei évi GDP-arányos 3.6%-ról 2.9%-ra csökken (magánnyugdíjpénztári befizetésekkel korrigálva), ehhez a minisztériumok működési kiadásait 200-300 milliárd forinttal (tehát a korábban bejelentettnél kissé nagyobb mértékben) csökkentik. A deficitcsökkentés további forrása, hogy mérséklődnek a csupán magyar pénzből finanszírozott állami beruházásokra szánt összegek is, mivel jövőre az Európai Uniós források az ideinél nagyobb keretben állnak rendelkezésre (ellensúlyozás). A miniszter úgy véli, hogy a fiskális politika megadja a lehetőséget arra, hogy mind idén, mind jövőre - a legutóbbi Reuters elemzői konszenzusban megfogalmazott értékeknél - alacsonyabb szintre csökkenjen a jegybanki alapkamat.

Idei költségvetés

A pénzügyminiszter három főbb indokot hozott fel, ami miatt a szeptemberi átmeneti hiánytúllépés miatt mégis tartható az idei pénzforgalmi szemléletű deficit:

1. A korábban gondolt 100 milliárdnál nagyobb lehet év végén a költségvetés többlete

2. A Budapest Airport Rt. privatizációjából befolyt összeg egy részét a kormány fel fogja használni idén és jövőre is deficitcsökkentésre (ennek teljes nagyságrendje jóval több mint 100 milliárd Ft lehet)

3. Az Állami Autópálya Kezelő Rt.-nek átadandó autópálya-szakaszokból a költségvetésnek beérkező ÁFA-befizetések idén év végéig több mint 50 milliárd forintot tesznek ki, melynek visszautalásával 45 napot várhat a büdzsé (azaz jövő január-februárban kell csak megtenni).

Ez utóbbi két tétel csak a pénzforgalmi szemléletű deficitet teszi "széppé" - melyet Veres is elismert, azaz az EU és a piacok számára igazán érdekes eredményszemléletű deficitet nem érintik. A reptéri privatizációs bevételek hiánycsökkentésre való felhasználásánál várhatóan módosítani kell az elszámolási szabályokon. Ez a kérdés már a KSH előtt van.

Jövő évi költségvetés

A pénzügyminiszter elmondta, hogy a minisztériumi kiadások csökkentése "csak egy folyamatos strukturális változtatás segítségével lehet, nem lehet egyik hónapról a másikra tologatni, vagy a háttérintézmények rejtett finanszírozásával". A költségvetés részleteire, konkrét bevételi és kiadási összegek bejelentésére szeptember végéig kell várni, amikor a kormány benyújtja a parlamentnek a 2006-os büdzsét.

Kamatcsökkentés

A tárca vezetője szerint a költségvetés oldaláról (fegyelmezettség) adottak a feltételek arra, hogy az augusztus közepi piaci várakozásoknál (Reuters-poll 2005. év vége 6%, 2006 év vége: 5.5%) erőteljesebb kamatcsökkentések is bekövetkezzenek a jelenlegi 6.25%-os irányadó rátából. Veres szerint a kamatcsökkentéseket megalapozza az erős forint, illetve a kedvező inflációs kilátások is.

Kötvénypiac

A miniszter utalt rá, hogy a várhatóan lendületes kamatcsökkentések alapján elgondolkodnak arról, hogy a devizaforrásbevonásról esetleg ismét a forintdenominált kötvénykibocsátások felé orientálódjon a kormány (csökkenő kamatfelár a magyar és a külföldi denomináció között). A pénzügyminiszter elmondta, hogy a várhatóan 3.5 milliárd eurós (tehát nagyobb, mint az eddig ismert 3 milliárd euró körüli összeg) 3 évre szóló devizaalapú kötvénykibocsátásnak idén csak kevesebb mint a fele kerül kibocsátásra.

*********

Kissé furcsának találjuk, hogy a keddi pénzügyminisztériumi sajtótájékoztatón Veres János azzal hárította el a jövő évi költségvetésre vonatkozó kérdések megválaszolását, hogy arról csupán a tegnapi kormányülésen tárgyalnak érdemben először, így nem mondhat semmit, holott most - bár nem túl sok, de konkrét információk hangzottak el.

Ma délután 3 órakor Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a jövő évi költségvetéssel kapcsolatban sajtótájékoztatót tart. Az eseményről élőben tudósítunk.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.02 13:37
A számviteli törvény szerinti beszámoló elektronikus úton történő letétbe helyezéséről és közzététel...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 4. szerda
Domonkos, Dominika
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?