Ecostat: gyorsabb növekedés, gyengülhet a forint

Pénzcentrum
2005. augusztus 26. 08:32

Az ECOSTAT Gazdaságelemző és Informatikai Intézet előrejelzése szerint a gazdasági növekedés üteme 2005-ben magasabb lehet a korábban vártnál. A második negyedévi GDP gyorsbecslés eredménye alapján az éves növekedési ütem meghaladja a 3.5 százalékot. Az elmúlt időszakban kedvezően alakultak a reálgazdasági mutatók. Mérséklődött az infláció, a pénzügyi egyensúly azonban továbbra sem stabil. A forint árfolyama gyengülhet az év hátralévő részében.

Az Egyesült Államok gazdasága az első félévben 3.6 százalékkal bővült, az irányadó kamat folyamatosan emelkedett. A növekedésben meghatározó a lakossági fogyasztás, valamint a belföldi beruházások.

Az Európai Unió növekedési üteme a második negyedévben 1.3 százalékot ért el, míg a közös valutát használó országok GDP-je 1.2 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest. Továbbra is 1 százalék alatti a növekedés a legfontosabb külkereskedelmi partereinknél, Németországban és Olaszországban. A németországi növekedési kilátásokat meglehetősen nagy bizonytalansággal lehet megítélni, de várhatóan lassan élénkül a gazdaság.

Az Ecostat gyorsbecslése alapján a második negyedévben 4 százalékkal bővült a bruttó hazai termék Magyarországon. Az előző negyedévit meghaladó ütem elsősorban az élénkülő kivitelnek köszönhető. Az exportra termelő ágazatok mutatói nőttek számottevően.

Az áruforgalom külkereskedelmi egyenlege a dinamikusan emelkedő kivitelnek, és mérsékelten bővülő behozatalnak köszönhetően jelentősen javult az első félévben. Júniusban több mint 1 milliárd euróval volt kedvezőbb az egyenleg az előző év azonos időszakában mért értéknél. Az év hátralévő részében az import lassú emelkedésére számítanak, a deficit azonban így is alacsonyabb lesz a tavalyi adatnál.

Az ipari termelést még mindig az export-értékesítés biztosítja, az elmúlt hónapokban ugyanakkor jelentősen megugrott a belföldi értékesítés is. Míg az előző évben mintegy 1 százalékkal csökkent a hazai eladások értéke, addig 2005 az első félévében már 3.2 százalékos volt a növekedés. Amennyiben a kivitel lendülete megmarad, az ipari termelés 6 százalékkal is bővülhet az év egészében.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A fogyasztói árak az első hét hónapban 3.7 százalékkal emelkedtek. Az infláció csökkenését a világpiaci olaj drágulása sem akasztotta meg. Az elmúlt hetekben a sáv erős széléhez közeledő forint némileg tompította a kőolaj árának emelkedését. Meghatározónak bizonyult ugyanakkor az élelmiszerárak mérsékelt áremelkedése, amelyben a verseny éleződése és a termelés bővülése egyaránt szerepet játszott. Éves szinten várhatóan 3.6 százalék lesz a fogyasztói árindex.

A stabil devizapiac, az erős forint és a csökkenő infláció augusztusban újabb kamatcsökkentésre adott lehetőséget. Az irányadó kamat 6.25 százalékra süllyedt. A további kamatcsökkentésnek gátat szabhat a forint esetleges gyengülése. A magas államháztartási hiányra és az ezzel párhuzamosan magas külső hiányra figyelő befektetők ősszel felfelé mozdíthatják az árfolyamot. Összességében azzal számolnak, hogy az év végig még egy egyszeri, 25 bázispontos kamatcsökkentés mellett dönt a Monetáris Tanács.

A 2005. évi államháztartási hiány az Ecostat prognózisa szerint GDP-arányosan 4 százalék körül alakulhat. Jelentős eredmény lehet, ha teljesülne a korábban kitűzött 3.6 százalékos deficit-cél, ez egyúttal a külföldi befektetések további emelkedését is eredményezhetné.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem