34 °C Budapest

Forintgyengülés, kamatemelés?

Pénzcentrum
2005. augusztus 30. 09:51

A devizahitelezés megtorpanása akár a forintárfolyam jelentős gyengülését, és a kamatszint emelkedését is okozhatja - hívja fel a figyelmet Barcza György, az ING elemzője a Világgazdaságban. A devizahitelezés okozta forintkereslet jelenleg igen erősen tartja a forint árfolyamát, ugyanakkor ha a trend fordul, az komoly következményekkel járhat.

Jelenleg a lakosság havonta 250-260 m euró értékben vesz fel devizahitelt. Ez éves szinten 3 mrd eurónyi forintkeresletet jelent. A devizahitelek a forintkamatok csökkenése ellenére is igen népszerűek, az új hitelek zöme euró vagy svájci frank alapú.

Ha az állampapírpiaci statisztikákat nézzük, akkor látható, hogy a külföldi befektetők az elmúlt időszakban mint eladók jelentek meg a piacon. Ennek ellenére a forint nem gyengült, melynek okai a fent említettekben keresendő. A folyó fizetési mérleg hiány az idei évben megközelítheti a 7 mrd eurót. Ennek egy részét a működőtőke befektetések finanszírozzák, a többit az adósság és nem adóssággeneráló portfólióbefektetések illetve hitelek. Látható, hogy a 3 mrd eurós tétel igen jelentős.

A lakosság egyelőre úgy tűnik nem értékeli reális veszélynek a forint gyengülését, az árfolyam rövid távú stabilitását hosszú távra vetítik ki. A következő hónapokban az év végi fogyasztási hajrához kapcsolódóan várhatóan továbbra is jelentős lesz a devizahitel-felvétel, de az ezt követő időszakban a csillapodás fázisa várható, mely az árfolyamra is visszahathat. Ha a forintkereslet ezen eleme gyengül, az más területeken is tőkekiármlást generálhat. Barcza szerint ami egy hirtelen forintgyengüléstől megmenthet egy ilyen esetben, az a 2006-os választásokon győztes új kormány gyors és határozott egyensúlyteremtő politikája.

A forint esetleges gyengülésével érik az újabb választási kamatemelési ciklus. Kérdés, hogy a korrekció honnan indul majd: 4.5, 5, 6%-ról?

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
vezetoi-coaching  |  2022.08.17 11:35
Utóirat előiratként. Ezt a postot eredetileg a Linkedin-re írtam közvetlenül. Idementem az örökkéva...
laskainelli  |  2022.08.16 21:28
A párkapcsolatban (mint minden emberi kapcsolatban) a távolodás természetes jelenség. A problémát ak...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?