21 °C Budapest

Ecostat: gyorsabb növekedés, gyengülhet a forint

Pénzcentrum
2005. augusztus 26. 08:32

Az ECOSTAT Gazdaságelemző és Informatikai Intézet előrejelzése szerint a gazdasági növekedés üteme 2005-ben magasabb lehet a korábban vártnál. A második negyedévi GDP gyorsbecslés eredménye alapján az éves növekedési ütem meghaladja a 3.5 százalékot. Az elmúlt időszakban kedvezően alakultak a reálgazdasági mutatók. Mérséklődött az infláció, a pénzügyi egyensúly azonban továbbra sem stabil. A forint árfolyama gyengülhet az év hátralévő részében.

Az Egyesült Államok gazdasága az első félévben 3.6 százalékkal bővült, az irányadó kamat folyamatosan emelkedett. A növekedésben meghatározó a lakossági fogyasztás, valamint a belföldi beruházások.

Az Európai Unió növekedési üteme a második negyedévben 1.3 százalékot ért el, míg a közös valutát használó országok GDP-je 1.2 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest. Továbbra is 1 százalék alatti a növekedés a legfontosabb külkereskedelmi partereinknél, Németországban és Olaszországban. A németországi növekedési kilátásokat meglehetősen nagy bizonytalansággal lehet megítélni, de várhatóan lassan élénkül a gazdaság.

Az Ecostat gyorsbecslése alapján a második negyedévben 4 százalékkal bővült a bruttó hazai termék Magyarországon. Az előző negyedévit meghaladó ütem elsősorban az élénkülő kivitelnek köszönhető. Az exportra termelő ágazatok mutatói nőttek számottevően.

Az áruforgalom külkereskedelmi egyenlege a dinamikusan emelkedő kivitelnek, és mérsékelten bővülő behozatalnak köszönhetően jelentősen javult az első félévben. Júniusban több mint 1 milliárd euróval volt kedvezőbb az egyenleg az előző év azonos időszakában mért értéknél. Az év hátralévő részében az import lassú emelkedésére számítanak, a deficit azonban így is alacsonyabb lesz a tavalyi adatnál.

Az ipari termelést még mindig az export-értékesítés biztosítja, az elmúlt hónapokban ugyanakkor jelentősen megugrott a belföldi értékesítés is. Míg az előző évben mintegy 1 százalékkal csökkent a hazai eladások értéke, addig 2005 az első félévében már 3.2 százalékos volt a növekedés. Amennyiben a kivitel lendülete megmarad, az ipari termelés 6 százalékkal is bővülhet az év egészében.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A fogyasztói árak az első hét hónapban 3.7 százalékkal emelkedtek. Az infláció csökkenését a világpiaci olaj drágulása sem akasztotta meg. Az elmúlt hetekben a sáv erős széléhez közeledő forint némileg tompította a kőolaj árának emelkedését. Meghatározónak bizonyult ugyanakkor az élelmiszerárak mérsékelt áremelkedése, amelyben a verseny éleződése és a termelés bővülése egyaránt szerepet játszott. Éves szinten várhatóan 3.6 százalék lesz a fogyasztói árindex.

A stabil devizapiac, az erős forint és a csökkenő infláció augusztusban újabb kamatcsökkentésre adott lehetőséget. Az irányadó kamat 6.25 százalékra süllyedt. A további kamatcsökkentésnek gátat szabhat a forint esetleges gyengülése. A magas államháztartási hiányra és az ezzel párhuzamosan magas külső hiányra figyelő befektetők ősszel felfelé mozdíthatják az árfolyamot. Összességében azzal számolnak, hogy az év végig még egy egyszeri, 25 bázispontos kamatcsökkentés mellett dönt a Monetáris Tanács.

A 2005. évi államháztartási hiány az Ecostat prognózisa szerint GDP-arányosan 4 százalék körül alakulhat. Jelentős eredmény lehet, ha teljesülne a korábban kitűzött 3.6 százalékos deficit-cél, ez egyúttal a külföldi befektetések további emelkedését is eredményezhetné.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.24 05:45
Jelenleg négy különböző generáció tagjai dolgoznak együtt a munkahelyeken, ami a lehetőségek mellett...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem