Forintgyengülés, kamatemelés?

Pénzcentrum
2005. augusztus 30. 09:51

A devizahitelezés megtorpanása akár a forintárfolyam jelentős gyengülését, és a kamatszint emelkedését is okozhatja - hívja fel a figyelmet Barcza György, az ING elemzője a Világgazdaságban. A devizahitelezés okozta forintkereslet jelenleg igen erősen tartja a forint árfolyamát, ugyanakkor ha a trend fordul, az komoly következményekkel járhat.

Jelenleg a lakosság havonta 250-260 m euró értékben vesz fel devizahitelt. Ez éves szinten 3 mrd eurónyi forintkeresletet jelent. A devizahitelek a forintkamatok csökkenése ellenére is igen népszerűek, az új hitelek zöme euró vagy svájci frank alapú.

Ha az állampapírpiaci statisztikákat nézzük, akkor látható, hogy a külföldi befektetők az elmúlt időszakban mint eladók jelentek meg a piacon. Ennek ellenére a forint nem gyengült, melynek okai a fent említettekben keresendő. A folyó fizetési mérleg hiány az idei évben megközelítheti a 7 mrd eurót. Ennek egy részét a működőtőke befektetések finanszírozzák, a többit az adósság és nem adóssággeneráló portfólióbefektetések illetve hitelek. Látható, hogy a 3 mrd eurós tétel igen jelentős.

A lakosság egyelőre úgy tűnik nem értékeli reális veszélynek a forint gyengülését, az árfolyam rövid távú stabilitását hosszú távra vetítik ki. A következő hónapokban az év végi fogyasztási hajrához kapcsolódóan várhatóan továbbra is jelentős lesz a devizahitel-felvétel, de az ezt követő időszakban a csillapodás fázisa várható, mely az árfolyamra is visszahathat. Ha a forintkereslet ezen eleme gyengül, az más területeken is tőkekiármlást generálhat. Barcza szerint ami egy hirtelen forintgyengüléstől megmenthet egy ilyen esetben, az a 2006-os választásokon győztes új kormány gyors és határozott egyensúlyteremtő politikája.

A forint esetleges gyengülésével érik az újabb választási kamatemelési ciklus. Kérdés, hogy a korrekció honnan indul majd: 4.5, 5, 6%-ról?

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.07.21 15:24
Értékhelyesbítés elszámolása A saját tőke rendezésének ez a módja akkor jöhet szóba, ha a vállalkoz...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
hrdoktor  |  2021.07.19 06:57
A körömgomba nem múlik el magától, mindenképpen kezelni kell a felnőtt lakosság 20-40 százalékát éri...
hrbonbon  |  2021.07.15 11:46
Elmúlt héten zajlott az AIMS International EMEA régiójának online konferenciája. Az AIMS független H...
vezetoi-coaching  |  2021.07.11 01:50
Érdekes kiragadott kinyomtatott könyvekre vonatkozó statisztikai adatok… Egy könyves csoportban idé...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 26. hétfő
Anna, Anikó
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 25. 14:35