9 °C Budapest

Módosul a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási támogatása

Pénzcentrum
2005. augusztus 26. 10:02

A kormány akkreditációt vezet be, ugyanakkor bővíti azoknak a vállalkozásoknak a körét, melyek állami támogatást vehetnek igénybe a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására.

A kormány szerdán elfogadta a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató cégek új támogatási rendszerét - közölte László Boglár kormányszóvivő, hozzátéve: a változtatással azokat a társaságokat kívánják kiszűrni, melyek eddig csak papíron foglalkoztattak megváltozott munkaképességűeket, s leginkább az állami támogatások megszerzése volt a céljuk.

Csizmár Gábor munkaügyi miniszter a magyarorszag.hu írása szerint elmondta: a jelenlegi, 22 éves jogszabály meglehetősen elavult, a támogatás nehezen tervezhető és finanszírozható, pazarló, visszaélésekre ad lehetőségre, és arra teszi érdekelté a vállalkozókat, hogy eszközül használják a szerencsétlen, rendkívül kiszolgáltatott helyzetben lévő embereket. A munkaügyi miniszter hangsúlyozta: a kormány által elfogadott két rendelettel a foglalkoztatás bővülését kívánják elérni, valamint azt, hogy oda jusson a pénz, ahova szánják.

Az új támogatási rendszer három elemből áll: a bértámogatásból, mely a megváltozott munkaképességből adódó alacsonyabb termelékenység kompenzálására szolgál, a költségkompenzációs támogatás szabályai alapján megtéríthető költségekből, és a rehabilitációs költségtámogatásból, melyből a közhasznú szervezetként működő közhasznú társaságok részesülhetnek, ha olyan emberek foglalkoztatására is kötelezettséget vállalnak, akiknek a nyílt munkaerő-piacon nincs reális esélyük állást találni.

Bővül a támogatottak köre

Bővül a támogatással érintett munkavállalók és munkáltatók köre. A támogatás jelenlegi kedvezményezettei azok a munkavállalók, akiknek a munkaképessége legalább negyven százalékban csökkent. Az új szabályok alapján támogatható a foglalkoztatás abban az esetben is, ha a munkaképesség-csökkenés mértéke a negyven százalékot nem éri el, azonban a munkavállaló - egészségi állapota miatt - foglalkozási rehabilitáció nélkül tovább nem foglalkoztatható.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

További bővítést jelent az is, hogy jelenleg csak a legalább húsz főt foglalkoztató gazdálkodó szervezetek és a szociális foglalkoztatók igényelhetnek támogatást, a jövő évtől viszont bekerülnek a körbe az egyéni vállalkozók, a kis- és középvállalkozások és a non-profit szervezetek. A megváltozott munkaképességűeket foglalkoztatók számára azonban akkreditációt vezetnek be, egyelőre nem kötelező jeleggel, ám a támogatásokat 2007 júliusától már csak állami tanúsítvány birtokában lehet igénybe venni.

Túllépik az idei keretet

Idén 52 milliárd forintot tervezett a kormány a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási támogatására. Csizmár Gábor elmondása szerint az eddigi tendenciát figyelve nem veszélyesen, de túllépik a tervezett összeget, ezért a zárszámadási törvénytervezetben az Országgyűlésnek javasolják, hogy teljesíthessék a valóságos igényeknek megfelelő kifizetéseket.

HR BLOGGER
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 17. szerda
Rudolf
16. hét
Április 17.
Hemofília világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem