-1 °C Budapest

Módosul a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási támogatása

Pénzcentrum
2005. augusztus 26. 10:02

A kormány akkreditációt vezet be, ugyanakkor bővíti azoknak a vállalkozásoknak a körét, melyek állami támogatást vehetnek igénybe a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A kormány szerdán elfogadta a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató cégek új támogatási rendszerét - közölte László Boglár kormányszóvivő, hozzátéve: a változtatással azokat a társaságokat kívánják kiszűrni, melyek eddig csak papíron foglalkoztattak megváltozott munkaképességűeket, s leginkább az állami támogatások megszerzése volt a céljuk.

Csizmár Gábor munkaügyi miniszter a magyarorszag.hu írása szerint elmondta: a jelenlegi, 22 éves jogszabály meglehetősen elavult, a támogatás nehezen tervezhető és finanszírozható, pazarló, visszaélésekre ad lehetőségre, és arra teszi érdekelté a vállalkozókat, hogy eszközül használják a szerencsétlen, rendkívül kiszolgáltatott helyzetben lévő embereket. A munkaügyi miniszter hangsúlyozta: a kormány által elfogadott két rendelettel a foglalkoztatás bővülését kívánják elérni, valamint azt, hogy oda jusson a pénz, ahova szánják.

Az új támogatási rendszer három elemből áll: a bértámogatásból, mely a megváltozott munkaképességből adódó alacsonyabb termelékenység kompenzálására szolgál, a költségkompenzációs támogatás szabályai alapján megtéríthető költségekből, és a rehabilitációs költségtámogatásból, melyből a közhasznú szervezetként működő közhasznú társaságok részesülhetnek, ha olyan emberek foglalkoztatására is kötelezettséget vállalnak, akiknek a nyílt munkaerő-piacon nincs reális esélyük állást találni.

Bővül a támogatottak köre

Bővül a támogatással érintett munkavállalók és munkáltatók köre. A támogatás jelenlegi kedvezményezettei azok a munkavállalók, akiknek a munkaképessége legalább negyven százalékban csökkent. Az új szabályok alapján támogatható a foglalkoztatás abban az esetben is, ha a munkaképesség-csökkenés mértéke a negyven százalékot nem éri el, azonban a munkavállaló - egészségi állapota miatt - foglalkozási rehabilitáció nélkül tovább nem foglalkoztatható.

További bővítést jelent az is, hogy jelenleg csak a legalább húsz főt foglalkoztató gazdálkodó szervezetek és a szociális foglalkoztatók igényelhetnek támogatást, a jövő évtől viszont bekerülnek a körbe az egyéni vállalkozók, a kis- és középvállalkozások és a non-profit szervezetek. A megváltozott munkaképességűeket foglalkoztatók számára azonban akkreditációt vezetnek be, egyelőre nem kötelező jeleggel, ám a támogatásokat 2007 júliusától már csak állami tanúsítvány birtokában lehet igénybe venni.

Túllépik az idei keretet

Idén 52 milliárd forintot tervezett a kormány a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási támogatására. Csizmár Gábor elmondása szerint az eddigi tendenciát figyelve nem veszélyesen, de túllépik a tervezett összeget, ezért a zárszámadási törvénytervezetben az Országgyűlésnek javasolják, hogy teljesíthessék a valóságos igényeknek megfelelő kifizetéseket.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.01.25 11:54
“Egy nap el fogok menni Elméletbe, mert elméletben minden jól megy…” Ha beszélgetve emberekkel, olv...
perfekt  |  2022.01.24 08:37
2021. január 1.-től megváltozott az elengedett osztalék számviteli és adószabálya. Elképzelhető, ho...
hrdoktor  |  2022.01.24 04:55
Amikor heti ritmusban vagy egy héten belül is változik a munkarendje, önt is fenyegetheti az egészsé...
legacykft  |  2022.01.21 18:45
Mindannyian boldog életről álmodunk. A boldogság élménye azonban mindenkinek mást jelent, mondhatnák...
coachco  |  2022.01.18 16:34
Hetvenhét éve annak, hogy felszabadult a budapesti gettó. Ezt a hírt hallva eszembe jutott az a pár...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 25. kedd
Pál
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?