1 °C Budapest

Ecostat: gyorsabb növekedés, gyengülhet a forint

Pénzcentrum
2005. augusztus 26. 08:32

Az ECOSTAT Gazdaságelemző és Informatikai Intézet előrejelzése szerint a gazdasági növekedés üteme 2005-ben magasabb lehet a korábban vártnál. A második negyedévi GDP gyorsbecslés eredménye alapján az éves növekedési ütem meghaladja a 3.5 százalékot. Az elmúlt időszakban kedvezően alakultak a reálgazdasági mutatók. Mérséklődött az infláció, a pénzügyi egyensúly azonban továbbra sem stabil. A forint árfolyama gyengülhet az év hátralévő részében.

Az Egyesült Államok gazdasága az első félévben 3.6 százalékkal bővült, az irányadó kamat folyamatosan emelkedett. A növekedésben meghatározó a lakossági fogyasztás, valamint a belföldi beruházások.

Az Európai Unió növekedési üteme a második negyedévben 1.3 százalékot ért el, míg a közös valutát használó országok GDP-je 1.2 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest. Továbbra is 1 százalék alatti a növekedés a legfontosabb külkereskedelmi partereinknél, Németországban és Olaszországban. A németországi növekedési kilátásokat meglehetősen nagy bizonytalansággal lehet megítélni, de várhatóan lassan élénkül a gazdaság.

Az Ecostat gyorsbecslése alapján a második negyedévben 4 százalékkal bővült a bruttó hazai termék Magyarországon. Az előző negyedévit meghaladó ütem elsősorban az élénkülő kivitelnek köszönhető. Az exportra termelő ágazatok mutatói nőttek számottevően.

Az áruforgalom külkereskedelmi egyenlege a dinamikusan emelkedő kivitelnek, és mérsékelten bővülő behozatalnak köszönhetően jelentősen javult az első félévben. Júniusban több mint 1 milliárd euróval volt kedvezőbb az egyenleg az előző év azonos időszakában mért értéknél. Az év hátralévő részében az import lassú emelkedésére számítanak, a deficit azonban így is alacsonyabb lesz a tavalyi adatnál.

Az ipari termelést még mindig az export-értékesítés biztosítja, az elmúlt hónapokban ugyanakkor jelentősen megugrott a belföldi értékesítés is. Míg az előző évben mintegy 1 százalékkal csökkent a hazai eladások értéke, addig 2005 az első félévében már 3.2 százalékos volt a növekedés. Amennyiben a kivitel lendülete megmarad, az ipari termelés 6 százalékkal is bővülhet az év egészében.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A fogyasztói árak az első hét hónapban 3.7 százalékkal emelkedtek. Az infláció csökkenését a világpiaci olaj drágulása sem akasztotta meg. Az elmúlt hetekben a sáv erős széléhez közeledő forint némileg tompította a kőolaj árának emelkedését. Meghatározónak bizonyult ugyanakkor az élelmiszerárak mérsékelt áremelkedése, amelyben a verseny éleződése és a termelés bővülése egyaránt szerepet játszott. Éves szinten várhatóan 3.6 százalék lesz a fogyasztói árindex.

A stabil devizapiac, az erős forint és a csökkenő infláció augusztusban újabb kamatcsökkentésre adott lehetőséget. Az irányadó kamat 6.25 százalékra süllyedt. A további kamatcsökkentésnek gátat szabhat a forint esetleges gyengülése. A magas államháztartási hiányra és az ezzel párhuzamosan magas külső hiányra figyelő befektetők ősszel felfelé mozdíthatják az árfolyamot. Összességében azzal számolnak, hogy az év végig még egy egyszeri, 25 bázispontos kamatcsökkentés mellett dönt a Monetáris Tanács.

A 2005. évi államháztartási hiány az Ecostat prognózisa szerint GDP-arányosan 4 százalék körül alakulhat. Jelentős eredmény lehet, ha teljesülne a korábban kitűzött 3.6 százalékos deficit-cél, ez egyúttal a külföldi befektetések további emelkedését is eredményezhetné.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
hrdoktor  |  2023.01.23 04:31
Manapság az emberek többsége ülő életmódot folytat, vagyis a napja nagy részét ülve tölti, ami az eg...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 28. szombat
Károly, Karola
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?