Módosul a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási támogatása

Pénzcentrum
2005. augusztus 26. 10:02

A kormány akkreditációt vezet be, ugyanakkor bővíti azoknak a vállalkozásoknak a körét, melyek állami támogatást vehetnek igénybe a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására.

A kormány szerdán elfogadta a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató cégek új támogatási rendszerét - közölte László Boglár kormányszóvivő, hozzátéve: a változtatással azokat a társaságokat kívánják kiszűrni, melyek eddig csak papíron foglalkoztattak megváltozott munkaképességűeket, s leginkább az állami támogatások megszerzése volt a céljuk.

Csizmár Gábor munkaügyi miniszter a magyarorszag.hu írása szerint elmondta: a jelenlegi, 22 éves jogszabály meglehetősen elavult, a támogatás nehezen tervezhető és finanszírozható, pazarló, visszaélésekre ad lehetőségre, és arra teszi érdekelté a vállalkozókat, hogy eszközül használják a szerencsétlen, rendkívül kiszolgáltatott helyzetben lévő embereket. A munkaügyi miniszter hangsúlyozta: a kormány által elfogadott két rendelettel a foglalkoztatás bővülését kívánják elérni, valamint azt, hogy oda jusson a pénz, ahova szánják.

Az új támogatási rendszer három elemből áll: a bértámogatásból, mely a megváltozott munkaképességből adódó alacsonyabb termelékenység kompenzálására szolgál, a költségkompenzációs támogatás szabályai alapján megtéríthető költségekből, és a rehabilitációs költségtámogatásból, melyből a közhasznú szervezetként működő közhasznú társaságok részesülhetnek, ha olyan emberek foglalkoztatására is kötelezettséget vállalnak, akiknek a nyílt munkaerő-piacon nincs reális esélyük állást találni.

Bővül a támogatottak köre

Bővül a támogatással érintett munkavállalók és munkáltatók köre. A támogatás jelenlegi kedvezményezettei azok a munkavállalók, akiknek a munkaképessége legalább negyven százalékban csökkent. Az új szabályok alapján támogatható a foglalkoztatás abban az esetben is, ha a munkaképesség-csökkenés mértéke a negyven százalékot nem éri el, azonban a munkavállaló - egészségi állapota miatt - foglalkozási rehabilitáció nélkül tovább nem foglalkoztatható.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

További bővítést jelent az is, hogy jelenleg csak a legalább húsz főt foglalkoztató gazdálkodó szervezetek és a szociális foglalkoztatók igényelhetnek támogatást, a jövő évtől viszont bekerülnek a körbe az egyéni vállalkozók, a kis- és középvállalkozások és a non-profit szervezetek. A megváltozott munkaképességűeket foglalkoztatók számára azonban akkreditációt vezetnek be, egyelőre nem kötelező jeleggel, ám a támogatásokat 2007 júliusától már csak állami tanúsítvány birtokában lehet igénybe venni.

Túllépik az idei keretet

Idén 52 milliárd forintot tervezett a kormány a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási támogatására. Csizmár Gábor elmondása szerint az eddigi tendenciát figyelve nem veszélyesen, de túllépik a tervezett összeget, ezért a zárszámadási törvénytervezetben az Országgyűlésnek javasolják, hogy teljesíthessék a valóságos igényeknek megfelelő kifizetéseket.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
hrdoktor  |  2023.01.23 04:31
Manapság az emberek többsége ülő életmódot folytat, vagyis a napja nagy részét ülve tölti, ami az eg...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 28. szombat
Károly, Karola
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?